Page 6 of 57 FirstFirst ... 23456789101656 ... LastLast
Results 126 to 150 of 1412

Thread: Druga tema

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Hoho, Dawkinianci su u porastu, milo mi je milo.

Morao sam prosut ovaj troll :biggrin:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Interesantna logika jer zbilja a-theos kao sto sam naziv kaze implicira da je religija. To bi bilo kao da si napisao da su antialkoholicari teske pijanice.
    Meni ovo "da su ateisti vrsta vjernika" liči na pitanje "Da li su biciklisti vrsta vozača?".
    Ateisti vjeruju da Bog ne postoji - nemaju jasne fizičke dokaze pa ispada da je i ateizam vjerovanje.

Budizam mnogi smatraju religijom iako se u njemu Bog uopšte ne spominje .

Pitanje je šta je religija ? Mora li biti sistem vjerovanja a ne samo jedno ?
    Da li u tom sistemu mora biti neko vjerovanje vezano za objekat zvani "Bog" ("vjerovanje da postoji ili ne") ?
    Ili mora sadržati vjerovanje da postoji? Onda bi ispalo da Budizam (i jos neke ...) nije religija

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by septembar View Post
    Meni ovo "da su ateisti vrsta vjernika" liči na pitanje "Da li su biciklisti vrsta vozača?".
    Ateisti vjeruju da Bog ne postoji - nemaju jasne fizičke dokaze pa ispada da je i ateizam vjerovanje.
    tom logikom ima na milijarde religija. Nemamo jasne fizicke dokaze da li postoje Marsovci i pitanje je da li postoji religija marsovaca? Ne postoji fizicki dokaz da broj 13 nije baksuzan pa da li ima 13-ta religija. Oni koji ne vjeruju u vjestice da li su clanovi religije antivjesticari.......
    Kad bi sve ono zasto nemamo (ili ne znamo) jasne fizičke dokaze bilo religija onda bi tesko nasao stvora koji bi ih mogao samo nabrojati. Osnova religije je postojanje nekog kulta, precizno definisane ceremonije.... a nesto ne znam da to postoji medju ateistima, da se nedje okupljaju i mole negaciji ili ceremonijalno pristupaju toj religiji.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by septembar View Post

Budizam mnogi smatraju religijom iako se u njemu Bog uopšte ne spominje .

Pitanje je šta je religija ? Mora li biti sistem vjerovanja a ne samo jedno ?
    Da li u tom sistemu mora biti neko vjerovanje vezano za objekat zvani "Bog" ("vjerovanje da postoji ili ne") ?
    Ili mora sadržati vjerovanje da postoji? Onda bi ispalo da Budizam (i jos neke ...) nije religija
    Ne bih se baš složio sa ovim, mada priznajem da sve zavisi od tačke gledišta.

Međutim navesti ću moj pogled na to, a koji sam prihvatio iz sistema razmišljanja kojeg popularizira baš Richard Dawkins.

Naime Svaka religija je ateistička u odnosu na drugu, krišćani su ateisti u odnosu na Višnua, Jevreji u odnosu na Zevsa, Zoroaserianci u odnosu na Ozirisa.

Ateisti odlaze samo korak dalje i ateisti su u odnosu na sve bogove.

Hindu smatra krišćana nevijernikom zbog ne prihvatanja Višnua, tako da mislim da sve reloigije bi trebale ateiste smatrati za nevijernike jer mi ne priznajemo postojane bilo kakvih nadnaravnih božanstava.

Ateisti jednostavno ne vijeruju u to jer nema dokaza za to.

Čak šta više zakoni unutar ovog svemira ne ostavljaju puno mijesta za svemogući entitet (sama logika zabranjuje postojanje svemoćnog bića kroz paradoks koji proizilazi iz toga).

Da se vratim na tvrdnju da mi vijerujemo da boga nema. Ova tvrdnja je netačna iz razloga što svaki ateista ostavlja mijesta za dokaz koji bi dokazao postojanje boga, i sam Dawkins to kaže, mi naravno negiramo sve bogove proistekle iz organiziranih kultova i religija jer da stavim ruku na srce, svi oni su samo mitološke konstrukcije nastale kroz mnoge vijekove straha, neznanja, opresije i prirodnih katastrofa koje tatašnji ljudi nisu mogli adekvatno objasniti.

Sto se tiče toga da sistem vijerovanja definiše nešto kao religiju je takođe klimava koncepcija.

Mnogi sistemi vijerovana nisu okarakterisani kao religija, sistem vijerovanja u naučni metod se zove nauka, sistem vijerovanja koji definiše zakon definira pravnu državu, sistem vijerovanja koji definiše razmjenu dobara se zove ekonomija.

Svi ovi gore pomenuti sistemi nisu religije iako posjeduju samostojeće sisteme vijerovanja.

Sada, definisati što to znači sistem vijerovanja, postoji previše raznih definicija sto ovo znači neki idu u korist tvoje tvrdnje, neki u korist moje, a neki su u potpunosti abstraktni meni i vjerujem tebi. Stoga dokle god se definicija Sistema Vijerovanja ne konsolidue u potpunosti je beskorisno raspravljati o tome.

