Page 28 of 50 FirstFirst ... 1824252627282930313238 ... LastLast
Results 676 to 700 of 1236

Thread: Crnogorski jezik

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Default ..................................!

Quote Originally Posted by Ćipur View Post
    Ja se naravno gadim takvog identiteta, isto kao što se ti gadiš identiteta svoji đedova i prađedova, jer su tvoji đedovi po tvom mišljenju bili primitivni crnogorski nacionalisti.
    Prosto je ispod svakog ljudskog nivoa i elementarne kulture cak i ovoga foruma izjaviti nesto ovako. Prosto je nevjerovatno da (a mogu se, ako treba i zaklet da me pogodilo ovo kao topljenje proslogodisnjeg snijega kojeg nije bilo...) da se osoba sa moze odluciti da napise ovakvu niskost i poslije toga postavi pitanje:

Odakle ti takva drskost i obraz za tako nešto?
    Nego... neka, oprosteno ti je Grand. Nije ni prvi ni posljednji put da primitivizam bude smatran argumentom onda kad intelekt, cinjenice i mogucnost zdravorazumskog razmisljanja ogranicavaju razumijevanje elementarne logike. Ako je poriv bio da ovime nesto dokazes - jedino sto si uspio je da pokazes koliko nisko i koliko jadno moze da izgleda situacija kad si satjeran u cosak. I to je tren kad ljudsko bice vise nego ikad pocinje da lici zivotinjama. Tada, najcesce, padaju sve maske i svi obziri, tada se budi onaj odbrambeni instikt koji ne bira ni sredstvo, koji ne postuje nista i koje ima samo jedan jedini cilj....

A ti si tako lijep primjer istog...

Ali ko si ti da osuđuješ moj nacionalizam?
    Obecavam da ti vise ni jednom necu nista odgovorit dok ne naucis da citas. A prosto gledanje slova nije isto to....
    Caesar`s wife must be above suspicion

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Srpske oblasti, to je svetosavska doskočica smišljena u 19. vijeku, prije toga je postojala samo jedna jedina srpska zemlja u svim dokumentima, to je ništa, beznačajno, to su bajke nekog srpskog istoričara.

No što su činjenice Svetosavko?
    Što je bio Stefan Nemanja?
    Rašanin ili Dukljanin? :ass:

Iako je rođen u Duklji, što je bio Stefan Nemanja?
    Bio crnogorac!:blah: Kao i ti sto si crnogorac! Sto ima tu lose!
    Pazi!! Razlikuju se crnogorac i srbijanac, ali i jedan i drugi su SRBI! Crnogorac je teritorijalno ime za Srbina koji zivi u Crnoj Gori! Crnogorac je isto kao i Vojvodjanin, Sremac, Sumadinac, Kosovar...ili kod Hrvata, Dalmatinac, Zagorac...itd.itd!:blah:

Koliko vidim cipure,care, tebi je sve sto je srpsko doskocica, svaki istoriski izvor! Ti postavis link kao dokaz nekakvim tvojim tvrdnjama, kad ono u tom dokazu pise, da je Zeta srpska zemlja..mislim???
    Stavis nesto kao dokaz, pa vidis da si se zaj... i onda pokusavas to da povuces....kao to je svetosavska doskocica! Mislim, covece, citaj tekstove, nemoj napamet da ih postavljas kao dokaze! :blah:

Jeli cipure jel srbi postoje?
    Boj ne bije svijetlo oruzije,već boj bije lobi u američkom kongresu.....

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

A majka ti Srpkinjica (žena koja kosi srpom).
    Ako tebi nije ili mama ili tata Srpče, onda sam ja Bolivijac!
    Meni su srbi oslobodili zemlju 1918god! Bas kao i tebi (pogledaj tablu u budvi u starom gradu):blah: !
    Ja sam im zato zahvalan!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Quote Originally Posted by RHCP View Post
    Bio crnogorac!:blah: Kao i ti sto si crnogorac! Sto ima tu lose!
    Znači lažu 3 srpska istoričara kad kažu da je Rašanin, da je porijeklom iz Raške?

Pazi!! Razlikuju se crnogorac i srbijanac, ali i jedan i drugi su SRBI! Crnogorac je teritorijalno ime za Srbina koji zivi u Crnoj Gori! Crnogorac je isto kao i Vojvodjanin, Sremac, Sumadinac, Kosovar...ili kod Hrvata, Dalmatinac, Zagorac...itd.itd!:blah:
    prt.
    Pričaš o nečemu o čemu predstave nemaš.
    Kad su Vojvođani, Šumadinci, Srijemci ... imali državu????
    Je li moguće da narod koji ima državu hiljadu godina, nije zaseban narod?
    Što je za tebe, nacija, narod?
    Što definiše Srbe, recim?

