Quote Originally Posted by nihil View Post
Opet vrijeđaš i opravdavaš svoje uvrede. Kažeš da se ja ne držim teme, a ti si napisala nekoliko zadnjih postova uključujući ovaj u kome samo vrijeđaš. ... Lične komentare si započela ti, i na svoj i na moj račun, o sebi pišući da si iz ateističke porodice, a da te niko nije ni to ni bilo šta pitao, a na moj račun uvredama, tipa "slab si sagovornik", "polupismen", a sad i "vitla palicom", "dobije po nosu", "plače", "mimozast" ... Kada neko u postovima počne da vrijeđa onda je to najbolji znak da nema nikakve argumentacije za polemiku. Tako i ovaj tvoj zadnji post nije se osvrnuo ni na šta u vezi ateizma, već samo u vezi uvreda i prepirke koju si započela.
Glavna stvar u ateističkoj koncepciji svijeta jeste antropocentrizam, za razliku od teocentrizma koji vlada u teističkim koncepcijama svijeta. Čovjek je čovjeku najveći cilj i potreba, a ne bog. Bog je čovjekova zamisao samoga sebe u idealnoj formi. Bog za čovjeka postoji samo ukoliko čovjek stvara boga i vjeru u boga. Ne postoji ni jedan vjernik danas koji je do vjere u boga došao sam, bez pomoći drugih ljudi. Svaki čovjek koji vjeruje u boga vjeruje na drugačiji način od bilo koga drugoga zato što u vjeru ugrađuje svoje iskustvo, želje, potrebe, znanja itd. Vjerujući u boga čovjek vjeruje u samog sebe jer je on tvorac svih zamisli i nadanja koje upućuje ideji boga. Drugim riječima, bog postoji kao ideja u glavam ljudi. Bez ljudi boga nema, bez boga ljudi ima.
"Šta misliš koju bi ti vjeru ispovijedla i šta bi znala o religiji i pričala o religiji da si se rodila u porodici ateista? Sasvim drugačiju."

"Lične komentare si započela ti, i na svoj i na moj račun, o sebi pišući da si iz ateističke porodice, a da te niko nije ni to ni bilo šta pitao…"

MOLIM TE, sedni trezan za kompjuter ili bar zapamti sta si pisao, pre nego sto odgovaras.

Sada ces opet da kazes da te vredjam, ali kada ti ne znas o cemu govoris, sta ja tu mogu? Antropocentrizam nema veze sa ateizmom, jer je antropocentrizam eticka koncepcija koja smatra da moralna nacela vrede samo za ljudsku vrstu, sto znaci da je covek u centru te teorije. To nema nikakve veze sa ateizmom, jer ako covek stoji u centru, kao sto je to slucaj na nasoj Zemlji, tog coveka je stvorio Bog i njega ne mozes iskljuciti, iako se on u ne nalazi u centru antropocentrizma, sto znaci da ateizam nema mesta ovde, jer bi inace prvo trebalo iskljuciti mogucnost da je Bog stvorio coveka, sto ovom etickom koncepcijom nije slucaj. Dok je kod teocentrizma obratan slucaj, tu je Bog u centru i ti mozes iskljuciti coveka, jer covek Bogu nije potreban, ali Bog coveku jeste.

"Ne postoji ni jedan vjernik danas koji je do vjere u boga došao sam, bez pomoći drugih ljudi."

Ovo nije tacno, ja za sebe znam da sam osetila potrebu u srcu za Bogom i tek onda sam potrazila ljude koji ce mi pomoci u mom trazenju. To ti je ono sto ti stalno govorim, da covek ima veru u Boga u sebi, da je rodjenjem dobija. I ti je imas, ali je gazis nogama.

"Vjerujući u boga čovjek vjeruje u samog sebe jer je on tvorac svih zamisli i nadanja koje upućuje ideji boga. Drugim riječima, bog postoji kao ideja u glavam ljudi. Bez ljudi boga nema, bez boga ljudi ima."

Mislis li da zivotinje i biljke postoje na ovom svetu zato sto ih je covek stvorio? Okreni-obrni, ne mozes da izbegnes koncepciju Boga, da li ga ti coveka smatras Bogom, sto je kako vidis nemoguce, ili priznajes da Bog postoji, to je drugo pitanje, sli ti si sam sebeizmanevrisao u corsokak.

I, nemoj da mislis, da kada nisi u stanju da pratis nekoga ili da pariras argumentima da te neko drugi vredja, jer to nije slucaj, samo si ti na gubitnickoj poziciji i to nije uvreda, nego cinjenica.