Moja tvrdnja da ekonomija pripada sistemu vijerovanja proističe iz definicije koju ja lično prihvatam kao najbližu mom trenutnom stanju uma.

"Sistem Vijerovanja je skup vijerovanja koji se međusobno podupiru. Ta vjerovanja mogu biti vjerske, filozofske ili ideološke prirode ili kombinacija istih."

Nauka, zakon i ekonomija potpadaju pod filozofske i ideološke sisteme. S te tačke ateizam je filozofski sistem više nego religijski jer proističe iz promatranja dokaza iz kojih se izvodi ideološki zaključak, naime ateizam.
    Last edited by funestis; 12-07-12 at 17:37. Reason: korrecting :)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Onda ja nisam ateista,ja ne vjerujem da nema boga,niti ne prihvatam ,ja znam da nema.

Dokazi: pogled(priroda uopste),naucni dokazi nepostojanja razumne sile,logika,dokazi evolucije,geoloska istrazivanja,medicina,nauka o stvaranju materije i svega u Kosmosu.

Vjernik se zove tako zato sto on vjeruje u boga,a zvao bi se znanik da zna za boga.

Sama vjera i vjernik govori kako je potreba covjeka za tim,a nije u stvarnosti tako,zato je misljenje svako razlicito i zato dans sve vise ljudi zna i nije potrebno vjerovanje u vise,'sveto'.
    Npr. Ja vjerujem da cu dobiti sedmicu na loto jer sam uplatio tiket,ja znam da necu dobiti jer nisam nista uplacivao.Vjera u nesto govori kolika je vasa nesigurnost u to i kolika je vasa uloga u tome da ta vjera postane nesto,naravno religija je skup vjerovanja ili vjernika u iste ciljeve.

Ta svetost i bezgresnost je pocela u Hriscanstvu jednim jasnim primjerom.Majka je Isusa rodila bez seksa.
    Sto je i dokazano kako je sve to smisljeno,ali od tada posebno u pravoslavlju ostaje obicaj da su sveci dobili moc od boga od njegove bezgresnosti i da sveci imaju vjecnu moc.
    Sama glupost o zacecu bez seksa je jedan od vaznijih argumenata da se prestane vjerovati uz dokaz kako je to bilo vec vidjeno kod mnogih bogova i koja je to personifikacija i simbolika.
    Last edited by Zaovičić; 12-07-12 at 20:33.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Шта је хришћанска вера?

Хришћанска вера је Христово знање о најважнијим тајнама бића и живота, које знање људи могу применити само веровањем у Њега, а не својим сопственим напорима.

Које су најважније тајне о бићу и животу о којима само Христос има право знање?

То су:

Тајна о невидљивим стварностима: о Богу, анђелима, о људској души;

Тајна о стварању света и његовом свршетку;

Тајна о непрестаном Божјем вођењу човека и човечанства одређеном циљу, а по Његовој премудрости и сили;

Тајна о човековом греху и паду и о његовом спасењу кроз боговаплоћење;

Тајна о царству божјем као крајњем циљу човековог земаљског живота и о правом путу који води томе циљу, тј. о понашању човека према себи, према ближњем и према Богу.

Тајна о васкрсењу из мртвих, о последњем суду и о вечном животу.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Нису ли и неки други верски учитељи, мислиоци и философи покушавали да објасне ове тајне?

Јесу многи од њих. Али то су чинили само својим ограниченим људским снагама, размишљањем и упорним студирањем о свету и људској природи. сви су се њихови покушаји свршавали претпоставкама и различитим теоријама често супротним једна другој.

У чему се онда састоји преимућство Христовог знања над њиховим?

У преимућству Христа као очевица. Он сведочи: “Ја говорим што сам видео” (Јован viii,38 ), и опет “Нико није узишао на небо осим онога који је сишао с неба, Син човечји који је на небу” (Јован iii,13). Верским учитељима свога времена, Он је рекао: “ Ви сте одоздо, а ја сам одозго; ви сте од овога света, а ја нисам од овога света” (Јован viii,23). Старешини израиљском је рекао: “Заиста, заиста ти кажем: говорим оно што знам и сведочим оно што сам видео” (Јован iii,11). И опет: “Ја сам хлеб (живота) који је сишао с неба” (Јован vi,41). И много другог из те области Он је говорио ауторитетом једног очевица о свим тајнама неба и земље, тако да су се људи дивили Његовој науци, јер “никад човек није тако говорио као овај човек” (Јован vii,46).
    Last edited by wasup; 12-07-12 at 21:03.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Заиста, и у свакидашњем животу ми више верујемо очевицу него неком теоретичару или философу. Али постојали су и други верски учитељи који су тврдили да су своје учење примили од појединих анђела. И анђели су очевици великих тајни. Шта да мислимо о томе?

Тачно је да је понекад Бог слао своје анђеле појединим људима да их науче и да руководе њима. Али чешће су људи доживљавали лажна виђења, тј. зле духове приказане у облику анђела. Поред тога, Христов случај је сасвим другчији. Њега нису учили нити Њиме руководили анђели. Напротив, Он је заповедао анђелским војскама и изгонио зле духове из људи. Анђели су Му служили, а демони стрепели пред Њим.

