Page 29 of 50 FirstFirst ... 1925262728293031323339 ... LastLast
Results 701 to 725 of 1236

Thread: Crnogorski jezik

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Old Bone View Post
    Kako godj da je Zvek dosao do ovoga (svakako da je kompilacija i da on to sve nije definisao..SVAKA NAUKA SE NASLANJA BAS NA TAJ SLIJED POJEDINACA-NAUCNIKA, KOJI DAJU SVOJE DOPRINOSE NEKOJ TEMI POLAZECI OD PRETHODNIKA)-dakle bitno je da je OVO JE PRIMJER STO JE POTREBNO DA SE SADA RADI, ponavljam.
    Ali ima jos jedna stvar, najmanje isto toliko vazna za Crnogorce:

IMAJ SNAGE I RECI TO:" IZVINI"!

DAKLE, OCEKUJEM DA SE IZVINU NEKI NASI FORUMASI KOJI SU UVRIJEDILI ZVEKA, IAKO, SVA JE PRILIKA, TOTALNO NISU BILI U PRAVU!
    Grijesimo...ljudi smo...ali ako smo CJELOVITE LICNOSTI priznacemo- ma i sa zakasnjenjem-svoju gresku i izviniti se covjeku koji se trudio i odradio nesto sto voli i poznaje, a sto je, sticajem okolnosti, sada izuzetno potrebno svima nama....DA SVIMA! JER CE NEKIMA POKAZATI DA IMA DOVOLJNO RAZLIKA IZMEDJU DIJALEKATA DA SE I NAS JEZIK MOZE SA PUNIM PRAVOM NAZVATI CRNOGORSKIM, AKO SU JEZIK PO NACIJAMA NAZVALI I DRUGI NAAI SUSJEDI.
    Pozdrav,
    Vjerujem da ne moras da branis Zvekonju jer coeku ocito ne fali nista... Niko nije savrsen, svi smo mi zakinuti na neku stranu... a ti, Bone, nedje i do zlaboga vise nego sto treba. Ne podcinjavaj ljude i ne izvrci cinjenice, pliz.

Zvekonjo, pises li ti ove tekstove?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by OutLook View Post
    Vjerujem da ne moras da branis Zvekonju jer coeku ocito ne fali nista... Niko nije savrsen, svi smo mi zakinuti na neku stranu... a ti, Bone, nedje i do zlaboga vise nego sto treba. Ne podcinjavaj ljude i ne izvrci cinjenice, pliz.

Zvekonjo, pises li ti ove tekstove?
    Ne no je super kad (ozbiljnu) i, ako ces, staru coeku kazu e je falsifikator i folirant...neka tako ti Boga!
    Ja sam mu generacija i znam to bolje od tebe kako se on otprilike osjeca!
    I milo mi je ako mi ti NISI ZAKINUT NIDJE.....blago Bone-u sa robom nezakinutim.

I SVAKAKO DA ZASLUZUJE IZVINJENJE PISACA ONAKVIH PAR POSTOVA!

