Quote Originally Posted by johnny bravo View Post
Ekstremno je u oku posmatrača.

Generalno se vozi brže ili je makar dozvoljeno voziti brže nego kod nas. Nisam odavno išao, ali čini mi se da je ograničenje na magistralnim putevima 100 km/h, na brzim cestama i autoputevima (gdje postoji ograničenje) 130 km/h i da postoji mala tolerancija na prekoračenje (3-5%). Mrzi me da provjeravam da li je baš tako, ali svakako nije ni poenta.

Poenta je da nije brzina problem, problem je neprilagođena brzina (kolokvijalno - divljanje), usljed nepostojanja funkcionalnog sistema. Imam dosta kilometara na putevima u EU (Njemačkoj zaista najmanje), gdje sam i živio kratko, ali nisam dosad vidio saobraćajnog policajca pored puta da kao kod nas zaustavlja - mimo presretača, granica i nekih check pointa (gdje se uglavnom kontrolišu kamioni). A tek u gradu - baš nikad. Zašto? Jer, propisati drakonske kazne i staviti policajce u žbunove i iza bandera nije sistem, samim tim ni efikasno rješenje za problem koji imamo.
Slazem se i sa tvojom objavom, moje iskustvo koje prenosim je takvo da je patrola zaustavljala ponedjeljkom i to cak i na autoputu usporavala i zaustavljala ponedjeljkom radi alkotestiranja zbog vikenda. Istina je da nema zaustavljanja kao kod nas ali ito je zato sto sistem kaznjavanja funkcionise tako da se foto i video ne dovode u pitanje (moze stranka ali sud vjerovatno nece) ali opet to je do uredjenja drzave kao takve jer je tamo sve funkcionalno pa i taj segment. Ne bi ni kod nas ogranicenja bila problem da su putevi rijeseni kao njihovi i da imamo tu kulturu, preticu i tamo ali si i ti sigurno primijetio da recimo ako je ogranicenje 90 da se vozi 80 ili 70 i da tako kolona ide kilometrima i niko ne ulijece. Vidio si i kako se ne saltaju iz traka u traku na autoputevima, i kako kad letis preko 250 svjetla na horizontu ispred prebrzo stizu do tebe i koliko treba da se koci da mu se ne zakucas, pa sisigurno naletio na poneki sudar dje preko 200 ishod je manje vise potpuno izvjesan pored sve tehnike i sistema, ljudi su tamo jednostavno svjesni toga kroz iskustvo a sistem je moderan i tehnicki ih poklapa i znaju da ako ti stigne foto da se to lijepo plati i zna se u sustini kako sistem funkcionise.
Posto nije tema Germanija nego Crna Gora, mi takva iskustva i prakse jednostavno nemamo jer nemamo ni sistem i zato je rezultat takav kakav jeste i nece se puno promijeniti, samo povecati limite i da su svi koji voze koliko hoce u zakonu da se ne opterecuju ni policija ni sudovi i da se taman bave drugim temama koje zivot znace.

Sent from my iPhone using Tapatalk