Koliko vidim cipure,care, tebi je sve sto je srpsko doskocica, svaki istoriski izvor!
    Ti postavis link kao dokaz nekakvim tvojim tvrdnjama, kad ono u tom dokazu pise, da je Zeta srpska zemlja..mislim???
    Pazi, to nije izvor, to je komentar, to je lažni komentar, srpske zemlje ne postoje prije 19. vijeka, u 19. vijeku je izmišljen termin srpske zemlje, to nije IZVOR!
    Evo IZVOR, zapis sa Vukanovog jevanđelja, Vukan je bio Nemanjin sin, koliko ima srpskih zemalja u ovom zapisu, IZVORU, čistom IZVORU. :ass:

--------
    О самодржавној властели ужасавам се умом и ријечју

Поњеже мнози начеше књиге и повести дејати, јаже о извсетних вештех случи се и мне грешному, присно унилому и хуждшуму всех и ни достојному назвати се именеми сим, мниха Симеона, вазвестити вса по реду, јаже саврши владика всех прошенијем и мољенијем мене грешнаго Симеона старца, бившаго ме некогда в мире, и јеште бо ми сушту не разлучену от рода, ино мољеније моје не беше токмо: Господи Исус Христос сподоби ме недостојнаго достојну бити подјети иго твоје на се. Он же јако благ и милостив реки: гредуштаго по мне иждену в[ад]?, исплни желаније моје ва скоре узе и об... то же чајах за многије дни, и јеште сушту ми у манастиру ва обштежитији, и паки ужделевшу ми се, понудих се изити из манастира и од братије и последовати Богу; и помиловах себе, ни поштедех немоштније старости матере својеје за име... и љубимују братију оставих, и сестри, и ину прочу присн, да сабудет се глагољемоје не пророки, ни апостоли, ну самем Господем нашим Исусом Христом: всак остављеј матер и братију, ина прочаја и по мне шад, стократ пријет живот вечни. Давид бо пишет: каја полза у крви мојеј, јегда саниду ва истаљеније, једа исповест ти се прст, или вазвестит истину твоју? Се време покајанија настојит, јако нест у самрти поминајеј тебе, ва аде же кто исповест ти се. И вса самислившу ми подобих се странан бити ка својему родитељу и брати, пријемље досажденије и укореније, и обаче оклеветаније од злих чловек, а од врага напасти и брани и паче всех, ну аз та вса вземљу за име Христово поменује слово Давидово: јако тебе ради поруган бих вас дан; и паки: Тужд бих знајемим мојим, и странан син матери мојеј. Сим же сем савршившим се мноју грешним, сподобих се жити у пеки, у граде Расе, и написах сије књиги својему господину велијему жупану ... О неизреченије Богу и божаствније тајни ... самодржаних властелех, тем же изреку о њих, ужасају се зело умом же и словом, обаче дрзнух васпоминају величија их и подвиги душевније јаже саврши небесни цар о таковех властелех, поњеже владики ... Господ наш Исус Христос по неизмернеј јего милости, и по изволенију пресветије госпоже Богородице предаст Христос частни венац велијему жупану Влку, владичаствујушту јему својеју српсков земљеју и зетсков странов и поморскими град ... и нишевскими предели велеродному, велеславному велијему жупану Влку, сина самодржанаго (!) господина области својеје Стефана Немање.

Petrovgrad, Ruska nacionala biblioteka. F n I 82 (Vukanovo jevandjelje, oko 1202. g.) ZIN I 7.