Треба ли у овом случају да мислимо да је хришћанска религија изнад свих осталих религија у свету?

Хришћанска вера се не би могла ни упоређивати с другим религијама, и строго говорећи, не би ни трeбало називати је религијом у “паганском” смислу ове речи. Јер, она није једна од религија међу другим религијама, она је ВЕРА У ХРИСТА И ХРИСТОВО ОТКРИВЕЊЕ. Она је лично, јединствено и потпуно откривење Бога људима ради њиховог просвећења и спасења. Друго откривење од Бога више неће бити дато, и поред Исуса Христа други Месија не може бити очекиван све до краја света.

Шта онда треба да мислимо о неким савременим покушајима да се хришћанска вера изједначи са свим осталим религијама?

То су покушаји погрешни и то је опасан експеримент. Јер “Бог се не да ружити” (Гал. VI,7), нити се крв Сина Божјег може изједначити с мастилом књижевника. Иако смо ми као чланови старе Источне цркве снисходљиви према сваком људском бићу, нама је строго забрањено да упоређујемо од Бога нам предану откривену истину са религијама и философијама које су створили људи.

Којим средствима да се бранимо против покушаја таквог изједначавања?

У првом реду продубљивањем нашег знања о нашој православној вери, практиковањем вере у свакидашњем животу, удубљивањем у њу, као што научник продубљује откривену чињеницу. Друго, племенитим и мудрим напорима - никад силом - да се људи уздижу од нижих и најнижих ступњева веровања према висини наше савремене вере, уместо да се савршенство спушта и меша с несавршеним ради неке погодности.

Зашто нашу веру зовемо живом вером?

Стога што су ВЕРА И ЖИВОТ неодвојиво спојени као узрок и последица. Господ Исус је рекао “Ко верује Сина (Божјега) има живот вечни, а ко не верује Сина неће видети живота, него гнев Божји остаје на њему” (Јов. III,36). Тако је речено: “Праведник ће живети од вере” ( Јевр. X,38 ).

Thanks Thanks Given 
    1,855
    Thanks Thanks Received 
    5,433
    Thanked in
    2,086 Posts

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Joj samo sam čekao kada će Carlin isplivati na sve ovo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

tom logikom ima na milijarde religija.
    Baš tako religija ima koliko i ljudi .
    Sistem vjerovanja nekog covjeka se sigurno na nekom mjestu razlikuje od sitema vjerovanja drugog covjeka ....
    Možda ih ima i više nego ljudi ako delfini imaju dovoljno mašte ... :-)
    Nemamo jasne fizicke dokaze da li postoje Marsovci i pitanje je da li postoji religija marsovaca? Ne postoji fizicki dokaz da broj 13 nije baksuzan pa da li ima 13-ta religija. Oni koji ne vjeruju u vjestice da li su clanovi religije antivjesticari.......
    Dobro ipak za neke stvari postoje cvršci i sigurniji a za neke relativno slabiji i labaviji dokazi a ima i stvari za koje su argumenti baš skroz labavi i nepouzdani...
    Kad bi sve ono zasto nemamo (ili ne znamo) jasne fizicke dokaze bilo religija onda bi tesko nasao stvora koji bi ih mogao samo nabrojati. Osnova religije je postojanje nekog kulta, precizno definisane ceremonije.... a nesto ne znam da to postoji medju ateistima, da se nedje okupljaju i mole negaciji ili ceremonijalno pristupaju toj religiji.
    Nijesam ja obracao pažnju na tu društvenu dimenziju , oce li se okupljat ili nece i izvoditi , zajednicke scenske nastupe ...
    Mene tu više interesuje pojedinacno i sredina samo kao sila spoljnog uticaja.
    Quote Originally Posted by funestis View Post
    Ne bih se baš složio sa ovim, mada priznajem da sve zavisi od tacke gledišta.

Medutim navesti cu moj pogled na to, a koji sam prihvatio iz sistema razmišljanja kojeg popularizira baš Richard Dawkins.

Naime Svaka religija je ateisticka u odnosu na drugu, krišcani su ateisti u odnosu na Višnua, Jevreji u odnosu na Zevsa, Zoroaserianci u odnosu na Ozirisa.

Ateisti odlaze samo korak dalje i ateisti su u odnosu na sve bogove.

Hindu smatra krišcana nevijernikom zbog ne prihvatanja Višnua, tako da mislim da sve reloigije bi trebale ateiste smatrati za nevijernike jer mi ne priznajemo postojane bilo kakvih nadnaravnih božanstava.
    Moje shvatanje je da naprimjer Hrišcani nijesu ateisti u odnosu na Islam ili Judeizam (ostale dvije abrahamske religije) .
    Tu nije striktno postavljena stvar tacnog i netacnog ili si samnom ili protiv ...
    Tu je po meni ispravo shvatiti neku religiju kao jedan razlicit metod u pokušaju dosezanja istog cilja .