Pozdrav,
    Last edited by Old Bone; 10-07-07 at 01:58.
    "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Zvek_Zivi View Post
    Crnogorski pravopis
    Podumijetno pravilo za pisanje Crnogorskoga jezika ispoljava se u njegovoj posve slobodnoj, prirodnoj, spontanoj upotrebi, olicenoj u poznatom fonoloskom nacelu: Pisi ka sto zboris ,a citaj ka sto je napisano ! To pravilo stoji u potpunomu saglasju sa slobodnijem zivotom sto sto su ga Crnogorci manje ili vise po$edovali tijekom cijele povjesnice. Na ti nacin su njihovi najstariji preci -Dukljani pisali vec u dukljanskomu dobu.
    Medjutijem, u zetskom periodu, Zecani ne pisu onako kako govore, nego kodifikovanom(=sluzbeno propisnom) normom staroslovenskoga knjizevnoga jezika zetske, pa i raske redakcije,koju su im naturili Serbi ka njihovi tadasnji vrhovni gospodari. A u predvukovskome periodu nastaje zaokret, ponovo se pisalo onako kako se zborilo. Opet se spontano pise saobrazno s Njegosevom izrekom: "Ove gore ne trpe rgule", kako u tokutrajanja etape pisanoga tako isto i nekodifikovanoga standardnoga jezika. Prvo takvo teorijsko nastojanje pravopisnoga kodifikovnja Crnogorskoga jezika izvrsio je DR.Ivan (Antun Gaspar), Nenadic u nauku kristijanskom (1768). A prvi pokusajpravopisne kodifikacije istoga jezika za skolske potrebitosti uradio je Dimitrije Milakovic u Serbskoj gramatici, sastavljenoj za crnogorsku mladez ( Cast prva, Cetinje 1838). U prijelaznome i, poglavito, u vukovskome periodu uste jednom dolazi do prekida povijesne pravopisne neprekidnosti u Crnogoraca. Ti prekid je prouzrokovan teskom opstom zabludom iz Karadzicevijeh, Belicevijeh i ostalih jezikoslovacadjela o tome da su uglavno svi stokavski Juzni Sloveni ,pa samim tijem i Crnogorci, "Serbi-Serbohrvati",grckoga, rimskoga i turskoga zakona (vjere)izkljucivo radi toga sto sto se navodno sluze samo jednijem i toboze jedinstvenijem(0stokavskim) " serbskim/serbskohrvackijem " jezikom ! Na tijem postavkama sve do dana dansnjega uglavljena je cak ukupna pravopisna kodifikovana knjizevnojezicka norma iz Vukovijeh glavnih pravila za juzno narecje beckoga Knjizevnoga dogovora (1850), Beliceva Pravopisa Serbskohrvackog knjizevnog jezika (Beograd 1923,drugo, preradjeno izdanje 1929, trecepopravljeno izdanje 1934) ,opet Beliceva Pravopisa serbskohrvackoga knjizevnog jezika (1950) ,Pravopisa serbskohrvackoga hrvackoserbskogaknjizevnogajezika Matice serbske i Matice hrvacke (Novi Sad - Zagreb 1960) i ostalijeh djela normativnog karaktera. Svima njima je potpuno neosnovano i nominalno i sadrzajno porice i ZATIRE CRNOGORSKI JEZIK tako ka da nikat nije ni postoja ! Stoga se namece najjaca potrebitost izrade Crnogorskoga pravopisa, zasbnovanoga na istorijskomu nacinu pisanja Crnogoraca, na jedinstvu njine tradicionalne upotrebe i nekodifikovane standardne jezicke norme iz predvukovskog perioda tj. da se pise onako kako Crnogorski narod zbori i i da se cita onako kako ti narod pise !!!A TO ZNACI DA BEZ ICESOVOGA ZAZORA I KOMPLEKSAU SVIJEM PODRUCJIMA JAVNOGA I PRIVATNOG ZIVOTA, u sto vecoj mjeri ,upotrebljavamo opsterasprostranjene (i)ili pretezno rasprostranjene sistemske jedinice crnogorskoga jezika na nacin ka sto to cine obicni ,neskolovani od toga jezika najmanje otudjeni Crnogorci. Kad se iz drugijeh su$ednih jezika ,recimo preuzimaju muska imena sto su u nas zenskoga roda (napr . Brana ,Ljuba , Rada, Misa ,Sava itd) da nebi bilo zabune , treba ih prevodit na Crnogorske likove (Brano ,Ljubo, Rade, Miso Savo) . A ukoliko neki pojam nema narodnoga imena , valja ga stvoriti u duhu domacega jezika. Tudjice, bez velike, ne treba upotrebljavat, jedino iz nuzde, ako se mora. Na svaki nacin neophodno je cuvat temelje narodnosne i nacionalne sadrzaje svojega jezika ka zenicu oka prilagodjavanjem tudjijeh nanosa njegovijem pravilima !!!

A Bone-ovo ime je najbolji primjer...kad kazes da je muskarcu ime Vasilija u Beogradu je BAS ZA ISMIJAVANJE...ka' Vasilija Radojcic( ili tako nekako)...ona pjevacica....te tako moj dobri pok. otac odluci da sam ipak VasilijE, sto je OK, ali me sad u Bjelopavlicima zovu po naski=VasilijA!

Sve su to mali -veliki primjeri nase posebnosti....UZ MAKSIMALNO UVAZAVANJE NASE BRACE....MI SMO IPAK DRUGACIJI!
    Last edited by Old Bone; 10-07-07 at 02:07.
    "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ne no je super kad (ozbiljnu) i, ako ces, staru coeku kazu e je falsifikator i folirant...neka tako ti Boga!
    Ja sam mu generacija i znam to bolje od tebe kako se on otprilike osjeca!
    I milo mi je ako mi ti NISI ZAKINUT NIDJE.....blago Bone-u sa robom nezakinutim.

I SVAKAKO DA ZASLUZUJE IZVINJENJE PISACA ONAKVIH PAR POSTOVA!

Pozdrav,
    Zvekovo pisanje mogu (kao i svi koji se nece napraviti blesavi, radi ko zna cega) da poznam bilo dje. Isto tako, mogu da poznam i njegovo nepisanje... Prije svega prostim pregledom interpunkcije. A onda i zato sto sam neke od tih tekstova vec citao, a njihov autor provjereno nije Zvek. Da ne bih bio pogresno shvacen, ne pricam na kontu intelektualne svojine... Zvekonja, sa svojom bezrezervnom iskrenoscu, zna biti prilicno simpatican. Nije u redu da pravis vjestacki front ispred njega, sa tobom, plemenitim braniocem na celu rova odbrane. Ozbiljan si, velis, ne prilici ti godinama.

