Page 311 of 407 FirstFirst ... 211261301307308309310311312313314315321361 ... LastLast
Results 7,751 to 7,775 of 10173

Thread: Banke u Crnoj Gori

Thanks Thanks Given 
    4,900
    Thanks Thanks Received 
    8,772
    Thanked in
    4,228 Posts

nije banka, ali danas posta, nece zena westernom da salje nego salta na nesto drugo. nisam gospodju ni cula preko cega, jer sam momentalno volume u glavi na max "ne svadjati se u saobracaju", zahvalila se i izasla.
    nothing comes from violence and nothing ever could

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    8,581
    Thanked in
    3,799 Posts

Imaju oni neki svoj servis za slanje u Srbiju i u BiH, jeftiniji od WU, ali vjerovatno komplikovaniji i sa manje mjesta za podizanje poslatih para.
    - .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..

Thanks Thanks Given 
    4,900
    Thanks Thanks Received 
    8,772
    Thanked in
    4,228 Posts

bas mi nesto ne fali komplikacija
    nothing comes from violence and nothing ever could

Thanks Thanks Given 
    3,589
    Thanks Thanks Received 
    6,833
    Thanked in
    3,573 Posts

Quote Originally Posted by hercules View Post
    Pitah negdje prije pa mi niste odgovorili pa da probam opet. Mislis li ti da bi banke same sebi komplikovale zivot i stvarale gomilu nezadovoljnih klijenata koji moraju doci do filijale jer je menadzmentu eto dosadno, ili ih je zakon prisilio na ovakve nebuloze? Ocekujem iskren odgovor sto mislis.
    Ti mislis da mene ili bilo koga drugog interesuje ko je odlucio da svima nama (koji nemamo nikakve veze sa bankama osim onoga sto moramo, silom prilika) komplikuje zivot? Mene apsolutno ne interesuje da li je to bio direktor banke, glavari CBCG, revizori, EU, Pentagon, Masoni...

Ja kazem da je sistem glup i naopak ko god ga je pravio. I to, kao za mnoge druge zakone koji se sad jure, veze sa zivotom nema niti ikakve veze sa 'uskladjivanjem' nema jer ti ja tvrdim da ovi debilizmi uglavnom NE postoje van granica Crne Gore. Evo da ne idemo dalje, u HR mozes da potvrdis identitet bez da ides licno u banku a u istu tu HR mozes da dokazes porijeklo novca i nakon vise godina.

Tako da to sto mi izmisljamo toplu vodu i sto nam maloumni ljudi pisu zakone i jos maloumniji ih usvajaju je mnogo veci sistematski problem ali da ne politizujemo, jelte. Ostalom, kao sto rekoh.. najmanje mi je bitno ko je kriv jer od toga nemam nista. Ono sto mi je bitno je aktuelno stanje sa bankama koje je katastrofalno, nikad komplikovanije i gore nije bilo.

Napisao sam i prije i najavio vam novi zakon o sprecavanju pranja novca i finansiranja teorizma koji od banaka trazi da ima azurirane licne dokumente od klijenata i kopije istih.

Azuriranje dokumentacije je moguce i online ali jos uvijek fali podzakonskih akata i preciziranja kako utvrditi neciji identitet da to zadovolji regulatora i banke nece da se igraju u sivoj zoni jer su kazne od prije mjesec astronomske. Jedna banka ke uredno placala lazne jer im se isplatilo da placaju 20k kazne pa su ih zbog njih poostrili.
    Nije problem azuriranje dokumentacije. Problem je sto to moze iskljucivo licno da se uradi pa tako mnogi ljudi koji rade van CG (nisu to samo pomorci) dolaze u situaciju da im se racuni blokiraju i da ne mogu da plate nista u inostranstvu svojom karticom. Opet - maloumni ljudi koji pisu zakone o kojima pojma nemaju i totalni debili koji usvajaju sto god im se gurne pod nos.

Inace me apsolutno ne interesuju kazne za banke. Ni koje su bile ni koje su sada. Te kazne ne idu ni iz mog dzepa ni u moj dzep tako da je svaka prica o istim potpuno irelevantna.

I koliko god ti pljuvao zaposlene banaka, evo ja retardirani bankarski sluzbenik da ti kazem da su banke preko Udruzenja banaka sugerisale da su neke odredbe zakona u suprotnosti sa drugim zakonima, da ce dovesti do velikih guzvi na salterima, da cemo pomorca ostaviti u inostranstvo bez para samo zato sto on nije bio u prilici da dodje do banke da mu iskopiramo pasos. Iako svi znamo da je bez pasosa koji jd validan duze od 6 mjeseci nije mogao zaplovit. I jos sijaset drugih primjera.

Te iste retardirane sluzbenike banaka niko nije slusao. Donesen je novi zakon da se izbjegne siva lista Moneywalla pa banke neka se snalaze.
    Pa ocigledno su te sugestije urodile plodom kad je sve naopako doneseno i stvoren ogromni problem za sve gradjane CG, da ne pominjem starije osobe koje ce prije u grob zavrsit' nego se snac' sa milion novih pravila, aplikacija, kodova, potvrda i svih drugih gluposti. Opet, ne znam ko je sta sugesrisao, ko je bio za a ko protiv... znam kakvo je sad stanje i ono je katastrofalno. U svakom smislu.

Profesionalnost sluzbenika banaka nikad nisam komentarisao. To je vec licni dojam na koji svako ima pravo.
    Komentarisao si, mnogo puta. Da sad ne vadim citate, nisu daleko.

Evo sam ja ovog mog licnog bankara zvao danima i zena se nije javljala na telefon niti se udostojila da zovne kad stigne ili posalje poruku ili sto god. I kad sam je danas 'uvatio' odma je znala ko sam i prvo sto mi je rekla je bilo "A ti si onaj sto me zvao 20 puta?" pa sam joj rekao "Ja sam onaj koji Vas je zvao dok mu se niste javili na telefon.".

Treba ja da jurim licnog bankara, zovem na telefon, saljem poruke i mail-ove, dolazim licno, cekam redove vise puta da bi dosao do pisljive informacije... Nece bit' da je to normalno.

Da ne komentarisem dalje o profesionalnosti sluzbenika koji nerijetko daju netacne ili polu-tacne informacije, lupaju gluposti koje veze s' mozgom nemaju i sl. To je redovna pojava i nije tu NLB banka jedina vec je isto/slicno stanje u svakoj banci. A sad da li je do tog konkretnog radnika, da li je do sefa, onoga ko je zaduzen za obuku ili nekog desetog... mene to NE interesuje. Vi u bankarskom sektoru mozete da trazite krivce medju sobom, ja od toga nemam nista. Ja komentarisem trenutno stanje koje kao korisnik vidim i osjecam na svojoj kozi a ja nisam jedini nego je isti slucaj sa ogromnom vecinom svih korisnika banaka u CG.

Mislim da se niste bas najbolje razumjeli. Pravilo od 12 mjeseci koje ti sluzbenica pominje bi znacilo da doneses npr 20.000 eura i isplatni listic iz recimo Hipotekarne banke od 20.06.2020 godine i da kazes to su bile moje pare koje sam podigao iz banke.

