Momci, mislim da dođosmo do ključnog momenta, imena ove teme koju sam JA (brao ja) otvorio, a to je Tržište, cijene, ponuda i potražnja.
Elem, sada je tržište prodavaca koji imaju dominantnu ulogu, pa kupci pristaju na tipske ugovore u kojima gotovo ništa nije specificirano šta dobijaju izuzev što je advokat dobro zaštitio prodavca (investitora).
Nigdje nema specifikacije koji se parket ugrađuje u stan, koja stolarija, pločice i sl... Da ne pričamo koji se brend lifta ugrađuje u objektima gdje u realnosti nestane jedan od dva projektovana lifta u ulazu.
Recimo da u civilizovanim zemljama, a bogme i bliže (Luštica, Porto... đe kupuju oni koji su naučili na takve standarde) ugovor ima stotinak strana sa aneksima gdje je taksativno nabrojano sve što se ugrađuje sa tehničkim specifikacijama.
Kod nas toga nema, jer između 100 eura jeftinije po kvadratu i takve specifikacije, bira se 100 eura.
Kod nas je skupi dio grada City kvart sa svim satelitima okolo koji nema školu, park, vrtić, ili nedja Bože sportski poligon, a ima 50-60 hiljada ljudi koji su nabijeni u jedan bulevar. Ali im je blizu Delta.
I tu je najveća tražnja. Kupci su pokazali svoje preference, a prodavci se prilagodili gradeći farme ljudi (to se stambenim objektima teško može zvat). Prodavci nude ono što se traži.
Na drugim mjestima pod dobrom lokacijom podrazumijeva se da ima neke dobre škole u okolini, dobre vrtiće, rekreativne zone, zelenilo...
Da ima parkinga koji ne uzurpira komšija koji izdaje kola na crno, da drugi komšija ne drži upaljen kamion na ler i na njemu kompresor cijelu noć jer ladi hranu za fast food od pet kvadrata ispod, da restorani ne kače svoje kuhinje na ventilaciju zgrade, da ti nije ispod Gurman i svi u kuću mirišete na roštilj kad odete na posao i u školu, da ti nije pet stanova iz ulaza na sajtovima đe se nalaze qrwe... (slatka iskustva elitnog City Kvarta).
I onda taj elitni kvart upoređujemo sa Starim Aerodromom, idealnom scenografijom za neku distopijsku seriju.

Reply With Quote
Bookmarks