-------------------------------------------------------------------

O samodržavnoj vlasteli užasavam se umom i riječju

Pošto su mnogi počeli pisati knjige i istorije, tako i ja, grješni, ništavniji i najbjedniji od svih, nedostojan nazvati se imenom monaha Simeona, želim da izvijestim, sve po redu, o nekim događajima koji su se desili, po volji Vladike svih, a na preklinjanje i molbu, mene grešnog Simeona starca, kada sam bio svetovanjak, i još živio u porodici. Moja jedina molba bila je: >>Gospode Isuse Hriste počastvuj mene nedostojnog da budem dostojan primiti igo Tvoje na se. A On blago i milostivo reče: >>Onoga koji ide za mnom, spasiću pakla? Ispuni moju želju ubrzo... to što čekah mnogo dana. I još kada sam bio u manastiru, u opštežiću, opet sam poželio da napustim manastir i bratiju i posvetim se Bogu. I udovoljih sebi. Ne pošteđeh svoju nemoćnu staru majku u ime... i ostavih dragu braću i sestre, i drugu ostalu rodbinu da se dogodi ono što ne govore proroci, ni apostoli, nego sam Gospodin naš Isus Hristos: >>Svako ko ostavlja majku i braću, i sve ostalo, i slijedi me, sto puta će zadobiti vječni zivot. A David dakle, piše: >>Koja je korist od moga tijela, kada ću istruliti, kada ću postati prah, ili kada ću objaviti istinu Tvoju? To vrijeme pokajanja je došlo, jer ne treba se sjetiti Tebe na samrti, ko će Ti se u adu ispovijediti? I sve smislivši, odlučih da se otuđim od svojih roditelja i braće, primih na sebe muku i ukor, i čak klevetu od zlih ljudi, a od đavola iskušenja i, osobito nasrtaje. Ali, ja sve prihvatih u ime Hrista, sjetivši se riječi Davidovih; >> jer zbog Tebe bih ismijavan svaki dan. I još >> Bijah tuđ poznanicima mojim, i stran sin mojoj majci. Pošto sam ja, grješni, ovako odlučio, udostojih se da živim u pećini, kraj grada Rasa, i prepisah ovu knjigu svome gospodinu, velikom županu... o neiskazane Bogu i božanstvene tajne... samodržavnoj vlasteli, o tome što ću reći o njima, užasavam se umom i riječju, no ipak se drznuh da se sjetim njihove veličine i duševnih podviga koje je podario nebeski car takvoj vlasteli, pošto je Vladika... Gospod naš Isus Hristos, po neizmjernoj njegovoj milosti, i po izvoljenju presvete Gospođe Bogorodice, predao Hristos časni vijenac velikom županu Vuku, koji je vladao svojom Srpskom zemljom i Zetskim krajevima, i primorskim gradovima... i Nišavskim predjelima, plemenitoga roda i veleslavnomu velikom županu Vuku, sinu samodržavnoga gospodina svoje oblasti, Stefana Nemanje.

Hoćeš još koji IZVOR, pravi IZVOR mislim, ne komentar, nego IZVOR Nemanjićki? :ass:
    Last edited by Ćipur; 05-07-07 at 13:45.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Nekate ljudji nemote sad vadit ljevore ,dosta ih je bilo ,ajmo sad lagano azat na temu :Crnogorski jezik !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Postojanje staroga slovenskog glasa (afrikate) z (dz) u odredjenijem primjerima (imenicama : bizza, zipa, bizzin , i u imenima i prezimenima ljudji ; ZZano ,Borozzan , Burzzan i u imenima mjesta ; malenzza, Bronzzina) itd itd .
    Eo najvaznijih opstecrnogorskijeh morfoloskijeh osobina :
    Imenica kamen u nominativu i akuzativu jednine zadrzala je stari oblik KAMI i od njega skraceno KAM (cesto se upotrebljava priloski, u znacenju jadno- slabo).
    Kami mu je bolje, kami je zaradiokami mu je rodilo; deklinacija osobenijeh imena tipa Savo Sava Savu.....Savov (muski rod) i Sava Save Savi....Savin (zenski rod) ;
    Dosljedna izmjena imena od milja tipa Bozo , Boza, Bozu....Bozov ; Brane, Brana;
    Brani ... Branin..(samo za zenski rod),
    veoma izrazita prevaga cesto bez alternative, tzv. tvrde o deklinacije za genitiv, dativ,instrumental, lokativ, na IJEH, IJEM, tipa Nasije(h) , Dobrije(h), i nasijem , dobrijem, nasije(h), lijepijema ;
    Stari zamjenicki oblici dativa i lokativa jednine na E ka alternativi ; Mene, tebe ,sebe, ; meni ,tebi , sebi;
    enkliticki likovi zamjenica NE i VE: nas i vas za akuzativ mnozine opet ka alternacija ;
    Stari oblici OVI, ONI, OVAJ , ONAJ ; supinski oblik infinitiva; REC, PEC, SJEC, ($EC) , RADIT , PISAT, SLUSAT, RECI, PECI, SJECI,($ECI) ,RADITI, SLUSATI;

Dosta za sat !
    Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Cipur:

prt.
    Pričaš o nečemu o čemu predstave nemaš.
    Kad su Vojvođani, Šumadinci, Srijemci ... imali državu. Je li moguće da narod koji ima državu hiljadu godina, nije zaseban narod?

Što je za tebe, nacija, narod?
    Što definiše Srbe, recim?