Za takve situacije ce ti uvaziti isplatni listic iz banke star do 12 mjeseci, a starije od 12 mjeseci ne prihvataju.

To je individualna odluka banke, nema regulative koja definise koliko je to mjeseci.

Legalizivanje kesa u CG je bas postao problem. Pitanje ja dana kada ce neko iz privrede biti kaznjen. To ce biti neko iz sektora gradjevine koji primi uolatu za stan preko 10.000 u kesu.
    Eto ti znas bolje od direktorice filijale. Ja znam sto mi je receno i to vrlo jasno jer nije bio samo telefonski poziv nego sastanak uzivo, u samoj banci. Vec sam objasnio konkretan slucaj a ako oces jos detalja, evo idu...

- Ne plovim godinu dana te u zadnjih 12 mjeseci nisam imao nikakve uplate od kompanije (kao i vecina pomoraca koji kuci ostanu malo duze, iz kojeg god razloga bilo)
    - Prije toga sam zadnjih 10-12 godina u istoj toj NLB banci primao desetine hiljada eura i istu tu svotu podizao iz iste te banke
    - Sada zelim da sumu vecu od 10k eura uplatim bratu u svrhu kupovine vozila
    - Gospodja tvrdi da ja ne mogu da uplatim te pare jer ne mogu da dokazem prijeklo istih
    - Nebitno je to sto sam sve te pare primio preko banke, sto imam platne liste, sto imam izvod da sam primio toliko i toliko u tom i tom periodu... nista nije bitno. U zadnjih 12 mjeseci nema uplata i ja nikakav novac ne mogu "legalizovat".

Bukvalno mi je rekla da sa tim mojim kesom koji je primljen u periodu starijem od 12 mjeseci mogu "da masem", tj. da sa njim nista legalno u CG ne mogu da kupim. Ni vozilo, ni stan ni bilo sta drugo. Prljavije su te legalno stecene pare od novca zaradjenog krimilanim radnjama. To nema ni u jednoj normalnoj drzavi jer je to pravilo najveca gluposti koju sam cuo kad su banke u pitanju a konkurencija je dosta jaka jer sam se svega naslusao i nagledao, posebno u zadnjih godinu dana.

Da li je to samo NLB banka ne znam a cudilo bi me da je jedna banka odlucila sama na tako retardirana pravila vec se bojim da je to "modernizacija" svih banaka jer ja kapiram poentu... Poenta je da se korisnik PRIMORA da pare drzi u banci a ne na nekom drugom mjestu. Jer da sam ja sav taj novac ostavio u banci, bez da ga podizem... ne bi bilo nikakvih problema. Ni nakon godinu dana ni nakon 10 godina. Jer bankama treba moj kes da sa njim raspolazu i sa njim obrcu sve veci profit. Ne treba bit' genije da se uvidi "u kom grmu cuci zec". Meni je sve jasno, samo mi je krivo da smo dosli do ovog stadijuma ropstva kad je bankarski sistem u pitanju.

Ja cu nac' rupu u zakonu, "opracu pare" kao da sam diler droge ili placeni ubica ali cinjenica da banke/sistem/drzava postene radnike dovodi u situaciju da moraju da 'izigravaju sistem' je porazavajuci. Za sve nas.
    --------------------------
    Do Not Disturb.

5. The Following 5 Users Say Thank You to Fidel Castro For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    408
    Thanks Thanks Received 
    1,289
    Thanked in
    873 Posts

Quote Originally Posted by NetworkMaster View Post
    Sekund ako uplacuje po 999 eura ili 9999 onda ne moras dokaz o porijeklu novca?

Sent from my SM-A546B using Tapatalk
    Da li bi mi vjerovao ako ti kazem da recimo u posti imaju proceduru ako gradjanin Hrvatske zeli da plati neki racun, nebitno jel' 20€, mora da popuni formular o porijeklu novca? Debilno, zar ne?

7. The Following User Says Thank You to beatnological For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    408
    Thanks Thanks Received 
    1,289
    Thanked in
    873 Posts

Quote Originally Posted by Fidel Castro View Post
    a u istu tu HR mozes da dokazes porijeklo novca i nakon vise godina.
    Uh... U potpunosti se slazem sa tvojom frustracijom i podrzavam da nema smisla da recimo, ne prihvataju dokaz o porijeklu novca samu isplatu novca u sopstvenoj banci ali nemoj da se zalijeces... U HR je po nekim osnovama situacija mnogo, mnogo gora, pogotovo od kako su uveli €. Dati cu ti samo par primjera.

*** U HR banke ne moraju uopste da prihvate tvoju uplatu ako imaju i pomisao da je steknut ilegalno (a pod ilegalnim se smatra i novac na koji nije placen porez a trebao je biti), ne treba im apsolutno nikakvo obrazlozenje. Jel' zakonito ili ne, nemam pojma.
    *** U HR se po zakonu vec od 2018. za sve uplate preko 1000 € (tacnije u to vrijeme nekih 7500 kuna) trazilo porijeklo novca.
    *** Kad je uveden € dosta ljudi je bilo u problemu da sopstvenu ustedjevinu (u kunama) moraju zamijeniti u € ali posto nemaju adekvatne dokaze o porijeklu novca (koji je bio potreban u slucaju razmjene novca za sume vece od nekih 15000€) morali su cak i da plate porez od nekih 60% (ne ne salim se).

Ne podnosim nivo usluge koji (ne)pruzaju nase banke ali pokusavam biti realan a kada su u pitanju provjere transakcija, porezi i tome slicno Crna Gora je raj na zemlji.
    Za pocetak pitaj kolege pomorce koji su iz HR zasto su godinama primali plate u Crnoj Gori a ne u Hrvatskoj...

Thanks Thanks Given 
    3,589
    Thanks Thanks Received 
    6,833
    Thanked in
    3,573 Posts

Quote Originally Posted by beatnological View Post
    Uh... U potpunosti se slazem sa tvojom frustracijom i podrzavam da nema smisla da recimo, ne prihvataju dokaz o porijeklu novca samu isplatu novca u sopstvenoj banci ali nemoj da se zalijeces... U HR je po nekim osnovama situacija mnogo, mnogo gora, pogotovo od kako su uveli €. Dati cu ti samo par primjera.
    Po onome sto ja vidim, situacija je gora u CG. Tj. ne znam u kojoj zemlji je gora nego kod nas.

Citirao si ono sto je cinjenica a onda u nastavku pises stvari koje nemaju veze sa tim.

*** U HR banke ne moraju uopste da prihvate tvoju uplatu ako imaju i pomisao da je steknut ilegalno (a pod ilegalnim se smatra i novac na koji nije placen porez a trebao je biti), ne treba im apsolutno nikakvo obrazlozenje. Jel' zakonito ili ne, nemam pojma.
    U pitanju je LEGEALNO srecen novac. Novac koji je uplacen u istoj toj banci od strane kompanije. Ne moze tu niko ni da pomisli da je stecen ilegalno tako da se ne bih udaljavao iz tih okvira bez potrebe.

