Нема проблема, шта год сматраш да треба да се помене из те књиге, можемо да прокоментаришемо.
И не видим потребу да помињеш Драгана Шоћа, јер с њим имам везе колико и са тобом. Човјека не познајем, нити ме његово мишљење о историји претјерано занима, јер знам да неће доћи овдје да дискутује са мном о овоме.
Хајде да покушамо да прођемо кроз текст који си цитирао, хладне главе и без препуцавања, ако је икако могуће..
Дакле, Владика Василије каже:
Ова земља називаше се раније јединственим именом Зета, а то име јој је дато по ријеци званој Зета...
Мислим да ћемо се сложити да је ово историјски релевантан податак, који се може наћи у многим изворима.
Даље каже:
...улива се у ријеку Зету испод Вртограда, гдје се родио Диоклитијан <Диоклецијан> и гдје је саградио велики град, назвавши га по своме имену Диоклитија <Дукља> тада је овој земљи умјесто Зета дато име Диоклитијанска земља...
Дакле, прилично јасан географски опис мјеста гдје се наводно родио Диоклецијан.
Ваљда ћемо се сложити да то није тачно. Данас је познато да је Диоклецијан рођен у данашњој Далмацији, у Солину, још у III вијеку.
Уколико погледамо шта пише Порфирогенит, касније у X вијеку, јасно можемо видјети да о граду Дукљи говори као о разореном граду.
Ti su isti Hrvati došli zatražiti zaštitu kod Heraklija, imperatora Bizantinaca, prije nego su Srbi zatražili zaštitu tog istog imperatora Heraklija, i to u vrijeme kad su Avari potukli i istjerali iz tih krajeva Rimljane koje je imperator Dioklecijan doveo iz Rima u ove zemlje i tamo naselio, i koji su bili nazvani »Rimljani« (ROMANCI) zbog toga što su bili preseljeni iz Rima u te krajeve, ja mislim na one koji su sada nazvani Hrvatska i Srbija. Ovi su isti Rimljani, protjerani od Avara u doba tog istog imperatora Bizantinaca Heraklija, i njihove su zemlje ostale puste.
Zemlju Diokleciju (DIOKLEIAS) ranije su posjedovali Rimljani koje je imperator Dioklecijan preselio iz Rima, kako je kazano u priči o Hrvatima i bila je pod upravom imperatora Bizantinaca. Ali i ovu su zemlju Avari podjarmili i opustošili pa je ponovno napučena u vrijeme imperatora Heraklija, baš kao što su bile i Hrvatska i Srbija i zemlja Zahumlje i Terbounija i zemlja Kanali. Dioklecija je dobila svoje ime od grada u toj zemlji kojega je utemeljio imperator Dioklecijan, ali sada je to opustjeli grad, premda se i sada naziva Diokleja.
U zemlji Diokleciji nalaze se veliki naseljeni gradovi i to Gradetai, Nougrade, Lontodokla.
(Надам се да нећеш замјерити, цитирао сам из твоје теме о Порфирогенитовом чувеном дјелу, за потребе овога о чему дискутујемо)
Шта је закључак? Диоклецијан је, према тврдњама Порфирогенита, у доба кад је био моћан (дакле IV вијек) на ове просторе довео неке Римљане.
У вријеме Хераклија (почетак VII вијека) на сцену су дошли Авари. Они су, у сарадњи са Персијом, нападали овог византијског цара. Он је савезнике нашао у Словенима (управо је Хераклије, по писању Порфирогенита био у контакту са Хрватима и Србима мало прије тога, када им је дозволио да се настане на Балкан, јер је тако хтио да ослаби Аваре). У то вријеме, када су (не толико бројни) Авари били јаки, губи се траг Римљанима из Дукље. Након побуне Словена против Авара, ови су се повукли од Цариграда, како би се борили са Словенима, наравно безуспјешно. Хераклије је на тај начин постигао свој циљ, ослободио се пријетње са једне стране (Авара) и у потпуности се посветио Персијанцима... Судбина Авара је била сљедећа: крајем VII вијека почело је њихово слабљење, које је кулминирало 796. године када је Карло Велики разорио њихову престоницу у мађарској низији и када су потпуно потпали под каролиншко царство.
Након ове мале дигресије, да видимо шта се десило на простору које нас занима. Порфирогенит каже да је то подручје у X вијеку било "названо Хрватска и Србија". Наравно, можемо наћи историјске изворе који о овоме причају другачије(што бих волио да изнесем у једном од сљедећих постова), али Порфирогенит је то тако записао.
Такође, записао је и да је град Дукља "опустјели град".
Али, каже "земљу Диоклецију".. Значи, не државу, него подручје, као што је данас, рецимо Зета у Црној Гори.
И за крај овог поста (надам се првог у обостраној конструктивној дискусији) једна нелогичност:
Владика Василије каже да је
...тада је овој земљи умјесто Зета дато име Диоклитијанска земља...
што се не слаже са бројим провјереним историјским изворима, који говоре да је Зета настала након Дукље.
Ето, то би била моја запажања, за почетак, у вези са текстом који си цитирао.
Last edited by Boxy; 10-05-07 at 18:45.
Најгоре је - бити између.
Слава је - бити изнад.
Bookmarks