Kao sto rekoh, potpuno mi je nevazno ko je autor tih tekstova. Iritira me samo cinjenica kako ga bezocno koristis. I to kako prozivas, vadis, oslanjajuci se na Zvekova dva najzapazljivija ekstremiteta - pravopis i impulsivnost.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Pokusavam da PRINCIPIJELNO OBJASNIM neke stvari......recimo, da u mojoj struci-pravu-nista novo nije izmisljeno u posljednjih 1400 godina (od Corpus Iuris Civilis iz Justinijanovog vremena).Sve se jedni na druge nadodaju, ponavljam.

Tako je i Zvek sakupio, KOMPILIRAO, SELEKTIRAO, ODBACIO PONESTO PO SVOME UKUSU, i zapoceo nesto sto je potrebno.Nije NOVO, ali ima licni pecat, po meni.
    On(Zvek) je veoma impulsivan, a Boga mi i 'elokventan" (da ne kazem svadjalica), tako da mu moja odbrana netreba.
    Znace on to i bez moje pomoci, ako nadje da treba.

ALI MENI JE VAZNO DA CRNOGORCI KAZU ONO FAMOZNO IZVINI, KOJE JE ONAJ VRLO SIMPATICNI GIBONI U JEDNOJ PJESMI OPJEVAO...nesto kao "jeli tako tishko ric oprosti" ili tako nekako ....

A ova situacija je PARADIGMA ( bas pravi primjer!) za potrebu da se upotrebi ono dzentlemensko: Oprostite, ja sam mozda i bio malo grub...izvinite....

I TO JESVE NEZAVISNO OD ZVEKOVOG, ISTO TAKO PREVISE STRASNOG PONEKAD, MANIRA KOMUNIKACIJE.

Postavlja se pitanje ko sam pa ja? Po tebi bezocan covjek!?!
    Po meni -DOBRONAMJERAN I NEZAINTERESOVAN COVJEK! A nikako BEZOCHAN!
    Sto je sa tobom? Kako mozes uopste takve pridjeve da koristis u ovakvoj vrsti prepiske? Po cemu sam bezocan? Kako to ti dodje od gramatike do bezocnosti? Zasto bih se ja pa Zveku ulizivao?
    Koji su mi motivi za to ?Slava? Pare? Uspjeh? Profesionalna afirmacija? Pomoc rodjaku?

Nista od toga! Nego da pokrenem pravljenje te gramatike, ako se moze napravit, a ako nemoze-da se kaze da nemoze..da nema dovoljano osnova za kodifikovanu gramatiku.
    Da prelomim kod jednog procenta populacije koji je skloniji uljudnom ponasanju nego bahatosti da malo razmisli o snazi rijeci i potrebi da sze rijec "drzi na uzdi", jer:"Ubi me prejaka rijec", rece Miljkovic, a u CG je i bukvalno pucano radi pogresne i preteske rijeci izrecene u nevrijeme.....a ti vrijedjas....bez potrebe!
    Pozdrav,
    Last edited by Old Bone; 10-07-07 at 17:54.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Tako je i Zvek sakupio, KOMPILIRAO, SELEKTIRAO, ODBACIO PONESTO PO SVOME UKUSU, i zapoceo nesto sto je potrebno.Nije NOVO, ali ima licni pecat, po meni.
    On(Zvek) je veoma impulsivan, a Boga mi i 'elokventan" (da ne kazem svadjalica), tako da mu moja odbrana netreba.
    Znace on to i bez moje pomoci, ako nadje da treba.
    Bone, citas li ti sto pises odje? Prvo velis kako je Zvek autor tekstova i da zasluzuje izvinjenje (od monitora valjda), a onda da bas i nije autor ali da je dobar momak. Postoji, znas, jedan termin (Hrestomatija) koji definise objavljeno literarno djelo cija je sadrzina kompilacija tudjih tekstova. Izdavac (hrestomatije) nema pravo na intelektualnu svojinu tekstova i obavezan je navesti originalnog autora, kao i od istog dobiti odobrenje za koriscenje autorskog djela (u kompletu ili samo jednog dijela). Zvekonja nije autor ogromne vecine tekstova koje ovdje iznosi, vec je to uglavnom copy/paste varijanta sa sajtova poput montenegrina.net, dijaspora.cg.yu itd. a "licni pecat" (i to debelo ) je ostavio jedino u prekucavanju (opet tudje) knjige.

Zasto si se ti nasao da istices njega, mislim da je jasno. Tebi, Bone, nije interes crnogorski jezik i radis sve sto je u tvojoj moci da ga iskarikiras. Time je Zvekonja (uvjeren sam sasvim slucajno) tvoja kolateralna marioneta vodjen iskrenoscu prema crnogorskom identitetu i impulsivnoscu pri ukrstanju stavova. Znajuci Zvekovu, kako velis "elokvenciju" , potpuno je realno da ce mnogi zazirati od crnogorskog jezika. To je sasvim sigurno bezocno djelo.

