BMI nije takodje dobar pokazatelj.
Npr, neko ko ima 85kg i body fat 15%, na visinu od 1.8m je u zivotnoj formi. Njemu je BMI povisen, iz razloga sto ima dosta misica, a to je ok razlog da ti je BMI povecan.
Za razliku od nekog sa istom visinom i tezinom, a body fat 30 ili 35%. Takodje BMI povisen, i on mora da gubi masti kad bude mrsao.
Kazu da se 15%-25% misicne mase sagori kad se krene na trening, tj najcesce trcanje, a bez dizanja tegova, tj strength training. Zato ko god oce da izgubi kilograme, neka pazi da ne gubi misice, umjesto masti. To bi bio danak neiskustvu

Ja sam prvi mjesec izgubio 4 kila kad sam krenuo da mrsam samo preko trcanja, a onda sam vidio da je kilo od ta 4 bila misicna masa.(katastrofa!). Nakon toga sam zadnjih 5 mjeseci ubacio 5-6 puta tegove nedeljno, i nastavio sam da gubim masti, i da povecavam misicnu masu. Tako da za pocetak treba dati prednost tegovima i tzv "compound" vjezbama, kardio nije presa za mrsanje.
Neke moje lekcije od zadnjih 6 mjeseci treninga

ne morate me zapratiti za vise savjeta
Inace, fazu mrsanja zavrsavam krajem godine, kad ocekujem da dodjem na 77kg(i body fat 20%), i onda bih krenuo sa jacom ishranom kako bih dodao jos 3kg misicne mase, i dosao na 80kg, sto bi bilo sasvim ok na moju visinu 1.8m. Kazu da treba da se radi tzv. Lean bulk, tj 300-500kalorija suficita dnevnog, i jaci treninzi u teretanu, kako bi se taj kalorijski plus prerltvorio u misice, a ne u masti. Vidjecemo u Q12026 kako ce to ici, to ce biti novo iskustvo
Sent from my SM-A566B using Tapatalk
Bookmarks