*** U HR se po zakonu vec od 2018. za sve uplate preko 1000 € (tacnije u to vrijeme nekih 7500 kuna) trazilo porijeklo novca.
    Nije problem trazit' porijeklo novca, problem je na koji nacin se to porijeklo dokazuje a ocigledno je da je u CG teze dokazat' nego u HR.

*** Kad je uveden € dosta ljudi je bilo u problemu da sopstvenu ustedjevinu (u kunama) moraju zamijeniti u € ali posto nemaju adekvatne dokaze o porijeklu novca (koji je bio potreban u slucaju razmjene novca za sume vece od nekih 15000€) morali su cak i da plate porez od nekih 60% (ne ne salim se).
    Opet irelevantno za moj slucaj gdje je novac primljen u istoj toj bancim, od strane registrovane kompanije. Nije donosen kamionom iz Turske.

Ne podnosim nivo usluge koji (ne)pruzaju nase banke ali pokusavam biti realan a kada su u pitanju provjere transakcija, porezi i tome slicno Crna Gora je raj na zemlji.
    Volio bih da jeste ali se apsolutno ne slazem sa tobom.

Za pocetak pitaj kolege pomorce koji su iz HR zasto su godinama primali plate u Crnoj Gori a ne u Hrvatskoj...
    Svi znamo zasto ali HR ima potpuno uredjen sistem dok u CG se pomorci tretiraju gradjanima treceg reda koji nemaju dana radnog staza sa svim sto to vuce sa sobom.

CG ce brzo ispratit' Hrvate po tom pitanju, vec se radi na tome. Samo je pitanje kako cemo to da "iskopiramo" jer mi obicno kopiramo one negativne stvari dok ostale zanemarimo. To mozemo vidjeti na skoro svakom primjeru, u skoro svakom zakonu koji smo prepisivali od komsija a to je vecina zakona u nasem "raju na zemlji".

Ali da ne pricamo sad mnogo o pomorcima na ovoj temi jer postoji vec tema pa cu ti rado sve objasnit' sto i kako. I u kojim slucajevima placaju porez (ne uvijek kao sto ti mislis) i koliko im je uredjen sistem sa pomorcima.

P.S. Na kraju krajeva, niti mi je bila namjera da uporedjujem sa HR niti me to pretjerano interesuje. Samo pomenuh informaciju za koju znam da je cinjenica i to je to.
    Last edited by Fidel Castro; 28-08-24 at 21:57.
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    133
    Thanks Thanks Received 
    380
    Thanked in
    202 Posts

@FidelCastro

koliko shvatam, ti si taj novac primao preko računa kod NLB, koristio, podizao itd. U posljednjih 12 mjeseci nemaš priliva na račun i sredstva više ne stoje na računu?
    zaboravi sad banku, sad zamisli da $edimo u kafanu pod neku lipu, pijemo pivo i ti vadiš 200 EUR da platiš račun i veliš mi da su ti to pare koje su ti ostale od plate sa broda. i ja ti kažem, aj dokaži da su baš TE pare od BAŠ tih plata, a ne, recimo, što si prodao televizor ili kilo brancina ili pola kila heroina.
    kako bi ti to meni, u kafani pod lipom dok pijemo pivo, uspio da dokažeš bez ikakve sumnje?

Thanks Thanks Given 
    6,107
    Thanks Thanks Received 
    5,762
    Thanked in
    3,326 Posts

Zbilja sto ce ti kes? Jel zbog cenjkanja pa kad kupujes auto ili nekretninu da 15% jeftinije prodjes ? ))
    Ih kad covjek napravi rozu lepezu od novcanica kako cijene padaju....

Thanks Thanks Given 
    3,545
    Thanks Thanks Received 
    5,831
    Thanked in
    2,796 Posts

Ti mislis da mene ili bilo koga drugog interesuje ko je odlucio da svima nama (koji nemamo nikakve veze sa bankama osim onoga sto moramo, silom prilika) komplikuje zivot? Mene apsolutno ne interesuje da li je to bio direktor banke, glavari CBCG, revizori, EU, Pentagon, Masoni...

Ja kazem da je sistem glup i naopak ko god ga je pravio. I to, kao za mnoge druge zakone koji se sad jure, veze sa zivotom nema niti ikakve veze sa 'uskladjivanjem' nema jer ti ja tvrdim da ovi debilizmi uglavnom NE postoje van granica Crne Gore. Evo da ne idemo dalje, u HR mozes da potvrdis identitet bez da ides licno u banku a u istu tu HR mozes da dokazes porijeklo novca i nakon vise godina.

Tako da to sto mi izmisljamo toplu vodu i sto nam maloumni ljudi pisu zakone i jos maloumniji ih usvajaju je mnogo veci sistematski problem ali da ne politizujemo, jelte. Ostalom, kao sto rekoh.. najmanje mi je bitno ko je kriv jer od toga nemam nista. Ono sto mi je bitno je aktuelno stanje sa bankama koje je katastrofalno, nikad komplikovanije i gore nije bilo.
    I dalje nisi odgovorio na pitanje. Ali nema veze, očigledno je da te ne zanima suština problema.
    Imaš krivu sliku o situciju u Hrvatskoj i bankama. Jedno je otvoriti račun i potvrditi identitet, drugo je obaviti transakciju. A tamo je malo komplikovanije nego u CG za sad.
    Ovi debilizmi postoje itekako van granica CG. Probaj u Švedsku da platiš nešto kešom.

Nije problem azuriranje dokumentacije. Problem je sto to moze iskljucivo licno da se uradi pa tako mnogi ljudi koji rade van CG (nisu to samo pomorci) dolaze u situaciju da im se racuni blokiraju i da ne mogu da plate nista u inostranstvu svojom karticom. Opet - maloumni ljudi koji pisu zakone o kojima pojma nemaju i totalni debili koji usvajaju sto god im se gurne pod nos.
    Problem bi bio da ne može nikako, a kad već postoji mogućnost kako to može, onda nema problema. A u inostranstvo ima notara, ambasada, konzulata preko kojih dosta toga može da se završii

Inace me apsolutno ne interesuju kazne za banke. Ni koje su bile ni koje su sada. Te kazne ne idu ni iz mog dzepa ni u moj dzep tako da je svaka prica o istim potpuno irelevantna.
    Naravno da te ne interesuju. Interesuju banke, jer im se ne bača 5 miliona dikretno u budžet Centralne banke. Ne interesuje ni kapetana broda moja želja da da malo po gasu kroz zaliv da bih ja vidio talase, nego se drži pravila. Meni je glupo da ne može brže od 7 čovoova a sat da prođe ali je neko to definisao i to je pravilo. Meni se kao putniku na kruzer to new sviša, i mogu da gunđam koliko oću, da skočim sa palube iz nezadovoljstva, kapetan broda neće udarit po gasu.

Pa ocigledno su te sugestije urodile plodom kad je sve naopako doneseno i stvoren ogromni problem za sve gradjane CG, da ne pominjem starije osobe koje ce prije u grob zavrsit' nego se snac' sa milion novih pravila, aplikacija, kodova, potvrda i svih drugih gluposti. Opet, ne znam ko je sta sugesrisao, ko je bio za a ko protiv... znam kakvo je sad stanje i ono je katastrofalno. U svakom smislu.
    Ono što je evidentno cijelom diskusijom - ne čitaš što pišem. Jer da su segistije urodile plodom, ne bi ovako usvojili zakon i naredili da blokiramo ljudima račune.
    Dakle nisu usvojili sugestije.