Gospodin pok. prof. dr Vojislav P Nikcevic je uradio skoro sve sto je potrebno da jezik zazivi i zvanicno. Postoje ljudi koji pricaju crnogorskim jezikom, postoji i teritorija na kojoj se govori. Ostaje da iza projekta stanu drzava i naucne institucije. To je adresa dje treba da se obratis, ako ti je (nije!) CG jezik interes. Ili se samo opustis da lijenost i velikosrpstvo (po CANU i SANU) ucine svoje. Dakle, nepotrebno je da koristis Zvekonju, nasa elita nece dozvoliti crnogorski jezik jer bi gubljenjem najjaceg srpsko-jezickog argumenta - "to ne postoji" prestao direktan sukob ove dvije jezicke frakcije, a time i politicki teren sumnjive vladavine.

Bone, ja te ne poznajem licno. Jesi li bezocan ili nijesi znaju oni sa kojima provodis vrijeme - ja ne! Vidim samo ovo sto je iza nicka Old Bone i tu reagujem u okvirima licnih ubjedjenja.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Posto je monderator brzinski izbrisa post koji ja napisah mnim e je za dzaba pisat ponovo ,no i pored svega Outlook, oli mi postavit jedan post za koji ti mislis da ga je pisa Nikcevic ili Montenegrina .net itd itd ????? No idalje ja o jeziko a ti privatnu diskusiju sa Old Bone ,dok ja pokusavam prikazat i dokazat da je Crnogorski jezik druksi tj . razlicitiji od serbskoga ,da je postoja i da ce postojat ti se drz zareza tackica itd itd !

Drzte se ovije pravila i lasno ce ni bit povrnut ime Jezika naskoga :

Svima njima je potpuno neosnovano i nominalno i sadrzajno porice i ZATIRE CRNOGORSKI JEZIK tako ka da nikat nije ni postoja ! Stoga se namece najjaca potrebitost izrade Crnogorskoga pravopisa, zasnovanoga na istorijskomu nacinu pisanja Crnogoraca, na jedinstvu njine tradicionalne upotrebe i nekodifikovane standardne jezicke norme iz predvukovskog perioda tj. da se pise onako kako Crnogorski narod zbori i i da se cita onako kako ti narod pise !!!A TO ZNACI DA BEZ ICESOVOGA ZAZORA I KOMPLEKSAU SVIJEM PODRUCJIMA JAVNOGA I PRIVATNOG ZIVOTA, u sto vecoj mjeri ,upotrebljavamo opsterasprostranjene (i)ili pretezno rasprostranjene sistemske jedinice crnogorskoga jezika na nacin ka sto to cine obicni ,neskolovani od toga jezika najmanje otudjeni Crnogorci.

PS. Outlook zamolio bi te da izbacis to "zvekonja" iz recnika u kntekstu sa mojom licnoscu, jerbo cu ti vrnut kako zasluzujes ! Zvekonja je pogrdni nazik za konja magare itd itd !
    Last edited by Zvek_Zivi; 11-07-07 at 08:22.
    Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

QUOTE OUTLOOK:
    "...cinjenica kako ga bezocno koristis. I to kako prozivas"
    Bone, ja te ne poznajem licno. Jesi li bezocan ili nijesi znaju oni sa kojima provodis vrijeme - ja ne!

Pa kad neznas kakav sam, ZASTO SE NE UZDRZIS OD VRIJEDJANJA?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default "Republika", 12. 07. 2007.

INTERVJU - Akademik Sreten Perović, potpredsjednik DANU

U ustav crnogorski jezik

Na crnogorskoj kulturnoj sceni malo je tako svestrano angažovanih i u toliko stvaralačkih disciplina cijenjenih stvaralaca - kao što je akademik Sreten Perović. Prevashodno lirski pjesnik i pozorišni i književni kritičar, on je i istoričar književnosti i teatrolog, antologičar, publicista i enciklopedista, a pored svega toga - i veoma plodni i izuzetno cijenjeni prevodilac.
    Sreten Perović nikada nije izbjegavao da javno saopšti stav o aktuelnim procesima i događajima u Crnoj Gori ili u vezi s njom, ma koliko to ponekad bilo skopčano i s ozbiljnim neprijatnostima. U tom, kao i u svakom drugom pogledu, ostao je dosljedan sebi.
    Uskoro, u izdanju Centralne biblioteke ''Đurđe Crnojević'' sa Cetinja, pojaviće se opširna bio-bibliografija Sretena Perovića, čiji je autor bibliograf Anđelka Martinović