Leskovacka pleskavica i kaca sira na arbat eto sto definise !
    Zato ostase sami bez idje ikoga na ovu planetu jerbo su sve do Toki(J)a (od glagolaToki(J)o ) hehehehehehehehheeheh !

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nisi mi Cipure odgovorio kojim su pismom pisali crnogorci pre Vuka?
    Dali je bilo "jedan glas jedno slovo" ili nesto drugo!? I koliko slova na kraju crnogroski jezik ima 30, 31, 32 ili 33!?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Dali je bilo "jedan glas jedno slovo" ili nesto drugo!? I koliko slova na kraju crnogroski jezik ima 30, 31, 32 ili 33!?
    Pušti ti to, prvo mi odgovori na pitanja koja sam ti već postavio.

1.
    Ogovori ti meni ostrašćeni mitomane, što je bio porijeklom Nemanja, Rašanin ili Dukljanin? :ass:

2.
    Hoćeš još neki pravi IZVOR, iz srednjeg vijeka da vidiš kako je postojala jedna jedina srpska zemlja, da vidiš da su u 19. vijeku su izmišljene srpske zemlje.
    Hoćeš još koji srednjevjekovni izvor, mitomančiću ostrašćeni? :ass:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Izvinjavam se na uskakanju. Vidim da fino divanite pa bih ja da nesto recem.

Kad su Vojvođani, Šumadinci, Srijemci ... imali državu. Je li moguće da narod koji ima državu hiljadu godina, nije zaseban narod?
    -------------
    Pod odredjenim istorijskim okolnostima - da, moguce je. Ja bih prije upitao da li je moguce da jedan dio (Crnogorci) jednog naroda (Srbi) bude slobodan, a drugi pod stranom okupacijom.

-------------
    Ko je bio pismen pisao je srpskom verzijom staroslovenskog jezika.
    Kamo srece da se Vuk nije pojavio. Ne bismo imali ovakve rasprave i znalo bi se ko je pismen, a ko ne. Ovako imamo toboz najsavrsenije pismo, a pola naroda nepismeno.
    ::: А, мухарике !? :::

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    174
    Thanked in
    96 Posts

Meni su srbi oslobodili zemlju 1918god! Bas kao i tebi (pogledaj tablu u budvi u starom gradu):blah: !
    Ja sam im zato zahvalan!
    Koju su ti drzavu Srbi oslobodili?
    - Ladan ko taština duša -

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Cipure, koji se jos jezik naiva "NASIM"?
    Vjerovatno si mislio na “naski”. Goranci imaju (lingvisticki) zaseban jezik i zovu ga “naski”.
    "Postojaće Crna Gora dok je Lovćena i Durmitora, dok je mora pod Barom i Kotorom, dok je Sunca i dok je Grahovca!"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Naš, naški, znači Crnogorski.
    Naš, našeg naroda, države - CRNOGORSKI.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

A kojim su pisali srbi? Koliko se meni čini, a i kako tvoj vuk kaže, ta dva jezika su se po mnogo čemu razlikovala. Koliko vidiš, njegov govor se takođe dosta razlikuje od onoga kojim su govorile sjeverne komšije, a s obzirom da svijetu ne postoji Karadžić čije je porijeklo izvan granica Crne Gore(mada bi ovaj kukavac o kojem raspravljamo volio da je drugačije), mogli bi raspravljat' o tome ko je koga naučio jeziku.
    Reality is overrated.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    9
    Thanked in
    9 Posts

Quote Originally Posted by rascianin View Post
    Izvinjavam se na uskakanju. Vidim da fino divanite pa bih ja da nesto recem.

-------------
    Pod odredjenim istorijskim okolnostima - da, moguce je. Ja bih prije upitao da li je moguce da jedan dio (Crnogorci) jednog naroda (Srbi) bude slobodan, a drugi pod stranom okupacijom.

-------------
    Ko je bio pismen pisao je srpskom verzijom staroslovenskog jezika.
    Kamo srece da se Vuk nije pojavio. Ne bismo imali ovakve rasprave i znalo bi se ko je pismen, a ko ne. Ovako imamo toboz najsavrsenije pismo, a pola naroda nepismeno.
    Prvo nije moguće ni pod kojim istorijskim uslovima. A životati jesu li tebi i Rašani i Dukljani i Zećani isti narod zvani Srbi:lolblue: :lolblue: :lolblue:

Drugo kakva je to srpska verzija staroslovenskog jezika? Valjda si mislio Azbuka srpske redakcije. E ta azbuka prije Vuka nije postojala. I ne zaboravi đedo Vuko je iz crnogorske redakcije uzeo ћ i ђ i uključio ih u takozvanu srpsku ćirilicu. Pored J ta slova ranije u pismu koje su koristili Srbi nijesu postojala.:lolblue: :lolblue: :lolblue:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nemoj tako, zar ne vidiš da su svi oni tečno razumjeli "Zonu Zamfirovu".
    Reality is overrated.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Jes jadan i sto ako su malacko dodavali u "Gorski Vijenac" nesto "sitno" nebitno samo malo oko posvete necesovijem ocevima i njinome prahu posveti itd itd ,i na koncu preveli na serbski to nema veze hehehhee !