Komentarisao si, mnogo puta. Da sad ne vadim citate, nisu daleko.
    Slobodno. Ja svo vrijeme pokušavma da objasnim pojave koje se dešavaju.

Evo sam ja ovog mog licnog bankara zvao danima i zena se nije javljala na telefon niti se udostojila da zovne kad stigne ili posalje poruku ili sto god. I kad sam je danas 'uvatio' odma je znala ko sam i prvo sto mi je rekla je bilo "A ti si onaj sto me zvao 20 puta?" pa sam joj rekao "Ja sam onaj koji Vas je zvao dok mu se niste javili na telefon.".

Treba ja da jurim licnog bankara, zovem na telefon, saljem poruke i mail-ove, dolazim licno, cekam redove vise puta da bi dosao do pisljive informacije... Nece bit' da je to normalno.

Da ne komentarisem dalje o profesionalnosti sluzbenika koji nerijetko daju netacne ili polu-tacne informacije, lupaju gluposti koje veze s' mozgom nemaju i sl. To je redovna pojava i nije tu NLB banka jedina vec je isto/slicno stanje u svakoj banci. A sad da li je do tog konkretnog radnika, da li je do sefa, onoga ko je zaduzen za obuku ili nekog desetog... mene to NE interesuje. Vi u bankarskom sektoru mozete da trazite krivce medju sobom, ja od toga nemam nista. Ja komentarisem trenutno stanje koje kao korisnik vidim i osjecam na svojoj kozi a ja nisam jedini nego je isti slucaj sa ogromnom vecinom svih korisnika banaka u CG.
    Rekoh i prije, ima 11 banaka na tržištu Crne Gore. Kad su već neprofesionalni, nestručni, glupi, debilni onda je rješenje lako.

Eto ti znas bolje od direktorice filijale. Ja znam sto mi je receno i to vrlo jasno jer nije bio samo telefonski poziv nego sastanak uzivo, u samoj banci. Vec sam objasnio konkretan slucaj a ako oces jos detalja, evo idu...

- Ne plovim godinu dana te u zadnjih 12 mjeseci nisam imao nikakve uplate od kompanije (kao i vecina pomoraca koji kuci ostanu malo duze, iz kojeg god razloga bilo)
    - Prije toga sam zadnjih 10-12 godina u istoj toj NLB banci primao desetine hiljada eura i istu tu svotu podizao iz iste te banke
    - Sada zelim da sumu vecu od 10k eura uplatim bratu u svrhu kupovine vozila
    - Gospodja tvrdi da ja ne mogu da uplatim te pare jer ne mogu da dokazem prijeklo istih
    - Nebitno je to sto sam sve te pare primio preko banke, sto imam platne liste, sto imam izvod da sam primio toliko i toliko u tom i tom periodu... nista nije bitno. U zadnjih 12 mjeseci nema uplata i ja nikakav novac ne mogu "legalizovat".

Bukvalno mi je rekla da sa tim mojim kesom koji je primljen u periodu starijem od 12 mjeseci mogu "da masem", tj. da sa njim nista legalno u CG ne mogu da kupim. Ni vozilo, ni stan ni bilo sta drugo. Prljavije su te legalno stecene pare od novca zaradjenog krimilanim radnjama. To nema ni u jednoj normalnoj drzavi jer je to pravilo najveca gluposti koju sam cuo kad su banke u pitanju a konkurencija je dosta jaka jer sam se svega naslusao i nagledao, posebno u zadnjih godinu dana.

Da li je to samo NLB banka ne znam a cudilo bi me da je jedna banka odlucila sama na tako retardirana pravila vec se bojim da je to "modernizacija" svih banaka jer ja kapiram poentu... Poenta je da se korisnik PRIMORA da pare drzi u banci a ne na nekom drugom mjestu. Jer da sam ja sav taj novac ostavio u banci, bez da ga podizem... ne bi bilo nikakvih problema. Ni nakon godinu dana ni nakon 10 godina. Jer bankama treba moj kes da sa njim raspolazu i sa njim obrcu sve veci profit. Ne treba bit' genije da se uvidi "u kom grmu cuci zec". Meni je sve jasno, samo mi je krivo da smo dosli do ovog stadijuma ropstva kad je bankarski sistem u pitanju.

Ja cu nac' rupu u zakonu, "opracu pare" kao da sam diler droge ili placeni ubica ali cinjenica da banke/sistem/drzava postene radnike dovodi u situaciju da moraju da 'izigravaju sistem' je porazavajuci. Za sve nas.
    11 banaka neće isto protumačiti zakon. A još manje će država dati precizne instrukcije što i kako.
    Možda bolje znam od direktorice.
    To što je neko direktor ne podrazumijeva da je ispravan i da zna sve.
    Inače do 15 hiljada na izjavu o porijeklu novca da iste poredstavljaju tvoj novac od polovidbe koji si podigao sa svog NLB računa, ćeš legalizovat u većinu banaka. Možda u NLB, zbog njihovih internih pravila nećeš, ali u većinu oćeš.

Da su banke gurale ovakav zakon o sprečavanju pranja novca pa bih razumio svo nezadovoljstvo koje se javlja kod klijenata. Ali nisu. Dosta banaka po svijetu je radija bila da opere pare i plati kazne i naplati prihode.
    Države pronalaze rješenja i uzvode zakone kojima se mora utvrđivati proijeklo novca. Nije to donošeno da bi banke besplatno obrćale pare, jer plaćaju naknade regulatorima za svaki depozit, već država teži ka tome da ima potpunu kontrolu na novčanim tokovima.

Dodatno ,nedavne izmjene zakona u vidu kazni u CG su posljedica činjenice da je jedna banka bila mnogo labavija u kotrnolisanju porijekla novca - odnosno više joj se isplatilo da plaća kazne po 20.000 eura nego da odbije klijenta. Zbog toga je i promijenjen zakon.

Švedska je najbliža tome. To je bila prva zemlja u Evropi koja je izdala nočvanice 1661, i prva je zemlja u svijetu koja će da ode u cash less sistem nakon 363 godina korišćenja novčanica. Sve i da hoćeš, na današnji dan ne možeš da platiš javni prevoz gotovinom u objektima gradskog prevoza. Moraš elektronski.
    Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.

Thanks Thanks Given 
    3,545
    Thanks Thanks Received 
    5,831
    Thanked in
    2,796 Posts

Quote Originally Posted by techlinkit View Post
    Uzeo sam za primjer pomorce, ali moze se primijeniti generalno. Kako definisati sljedece, a ne kao ugrozavanje osnovnih ljudskih prava (ili kao diskriminaciju):

1. Ako pomorac drzi svoju ustedjevinu u 'slamarici', a istu je podigao sa bankovnog racuna u CG, za sta ima svu papirologiju (za niz god. kad je ista podizana od strane datog pomorca).
    2. Nakon 5, 10, X god. odluci da sav ustedjeni novac vrati u banku iz koje je podigao datu zaradu, da rijesi sebi stambeno pitanje, kupi poslovni prostor ili sta god. po svom nahodjenju.
    3. Banka mu kaze da ne moze da uplati novac na osnovu diskrecionog prava banke. Znaci ne na osnovu vazeceg zakona, i propisa koji je odredila drzava CG.