Ja imam tolerancije za sva ta razlicita shvatanja dok se drže slobode i tolerancije prema drugima .
    Od prastarih animistickih (duhovi drveta, sunca, zemlje,...) religija, preko politeistickih (višebožackih) do monoteistickih (jednobožackih) ....
    Naravno vecina toga mi je dosadno , tupavo i djetinjasto isto kao što bi mi bilo da mi neko objašnjava sabiranje na starim Vavilonskim ili Egipatskim brojnim sistemima ali šta da se radi ...
    Možda mi je ponešto od toga interesantno kulturno i istoriski kao arheološka znamenitost i pomoc u razumjevanju toka razvoja ...

Ja vjerujem da covjekova svijest evoluira
    Širenje ateizma je znak evolucione promjene ... kao recimo prije 65 miliona god.
    Savez cvjetnica (biljaka sa cvjetovima) i insekata se širi a nestaju papratnice (hrana za dinosauruse) ...
    Znači dinosaurusi će nestati a sisari će postati dominantni baš zbog cvjetnica

Ateisti jednostavno ne vijeruju u to jer nema dokaza za to.
    Ma i vjernici vjeruju ,mislim izabrali su da vjeruju, jer nema dokaza inače da ima nebi morali da vjeruju
    Znali bi jes ili nije

Cak šta više zakoni unutar ovog svemira ne ostavljaju puno mijesta za svemoguci entitet (sama logika zabranjuje postojanje svemocnog bica kroz paradoks koji proizilazi iz toga).
    Kroz isto razmišljanje ja sam došao do nepersonalnog nekakvog panteističkog Boga ... iako Dawkins smatra da je to "sexed up atheism" :-) http://www.pantheism.net/atheism.htm
    Da se vratim na tvrdnju da mi vijerujemo da boga nema. Ova tvrdnja je netacna iz razloga što svaki ateista ostavlja mijesta za dokaz koji bi dokazao postojanje boga, i sam Dawkins to kaže, mi naravno negiramo sve bogove proistekle iz organiziranih kultova i religija jer da stavim ruku na srce, svi oni su samo mitološke konstrukcije nastale kroz mnoge vijekove straha, neznanja, opresije i prirodnih katastrofa koje tatašnji ljudi nisu mogli adekvatno objasniti.
    Većina ateista ostavlja vrlo malo mjesta za takav dokaz i sad da ih pitaš vjerovatno niko se nebi prihvatio traženja jer je uyaludan posao :-)
    Sto se tice toga da sistem vijerovanja definiše nešto kao religiju je takode klimava koncepcija.
    Neđe ranije sam pokrenuo temu - ako je Budizam religija a Ateizam nije šta jonda uopšte definicija religije ....
    ako može neka ne-socijalna - bez obzira na institucije , okupljanja, ceremonije ....
    Mnogi sistemi vijerovana nisu okarakterisani kao religija, sistem vijerovanja u naucni metod se zove nauka, sistem vijerovanja koji definiše zakon definira pravnu državu, sistem vijerovanja koji definiše razmjenu dobara se zove ekonomija.

Svi ovi gore pomenuti sistemi nisu religije iako posjeduju samostojece sisteme vijerovanja.
    Ima u tome ipak nekih argumentovanih podataka,...
    ....Nauka, zakon i ekonomija potpadaju pod filozofske i ideološke sisteme. S te tacke ateizam je filozofski sistem više nego religijski jer proistice iz promatranja dokaza iz kojih se izvodi ideološki zakljucak, naime ateizam.
    Svakako jeste filozofsko-ideološki sitem ...
    Joj samo sam čekao kada će Carlin isplivati na sve ovo
    Primijetio sam da među komičarima (Bill Maher - http://www.billmaher.com/ ,...) i filozofima ima dosta ateista ( preporucujem - Slavoj Žižek http://en.wikipedia.org/wiki/Slavoj_%C5%BDi%C5%BEek - odličan je bio na gostovanju u KIC Budo Tomovic u Podgorici ).

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Moram citirati "Hrišćanskog materijalistu"....
    Slavoj Žižek
    Atheism

Žižek is an atheist. He has said he does not consider religion an enemy but rather one of the fields of struggle. He has also referred to himself as a "Christian materialist". Žižek believes the universalist aspect of Christianity should be secularized into militant egalitarianism, against the "pagan notion of destiny".[26] This universalism he derives from what he perceives as the alleged Christian death of God: God died on the cross and lives on as the "Holy Spirit", that is, in human community.[citation needed]
    In 2006, Žižek wrote an opinion piece published in the New York Times entitled "Atheism is a legacy worth fighting for," and voiced his support for the propagation of atheism in the continent.[27] He has written many pieces on the reinterpretation of the religious and the theological such as The Puppet and the Dwarf, On Belief and The Fragile Absolute.
    Last edited by septembar; 12-07-12 at 23:03.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

@Septembar - To što si rekao za komičare me baš podsjeti na ovaj klip ..

