To je po meni previše roze, religije imaju tendenciju da ne toleriraju rivale. Mnoga su pera slomljena i mnoge su stranice ispisane od strane prominentnih religijskih vođa (npr: Franjo Asiški, Sveti Sava ili Muhammad ibn Abd al-Wahhab) u pokušaju sa se druge religije opišu kao nebožačke, pogrešne, sotonske itd (prvi je kritizirao islam, drugi bogumile, a treći sve na buljuk osim islama i to takvog kakvog ga je on zamislio).
Ja shvatam tvoj pogled na to, da su sve religije različiti putevi ka istom cilju, međutim ogromna većina vijernika svih religija od laičkog reda pa do lidera ne misli tako i u većini slučajeva direkno mrzi druge religije i jedina stvar koja ih spriječava da aktivno počnu napadati pripadnike drugih religija je zakon svijetovne države (policija). Čim Država da za pravo jednoj religijskoj opciji ili sama država oslabi toliko da više ne može provoditi svoje zakone odmah, odmah i to bez izuzetaka počinji vijerska neprijateljtva. Nikada se u istoriji nije desilo da su se religije dogovorile i mirno nastavile suživot, nikad. Samo nasilje bi prestalo samo onda kada bi jedna od opcija prevladala a druga bila u potpunosti uništena ili kada bi se u sve to umiješao neki vanjski svijetovni element i nasilno prekinuo neprijateljstva.
Pa teret dokaza ne stoji na Ateistima već na vijernicima, kako je Karl Sagan svojevremeno rekao "extraordinary claim requires extraordinary evidence" - "izvanredna tvrdnja zahtijeva izvanredne dokaze". Ovo se odnosi koliko na boga toliko i na Higgsov Bozon na primjer.
izvanredna tvrdnja da Higgs Bozon postoji je zahtijevala da se izgradi LHC izvanredna mašina.
Vijernici tvrde da bog postoji i na njima je teret dokaza isto kao što su naučnici tvrdili da higgs postoji te ga i dokazali.
Nije na meni taj teret da dokazujem da nešto ne postoji. Ja sam skeptik na to što mi tvrdiš (ovdje se ne obraćam tebi lično) dokaži mi suprotno pa ću vijerovati.
Neki pećinski čovijek tvrdi da može zapaliti vatru, ja sam pećinski skeptik i ne vijerujem mu, on mi pokaže da može (usput me i nauči) i ja mu sada vijerujem.
Moje lično mišljene je da je Budizam religija jer prihvata nadnaravne pojave i entitete, reinkarnaciju, postojanje duha, postojanje demona itd.
Ono što definira religiju jeste vijera u postojanje nadnaravnih bića i pojava.
Naravno opet s druge strane Budizam se više koncentrira na svijetovni život i boljitak individualne osobe tokom svog ovozemaljskog života dok obred i služba nadnaravnim silama je zanemarena ili se smatra nepotrebnom, ste tačke Budizam je filozofija življenja.
Naravno ta filozofija življenja bi trebala individualnu dušu očistiti dovoljno da se prekine lanac reinkarnacije i da individua doživi nirvanu odnosno otprilike nešto kao uznesenje u zapadnoj kulturi (ovdije je riječ uznesenje upotrebljeno samo kao nešto najsličnije budističkoj koncepciji tog događaja iako u stvarnosti nirvana i uznesenje su slične koliko jabuke i grožđe).
Stoga da Budizam je religija sa akcentom na ovozemaljski život i boljitak istog.

Reply With Quote

Bookmarks