Imalo je i pozitivnih slučajeva ali mi rasprava o tome ne izgleda konstruktivna . Ući ćemo u nadgornjavanje jeli više pozitivnih ili negativnih i da li je suma uopšte veća od nule ... haha :-)
Ako se slažeš meni je interesantnije da iskopamo porijeklo negativnih pojava.
Evo šta mislim da je jedan od bitnih uzroka. Kontradiktornosti.
Naprimjer na jednom mjestu piše jedno a na drugom suprotno i sad čovjek ne oslanjajući se na svoje moralne stavove i ostalo nego na "knjigu" može da uradi bilo šta od to dvoje.
Međutim zlo je uvijek primamljivije, izgleda lakše na prvi mah, povšno i egocentrično razmišljajući ,...
Tražeći opravgdanje da napravi zlo on ga i nađe na nekoj stranici "knjige" iako kad bi se oslanjao samo na svoje iako nesigurne stavove i razmišljanja to nebi uradio.
Direktni napad na religiske negativnosti "napadnuti" dozivljavaju kao napad na sopstvenu ličnost a ne kao napad na svoje djelo.
Psihološki refleks "ega" u toj situaciji je da se brani po svaku cijenu.
Moj stav je da ljude uvijek treba podržavati naravno osim u situaciji kada je to nemoguće jer je kontaradiktorno zbog "slobode i tolerancije". (naprimjer neko je čvrsto odlučio da me kokne jer sam druge vjere )
Kod religiskih negativnosti treba im objasniti pomoću elemenata njegove religije da nešto nije u redu i da to treba popraviti ...
Naprimjer velika većina hrišćana ne razumije osnovni hrišćanski moralni princip - princip praštanja. Postoje dva suprotna i pogrešna shvatanja.
Jedni se upošte ne obaziru na ovaj princip i idu samo linijom osvete i sile, naravno dokle im može biti
Drugi misle da je to neka vrsta "sadizma-mazohizma" da kad te neko udari da ga zamoliš da te udara još
Često mi se desi da nekome napomenem da ove dvije krajnosti nijesu jedine mogućnosti i da ovaj princip govori o zlu kao vrsti psihološke bolesti što je sasvim tačno ...
Na pitanje "Oćeš li votku ili viski?" - Validni odgovori su i "Neću ništa", "Oću pivo ili sok" ...![]()
Optimizam mi oslabi i situacija postane smiješna :-) kada na TV čujem nekog od viših sveštenika koji napravi još veći faul nego ovaj moj obični sagovornik ...
To sa traženjem fizičkog dokaza je pat pozicija i bilo bi dobro da ljudi odustanu od gubljenja vremana na takve pokušaje.
Iz mog iskustva : Koliko god neko tražio dokaz da Bog postoji on će već sadžati neku pretpostavku koja je ekvivalentna tome što traba da se dokaže
Sa druge strane Koliko god neko tražio dokaz da Bog ne postoji uvijek će ostati neki "početni uslovi", "nedovoljno istražene oblasti", ... đe će neko moći da ugura neko svoje shvatanje Boga
Stvar je u tome šta je bolji filozofski koncept i metod razmišljanja ...
Moram ići .... posao zove ... nastavljam sledeći put

Reply With Quote
Bookmarks