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    3 Posts

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by wasup View Post
    Пронаћи веру
    Понекад се људима чини да је вера, као и љубав, нешто попут високе температуре, нешто се човеку "догађа" мимо његове воље. А затим исто тако, "само по себи" може и да прође. То се може односити на мистичко искуство, осећање, доживљај - али не и на саму веру. Бог се веома пажљиво односи према људској слободи. Он нам даје могућност да поверујемо, али нас не принуђује на то.
    "Покајте се и вјерујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15) То је обраћање нашој вољи. То није нешто што нам се просто дешава. Ми треба да се покајемо и поверујемо. То је одлука коју доносимо пред лицем Божијег призива - одлучујемо да се молимо, приђемо Цркви и заувек изменимо свој живот. Све то није могуће без помоћи Божије. Међутим, ми треба да замолимо за ту помоћ у молитви, а не неко други. Наша уста треба да изговоре: "Верујем Господе и исповедам", наше ноге треба да нас доведу у Храм.
    "Онога који долази мени нећу истјерати напоље", говори Господ. (Јн. 6:37) Међутим, морамо сами доћи.
    Prvo kazes da se ne obrazujemo i da se ne napiremo jer je to lazno samo je Hriscanstvo spasenje.
    Drugo toliko pises o Hriscanstvu a ne znas ni kad je nastalo ni zasto je nastalo.

Posto vidim da ne odgovaras na pitanja od ljudi sa foruma nema veze ja cu da postavim pitanja:

1.Sta sa ljudima druge vjere,ljudima koji nisu culi za Hrista,ljudi prije Hrista,sta je snjima?

2.Zasto postoji toliko jezika na svijetu a bog i/ili Hrist su znali samo jedan,kako su mogli drugi da razumiju Bibliju,kad je bozja rijec?

3.Zasto se ljudi koji studiraju i najveci su vjernici popovi,svestenici,vladike,uzimaju pare od ljudi za boga ili za koga?
    -zar se grijesi oprastaju novcem?

Zasto bog koji sve stvori ne zna za silu gravitacije,po tebi koju on stvori?
    Zasto bog koji sve stvori rece da je Zemlja centar vasione?

Ocigledno je da u to vrijeme su ljudi mislili da su ljudi centar svega i da se oko nas sve vrti,da smo najvazniji,pa smo toliko neuki da moramo da nadjemo vjeru da sredimo zivot.

A biljka koja nema mozak ima svoj prirodni tok.

Ocigledno je da tada nijesu znali ni za mikroorganizme,bakterije,pa su bolesti tretirane molitvama i ritualima,o cemu dalje da govorimo?
    O religiji i vjeri?

Jedan jaki vjernik kaze i daje dokaze da postoji ljudska dusa?

Ja bas da vidim,covjek je bio laksi posle smrti?
    To je kaze najjaci dokaz,naucno dokazano.A prikrio je ono glavno?
    Ziv covjek ima vise kiseonika od mrtvaka,kao i ugljenika i kasnije pronadjem da su mjerenja vrsena u tom smjeru.
    Eto kakve lazi i lazne kao nove dokaze hocete da podmentente naivnima.

Svrha zivota je ta da nije bitna ili ti joj daj svrhu.Svha Kosmosa nije zivot,zivot se stvara pod teskim okolnostima.

I 90% vjernika ne vjeruje u Bibliju i njene tvrdnje o postojanju.

To je dokaz da i kod njih ne moze da prodju te gnusne lazi i price van pameti.

To je znak da sve vise ljudi u svijetu sagleda realno stanje stvari.

Covjek je kao svako zivo bice i kao svaka planeta i zvijezda potpuno nebitno u svemu sve ima svoj rok i ne znamo sa tacnoscu jos kako je Kosmos postao na tome se radi ali uvijek cemo imati jedno pitanje vise od vas: Ko je stvorio boga?A vas odgovor slijedi u to se ne sumnja :emmersed: sto je bas jak i razuman odgovor.Ja ti dajem casu otrova i kazem ti evo ti lijek i ti ne smijes da posumnjas u to i popijes i kazes popio sam lijek e po tom sistemu vjernici vjeruju,to nije prirodno i nije normalno da ne sumnjas i ne preispitas misljenje i ne kazes sebi kako vjecna dusa i bog kad zvijeze umiru kao supernova,galaksije se raspadaju,nego i dalje vjerujes u vjecno,treba poceti od tih stvari pa ici dalje.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

ХРИСТОС–ЈЕДИНИ ПУТ ДО БОГА

Апсолутно сам против било које религије која каже да је једна вера супериорнија од друге. Не видим да је то ишта друго до духовни расизам. То је начин да се каже да смо ми ближе Богу него што сте ви, а то ствара мржњу.
    Рабин Шмулеи Ботеч

Мојсије је посредовао при давању закона, Мухамед је махао мачем, Буда је давао савете, Конфучије је говорио мудре изреке; али нико од ових људи није био квалификован да принесе жртву за грехе света... Једино је Христос достојан да му се потпуно предамо и служимо му целим срцем.
    Теолог Р. Ц. Спроул