4. Hipoteticki sta ako sve banke odbiju datog pomorca, a urade isto i drugim pomorcima (sto je efektivno osnov za kolektivnu tuzbu).

Je li postena zarada pomoraca 'sumnjivi kes' ili legalno zaradjen novac?

Sad ce neko pitati pa zasto bi neko drzao pare u 'slamarici'. Na primjeru Atlas banke, gdje je samo 50K EUR po deponentu bilo pokriveno fondom za zastitu depozita, odgovor se daje sam.

Nije nikava sala u pitanju, i zezancija, nego vrlo ozbiljno pitanje.
    I dalje vrtiš kombinaciju pretpostavki koje veze sa vezom nemaju, niti su relevantne za temu koju namećeš-
    Ja bih volio da tužiš banku jer je odbila da primi novac pa nam javi kako si prošao. Prije toga isto razmisli jer banka nije obavezna da primi tvoj novac. Ima diskreciono pravo da ne želi da radi sa nekim klijentom.

Je li poštena zarada pomorca sumnjiva, nije pitanje za Banku, nego za državu koja je osmislila zakon o sprečavanju pranja novca. Ne donose banke zakone, nego Skupština.

Više je nego očigledno da država želi kontrolu nad novčanim tokovima. Da smanji evaziju poreza.
    U 2022 promet nrektnina oko 100 miliona, 90 miliona je bilo u kešu ostatak kupovina na kredit.
    Ko zna koliko su iznosi u ugovorima smanjeni da bi se platio manji porez na promet nepokretnosti. Zato su i notari pod nadzorom za pranje novca, jer su nonšalatno pisali da je kupac već isplatio kupca a ovaj to potvrđuje.
    Pa kad smo se baš pošteno zajebavali i krali državu za porez, Vlada je rekla OK ide zakon. Do 10,000 može da se plaća u kešu, a sve preko toga mora elektronski preko banke. Uz dokaz porijekla novca.
    Banke samo sprovode zakon koji im je nametnu.

Quote Originally Posted by NetworkMaster View Post
    Sekund ako uplacuje po 999 eura ili 9999 onda ne moras dokaz o porijeklu novca?
    Može se disktuovati ko sve radi po državnim institucijama, ali nisu bili toliko glupi da nisu predviđeli foru sa 999 i 9999. Vezane transakcije, kumulativni iznosi i ostalo sve si obavezan da prijaviš FOJ-u.
    Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.

Thanks Thanks Given 
    408
    Thanks Thanks Received 
    1,289
    Thanked in
    873 Posts

Po onome sto ja vidim, situacija je gora u CG. Tj. ne znam u kojoj zemlji je gora nego kod nas.

Citirao si ono sto je cinjenica a onda u nastavku pises stvari koje nemaju veze sa tim.

U pitanju je LEGEALNO srecen novac. Novac koji je uplacen u istoj toj banci od strane kompanije. Ne moze tu niko ni da pomisli da je stecen ilegalno tako da se ne bih udaljavao iz tih okvira bez potrebe.

Nije problem trazit' porijeklo novca, problem je na koji nacin se to porijeklo dokazuje a ocigledno je da je u CG teze dokazat' nego u HR.

Opet irelevantno za moj slucaj gdje je novac primljen u istoj toj bancim, od strane registrovane kompanije. Nije donosen kamionom iz Turske.

Volio bih da jeste ali se apsolutno ne slazem sa tobom.

Svi znamo zasto ali HR ima potpuno uredjen sistem dok u CG se pomorci tretiraju gradjanima treceg reda koji nemaju dana radnog staza sa svim sto to vuce sa sobom.

CG ce brzo ispratit' Hrvate po tom pitanju, vec se radi na tome. Samo je pitanje kako cemo to da "iskopiramo" jer mi obicno kopiramo one negativne stvari dok ostale zanemarimo. To mozemo vidjeti na skoro svakom primjeru, u skoro svakom zakonu koji smo prepisivali od komsija a to je vecina zakona u nasem "raju na zemlji".

Ali da ne pricamo sad mnogo o pomorcima na ovoj temi jer postoji vec tema pa cu ti rado sve objasnit' sto i kako. I u kojim slucajevima placaju porez (ne uvijek kao sto ti mislis) i koliko im je uredjen sistem sa pomorcima.

P.S. Na kraju krajeva, niti mi je bila namjera da uporedjujem sa HR niti me to pretjerano interesuje. Samo pomenuh informaciju za koju znam da je cinjenica i to je to.
    Necu te quote pojedinacno, prastaj. Nemam vremena jutros. Ali si u zabludi za HR i to debelo.

- Nebitno sto je novac steceno legelno u HR i dalje u banci ne moraju da ga prime ako im se tako prohtije vec ce da ti traze porijeklo novca ako uplacujes preko odredjene sume.
    - Pisao sam generalno o stvarima u regionu da priblizim sliku malo blize da nije sve uvijek bas tako crno-bijelo kao sto se nama cini.
    - Hrvatska ima daleko od sredjenog sistema po ovom pitanju. Jel' bolje nego kod nas? Definitivno jeste ali niti blizu koliko ti se cini.
    - Relevantno je i za tvoj slucaj jer ce i u HR banke da ti traze dokaz o porijeklu tog novca, totalno nebitno jel' dignut sa njihovog racuna prije 6-12 mjeseci. Naravno da je "isplatnica" dokaz, ali opet ponavljam, ne moraju da je prihvate.
    - CG je vec "isprala" HR pomorce skoro u potpunosti i to prije 4 godine, e sad to sto su pojedine banke tada pozatvarale racune a onda ih otvorile opet nakon godinu-dvije je neka druga prica. No to nije ni bitno toliko, tu je bitnije sto ce isprati i domace gradjanje (a prvenstveno pomorce) - vjerujem da znas veoma dobro o cemu pricam.

Opet ponavljam, potpuno se slazem da je totalno smijesno da ti ne zele prihvatiti kao dokaz same isplatnice i iskreno jos uvijek ne mogu da povjerujem da su ozbiljni kada su to rekli al' na zalost eto kod nas je sve moguce.

Thanks Thanks Given 
    3,589
    Thanks Thanks Received 
    6,833
    Thanked in
    3,573 Posts

Quote Originally Posted by EgZeKuToR View Post
    @FidelCastro

koliko shvatam, ti si taj novac primao preko računa kod NLB, koristio, podizao itd. U posljednjih 12 mjeseci nemaš priliva na račun i sredstva više ne stoje na računu?
    zaboravi sad banku, sad zamisli da $edimo u kafanu pod neku lipu, pijemo pivo i ti vadiš 200 EUR da platiš račun i veliš mi da su ti to pare koje su ti ostale od plate sa broda. i ja ti kažem, aj dokaži da su baš TE pare od BAŠ tih plata, a ne, recimo, što si prodao televizor ili kilo brancina ili pola kila heroina.
    kako bi ti to meni, u kafani pod lipom dok pijemo pivo, uspio da dokažeš bez ikakve sumnje?
    Dobro si shvatio.

