Quote Originally Posted by guvarana View Post
Što nas ne bi poćeralo odozgo, primakli bi se milionu?

Ne vidim poentu ovolikog šupljiranja, jedno je imati u komšiluku prisutne etničke grupe sa kojima dijeliš interesovanja, vrijednosti, ciljeve (i naravno vjeru i boju kože) ' ljude koji žele i znaju kako da se asimiliraju u novo okruženje i obogate ga svojim prisustvom. Druga stvar su ovi bliskositočni migranti, ne pripadaju ovdje ni na jedan način, a niti mogu niti žele asimilaciju u bilo kom obliku.

U Turskoj sam bio više puta, ni jednom svojom željom. Ko god je mogao da me izmuze makar za euro, sve je učinito da se to desi. Nevidjeni oportunisti, užas.
Ovo boldovano dijelimo sa Turcima puno više nego što misliš ili želiš. Kulturološki i vrjednosno smo veoma bliski. Pa i jezički, imamo mnogo turcizama za koje i ne znamo da su to.
Pogledaj kako su se primili turski kulturni proizvodi, poput serija na primjer, baš zbog sličnog kulturološkog ambijenta, a time i vrijednosti.
Sad, boja kože i vjera is not my cup of tea.
Mi nekome da spočitamo oportunizam. Nadam se da se šališ.
Na kraju, slatko sam se smijao kada su mi Turci u Istambul objašnjavali da im je osvajanje Balkana istorijski promašaj jer su im sa Balkana došle sve loše mentalitetske crte, one za koje mi ovdje kažemo da smo primili od Turaka .
I za muziku koja je slična našim narodnjacima vele "to je iz Irana".
Kad smo kod muzike, 90-tih sam u Istambulu bio na prvom rave partiju u životu.
Mada, ni tamo nije više ona urbano i sekularno društvo kao u vrijeme premijerke Tansu Čiler. Da, da, prije 30 ljetah imali su premijerku... Pa onda islamistički&religiozni kulturološki rikverc... Nemojte misliti da će nas zaobić, a već nije.