Многи сматрају да су хришћани арогантни, ускогруди и фанатични зато што сматрају да једини пут до Бога мора бити преко Исуса из Назарета. У доба верског плурализма и толеранције, ова искључива тврдња је политички некоректна, она је вербални шамар другим системима веровања. Плуралиста Розмари Редфорд Рутер назвала је то „апсурдним религијским шовинизмом“, [Види: John Hick i Paul F. Knitter, ur. The Myth od Christian Uniqueness, London, SCM Press, 1987, стр. 141. цитирано у Paul Copan, True for You, But Not for Me, Minneapolis, Minn., Bethany House, 1998, стр.78.] док је један рабин то назвао „духовном диктатуром” која подстиче неку врсту самозадовољства и супериорности, што може да доведе до мржње и насиља према људима који другачије верују.
    Приступ који је изразио индијски филозоф Свами Вивекенанда данас је свакако много прихватљивији: „Ми [хиндуси] признајемо да су све религије истините“, рекао је на Светској скупштини религија 1893. Прави је грех, рекао је, назвати другога грешником. [Цитирано у Paul Copan, True for You But Not for Me, стр. 34.]
    Таква толеранција и слободоумност одговара нашој садашњој култури релативизма, где се никаква „чињеница” не сматра универзално истинитом у свим временима, на сваком месту, за све људе и у свим културама. Заиста, данас готово две трећине Американаца поричу да постоји апсолутна истина. [Ravi Zacharias, Can Man Live Without God, Nashville, Tenn., Work, 1994, из увода Charlesa Colsona, IX.]
    Чарлс Темплтон је назвао „неподношљивом дрскошћу“ [Charles Templeton, Farewell to God, стр. 27.] то што Библија тврди да осим Исуса „нема ниједног другог имена под небом даног људима којим се можемо спасти“. [Дела апостолска 4:12.] Темплтон је додао:

Хришћани представљају малобројни део света. Отприлике четири од петоро људи на земљи верује у друге богове, а не у хришћанског Бога. Више од пет милијарди људи дубоко поштује више од три стотине богова. Ако ту укључимо анимисте или племенске религије, тај број се повећава на више од три хиљаде (богова). Треба ли да верујемо да су једино хришћани у праву? [Charles Templeton, Farewell to God, стр. 27.]

Упркос Темплтоновом јадном покушају да процени број богова којима се људи клањају, његова напомена стоји. Искључивост Исусове тврдње данас представља једну од највећих препрека онима који трагају за истином.
    Last edited by wasup; 13-07-12 at 05:50.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

ИНТЕРВЈУ: ДР РАВИ ЗАКАРАЈАС

Закарајас се образовао на Trinity Evangelical Divinity School где је постао магистар теологије; он је и ванредни професор на Кембриџу. Добио је почасну докторску диплому из теологије на факултету Хаутон и факултету и библијској школи Тиндејл, као и диплому доктора правних наука на факултету Озбури. Био је професор евангелизације и савремене мисли у теолошкој школи Алајенс.
    Закарајас сада води своју властиту међународну организацију, с канцеларијама у Сједињеним Државама, Канади, Индији и Енглеској. Он и његова жена Маргарет имају троје деце.
    „Зар није веома охоло од хришћана када тврде да је Исус једини пут до Бога? Зашто хришћани мисле да оправдано могу тврдити да су једино они у праву, а да сви остали греше?“
    „Ли, ово питање слушам веома често, нарочито на Истоку“, рекао је. Глас му је био живахан, а поглед искрен и забринут. „Најпре настојим да одговорим на дезинформацију у овом питању.“
    „Дезинформацију“, упитао сам. „Коју?“
    „Прво“, рекао је, „важно је схватити да хришћанство није једина искључива религија. На пример, муслимани су радикално искључиви – не само теолошки него и лингвистички. Муслимани верују да је јединствено, довољно савршено чудо ислама Куран. Међутим, они кажу да се то једино може видети кад се Куран чита на арапском језику, и да је сваки превод Курана скрнављење. Није довољно само основно знање арапског, већ темељито познавање тог језика.
    Будизам је настао кад је Гаутама Буда одбацио две фундаменталне тврдње хиндуизма – врховни ауторитет Веда, што су њихови свети списи, и кастински систем. Сам хиндуизам је потпуно бескомпромисан кад се ради о два или три питања: закон карме, што је закон моралног узрока и последице, тако да је свако рођење заправо поновно рођење које представља испаштање због оног лошег што је учињено у петходном животу; ауторитет Веда и реинкарнација.“
    „Сикизам је настао услед неслагања с хиндуизмом и будизмом. Затим постоје атеисти – они одбацују гледишта оних који верују у бога. Чак и бахаизам, који тврди да обухвата све религије, ипак искључује оне који су искључиви! Зато изјава да су хришћани охоли јер тврде да су искључиви занемарује чињеницу да то чини свака велика религија. Зато, када људи говоре о охолости хришћанства, то сигурно није логичан закључак.“
    „Порицати искључивост истине значи изнети тврдњу која захтева да се сматра истинитом; зар то такође није охоло? То је ефекат бумеранга о ком онај који оптужује уопште не размишља. Јасна импликација Исусове изјаве да је он једини пут, истина и живот на првом месту јесте да је истина апсолутна, и друго, да се истина може упознати. Његова тврдња о искључивости категорично значи да све што је супротно ономе што он каже јесте по дефиницији погрешно.“
    „Једно је кад хришћани само верују у то“, рекао сам. „Сасвим је друго преносити ту поруку другима, а не звучати надмено или супериорно. Међутим, хришћани често наступају управо тако.“
    Закарајас је уздахнуо. Била је то оптужба коју је веома често слушао. „Да, ако истина није прожета љубављу, онда онај који ту истину преноси постаје омражен, а истина одбојна“, рекао је. „Пошто сам одрастао у Индији и пошто сам имао пријатеље међу хиндусима, муслиманима, будистима и сикима, могу да разумем њихове критике. Хришћани морају да објасне неке своје поступке у историји. Насиље, антагонизам и непријатељско понашање супротно је Христовој љубави. Не можемо преносити Христову љубав на нељубазан начин.“

