Ispod 40
Od 40 do 55
Od 55 do 70
Od 70 do 85
Od 85 do 100
Od 100 do 115
Preko 115
A dobro ti na tvoju visinu, nisi ti debeo
nothing comes from violence and nothing ever could
rekao bih odokativno 96kg a vage nidje u blizini.
56 kg, tebi guzica ne može bit velika sa toliko kila...
normalno, izgledam ti kao tinejdzer iz osamdesetih
Bi kao Erik
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
54kg, posle priganica 55.
Sent from my SM-S23 using Tapatalk
54 poslije zatopa 50
54kg, kad skine šminku 53.
Ne moze zbog pravila, ali svidja mi se koska
79 trenutno.
Bez informacije odnosa misicne mase/tjelesnih masti, broj kila nije puno bitan.
Neko ko na 1.8m ima 85 ili 90kg uz solidan% misicne mase, izgleda fizicki manji nego neko od 80kg, a recimo 30 ili 35% masnoca.
Sent from my SM-A566B using Tapatalk
U tom duhu predlažem upotrebu BMI (body mass index) kalkulatora, kao malo preciznije mjerilo od samog broja kilograma.
Evo link:
https://www.calculator.net/bmi-calculator.html
Ja sam u žutu zonu (overweight) i trebao bih da smršam jedno 7,8 kila da bih ušao u zelenu zonu. Mada on u pozadini pretpostavlja neke stvari koje ne može znati na osnovu unešenih podataka, jer ne zna koliko imam mišića, koliko masti, je li mi gustina kostiju normalna ili imam osteoporozu itd., ali svejedno čovjek dobije neki uvid.
![]()
Ja sam zagazila u normal, ocu da dodjem na sredinu normala, dakle + 2
BMI nije takodje dobar pokazatelj.
Npr, neko ko ima 85kg i body fat 15%, na visinu od 1.8m je u zivotnoj formi. Njemu je BMI povisen, iz razloga sto ima dosta misica, a to je ok razlog da ti je BMI povecan.
Za razliku od nekog sa istom visinom i tezinom, a body fat 30 ili 35%. Takodje BMI povisen, i on mora da gubi masti kad bude mrsao.
Kazu da se 15%-25% misicne mase sagori kad se krene na trening, tj najcesce trcanje, a bez dizanja tegova, tj strength training. Zato ko god oce da izgubi kilograme, neka pazi da ne gubi misice, umjesto masti. To bi bio danak neiskustvu
Ja sam prvi mjesec izgubio 4 kila kad sam krenuo da mrsam samo preko trcanja, a onda sam vidio da je kilo od ta 4 bila misicna masa.(katastrofa!). Nakon toga sam zadnjih 5 mjeseci ubacio 5-6 puta tegove nedeljno, i nastavio sam da gubim masti, i da povecavam misicnu masu. Tako da za pocetak treba dati prednost tegovima i tzv "compound" vjezbama, kardio nije presa za mrsanje.
Neke moje lekcije od zadnjih 6 mjeseci treningane morate me zapratiti za vise savjeta
Inace, fazu mrsanja zavrsavam krajem godine, kad ocekujem da dodjem na 77kg(i body fat 20%), i onda bih krenuo sa jacom ishranom kako bih dodao jos 3kg misicne mase, i dosao na 80kg, sto bi bilo sasvim ok na moju visinu 1.8m. Kazu da treba da se radi tzv. Lean bulk, tj 300-500kalorija suficita dnevnog, i jaci treninzi u teretanu, kako bi se taj kalorijski plus prerltvorio u misice, a ne u masti. Vidjecemo u Q12026 kako ce to ici, to ce biti novo iskustvo
Last edited by Mojsije; 14-11-25 at 15:06.
Prevelik je opseg tog BMI za normal, isto ispada upisala 54 ili 74.
U nedostatku specijalne vage, mislim da je najbolje mjerit obime.
Sent from my SM-S23 using Tapatalk
sa 94kg mi pokazuje 24.5 tj. na granici izmedju normal i overweight
sa 83kg pokazuje sredinu normala 21.6
mozda da mi cilj bude 88.5kg iliti 23
Slažem sa, ali sad kad bi čovjek krenuo da ulazi u sve detalje imao bi dosta posla.
To što ti opsiuješ bi moglo da se posmatra i iz perspektive rada endokrinog sistema. Kad trčiš, tebi se luči uglavnom samo dopamin kad ispuniš neki cilj, koji samo indirektno može da boost-uje lučenje testosterona. Dok dizanje tegova (pogotovo ako pogađa donja leđa kao npr. mrtvo dizanje) direktno boost-uje nivo slobodnog testosterona, a on za proizvod ima dodatno sintezu mišića i sagorijevanje masti, da ne pominjem ove ostale efekte tipa povećan libido, bolji fokus, eliminacija psihičkih problema itd.
Ali kad kažeš "Trčanje" to je mnogo širok pojam. Nema svaka vrsta trčanja isti efekat. Trčanje maratonskih distanci ti recimo luči hormon stresa (kortizol) da bi tijelo moglo da se izbori sa tolikim fizičkim izazovom, koji se u tom slučaju ponaša kao endokrin distruptor, što znači da remeti normalno lučenje hormona, a samim tim i testosterona a to onda ima dodatni efekat na gubljenje mišićne mase.
A opet postoji puni šprint, koji je isto vrsta trčanja a koji ima suprotan efekat. kratki Puni šprintevi strašno boost-uju testosteron (i hormon rasta u ogromnoj količini). Što i ima smisla kad pogledaš kako izgledaju ateltičari koji trče na 100 metara, i kad ih uporediš sa recimo ateletičarima koji trče na 5000 metara.
A meni je lično isto interesantno kad je u pitanju to mjerenje koliko je osoba zdrava i vitalna itd. činjenica da neko može da izgleda relativno mršavo i da nema povećan nivo masti. Ali da ima povećan nivo takozvanog "visceral fat", to su masne naslage koje se nalaze u tkivu i između organa itd. I to je izuzetno loše po zdravlje jer za posljedicu ima povećanje rizika od stvaranja raznih bolesti. Tako da eto još jednog parametra koji bi bio totalno zanemaren kad bi se koristio ovaj BMI kalkulator.
Kad kazem trcanje, mislim na standardno dzogiranje, sto radi 99% ljudi koji bi da izgube na tezini. HIIT sesije rijetko ko radi
Inace, "skinny fat" oblik tijela najbolje opisuje te povecane viscelarne masti koje pominjes. Ljudi koji naizgled nisu nesto debeli, a imaju visok nivo masti i manjak misicne mase. To stanje regularne vage ne mogu da izmjere. Ja koristim Technogym check up, odlicna masina za mjerenje kompozicije tijela.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks