Originally Posted by
nihil
Provokacija je nekome reći da je slab sagovornik. To ne uči ni jedna vjera, niti religija. Što se tiče skretanja sa teme, upravo ova provokacija jeste skretanje sa teme i manipulacija. Znači ti si to ponovo uradila i to odmah na početku posta.
Ne radi se o tome da li za mene bog postoji li ne postoji, to je nevažno, već o tome šta ateizam tvrdi i na čemu je utemeljen. Tema je ateizam, odnosno negiranje boga. Ateizam nije negiranje vjere već negiranje jednog oblika vjere, one koja se temelji na vjeri u jedno svemoćno biće koga hrišćani nazivaju bog. Budizam je ateistička religija, tj. religija koja nije zasnovana na vjeri u boga. Ono što sam ja iznio jeste da je vjeru u boga stvorio čovjek, odnosno da je čovjek stvorio boga, a ne bog čovjeka.
Što se tiče sekti, treba da imaš na umu da je hrišćanstvo u početku bilo sekta. Takođe, treba da znaš da se hrišćanske crkve međusobno priznaju iako se u nekim djelovima svojih učenja ne slažu. I ne samo to, već i hrišćanske crkve priznaju islam kao drugačiju vjeru u boga, ali svejedno kao vjeru u boga. Štaviše, monoteističke religije priznaju i druge oblike vjere u kojima nema boga - budizam, ili imaju mnoštvo bogova, npr. hinduizam. ... To što ti izdvajaš neki novi pravac u vjeri u boga, koji je netolerantan prema ostalim vjerama u bogama, koje naziva sektaškim i negativnim je suprotno vjeri kao stvari ličnog izbora. Tebi niko ne brani da vjeruješ u boga, ali negiranje prava drugima da vjeruju u boga onako kako ga oni doživljavaju, nije stvar vjere u boga već stvar negiranja drugih, različitih ljudi. ... Uglavnom, ovdje nije riječ o tome koja je ispravna vjera u boga, i da li je ispravno vjerovati u boga ili ne, već šta ateizam kaže, zašto smatra da je nemoguća vjera u boga. Neke od argumenata sam naveo. Dakle, ovo zadnje pitanje, kakva je situacija sa mnom, nije tema za forume, niti treba da bude, bez obzira što neko može i to htjeti da radi.
Bookmarks