ШТА ЈЕ С ОНИМА КОЈИ НИСУ ЧУЛИ?

„Зар није неправедно осудити оне који никад нису чули за Исуса и који су следили верску традицију својих предака”, упитао сам.
    „Библија пре свега каже да нико не може доћи Богу осим преко Исуса Христа и његових заслуга. Ова цена је била потребна: смрт на крсту на коме је Христос, као наш заменик, платио казну коју смо морали да платимо. Неки људи су рођени у једној или другој култури, али апостол Павле је рекао Атињанима нешто веома занимљиво о томе.
    „Он је такође учинио да сав људски род потиче од једног човека и да се настани по свој земљи, поставио је одређена времена и границе њиховог настањивања, да траже Бога – не би ли га како напипали и нашли, пошто он није тако далеко ни од једног од нас.” [Дела апостолска 17:26-27.]
    Скинувши наочаре, Закарајас ме је погледао. „Ово је важно”, рекао је, „зато што Павле указује на то да постоји суверени Божији план за све људе, према коме је свакој особи одређено место рођења. Бог зна где ћемо бити рођени и васпитани и води нас у околности у којима можемо да га тражимо. Јасно нам је речено да где год да живимо – без обзира на културу, без обзира на народ – он је близу свакога од нас. Свако увек може пасти ничице и завапити: ‘Боже, помози ми.’ Ако се то догоди, постоје начини да Бог помогне и они су изван нашег поимања.”
    „На пример?”
    „На пример, може послати некога ко ће им објавити еванђеље. Дозволите ми да вам испричам шта се десило једној муслиманки која је радила у веома познатој институцији у својој земљи. Рекла ми је да је на крају радног дана изашла из канцеларије и да је била врло несрећна. Док је ходала, гунђала је: ‘Не знам зашто сам тако празна’, а онда је изненада рекла: ‘Исусе, можеш ли да ми помогнеш?’ Зауставила се на тротоару и упитала се: ‘Зашто сам изговорила ово име?’ Та жена је на крају постала хришћанка.”
    „У њеном случају мислим да је Бог видео да срце жуди за њим али није знала како да га нађе. Мислим да је Бог порушио све препреке у њеном окружењу јер је она тражећи га већ порушила препреке у свом животу. Значи, Бог у свакој култури може пронаћи онога ко жели да га упозна.”
    Покушао сам да сажмем његову мисао. „Желите да кажете да без обзира на то где особа живи, без обзира на културу у којој живи, свако ко се одазове оном што разуме и искрено затражи Бога, он ће му на неки начин пружити прилику да га пронађе?”
    Док сам говорио, Закарајас је пажљиво одмеравао моје речи. „Верујем да је тако”, одговорио је. „Морамо бити веома пажљиви кад говоримо о овоме, али верујем да ће Бог особи која га искрено и истински тражи пружити прилику да о њему и чује. Да се та особа није одазвала Богу у околностима у којима се налазила, она можда не би чула о њему.”
    „Сматрате да је количина информација коју људи треба да имају о Христу веома различита?”
    „Да, мислим да је тако.”
    „Шта мало дете зна о својој мами? Зна да га она храни, пресвлачи, грли и љуби – зато мора да је пријатељ. Дете не познаје своју мајку онако добро као што ће је познавати кад буде имало осамнаест година. Али довољно је познаје да је може волети. Исто тако, верујем да постоје различити нивои познавања Бога.
    „Библија каже: ‘Тражићете ме и наћи ћете ме, кад ме потражите свим срцем својим.’ [Књига пророка Јеремије 29:13] Размислите о томе – то је задивљујуће обећање. Храбрим их да своје срце и ум доведу у пријемчиво стање и да марљиво истражују библијске истине. За искрену особу без предрасуда не бих рекао да може отићи а да не каже да на свету не постоји ништа као што је живот с Богом.”
    „Путовао сам широм света. Претражио сам сваки кутак. Нисам нашао ништа што задовољава мој ум, моје срце и дубоку чежњу као што то чини Исус. Он не само да је пут, истина и живот, он је за мене личан. Он је мој пут, моја истина и мој живот – као што може бити сваком ко га тражи.
    „Зато запамтите шта је Павле рекао Атињанима: ‘Он није далеко ни од једног од нас.’”