U Skupštini Crne Gore još nema dogovora u vezi s osnovnim identitetskim odrednicama države - jezika, crkve i nacionalnih simbola?
    - Stalno se manipuliše floskulom da je Crna Gora podijeljena, da ne treba podsticati podjele i slične fraze. Kao da građanstvo u svakoj od evropskih država nije podijeljeno. U tim takozvanim starodemokratskim zemljama podijeljenost nije manja (neđe je i veća), samo što nema - kao u Crnoj Gori - onih koji mrze svoju zemlju i rade protiv nje. Inače, demokratija kao sistem vladavine nije izumljena da bi se potrla podijeljenost, nego da državnu politiku usmjerava ona grupacija (partija, koalicija) koja ima bar jedan glas više.
    Kada su u pitanju državni simboli (zastava, grb, himna), zvanični jezik, ustavom garantovana ravnopravnost crkava tu ne smije biti pogađanja. Crnogorski jezik je imenovan po državi, a pravopisno uređen na osnovu zajedničkog jezičkog fonda svih novoštokavskih ijekavaca: Crnogoraca, Muslimana, Srba, Hrvata i Bošnjaka. To je lingvistički i politički svrsishodno stanovište i ni po čemu ne dijeli, nego spaja normalne građane.
    Mnogo je argumenata da ustavno ime zvaničnog jezika bude crnogorski jezik. Te činjenice ne treba ponavljati; "tvrdi na uho" neće ih nikad čuti. Ja i osobno imam čime da branim crnogorski jezik i da zastupam njegovo ustavno ozvaničenje: kao autor pedesetak knjiga poezije i kritike, kao profesor i dobar poznavalac jezika (a jezičke predmete na beogradskom Filozofskom fakultetu predavali su mi najveći ondašnji slavistički autoriteti: Aleksandar Belić, Radosav Bošković, Radomir Aleksić, Kiril Taranovski, Mihailo Stevanović), kao redaktor i enciklopedist i, naravno, kao prevodilac pedesetak hiljada stihova s makedonskog, bugarskog, slovačkog i ukrajinskog jezika.
    Nedavno je aktuelizovana gradnja hrama u kojem bi bile izložene tri hrišćanske relikvije. Lociranje tog hrama iznad Cetinjskog manastira i dogovor predsjednika Vujanovića i mitropolita Srpske crkve Crnoj Gori Amfilohija izazvao je burne kritike javnosti. Kakav je Vaš stav o tome?
    - Najprije nekoliko riječi o dosljednoj "istinoljubivosti" g. Amfilohija. On danas tvrdi da Mitropoliju nikad nije nazivao srpskom! Pragmatičan čovjek, on zna da danas u nezavisnoj Crnoj Gori, nije korisno i nije produktivno da baš on, kao predstavnik izvanje crkve, maše zastavom "svetosavlja" i "svesrpstva". On istovremeno zna da nijesu zaboravljeni ni njegovi pozivi na prikucavanje za Vezirov most, za linčovanje Dukljana, to jest crnogorskih Crnogoraca, da nijesu zaboravljene njegove ratoborne propovijedi, njegovo guslanje na dubrovačkom ratištu, aminovanje da Arkanovi bojovnici s prozora Cetinjskog manastira mitraljezima prijete desetinama hiljada građana na saboru Crnogorske crkve na Trgu kralja Nikole. Nijesu zaboravljene ni njegove istrajne devastacije crnogorskih hramova, pa ni njegova leteća "crkvica-krvomutnica", ni njegovo insistiranje na prekrštavanju Crnogoraca.
    Sve do nedavno Amfilohije je svoju Mitropoliju nazivao svetosavskom i svetopetrovskom Srpskom crkvom, a sad je ta Mitropolija, opet po njemu, samo pravoslavna crkva u Crnoj Gori, kao da nije dio Srpske patrijaršije u Beogradu. Ne vjerujem da će mu to pomoći da svoju Mitropoliju, kao pragmatični političar, izdvoji iz Srpske crkve i proglasi je autokefalnom crnogorskom crkvom. Vjernici i poštovaoci postojeće Crnogorske crkve, na čijem je čelu njegova svetost ahriepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski g. Mihailo ne bi prihvatili g. Amfilohija koji je sve dosad uporno negirao sve crnogorsko.
    Bojim se da je taj hipotetični hram iznad Cetinjskog manastira veoma opasna provokacija - kulturološka, urbanistička, pseudoistorijska. Naravno, nijesmo protivnici da se tri hrišćanske relikvije nađu u istom zdanju izgrađenom na pogodnom mjestu na Cetinju. Može to biti specijalna muzejska jedinica ili hram, ali ne nikako hram izvanje crkve. Država Crna Gora dužna je da se o tim relikvijama brine i da ih učini pristupačnim svima. I riznica Cetinjskog manastira bi trebalo da bude pod državnom, a ne crkvenom jurisdikcijom, jer je tu istorija crnogorske države, istorija crnogorske kulture, a ne istorija izvanje crkve.
    Šta mislite o skupu koji je o jeziku nedavno organizovala CANU kao i suštinskim razlikama između DANU i CANU?
    - O tom "naučnom" skupu već je sve rečeno. Uzaludni su bili pokušaji da se prikrije ili bar relativizuje njegov anticrnogorski karakter i takav predominantni ton. O "demokratičnosti" i karakteru tog skupa preciznu negativnu ocjenu dao je predstavnik suorganizatora skupa istaknuti nordijski slavista.
    O zajedničim projektima i eventualnom ujedinjavanju DANU i CANU biće riječi u danima koji su pred nama. Institucije, ne samo ove vrste, treba ojačati - najprije mladim saradnicima, stalnom materijalnom potporom i dobro promišljenim, ostvarljivim projektima.
    Do nedavno ste bili predsjednik Crnogorskog PEN centra. Da li će Crnogorski PEN opstati ukoliko crnogorski jezik u novom ustavu ne bude nominovan kao zvanični jezik?
    - Crnogorski PEN će opstati sve dok ga eventualno ne ugrozi njegovo članstvo. A za takvu prognozu nema razloga. Naš PEN je odigrao veliku ulogu afirmišući u svijetu vrijednosti crnogorske kulture i ukupne duhovnosti i poseno promovišući istorijsko pravo i pravičnost - da slobodarska Crna Gora povrati svoju džavnu nezavisnost. U toj decenijskoj borbi, koliko sam bio na čelu Crnogorskog PEN centra, naš PEN je zadobio opšte simpatije u svijetu, internacionalnu podršku ljudskim pravima u Crnoj Gori i obezbijedio internacionalnu podršku crnogorskoj multikulkturi i crnogorskom jeziku.