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by FORMICA View Post
    Prvo nije moguće ni pod kojim istorijskim uslovima. A životati jesu li tebi i Rašani i Dukljani i Zećani isti narod zvani Srbi:lolblue: :lolblue: :lolblue:

Drugo kakva je to srpska verzija staroslovenskog jezika? Valjda si mislio Azbuka srpske redakcije. E ta azbuka prije Vuka nije postojala. I ne zaboravi đedo Vuko je iz crnogorske redakcije uzeo ћ i ђ i uključio ih u takozvanu srpsku ćirilicu. Pored J ta slova ranije u pismu koje su koristili Srbi nijesu postojala.:lolblue: :lolblue: :lolblue:
    Nemam pojma da li su isti narod, niti ima shanse da sa sigurnoshc'u bilo shta tvrdim. A i ne zanima me da ti pravo rechem.

Verzija ili redakcija svejedno.
    ђ je preuzeto iz rumunske cirilice, a ћ je vec postojalo u srpskoj redakciji.
    O crnogorskoj redakciji ne moze biti govora, jer termin "crna gora" datira od 15. vijeka, a staroslovenski i njegove redakcije su ipak neshto starije.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Default Dalje o Crnogorskomu jeziku

Nijesam , nijesi ,nije, mnozina nijesmo , nijeste,nijesu odricni oblik prezenta glagola jesam;
    ostatak starijeh oblika u prezentu: velju vidju; imperativ vidji mjesto velim i vidim, odnosno vidi i drugo.
    Znatne su posebitosti i u sintaksi. Najvise se izpoljavaju u poremecenom slovenskom padeznom sistemu i njegovomuproscavanju pod uticajem supstrata;
    Prodor socijativne konstrukcije u polje upotrebe slobodnog instrumentala (kopa s motikom, radi sa srpom,po$eka se z britvom);
    upotreba akuzativa mjesto lokativa uz priloge u , na (zivi u selo, stoji na Cetinje);
    kolebanjem u pogledu upotrebe akuzativa i instrumentala uz prijedloge nad, pod, pred,za ali i preovladavanje akuzativa izuzev u imenima zenskoga roda kod kojih se jos izrazitije uopstava instrumental (ostali su pod- put, za bijeg; pred-volove, pod murvama; podji pod onom murvom; pod onu murvu);
    Jednakost genitiva i lokativa, odnosnoi upotreba prijedloga po s gen. mn. u distributivnomznacenju (skita se po sela(h), cera djecupo ulica(h) i sl. )
    Najvece nejedinstvo vlada u prozodiji,takodjer, uzrokovano djelovanjem supstrata. Preovladava stari slovenski stokavski cetvoroakcenatski sistem, ali je on pod njegovijem uticajem, kako se ide od unutrasnjosti zemlje ($everozapadne Crne Gore) prema primorskome pojasu sve vise uproscen na mijesane varijetete troakcentskogai dvoakcentskoga sistema.
    Najizrazitije osobenosti ipak postoje u rjecnickomu blagu i frazeologizmima. Uslovljene su jako izrazenom atipicnoscu zivota u svijem oblastima, snaznijem individualitetom Crnogoraca kao drevnoga naroda i naglaseno prepoznatljive nacije u moralnom, psihickom i drustvenom zivotu, razudjenoscu reljefa i dr. ciniocima. Donosim samo mali broj potvrda za to -Lasno pril. lako, varen, ena, eno,- kuvan, velji , a, e - veliki, vise prijedlog iznad, visi, a , e, - veci, golemo- prilog mnogo, grk, grka- gorak, gorcina, dodjavolji - nijedan, dignuti se, dignem se- svrs. ustati.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Default Crnogorska pisma

