Originally Posted by
nihil
Opet vrijeđaš i opravdavaš svoje uvrede. Kažeš da se ja ne držim teme, a ti si napisala nekoliko zadnjih postova uključujući ovaj u kome samo vrijeđaš. ... Lične komentare si započela ti, i na svoj i na moj račun, o sebi pišući da si iz ateističke porodice, a da te niko nije ni to ni bilo šta pitao, a na moj račun uvredama, tipa "slab si sagovornik", "polupismen", a sad i "vitla palicom", "dobije po nosu", "plače", "mimozast" ... Kada neko u postovima počne da vrijeđa onda je to najbolji znak da nema nikakve argumentacije za polemiku. Tako i ovaj tvoj zadnji post nije se osvrnuo ni na šta u vezi ateizma, već samo u vezi uvreda i prepirke koju si započela.
Glavna stvar u ateističkoj koncepciji svijeta jeste antropocentrizam, za razliku od teocentrizma koji vlada u teističkim koncepcijama svijeta. Čovjek je čovjeku najveći cilj i potreba, a ne bog. Bog je čovjekova zamisao samoga sebe u idealnoj formi. Bog za čovjeka postoji samo ukoliko čovjek stvara boga i vjeru u boga. Ne postoji ni jedan vjernik danas koji je do vjere u boga došao sam, bez pomoći drugih ljudi. Svaki čovjek koji vjeruje u boga vjeruje na drugačiji način od bilo koga drugoga zato što u vjeru ugrađuje svoje iskustvo, želje, potrebe, znanja itd. Vjerujući u boga čovjek vjeruje u samog sebe jer je on tvorac svih zamisli i nadanja koje upućuje ideji boga. Drugim riječima, bog postoji kao ideja u glavam ljudi. Bez ljudi boga nema, bez boga ljudi ima.
Bookmarks