Nacionalna enciklopedija još na čekanju

Nacionalna enciklopedija se smatra osnovnom knjigom svake utemeljene države, svakog naroda i svake nacionalne kulture. Ipak, crnogorske enciklopedije još nema. Koji problemi prate njenu izradu?
    - Finansijski, prostorni i kadrovski. Taj glavni projekat Dukljanske akademije finansiran je donacijama zaključno s julom 2003. Od tog datuma samo sam ja, kao glavni urednik, nastavio da radim, ali za te naredne dvije i po godine moj svakodnevni organizacioni i stručno-redaktorski rad niko nije finansirao. Kako Enciklopedija DANU nije bila na Budžetu, dugovanja prema meni niko nije preuzeo - ni država, ni dva resorna ministarstva - kulture i nauke. Ko duguje - ne zna se. Ipak, javljaju se ideje kako da se prevaziđe to "istorijsko zakašnjenje". Sve to zavisi od eventualnog dogovora crnogorske Vlade s Predsjedništvom Dukljanske akademije.

Crna Gora uspavana

Prošlo je više od godine od obnavljanja crnogorske državne nezavisnosti. Budući da ste Vi jedan on onih koji se odavno zalagao za takav status Crne Gore da li je prethodna godina ispunila Vaša očekivanja?
    - Na žalost – ne. Očekivao sam i od političara i od državnika više mudrosti, sistematičnosti i strateške pronicljivosti. Strpljiva i mudra taktika čelnika crnogorske koalicione vlasti prebrodila je nevjerovatne prepreke i dovela Crnu Goru do pune državne nezavisnosti. Ali sad – kao da je, upravo najviše u vladajućoj “koaliciji” nestalo strateškog vizionarstva, uporne samoizgradnje i hrabre mudrosti. Crna Gora se ubrzano materijalno bogati, ali duhovno, institucionalno, državotvorno (stvarno i simbolički) još je neojačala. To obilato koriste “braća i prijatelji”, pa se uljuljkuju nadom da se Crna Gora može i dalje uspavljivati ljuljanjem kolijevke i muzikom pozlaćenih zvona.

Slavko Raspopović

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Default Jezik Nazvati Po Imenu Drzave

"Nenad Canak za VIJESTI kaze da bi uvodjenje srpskog jezika u Ustav bilo prihvatanje anticrnogorske ideologije

JEZIK NAZVATI PO IMENU DRZAVE

Podgorica - Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Canak ocijenio je, u intervjuu za "VIJESTI", da bi bilo potpuno logicno da se u novom crnogorskom ustavu jezik nazove po imenu drzave.

.... "
    Ako pri svakoj prijateljskoj usluzi odmah misliš na zahvalnost, onda nisi darovao, već prodao.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

I, evo ga stavise u Ustav... Nijesam ni sumnjao da ce...
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kako godj da je Zvek dosao do ovoga (svakako da je kompilacija i da on to sve nije definisao..SVAKA NAUKA SE NASLANJA BAS NA TAJ SLIJED POJEDINACA-NAUCNIKA, KOJI DAJU SVOJE DOPRINOSE NEKOJ TEMI POLAZECI OD PRETHODNIKA)-dakle bitno je da je OVO JE PRIMJER STO JE POTREBNO DA SE SADA RADI, ponavljam.
    Ali ima jos jedna stvar, najmanje isto toliko vazna za Crnogorce:

IMAJ SNAGE I RECI TO:" IZVINI"!