Ли Стробел, из књиге “Досије вера”

Thanks Thanks Given 
    1,855
    Thanks Thanks Received 
    5,433
    Thanked in
    2,086 Posts

Strašno ti je ovo objašnjenje s ovom muslimankom. Ona je očigledno čula za boga i za Isusa. Muslimani smatraju Isusa za jednog od proroka.

Šta se dešava sa ljudima koji bukvalno nisu čuli za Isusa, za hrišćanstvo, za islam?
    Šta se dešava sa ljudima koji su živjeli u praistorijskom periodu?

Zamolio bih te, ako može kako(a može), da konkretno odgovaraš na pitanja koja ti ljudi postave.
    Last edited by ASC; 13-07-12 at 14:29.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ne mogu da vjerujem da postoje ljudi po kojima bog donosi svjetlo a satana mrak.

Da nije Sunca nijedan vjernik danas postojao nebi,a i nijedan covjek.
    Sunce ce za 5 milijardi godina da eksplodira kao Supernova,ko to moze da zaustavi,niko to je hemija.Sve je hemija,morate da upamtite to.Niko te spasiti nece ako se ti za sebe ne potrudis i niko te unazaditi nece osim samog sebe ili naravno drugi ljudi.
    Vjera je tvorevina mozga,ljudi na ovoj planeti i to treba da se iskorijeni,vjera je bila potreba i jeste ali zasto kad se sve zna?Zasto ja da vjerujem i da sam spokojan ako uradim nesto da ce mi neko oprostiti kad nece,kad je to moje djelo i narod me sudi zbog toga.Zasto da vjerujem na samrtnom casu da se biti dobro u drugom zivotu kad znam da ne postoji i da me ceka prirodna razgradnja,kao i svako drugi ziv organizam.

Zasto da mozak zamaram izmisljotinama i paganizmom kad znam sve sto je i kako je i obrazujem se u tom smjeru.
    Biti vjernik,pored svega toga jeste ili biti umno poremecen ili nemogucnost shvatanja,priglupost ili bezobrazluk,cetvrto nema.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Случајност (по атеистичком вјеровању)
    -ствара и обликује свемир и све у њему;
    -ствара законитости у свемиру;
    -ствара живот из неживе материје;
    -је “алфа и омега” итд...;

Е па, другови атеисти, мени је тешко је повјерујем у теорију да је свемир у својој огромној величини, савршеном складу и хармонији, настао случајно из некакве експлозије и да се све фино поређало на своје мјесто. Општепознати закони физике давно су потврдили да се све што је препуштено само себи одвија у смјеру већег хаоса. То је најуниверзалнији закон који важи у читавом свемиру. Све пропада и квари се само по себи. Да би владао ред на било којем мјесту, неко мора да га одржава.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Click image for larger version. 

Name:	evolucija.jpg 
Views:	106 
Size:	10.6 KB 
ID:	92245

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Click image for larger version. 

Name:	evolucija.jpg 
Views:	107 
Size:	10.5 KB 
ID:	92246

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,945
    Thanked in
    1,460 Posts

Quote Originally Posted by wasup View Post
    Случајност (по атеистичком вјеровању)
    -ствара и обликује свемир и све у њему;
    -ствара законитости у свемиру;
    -ствара живот из неживе материје;
    -је “алфа и омега” итд...;

Е па, другови атеисти, мени је тешко је повјерујем у теорију да је свемир у својој огромној величини, савршеном складу и хармонији, настао случајно из некакве експлозије и да се све фино поређало на своје мјесто. Општепознати закони физике давно су потврдили да се све што је препуштено само себи одвија у смјеру већег хаоса. То је најуниверзалнији закон који важи у читавом свемиру. Све пропада и квари се само по себи. Да би владао ред на било којем мјесту, неко мора да га одржава.
    Shvati sad i za sva vremena da nista nije nastalo slucajno, ali isto tako nije nastalo sa namjerom nekog tvorca. To NISU jedine dvije opcije. I ateisti ne vjeruju u to da je sve nastalo slucajno. Stvari se ne desavaju slucajno, desavaju se zato sto moraju da se dese. Zato sto je to ocigledno bio jedini nacin na koji su mogle da se dese. Izbrisi vec jednom slucajnost iz glave. Ne postoji slucajnost, postoje uzroci i posljedice.

I zaboravi na savrseni red i harmoniju jer ni to ne postoji. Niko ne odrzava red. Niko ne odrzava harmoniju. Sve u svemiru funkcionise na osnovu istih prirodnih zakona o kojima ti ocigledno nista ne znas. Tvoj argument se svodi na neznanju. Ne znas kako i zasto pa se pozivas na boga.
    Last edited by VanjaTheMan; 13-07-12 at 20:00.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Nemoj tako. Nijesi pazljivo citao jer vidis da je svuda savrsena harmonija red i zakonitosti. To sto si ti śedis da napises na ovu temu nije tvoja volja no neko gore śedi i diktira ti slovo po slovo sta da napises. To je bar opste poznati zakon fizike i da nije onog koji diktira ti bi pisao sve z brda z dola i tvoj tekst izgledao fgdg;l'o'[askmd;opireoijnrt.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    6
    Thanked in
    3 Posts

Page 6 of 57 FirstFirst ... 23456789101656 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)