Poslušaj me, nećeš se izgubiti.
Naravno da paradajz ima ne kiselinu no više kiselina đe dominiraju jabučna i limunska.
Optimalan pH pri branju u zavisnosti od sorte mu se kreće cca 5.5.
Opet stvar je ukusa umjesto šećera meni je bolja varijanta ovoga što je Buva napisao.
Hahaha to za snek.
Girice i
Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk
Potpuno se slažem sa svima
Paradajz čorbu ponajviše volim zato što je onako lijepo kisela, naročito za ljeto paše. Za ove što to manje tako vole, stavim mrvu pavlake neutralne i maslaca, umiri je skroz, a i da joj baš onu najfiniju strukturu krem čorbe. Kad oću da je okrenem mrvu na pitomo-slatko, umjesto kašičice šećera dodam joj kašiku džema od šipurka.
Uglavnom, svi smo u pravu, i kuhinja je jedino mjesto istinske i stvarne demokratije koja je kroz istoriju postojala i postojaće![]()
Si nada nos salva de la muerte, al menos que el amor nos salve de la vida.
Meni se isto baš zbog te kiselosti sviđa doduše znam u restoranu u teleću čorbu da dodam aćeto tečni daleko mi je onda ljepša.
Blitva, punjene lignje, crni rizot i file svjeze tune
Sent from my iPhone using Tapatalk
Kako su nabreklecime su punjene?
Na dan za pasulj ja pohovala tikvice. I predobro je.
nothing comes from violence and nothing ever could
Danas sve oni najdomaćiji gosti (oni što i pjate za sobom operu prije no što doma odu), pa pojednostavljeno i prosto prigano
Ma je ovaj brancinčić s vrha tako svjež bio (ladno sam ga živog jutros našo) da su ga raznijeli u dva minuta, a za ovu lampugu ispod mi niko nije vjerovao da je lampuga, i da može jednaka brancinu bit. Ahahahahahaha, reko sam im da, ako je ikad neđe sretnu skroz frešku, slobodno donesu, rado ću im pokazat što joj treba uradit da bude
![]()
Ćevapi urolani u pršutu uz malidžano ajvar dok se kuca juneća supa.Od rebara.
Pileći bataci u slatko/kiselom sosu uz Vrganj i rotkvice.
Rijetko ih jedem, jer su mi baš rijetko đe po volji. I doma ih rijetko činim, jer se rijetko nalazi baš sve što volim da u njih ima. A malo su i dusa za činjet, pa i zato ponekad eskiviram
Za dobar ćevap, meni po zakonu ide
Junetina, nije mrznuta, komad od vrata, komad od plećke, prošarano. Jagnjetina, komadić od buta. Malo jagnjećeg loja (ovaj je od maramice, mekši).
4-5 čena češnjaka, sitno shječeno, u po' čaše kisele vode (rada bolja od miloša, jača), da odstoji na toplo 15-20min, pa u meso.
Neka graju baščaršlije kolko oće, malo papra, malo slatke aleve, mrva tučene ljute. Nije ni Leskovac za bačit
Izmiješano dobro, odstoji 10min. Opet isto izmiješano, opet da isto odstoji. Opet, opet. Tri puta dosta na ovu temperaturu. Ovo će meso ''zagrijat'', i tako ga ubrzat, da ne mora stojat 4-5 ura. Od toga odradi svoje, sa onom vodom od luka. I ovo je sušta suština dobrog ćevapa.
Onda kesa, pa tuča. Iz dva puta po 5-10min, udrit, gnječit, snagom, ovo nije za milovanje (@joni, čekam neku adekvatnu mrsnu dosjetku na ovo).
Da odstoji još uru, pa u ćevape. Ako i nema potrebne tehnike i sprava, ona bočica od po' litra 'jane' (meka zaobljena plastika, najbolje paše) će završit poso. Malo samo nauljit ruke dok se oblikuju završno, da ljepše legnu na vatru.
Bah. Bukov ćumur, bogu hvala. A kad je crveni meteo alarm ko danas, i gril tiganj će valjat. Lijepo zagrijan, bez ulja, naravno.
Lepinje, otvorene na sredinu, premazane sa malo jake juneće supe, u rernu na 160C, par minuta, da isuše i uhrskaju.
Mlad kajmak, meki crni luk, i bar po deset komada unutra (da me ne smaraju da opet one lepinje činim). Od domaćeg kishjelog, sve do grčkog jogurta, sve može. Samo je kola zabranjena
I onda onaj Ferhatović sa onom njegovom peticom može samo da mu bude krivo![]()
Sve to izgleda super bez ironije no se ja nešto razmišljam ako im paše ovako da se urolaju u pršut kakva bi kombinacija bila tek sa sirom i neutralnom pavlakom.
Slanina bi definitivno bolje legla no što da se čini.
Ono mrzi me ovih dana i da živim a ne da tražim šnite slanine na Pjacu.Pa što se nađe u friz.
Uspomene od juče
I današnji dan, čudan skroz
Jedan najbliži što ga imam, došo jutros da mi saopšti da ima đeojku već po' godineI još sam prvi kojem saopštava
I da dolazi s njom na večeru. I da dolaze njeni mama, tata, sa sve tetkom
Od šoka sam odma vatru krenuo da nalažemKokoška u komad na spec. način, pančeta svježa u začine, domaće pljeskavice ljute, malo kobasice, file punjen kajmakom i goveđom pršutom, i ova rebarca, mhhh najposebnija su tu, marinirana pa onda opet u med, senf, češnjak, i par tajni, a na kraj idu pečena na kajmak.
Meni od svega bude najslađi onaj domaći hleb iz Mege u krugove, premazan maslacem pa opečen.
A ovaj će garantovano da se zamakne, bolje da sam mu gajbu piva uzeo![]()
Vikend je
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Znači... ovo ti je ladno zločin protiv čovječnosti![]()
Knedlice sa šljivama.
Jeo bih ti ovo
Sent from my BVL-N49 using Tapatalk
Tu es mon héro!
There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)
Bookmarks