DAKLE, OCEKUJEM DA SE IZVINU NEKI NASI FORUMASI KOJI SU UVRIJEDILI ZVEKA, IAKO, SVA JE PRILIKA, TOTALNO NISU BILI U PRAVU!
    Grijesimo...ljudi smo...ali ako smo CJELOVITE LICNOSTI priznacemo- ma i sa zakasnjenjem-svoju gresku i izviniti se covjeku koji se trudio i odradio nesto sto voli i poznaje, a sto je, sticajem okolnosti, sada izuzetno potrebno svima nama....DA SVIMA! JER CE NEKIMA POKAZATI DA IMA DOVOLJNO RAZLIKA IZMEDJU DIJALEKATA DA SE I NAS JEZIK MOZE SA PUNIM PRAVOM NAZVATI CRNOGORSKIM, AKO SU JEZIK PO NACIJAMA NAZVALI I DRUGI NAAI SUSJEDI.
    Pozdrav,
    ajd napisi nesto na tom tvom dijalektu pa da vidimo jel ja to koji govorim srpski razumem ili ne razumem? Dosad sto si pisao, ti ili bilo ko drugi na ovom forumu - sve razumem. Inace uopste nisam iz Crne Gore vec iz Srbije.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

bas me zanima kkao je moguce da se u austriji govori nemacki a ne austrijski, u svajcarskoj nemacki, italijanski, francuski a ne svajcarski, u luksemburgu nemacki a ne luksemburzanski, u san marinu italijanski a ne sanmarinovski, u brazilu portugalski a ne brazilski, u argentini spanski a ne argentinski, u australiji engleski a ne australijski i tako dalje i tako blize?

kako to da te nacije nisu posegle za falsifikovanjem i kradjem tudjih jezika i proglasavanjem istih za svoje?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Sad ce CARINICI, da uvedu placanje PDV na "srBski jezik", koji placa krajni korisnik prilikom ulaska u CGu,
    svi uvoznici treba da isplaze jezik CARINIKU,
    koji u blizini krajnika shtambiljom, ovjerava pravo na UVOZ i zabranu daljeg prometa.
    IM - Old Bone
    Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Space Cowboy View Post
    bas me zanima kkao je moguce da se u austriji govori nemacki a ne austrijski, u svajcarskoj nemacki, italijanski, francuski a ne svajcarski, u luksemburgu nemacki a ne luksemburzanski, u san marinu italijanski a ne sanmarinovski, u brazilu portugalski a ne brazilski, u argentini spanski a ne argentinski, u australiji engleski a ne australijski i tako dalje i tako blize?

kako to da te nacije nisu posegle za falsifikovanjem i kradjem tudjih jezika i proglasavanjem istih za svoje?
    Brazil-portugalska kolonija, Argentina-spanska kolonija, Meksiko-spanska kolonija, SAD-engleska kolonija, Australija-engleska kolonija, Alzir-francuska kolonija, Obala Slonovace-francuska kolonija.............
    Crna Gora nikad nije bila nicija kolonija (mada su neki zeljeli da bude) i nakon mnogo godina nepravde, zasluzila je da svoj jezik nazove SVOJIM imenom. Davno su prosla vremena 27. izborne jedinice, juce je Crnoj Gori stigla sloboda.................

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

I ja razumijem hrvatski, da li to znaci da pricam hrvatski?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Neka to, nego recimo da je u stvaranju srpskog jezika najveci udio imao Vuk Karadzic, sa svojim rjecnicima, gramatikama i pravilima. Recimo, onda, da je jedno od tih pravila- Pisi kako govoris, citaj kako pise. Recimo, isto tako, da ja hocu da postujem to, kako da napisem nesto onako kako govorim kad nema slova? To je jedno uzgredno pitanje, vec sam u drugoj temi objasnjavao zasto sve crnogorski jezik nije srpski. Sad je zakljucana, ali sam tamo lijepo napisao razlike u akcentima, poimanju padeza, o rijecima da ne govorimo, o ta tri fonema/grafema, pa cak i o onom potencijalnom cetvrtom... Mi svoj jezik nijesmo falsifikovali, no je to bio drugaciji jezik, priblizen srpskom tokom asimilacije naroda, nemojte dozvoljavati sebi da takve stvari govorite... I Ljubomir Nenadovic, Srbin, i Simo Matavulj, rodjen u Hrvatskoj, takodje Srbin, su upozoravali da ti jezici nijesu slicni, da ce se, stavise sasvim razici i biti nerazumljivi medjusobno, kroz neki vremenski period, ukoliko se nekako ne priblize. Govorite vi da su Njegos i Beckovic Srbi, u to se ne uplicem, ali njihova djela dajte nekome iz Srbije, pa neka vam ih prevede... Bas prevede. Neka vi sprdnje, ozbiljni ste ljudi, nadam se... Nesojski je pokusavati crno prikazati bijelim ili obratno... Crnogorski nije bio do sada kodifikovan, ali ce biti normiran kao jezik razlicit od ostalih, a ne kao jezik imenovan po drzavi, i to ce biti ucinjeno sa pravom.
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

ajd napisi nesto na tom tvom dijalektu pa da vidimo jel ja to koji govorim srpski razumem ili ne razumem? Dosad sto si pisao, ti ili bilo ko drugi na ovom forumu - sve razumem. Inace uopste nisam iz Crne Gore vec iz Srbije.
    Ja znam da dosta mojih drugara iz Srbije nije kapiralo pola rijeci iz Gorskog vijenca, da ne pominjem Lucu
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by milovan View Post
    Sad ce CARINICI, da uvedu placanje PDV na "srBski jezik", koji placa krajni korisnik prilikom ulaska u CGu,
    svi uvoznici treba da isplaze jezik CARINIKU,
    koji u blizini krajnika shtambiljom, ovjerava pravo na UVOZ i zabranu daljeg prometa.
    sve dok koristite moj maticni jezik koji ja savrseno razumem bice jasno da ste vi gospodo crnogorci nacijom, ukrali nesto sto je tudje. Ukrali ste tudj jezik , tj srpski, nalepili na njega DRUGU ETIKETU i hocete da nam prodajete muda pod bubrege.