Aj sad ti meni reci kakva je razlika u dokazivanju izmedju novca koji je "star" 11 ipo mjeseci i onoga koji je star 12 mjeseci i jedan dan?

Kako iko ikad moze da dokaze porijeklo bilo kojeg kesa koji drzi u ruci/dzepu, bez obzira da li je on "star" jedan dan ili 30 godina?

Sve se onda svodi na ono sto sam napisao juce - banke te prakticno primoravaju da novac drzis kod njih jer je to jedino mjesto gdje taj novac ostaje "legalan". Ako je to "novo normalno" onda okej. Meni nije niti ce ikad bit'.
    Last edited by Fidel Castro; 29-08-24 at 08:12.
    Do Not Disturb.

16. The Following 2 Users Say Thank You to Fidel Castro For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    18,871
    Thanks Thanks Received 
    8,788
    Thanked in
    4,260 Posts

Đe griješim ako uprostim ovu situaciju:Banke se boje svoga lada(čitaj kazne) a ne prljavog novca.
    Npr,šta bi bilo kad bih došao u banku sa novcem i dokazom o porijeklu istog(isplatnicom starom 2 mjeseca) i rekao:"Dobar dan,ja bih da uplatim ovaj keš što sam drogu prodao."

Sent from my 2201117TY using Tapatalk
    Last edited by joni; 29-08-24 at 08:16.

Thanks Thanks Given 
    408
    Thanks Thanks Received 
    1,289
    Thanked in
    873 Posts

A evo i da javim biserni odgovor genijalaca iz NLB gdje sam im pomenuo neke od sitnica koje ne rade na web verziji.

Uvjeravam Vas da je aplikacija testirana do detalja i naravno, sve funkcionalnosti su uredno radile. Međutim, nakon puštanja u produkciju svakog rješenja, očekivano je da se jave određeni problemi kod određenog broja klijenata.

Upoznati smo sa pomenutim problemom koji ste nam poslali, radimo na rješavanju isto
    Pitam se dal' genijalci uopste imaju QA tim ili su im korisnici beta testeri... Kao da se radi o nekoj random malo firmici a ne o bankarskom sistemu... Uzas.

Thanks Thanks Given 
    3,589
    Thanks Thanks Received 
    6,833
    Thanked in
    3,573 Posts

Necu te quote pojedinacno, prastaj. Nemam vremena jutros. Ali si u zabludi za HR i to debelo.

- Nebitno sto je novac steceno legelno u HR i dalje u banci ne moraju da ga prime ako im se tako prohtije vec ce da ti traze porijeklo novca ako uplacujes preko odredjene sume.
    - Pisao sam generalno o stvarima u regionu da priblizim sliku malo blize da nije sve uvijek bas tako crno-bijelo kao sto se nama cini.
    - Hrvatska ima daleko od sredjenog sistema po ovom pitanju. Jel' bolje nego kod nas? Definitivno jeste ali niti blizu koliko ti se cini.
    - Relevantno je i za tvoj slucaj jer ce i u HR banke da ti traze dokaz o porijeklu tog novca, totalno nebitno jel' dignut sa njihovog racuna prije 6-12 mjeseci. Naravno da je "isplatnica" dokaz, ali opet ponavljam, ne moraju da je prihvate.
    - CG je vec "isprala" HR pomorce skoro u potpunosti i to prije 4 godine, e sad to sto su pojedine banke tada pozatvarale racune a onda ih otvorile opet nakon godinu-dvije je neka druga prica. No to nije ni bitno toliko, tu je bitnije sto ce isprati i domace gradjanje (a prvenstveno pomorce) - vjerujem da znas veoma dobro o cemu pricam.

Opet ponavljam, potpuno se slazem da je totalno smijesno da ti ne zele prihvatiti kao dokaz same isplatnice i iskreno jos uvijek ne mogu da povjerujem da su ozbiljni kada su to rekli al' na zalost eto kod nas je sve moguce.
    Ja sam cak na kraju dodao da niti mi je bila namjera da se uporedjujem(o) sa HR niti bih previse duzio o tome...

To sto u banci "ne moraju da ga prime, ako im se tako prohtije" ne znam sto znaci i ljudi koji tamo zive/rade nisu imali nijednom takvo iskustvo.

I dalje ne kapiras (ono sto ponavljam vise puta) da nije nuzno problem provjera novca vec nacin na koji se ta provjera radi, tj. sta se prihvata a sta ne.

Ovo trenutno stanje kod nas, gdje ti je novac "zarobljen" ako ga nisi drzao u banci i dao ga njima da raspolazu sa njim kako im se digne ne znam ima li igdje drugo u svijetu i meni ne moze nikako da bude ni normalan ni prihvatljiv.

Ne bih dalje o pomorcima, imam osjecaj da kad god ja nesto napisem, na kojoj god temi.. u odgovoru mi se ubacuju pomorci
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    32
    Thanks Thanks Received 
    39
    Thanked in
    28 Posts

Fidel, mozes da kupis neki stan, jer investitori u Baru (vjerovatno i u cijeloj CG) uglavnom uzimaju keš
    Kako oni u legalne tokove ubacuju taj novac to vec ne znam
    Who let the dogs out

Thanks Thanks Given 
    408
    Thanks Thanks Received 
    1,289
    Thanked in
    873 Posts

Ja sam cak na kraju dodao da niti mi je bila namjera da se uporedjujem(o) sa HR niti bih previse duzio o tome...

To sto u banci "ne moraju da ga prime, ako im se tako prohtije" ne znam sto znaci i ljudi koji tamo zive/rade nisu imali nijednom takvo iskustvo.
    Super. A ja ti kazem da se desava i eto veoma blizu nama u zemlji gdje je to, po mnogima u CG, daleko bolje rijeseno.

Sta vise u porodici sam imao identican slucaj kao tvoj, gdje je za nekih 20ak hiljada evra trazeno porijeklo novca iako je upravo ta cifra bila podignuta iz te iste banke prije godinu i nesto. Meni je jasno zasto (zakon), to sto tebi nije *bg.

I dalje ne kapiras (ono sto ponavljam vise puta) da nije nuzno problem provjera novca vec nacin na koji se ta provjera radi, tj. sta se prihvata a sta ne.
    U potpunosti kapiram ali te vjerovatno nisam dobro shvatio. Ja koliko shvatih, a ispravi me ako grijesim, tebi nisu ni rekli da se tvoj novac ne moze uplatiti, vec zahtijevaju dokaz o porijeklu i ne prihvataju po automatizmu taj novac (nebitno sto je prije XY mjeseci dignut upravo iz njihove banke).
    Djelovalo mi je kao da nisi ni otisao korak dalje te pokusao da uplatis novac te prilozio isplatnicu (ili izvod sa racuna od XX dana) vec bi htio da ga prihvate po automatizmu.

Ne bih dalje o pomorcima, imam osjecaj da kad god ja nesto napisem, na kojoj god temi.. u odgovoru mi se ubacuju pomorci
    To je vec tvoj problem, ne moj.