Crnogorski jezik se danas pise dvijema ravnopravnijem pismima: Karadzicevom reformisanom cirilicom (azbukom) i Gajevom reformisanom latinicom (abecedom). Iz strukture tijeh pisama se jasno vidi da u Crnogorskoj verziji imju po 33 slova ( uslijed nedostatka slova na tastaturi nijesam u mogucnosti napisat azbuku i abecedu ) !
    S obzirom na to da Crnogorski jezik , nazalos,jos uvijek ni po Ustavu Drzave Crne Gore nije sluzbeno priznat , nasaposebita slova se u javnoj upoterebi izostavljaju ili se pak, osim u pokazanijem likovima , pisu i na druge nacine(napr. ka sj,zj i sl) . Latinica je neuporedivo starije pismo od cirilice. Nastala je u VII stoljecu n.e.iz grckoga alfabeta. Na podrucje Crne Gore stigla je uporedo sa sirenjem rimske vlasti(poslije1167.g.s.e.) odnosno posrestvom sirenja hriscanstva na nj(jos od IV vijeka) . Gajeva reformisana latinica opocinje se upotrebljivat u Cetinjskome almanahu Orlic (1865). Cirilica je mladje staroslovensko pismo nastalo u Bugarskoj. Nazvano je po Cirilu jerbo se smatralo da je on sastavio , ali se danas drzi da je sacinio glagoljicu . I ona je oblikovana prema grckomu ustavnom alfabetukrajem IX i pocetkom X stoljecai dopunjena onijem slovima kojih nije bilo u Grka. Za potrebe sirenja pravoslavlja, zajedno sa staroslovenskijem jezikom i glagoljicom, u Zetu je doslo tek poslije 1183. iz Makedonije i Bugarske. Iza 1711. godine u Crnu Goru se upotrebljavao ruski tip cirilice kakav je stilizovan za Petra Velikog. Vukova reformisana cirilica iz 1818. godista u nas se sporadicno javlja vec oko 1830, a sistemacki i neprekidno od skolöskog 1863/64. godista u Cetinjskoj skoli i u casopisu Orlic.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    9
    Thanked in
    9 Posts

Nemam pojma da li su isti narod, niti ima shanse da sa sigurnoshc'u bilo shta tvrdim. A i ne zanima me da ti pravo rechem.

Verzija ili redakcija svejedno.
    ђ je preuzeto iz rumunske cirilice, a ћ je vec postojalo u srpskoj redakciji.
    O crnogorskoj redakciji ne moze biti govora, jer termin "crna gora" datira od 15. vijeka, a staroslovenski i njegove redakcije su ipak neshto starije.
    Pomoći ću ti bili su različita plemena istog Slovenskog naroda. Doduše neki Srbi okupljeni oko takozvane Serbone pokušavaju dokazati da Sloveni ne postoje nego su to zapravo Srbi, ali to ide po sistemu mnogo je mačku goveđa glava.

Ajde dobro neka bude.
    Ђ nije prešlo u srpsku verziju iz rumunske verzije, nego iz zećanske (crnogorske) verzije. Ono je načinjeno tako da je slovo Џ prevrnuto naopako pa onaj rep gore prekrižen vodoravnom crtom da se dobije oblik malog krstića. Kasnije kad je trebalo to pismo prilagoditi štampi i novim estetskim ukusima dato je nekom njemačkom dizajneru grafičaru koji je načinjeo savremeni oblik ne samo tog nego svih slova (zato je na primjer Л u obliku čudnog П pa ga neki zovu muško п). Zanimljivo je i slovo З koje nije tako izgledalo. Slovo Ћ je nastalo na isti način i preuzeto iz zećanske varijante đe je ono konstruisano kao slovo Ч prevrnuto naopako pa mu je dodata vodoravna crtica tako da se dobije mali krstić.
    Da u pravu si nije crnogorska nego zetska redakcija i nije ni srpska nego raška redakcija kad se već insistira.;-)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by FORMICA View Post
    Pomoći ću ti bili su različita plemena istog Slovenskog naroda. Doduše neki Srbi okupljeni oko takozvane Serbone pokušavaju dokazati da Sloveni ne postoje nego su to zapravo Srbi, ali to ide po sistemu mnogo je mačku goveđa glava.

Ajde dobro neka bude.
    Ђ nije prešlo u srpsku verziju iz rumunske verzije, nego iz zećanske (crnogorske) verzije. Ono je načinjeno tako da je slovo Џ prevrnuto naopako pa onaj rep gore prekrižen vodoravnom crtom da se dobije oblik malog krstića. Kasnije kad je trebalo to pismo prilagoditi štampi i novim estetskim ukusima dato je nekom njemačkom dizajneru grafičaru koji je načinjeo savremeni oblik ne samo tog nego svih slova (zato je na primjer Л u obliku čudnog П pa ga neki zovu muško п). Zanimljivo je i slovo З koje nije tako izgledalo. Slovo Ћ je nastalo na isti način i preuzeto iz zećanske varijante đe je ono konstruisano kao slovo Ч prevrnuto naopako pa mu je dodata vodoravna crtica tako da se dobije mali krstić.
    Da u pravu si nije crnogorska nego zetska redakcija i nije ni srpska nego raška redakcija kad se već insistira.;-)
    Тачно, извињавам се на превиду. Џ је ушло из румунске азбуке, а Ђ је, ако се добро сећам, направио Ђуро Даничић по угледу на Ћ. За ово извртање постојећих слова наопако и прављење нових први пут чујем.
    Имаш ли неки линк који ово потврђује, али озбиљан, а не рекла-казала?
    Last edited by rascianin; 08-07-07 at 16:46.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    9
    Thanked in
    9 Posts