cim smislite novi jezik koji ja necu razumeti savrseno , kao ovaj sto trenutno koristite priznacu vam da je to vas jezik. sve dok to ne uradite osporavam vam pravo da moj jezik i jezik mojeg naroda krivotvorite i prisvajate!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

-ljudi, 'crnogorski' jezik nije standardizovan, niti ima odgovarajuću lingvističku literaturu na osnovu koje bi se izučavao.-

morala sam ovo reći, a to da li neko govori 'šćedoh, šćaše' i da ne nabrajam dalje, i da li to neko razumije ili ne, apsolutno ne govori o postojanju crnogorskog jezika.
    tra la la

BaronesseHelene

roke koke

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by pekom View Post
    Neka to, nego recimo da je u stvaranju srpskog jezika najveci udio imao Vuk Karadzic, sa svojim rjecnicima, gramatikama i pravilima. Recimo, onda, da je jedno od tih pravila- Pisi kako govoris, citaj kako pise. Recimo, isto tako, da ja hocu da postujem to, kako da napisem nesto onako kako govorim kad nema slova? To je jedno uzgredno pitanje, vec sam u drugoj temi objasnjavao zasto sve crnogorski jezik nije srpski. Sad je zakljucana, ali sam tamo lijepo napisao razlike u akcentima, poimanju padeza, o rijecima da ne govorimo, o ta tri fonema/grafema, pa cak i o onom potencijalnom cetvrtom... Mi svoj jezik nijesmo falsifikovali, no je to bio drugaciji jezik, priblizen srpskom tokom asimilacije naroda, nemojte dozvoljavati sebi da takve stvari govorite... I Ljubomir Nenadovic, Srbin, i Simo Matavulj, rodjen u Hrvatskoj, takodje Srbin, su upozoravali da ti jezici nijesu slicni, da ce se, stavise sasvim razici i biti nerazumljivi medjusobno, kroz neki vremenski period, ukoliko se nekako ne priblize. Govorite vi da su Njegos i Beckovic Srbi, u to se ne uplicem, ali njihova djela dajte nekome iz Srbije, pa neka vam ih prevede... Bas prevede. Neka vi sprdnje, ozbiljni ste ljudi, nadam se... Nesojski je pokusavati crno prikazati bijelim ili obratno... Crnogorski nije bio do sada kodifikovan, ali ce biti normiran kao jezik razlicit od ostalih, a ne kao jezik imenovan po drzavi, i to ce biti ucinjeno sa pravom.
    crnogorski jezik i dijelakat prosto receno ne postoji. to sto ti hoces da predstavis kao drugi jezik su jednostavno arhaizmi u okviru srpskog jezika.

nikada u istoriji nije postojao ne postoji ni sad. vi ste jednostavno uzeli cist srpski jezik i nalepili na njega drugu etiketu a to se svuda smatra kradjom.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Crnogorski postoji ali nije standardizovan, ali uskoro ce biti i 3 vise slove s tim

i moze da metni crnogorski rijeci u rijecniku, ka bizin no pas, no no 'nego', vidji(vidjeti) no viditi i tj tj

idi vidji kako pise u gorskom vijencu, to se zove crnogorski
    "Kad slučajno zaželiš radit, śedi, pričekaj, viđećeš, proćiće te."

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Jesi li to ozbiljno reka da je u gorski vijenac crnogorski jezik.... ako jesi samo cu ti rec "snila baba sto joj milo bilo"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by CGmafiozz View Post
    idi vidji kako pise u gorskom vijencu, to se zove crnogorski
    pa je l' treba sad svi da pricamo kao pop Mico i vojvoda Drasko?
    Vecina ljudi je zla

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Quote Originally Posted by Boromirospg View Post
    Jesi li to ozbiljno reka da je u gorski vijenac crnogorski jezik.... ako jesi samo cu ti rec "snila baba sto joj milo bilo"

"Viđi vraga su sedam binjišah",

tako počinje koliko ja znam, vidimo, od 5 prvih riječi kojima počinje, 4 ne postoje u Rječniku srpskog jezika.

Dakle, ma koliko svetosavske bajke bile ponavljane, ipak su samo bajke, nikakva nauka i činjenice.
    Iako si milion puta čuo Gebelsovsku propagandu kako je to srpski jezik (jezik sebara/ratara), ipak ne može biti srpski jer se sastoji od riječi kojih nema u srpskom Rječniku.

Page 29 of 50 FirstFirst ... 1925262728293031323339 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)