Ево, Ћипуре, кад толико инсистираш, на овој теми овдје ћу предочити не одломак, него читаву ову књигу.
То је елементарни ред, јер је лаж да нам ти пружаш неке "јединствене" прилике да се увјеримо у нека документа.
Дакле, као што ти је сугерисао getaway blues, комплетна књига се може наћи на
http://www.rastko.org.yu/rastko-cg/p...oj_gori_c.html
чиме је показао да већ у првој реченици овог топика стоји лаж и покушај обмане.
Идемо сад даље...
Неки форумаши су овдје већ цитирали Владику Василија, а и ја сам то урадио на другој теми, у вези писма које је претходило овој књизи, па нема потребе да то поново радим овдје.
То је, такође, нешто што је написао исти човјек који је написао ствари на које се ти позиваш, тако да је лудост игнорисати их.
У склопу дјела из ког је извађен цитат, пише и ово:
Предговор
уз ову историју укратко
Као праведним божијим допуштењем, за учињене грјехове наше, Турци завладаше, мада не и у потпуности,
српском земљом; а нарочито најмилостивији Бог би разљућен због убиства праведног младог цара Уроша. Послије тога почеше се појављивати извјесни не знам какви људи у Ћесарији и у другим земљама и проглашаваху се потомцима високих породица
српских деспота и грофова, међу њима и неки Бошњак Ђорђе Бранковић, назвавши се
српским деспотом, још се усуди и заповједником
црногорским себе прогласити, за што је по заповијести цара Леополда заточен у Прагу, тамо је и преминуо, гдје је раније написао многе историје о
Србљима, а нарочито хвалећи своју породицу, која је међу
Србљима остала у великом презрењу и срамоти због издаје кнеза Лазара.
Дакле, у првом пасусу увода књиге из којег је наведен цитат као повод за ову тему, под именом "Историја о Црној Гори", Владика Василије помиње српске земље, српске деспоте... На 5 мјеста у првом пасусу књиге помиње Србље и епитет српски, и на једном мјесту епитет црногорски.
Bookmarks