Thanks Thanks Given 
    3,589
    Thanks Thanks Received 
    6,833
    Thanked in
    3,573 Posts

I dalje nisi odgovorio na pitanje. Ali nema veze, očigledno je da te ne zanima suština problema.
    Imaš krivu sliku o situciju u Hrvatskoj i bankama. Jedno je otvoriti račun i potvrditi identitet, drugo je obaviti transakciju. A tamo je malo komplikovanije nego u CG za sad.
    Ovi debilizmi postoje itekako van granica CG. Probaj u Švedsku da platiš nešto kešom.
    Na koje pitanje? Da li banke zele same sve ove komplikacije da rade ili tako mora? Odgovorio sam ti da me ne interesuje ko pravi komplikacije, pricam o stanju koje je trenutno, bez obzira ko je za to stanje kriv. To je sustina problema. Ne znam da li je tebi sustina problema "banke nisu krive, tako moraju da rade" ali ne znam zasto je toliko tesko shvatit' da je to bilo kom korisniku apsolutno nebitno.

Problem bi bio da ne može nikako, a kad već postoji mogućnost kako to može, onda nema problema. A u inostranstvo ima notara, ambasada, konzulata preko kojih dosta toga može da se završii
    Problem bi bio da uopste ne moze da se azurira dokumentacija koju ti oni traze da azuriraju? Nadam se da se i ovdje nismo razumjeli inace idemo iz besmisla u besmisao.

Ja vjerujem da ti znas kakva ti pitanja banka postavlja. Opet, ne ulazim u to cija je to (samo)volja, samo kazem da je "azuriranje dokumentacije" debilizam u pravom smislu te rijeci, cija god to ideja i realizacija bila. Zovu nekoga ko uopste nije u zemlji, da iskljucivo licno dodje u banku, kako bi ga pitali koliko clanova domacinstva ima u njegovom stanu jer su zaboravili da ga pitaju prosli put.

Sprdamo li se?

Naravno da te ne interesuju. Interesuju banke, jer im se ne bača 5 miliona dikretno u budžet Centralne banke. Ne interesuje ni kapetana broda moja želja da da malo po gasu kroz zaliv da bih ja vidio talase, nego se drži pravila. Meni je glupo da ne može brže od 7 čovoova a sat da prođe ali je neko to definisao i to je pravilo. Meni se kao putniku na kruzer to new sviša, i mogu da gunđam koliko oću, da skočim sa palube iz nezadovoljstva, kapetan broda neće udarit po gasu.
    Evo smo opet dosli do kapetana i pomoraca... E pakao, Mileve mi pokojne.

Znaci opravdanje za sve ove debilizme banaka i onih koji to nalazu su kazne? I posto smo ustanovili opravdanje onda sve to treba da prihvatimo kao normalno i da idemo dalje?

Sto bi se desilo da CBCG/regulator/EU sjutra kaze "od sad bankarski sluzbenici moraju da dube na glavi prije pocetka smjene". Da li bi se i to prihvatilo bez pogovora? Ropstvo modernog doba.

Ono što je evidentno cijelom diskusijom - ne čitaš što pišem. Jer da su segistije urodile plodom, ne bi ovako usvojili zakon i naredili da blokiramo ljudima račune.
    Dakle nisu usvojili sugestije.
    Ukapirao sam ja da nisu usvojili sugestije ali ja od pocetka pricam o stanju koje je, ne o tome ko je to stanje stvorio niti ko je sugerisao nesto drugo.

To sto ces ti nac' krivca u nekom regulatoru meni (ni ostalima) ne znaci nista. I dalje ce stanje bit' ovakvo kakavo je, bilo da je ono nastalo zbog tebe, direktora banke, CBCG-a, Evropske Unije, MMF-a, Masona, Iluminata, zene zmaja ili co'eka gustera.

Slobodno. Ja svo vrijeme pokušavma da objasnim pojave koje se dešavaju.
    Pa komentarisao si bankarske sluzbenike vise puta, posebno one iza saltera. Nije bitno samo mi je bzvz kad kazes da nisi a sam znas da jesi.

Rekoh i prije, ima 11 banaka na tržištu Crne Gore. Kad su već neprofesionalni, nestručni, glupi, debilni onda je rješenje lako.
    A ostalih 10 su mnogo bolje. Svaka radi na istom principu, zaposljavaju manje-vise isti "kalibar" ljudi i "profesioalnost" je na slicnom nivou. Nema tu neke velike razlike osim onih specificnih koje mogu nekom % korisnika da odgovaraju ili ne odgovaraju. Ali nestrucnost, neljubaznost i sl. je manje vise odlika svake banke u CG (ne kazem da nije slucaj ni van nje).

11 banaka neće isto protumačiti zakon. A još manje će država dati precizne instrukcije što i kako.
    Možda bolje znam od direktorice.
    To što je neko direktor ne podrazumijeva da je ispravan i da zna sve.
    Inače do 15 hiljada na izjavu o porijeklu novca da iste poredstavljaju tvoj novac od polovidbe koji si podigao sa svog NLB računa, ćeš legalizovat u većinu banaka. Možda u NLB, zbog njihovih internih pravila nećeš, ali u većinu oćeš.
    Ok, ja kad nadjem vremena cu onda trazit' pravilnik ili sta vec od same NLB banke kojim se oni vode kad mi odbijaju dokaz za porijeklo novca starije od 12 mjeseci.

Ako je to samo tumacenje jedne banke u CG onda to i nije veliki problem jer je najmanji problem promjenit' banku. Pogotovo od strane nekog ko prema toj banci nema apsolutno nikakve obaveze.

Da su banke gurale ovakav zakon o sprečavanju pranja novca pa bih razumio svo nezadovoljstvo koje se javlja kod klijenata. Ali nisu. Dosta banaka po svijetu je radija bila da opere pare i plati kazne i naplati prihode.
    Države pronalaze rješenja i uzvode zakone kojima se mora utvrđivati proijeklo novca. Nije to donošeno da bi banke besplatno obrćale pare, jer plaćaju naknade regulatorima za svaki depozit, već država teži ka tome da ima potpunu kontrolu na novčanim tokovima.
    Ja ovo razumijem. Ne prihvatam ali razumijem. I po ko zna koji put ponavljam - ide se ka potpunoj kontroli svega. A kad pricamo o ovome onda se ide ka potpunoj kontroli, da se zna tacno ko koliko novca ima na kojem racunu, odakle mu je koji euro stigao i na sta je koji euro potrosio.

Mozda je tebi to normalno i to tako treba. Meni nije, niti ce ikad bit'.

Dodatno ,nedavne izmjene zakona u vidu kazni u CG su posljedica činjenice da je jedna banka bila mnogo labavija u kotrnolisanju porijekla novca - odnosno više joj se isplatilo da plaća kazne po 20.000 eura nego da odbije klijenta. Zbog toga je i promijenjen zakon.