Тачно, извињавам се на превиду. Џ је ушло из румунске азбуке, а Ђ је, ако се добро сећам, направио Ђуро Даничић по угледу на Ћ. За ово извртање постојећих слова наопако и прављење нових први пут чујем.
    Имаш ли неки линк који ово потврђује, али озбиљан, а не рекла-казала?
    Ja sam to pročitao davno prije nekih 18 godina u obliku nekakvog zbornika sa nekog simpozijuma. Koji je simpozijum bio, đe se održao i ostalo pojma nemam. Čak se ne sjećam ni čiji je rad bio. Inače se ta slova koriste u rukopisima na teritiriji današnje Crne Gore već vjekovima tako da Đuro nema veze sa njima a DŽ je moglo doći iz Rumunije mada su čudni putevi slova i pisama. Meni se čini da postoje tri svjetska centra pismenosti i da su sva tri aktivna otprilike u isto vrijeme. Prvi centar je Sumer i proizvod ovoga centra je klinasto pismo koje nema u svom začetku nikakve veze sa bilo kojim drugim pismom. Drugi centar je Kina sa njezinim znacima koji se proširuju do sjeverne i južne Amerike. I treći najzanimljiviji centar je srednja Evropa zapravo dolina Dunava (na žalost to nema nikakve veze sa Srbima) odakle su se slova raširila do bliskog istoka đe su pretrpjela uticaj klinastog pisma, s jedne strane i s druge preko Kavkaza i Azije do Indije pa sve do Indokine i ostrva po Pacifiku. Ima tu još poneki džep čudnih pisama (Egipatski hijeroglifi, Rongo Rongo, i još poneki).

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kako godj da je Zvek dosao do ovoga (svakako da je kompilacija i da on to sve nije definisao..SVAKA NAUKA SE NASLANJA BAS NA TAJ SLIJED POJEDINACA-NAUCNIKA, KOJI DAJU SVOJE DOPRINOSE NEKOJ TEMI POLAZECI OD PRETHODNIKA)-dakle bitno je da je OVO JE PRIMJER STO JE POTREBNO DA SE SADA RADI, ponavljam.
    Ali ima jos jedna stvar, najmanje isto toliko vazna za Crnogorce:

IMAJ SNAGE I RECI TO:" IZVINI"!

DAKLE, OCEKUJEM DA SE IZVINU NEKI NASI FORUMASI KOJI SU UVRIJEDILI ZVEKA, IAKO, SVA JE PRILIKA, TOTALNO NISU BILI U PRAVU!
    Grijesimo...ljudi smo...ali ako smo CJELOVITE LICNOSTI priznacemo- ma i sa zakasnjenjem-svoju gresku i izviniti se covjeku koji se trudio i odradio nesto sto voli i poznaje, a sto je, sticajem okolnosti, sada izuzetno potrebno svima nama....DA SVIMA! JER CE NEKIMA POKAZATI DA IMA DOVOLJNO RAZLIKA IZMEDJU DIJALEKATA DA SE I NAS JEZIK MOZE SA PUNIM PRAVOM NAZVATI CRNOGORSKIM, AKO SU JEZIK PO NACIJAMA NAZVALI I DRUGI NAAI SUSJEDI.
    Pozdrav,
    Last edited by Old Bone; 09-07-07 at 01:51.
    "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Aj sad ti ukljuci malacko te vijuge (samo se dobro napregni ) pa ne edukuj ,sto ti scase rec ovijem tvojim postom ?????????????????????
    Ili je to sve sto sastavi potonji mjesec a ????????????

