Originally Posted by
beatnological
Super. A ja ti kazem da se desava i eto veoma blizu nama u zemlji gdje je to, po mnogima u CG, daleko bolje rijeseno.
Sta vise u porodici sam imao identican slucaj kao tvoj, gdje je za nekih 20ak hiljada evra trazeno porijeklo novca iako je upravo ta cifra bila podignuta iz te iste banke prije godinu i nesto. Meni je jasno zasto (zakon), to sto tebi nije *bg.
Imam vise ljudi tamo, ukljucujuci prijatelje, rodjake pa i rodjenog brata.
Niko nije imao takav problem koji ti pominjes a svi oni su dokazivali projeklo novca koje je bilo "starije" od godinu dana.
Al' ne mozemo diskutovat' nesto na bazi par ljudi sa jedne i par ljudi sa druge strane.

Originally Posted by
beatnological
U potpunosti kapiram ali te vjerovatno nisam dobro shvatio. Ja koliko shvatih, a ispravi me ako grijesim, tebi nisu ni rekli da se tvoj novac ne moze uplatiti, vec zahtijevaju dokaz o porijeklu i ne prihvataju po automatizmu taj novac (nebitno sto je prije XY mjeseci dignut upravo iz njihove banke).
Djelovalo mi je kao da nisi ni otisao korak dalje te pokusao da uplatis novac te prilozio isplatnicu (ili izvod sa racuna od XX dana) vec bi htio da ga prihvate po automatizmu.
Pa evo sam gore objasnio tacno sta sam htio a sta nisam mogao, da se ne ponavljam. Valjda je iz onog post-a vise nego jasno.
Ne mogu ja svoj novac koji sam zaradio na brodu prije vise od 12 mjeseci ni da uplatim na svoj racun niti ista da radim sa njim. Kao sto napisah - gospodja iz banke mi je rekla "sa tim parama mozete samo da masete".
A ocemo li izigravat' sistem i zakon? Ada ocemo, nije nikakav problem.
Evo neka mi strucnjaci kazu sto se desava u sledecem slucaju (imam ih jos al' samo jedan da navedem)...
- Primam platu sa broda a onda napravim pauzu od plovidbe te vise zarada sa broda nema
- Kako koja plata legne, tako opunomoceno lice podize novac jer u bankama ne drzim nista sto ne moram
- Par dana pred "istek" onih 12 debilnih mjeseci banke, odem u banku i uplatim kompletan iznos na svoj racun
- Iduce sedmice odem i podignem na ruke sav iznos
- Ponavljam proces jednom godisnje
Jesam li onda regularan u ocima zakona, banke, regulatora, Pera, Janka?
Imam i drugih/boljih 'loophole'-a ali ih cuvam za sebe, za sad.
--------------------------
Do Not Disturb.
--------------------------
Bookmarks