Švedska je najbliža tome. To je bila prva zemlja u Evropi koja je izdala nočvanice 1661, i prva je zemlja u svijetu koja će da ode u cash less sistem nakon 363 godina korišćenja novčanica. Sve i da hoćeš, na današnji dan ne možeš da platiš javni prevoz gotovinom u objektima gradskog prevoza. Moraš elektronski.
    Ne sumnjam da ima zemalja koje su podloznije bankarskom lobiju i stigle su "dalje" od nas po pitanju totalne kontrole na ustrb osnovnih ljudskih sloboda. Ne moramo bas bit' prvi u svim pogresnim i naopakim stvarima a s' obzirom koliki smo i dovoljno takvih "pol pozicija" zauzimamo.
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    3,589
    Thanks Thanks Received 
    6,833
    Thanked in
    3,573 Posts

Quote Originally Posted by BlackVelvet View Post
    Fidel, mozes da kupis neki stan, jer investitori u Baru (vjerovatno i u cijeloj CG) uglavnom uzimaju keš
    Kako oni u legalne tokove ubacuju taj novac to vec ne znam
    Uglavnom ne uzimaju.

Eto je @hercules i najavio da ce to bit' jedna od prvih kazni po ovom pitanju.

Da bi ti legalno kupio stan danas to mora da ide ugovorom.. Ugovor mora da ide preko notara. Notar odobrava samo ako se placa preko racuna banke.

Ima li i dalje mutnjavina? Sigurno ima ali je jasno ka cemu se ide.

Nista, moracemo svi da gledamo opet "Better call Saul" oa da naucimo kako se peru pare ili da ucimo od kriminalaca jer oni ocigledno bolje prolaze od postenog naroda u ovoj zemlji.
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    3,589
    Thanks Thanks Received 
    6,833
    Thanked in
    3,573 Posts

Super. A ja ti kazem da se desava i eto veoma blizu nama u zemlji gdje je to, po mnogima u CG, daleko bolje rijeseno.

Sta vise u porodici sam imao identican slucaj kao tvoj, gdje je za nekih 20ak hiljada evra trazeno porijeklo novca iako je upravo ta cifra bila podignuta iz te iste banke prije godinu i nesto. Meni je jasno zasto (zakon), to sto tebi nije *bg.
    Imam vise ljudi tamo, ukljucujuci prijatelje, rodjake pa i rodjenog brata.

Niko nije imao takav problem koji ti pominjes a svi oni su dokazivali projeklo novca koje je bilo "starije" od godinu dana.

Al' ne mozemo diskutovat' nesto na bazi par ljudi sa jedne i par ljudi sa druge strane.

U potpunosti kapiram ali te vjerovatno nisam dobro shvatio. Ja koliko shvatih, a ispravi me ako grijesim, tebi nisu ni rekli da se tvoj novac ne moze uplatiti, vec zahtijevaju dokaz o porijeklu i ne prihvataju po automatizmu taj novac (nebitno sto je prije XY mjeseci dignut upravo iz njihove banke).
    Djelovalo mi je kao da nisi ni otisao korak dalje te pokusao da uplatis novac te prilozio isplatnicu (ili izvod sa racuna od XX dana) vec bi htio da ga prihvate po automatizmu.
    Pa evo sam gore objasnio tacno sta sam htio a sta nisam mogao, da se ne ponavljam. Valjda je iz onog post-a vise nego jasno.

Ne mogu ja svoj novac koji sam zaradio na brodu prije vise od 12 mjeseci ni da uplatim na svoj racun niti ista da radim sa njim. Kao sto napisah - gospodja iz banke mi je rekla "sa tim parama mozete samo da masete".

A ocemo li izigravat' sistem i zakon? Ada ocemo, nije nikakav problem.

Evo neka mi strucnjaci kazu sto se desava u sledecem slucaju (imam ih jos al' samo jedan da navedem)...

- Primam platu sa broda a onda napravim pauzu od plovidbe te vise zarada sa broda nema
    - Kako koja plata legne, tako opunomoceno lice podize novac jer u bankama ne drzim nista sto ne moram
    - Par dana pred "istek" onih 12 debilnih mjeseci banke, odem u banku i uplatim kompletan iznos na svoj racun
    - Iduce sedmice odem i podignem na ruke sav iznos
    - Ponavljam proces jednom godisnje

Jesam li onda regularan u ocima zakona, banke, regulatora, Pera, Janka?

Imam i drugih/boljih 'loophole'-a ali ih cuvam za sebe, za sad.
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    32
    Thanks Thanks Received 
    39
    Thanked in
    28 Posts

Uglavnom ne uzimaju.

Eto je @hercules i najavio da ce to bit' jedna od prvih kazni po ovom pitanju.

Da bi ti legalno kupio stan danas to mora da ide ugovorom.. Ugovor mora da ide preko notara. Notar odobrava samo ako se placa preko racuna banke.

Ima li i dalje mutnjavina? Sigurno ima ali je jasno ka cemu se ide.

Nista, moracemo svi da gledamo opet "Better call Saul" oa da naucimo kako se peru pare ili da ucimo od kriminalaca jer oni ocigledno bolje prolaze od postenog naroda u ovoj zemlji.

Vjerovatno da se ide ka legalnim tokovima ali ti kazem kakvo je trenutno stanje.
    Last edited by BlackVelvet; 29-08-24 at 10:29.
    Who let the dogs out

Thanks Thanks Given 
    408
    Thanks Thanks Received 
    1,289
    Thanked in
    873 Posts

- Primam platu sa broda a onda napravim pauzu od plovidbe te vise zarada sa broda nema
    - Kako koja plata legne, tako opunomoceno lice podize novac jer u bankama ne drzim nista sto ne moram
    - Par dana pred "istek" onih 12 debilnih mjeseci banke, odem u banku i uplatim kompletan iznos na svoj racun
    - Iduce sedmice odem i podignem na ruke sav iznos
    - Ponavljam proces jednom godisnje
    Stavka 3. moze (tacnije i mora ako je preko odredjene sume) da ti trazi porijeklo novca opet, nebitno jel proslo 12 mjeseci ili ne. Nisi svjestan toga?

Pa evo sam gore objasnio tacno sta sam htio a sta nisam mogao, da se ne ponavljam. Valjda je iz onog post-a vise nego jasno.

Ne mogu ja svoj novac koji sam zaradio na brodu prije vise od 12 mjeseci ni da uplatim na svoj racun niti ista da radim sa njim. Kao sto napisah - gospodja iz banke mi je rekla "sa tim parama mozete samo da masete".
    Evo ti konkretan predlog sa moje strane.

1. Izvuci listing svih tih uplata i isplata koje si izvrsio
    2. Sa svakim pojedinacnim listingom za te isplate otidji fino kod tog idiota od gospodje, trazi da se uplati novac a kada bude trazila dokaz o porijeklu novca to i prilozi sa obrazlozenjem

Hoces da se kladis u sta god da ce ti uplatiti novac na racun?
    Last edited by beatnological; 29-08-24 at 11:00.

Thanks Thanks Given 
    404
    Thanks Thanks Received 
    120
    Thanked in
    87 Posts

Thanks Thanks Given 
    6,107
    Thanks Thanks Received 
    5,762
    Thanked in
    3,326 Posts

https://payspot.me/index.html

Placanje racuna na tabaco shop svasta nesto
    ..

Page 311 of 407 FirstFirst ... 211261301307308309310311312313314315321361 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)