Bone uste jednom zafaljujem i nastavak slijedi !!!!!!!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Crnogorski pravopis
    Podumijetno pravilo za pisanje Crnogorskoga jezika ispoljava se u njegovoj posve slobodnoj, prirodnoj, spontanoj upotrebi, olicenoj u poznatom fonoloskom nacelu: Pisi ka sto zboris ,a citaj ka sto je napisano ! To pravilo stoji u potpunomu saglasju sa slobodnijem zivotom sto sto su ga Crnogorci manje ili vise po$edovali tijekom cijele povjesnice. Na ti nacin su njihovi najstariji preci -Dukljani pisali vec u dukljanskomu dobu.
    Medjutijem, u zetskom periodu, Zecani ne pisu onako kako govore, nego kodifikovanom(=sluzbeno propisnom) normom staroslovenskoga knjizevnoga jezika zetske, pa i raske redakcije,koju su im naturili Serbi ka njihovi tadasnji vrhovni gospodari. A u predvukovskome periodu nastaje zaokret, ponovo se pisalo onako kako se zborilo. Opet se spontano pise saobrazno s Njegosevom izrekom: "Ove gore ne trpe rgule", kako u tokutrajanja etape pisanoga tako isto i nekodifikovanoga standardnoga jezika. Prvo takvo teorijsko nastojanje pravopisnoga kodifikovnja Crnogorskoga jezika izvrsio je DR.Ivan (Antun Gaspar), Nenadic u nauku kristijanskom (1768). A prvi pokusajpravopisne kodifikacije istoga jezika za skolske potrebitosti uradio je Dimitrije Milakovic u Serbskoj gramatici, sastavljenoj za crnogorsku mladez ( Cast prva, Cetinje 1838). U prijelaznome i, poglavito, u vukovskome periodu uste jednom dolazi do prekida povijesne pravopisne neprekidnosti u Crnogoraca. Ti prekid je prouzrokovan teskom opstom zabludom iz Karadzicevijeh, Belicevijeh i ostalih jezikoslovacadjela o tome da su uglavno svi stokavski Juzni Sloveni ,pa samim tijem i Crnogorci, "Serbi-Serbohrvati",grckoga, rimskoga i turskoga zakona (vjere)izkljucivo radi toga sto sto se navodno sluze samo jednijem i toboze jedinstvenijem(0stokavskim) " serbskim/serbskohrvackijem " jezikom ! Na tijem postavkama sve do dana dansnjega uglavljena je cak ukupna pravopisna kodifikovana knjizevnojezicka norma iz Vukovijeh glavnih pravila za juzno narecje beckoga Knjizevnoga dogovora (1850), Beliceva Pravopisa Serbskohrvackog knjizevnog jezika (Beograd 1923,drugo, preradjeno izdanje 1929, trecepopravljeno izdanje 1934) ,opet Beliceva Pravopisa serbskohrvackoga knjizevnog jezika (1950) ,Pravopisa serbskohrvackoga hrvackoserbskogaknjizevnogajezika Matice serbske i Matice hrvacke (Novi Sad - Zagreb 1960) i ostalijeh djela normativnog karaktera. Svima njima je potpuno neosnovano i nominalno i sadrzajno porice i ZATIRE CRNOGORSKI JEZIK tako ka da nikat nije ni postoja ! Stoga se namece najjaca potrebitost izrade Crnogorskoga pravopisa, zasbnovanoga na istorijskomu nacinu pisanja Crnogoraca, na jedinstvu njine tradicionalne upotrebe i nekodifikovane standardne jezicke norme iz predvukovskog perioda tj. da se pise onako kako Crnogorski narod zbori i i da se cita onako kako ti narod pise !!!A TO ZNACI DA BEZ ICESOVOGA ZAZORA I KOMPLEKSAU SVIJEM PODRUCJIMA JAVNOGA I PRIVATNOG ZIVOTA, u sto vecoj mjeri ,upotrebljavamo opsterasprostranjene (i)ili pretezno rasprostranjene sistemske jedinice crnogorskoga jezika na nacin ka sto to cine obicni ,neskolovani od toga jezika najmanje otudjeni Crnogorci. Kad se iz drugijeh su$ednih jezika ,recimo preuzimaju muska imena sto su u nas zenskoga roda (napr . Brana ,Ljuba , Rada, Misa ,Sava itd) da nebi bilo zabune , treba ih prevodit na Crnogorske likove (Brano ,Ljubo, Rade, Miso Savo) . A ukoliko neki pojam nema narodnoga imena , valja ga stvoriti u duhu domacega jezika. Tudjice, bez velike, ne treba upotrebljavat, jedino iz nuzde, ako se mora. Na svaki nacin neophodno je cuvat temelje narodnosne i nacionalne sadrzaje svojega jezika ka zenicu oka prilagodjavanjem tudjijeh nanosa njegovijem pravilima !!!

Page 28 of 50 FirstFirst ... 1824252627282930313238 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)