Quote Originally Posted by Fidel Castro View Post
Ti mislis da mene ili bilo koga drugog interesuje ko je odlucio da svima nama (koji nemamo nikakve veze sa bankama osim onoga sto moramo, silom prilika) komplikuje zivot? Mene apsolutno ne interesuje da li je to bio direktor banke, glavari CBCG, revizori, EU, Pentagon, Masoni...

Ja kazem da je sistem glup i naopak ko god ga je pravio. I to, kao za mnoge druge zakone koji se sad jure, veze sa zivotom nema niti ikakve veze sa 'uskladjivanjem' nema jer ti ja tvrdim da ovi debilizmi uglavnom NE postoje van granica Crne Gore. Evo da ne idemo dalje, u HR mozes da potvrdis identitet bez da ides licno u banku a u istu tu HR mozes da dokazes porijeklo novca i nakon vise godina.

Tako da to sto mi izmisljamo toplu vodu i sto nam maloumni ljudi pisu zakone i jos maloumniji ih usvajaju je mnogo veci sistematski problem ali da ne politizujemo, jelte. Ostalom, kao sto rekoh.. najmanje mi je bitno ko je kriv jer od toga nemam nista. Ono sto mi je bitno je aktuelno stanje sa bankama koje je katastrofalno, nikad komplikovanije i gore nije bilo.
I dalje nisi odgovorio na pitanje. Ali nema veze, očigledno je da te ne zanima suština problema.
Imaš krivu sliku o situciju u Hrvatskoj i bankama. Jedno je otvoriti račun i potvrditi identitet, drugo je obaviti transakciju. A tamo je malo komplikovanije nego u CG za sad.
Ovi debilizmi postoje itekako van granica CG. Probaj u Švedsku da platiš nešto kešom.

Nije problem azuriranje dokumentacije. Problem je sto to moze iskljucivo licno da se uradi pa tako mnogi ljudi koji rade van CG (nisu to samo pomorci) dolaze u situaciju da im se racuni blokiraju i da ne mogu da plate nista u inostranstvu svojom karticom. Opet - maloumni ljudi koji pisu zakone o kojima pojma nemaju i totalni debili koji usvajaju sto god im se gurne pod nos.
Problem bi bio da ne može nikako, a kad već postoji mogućnost kako to može, onda nema problema. A u inostranstvo ima notara, ambasada, konzulata preko kojih dosta toga može da se završii

Inace me apsolutno ne interesuju kazne za banke. Ni koje su bile ni koje su sada. Te kazne ne idu ni iz mog dzepa ni u moj dzep tako da je svaka prica o istim potpuno irelevantna.
Naravno da te ne interesuju. Interesuju banke, jer im se ne bača 5 miliona dikretno u budžet Centralne banke. Ne interesuje ni kapetana broda moja želja da da malo po gasu kroz zaliv da bih ja vidio talase, nego se drži pravila. Meni je glupo da ne može brže od 7 čovoova a sat da prođe ali je neko to definisao i to je pravilo. Meni se kao putniku na kruzer to new sviša, i mogu da gunđam koliko oću, da skočim sa palube iz nezadovoljstva, kapetan broda neće udarit po gasu.

Pa ocigledno su te sugestije urodile plodom kad je sve naopako doneseno i stvoren ogromni problem za sve gradjane CG, da ne pominjem starije osobe koje ce prije u grob zavrsit' nego se snac' sa milion novih pravila, aplikacija, kodova, potvrda i svih drugih gluposti. Opet, ne znam ko je sta sugesrisao, ko je bio za a ko protiv... znam kakvo je sad stanje i ono je katastrofalno. U svakom smislu.
Ono što je evidentno cijelom diskusijom - ne čitaš što pišem. Jer da su segistije urodile plodom, ne bi ovako usvojili zakon i naredili da blokiramo ljudima račune.
Dakle nisu usvojili sugestije.

Komentarisao si, mnogo puta. Da sad ne vadim citate, nisu daleko.
Slobodno. Ja svo vrijeme pokušavma da objasnim pojave koje se dešavaju.

Evo sam ja ovog mog licnog bankara zvao danima i zena se nije javljala na telefon niti se udostojila da zovne kad stigne ili posalje poruku ili sto god. I kad sam je danas 'uvatio' odma je znala ko sam i prvo sto mi je rekla je bilo "A ti si onaj sto me zvao 20 puta?" pa sam joj rekao "Ja sam onaj koji Vas je zvao dok mu se niste javili na telefon.".

Treba ja da jurim licnog bankara, zovem na telefon, saljem poruke i mail-ove, dolazim licno, cekam redove vise puta da bi dosao do pisljive informacije... Nece bit' da je to normalno.

Da ne komentarisem dalje o profesionalnosti sluzbenika koji nerijetko daju netacne ili polu-tacne informacije, lupaju gluposti koje veze s' mozgom nemaju i sl. To je redovna pojava i nije tu NLB banka jedina vec je isto/slicno stanje u svakoj banci. A sad da li je do tog konkretnog radnika, da li je do sefa, onoga ko je zaduzen za obuku ili nekog desetog... mene to NE interesuje. Vi u bankarskom sektoru mozete da trazite krivce medju sobom, ja od toga nemam nista. Ja komentarisem trenutno stanje koje kao korisnik vidim i osjecam na svojoj kozi a ja nisam jedini nego je isti slucaj sa ogromnom vecinom svih korisnika banaka u CG.
Rekoh i prije, ima 11 banaka na tržištu Crne Gore. Kad su već neprofesionalni, nestručni, glupi, debilni onda je rješenje lako.

Eto ti znas bolje od direktorice filijale. Ja znam sto mi je receno i to vrlo jasno jer nije bio samo telefonski poziv nego sastanak uzivo, u samoj banci. Vec sam objasnio konkretan slucaj a ako oces jos detalja, evo idu...

- Ne plovim godinu dana te u zadnjih 12 mjeseci nisam imao nikakve uplate od kompanije (kao i vecina pomoraca koji kuci ostanu malo duze, iz kojeg god razloga bilo)
- Prije toga sam zadnjih 10-12 godina u istoj toj NLB banci primao desetine hiljada eura i istu tu svotu podizao iz iste te banke
- Sada zelim da sumu vecu od 10k eura uplatim bratu u svrhu kupovine vozila
- Gospodja tvrdi da ja ne mogu da uplatim te pare jer ne mogu da dokazem prijeklo istih
- Nebitno je to sto sam sve te pare primio preko banke, sto imam platne liste, sto imam izvod da sam primio toliko i toliko u tom i tom periodu... nista nije bitno. U zadnjih 12 mjeseci nema uplata i ja nikakav novac ne mogu "legalizovat".

Bukvalno mi je rekla da sa tim mojim kesom koji je primljen u periodu starijem od 12 mjeseci mogu "da masem", tj. da sa njim nista legalno u CG ne mogu da kupim. Ni vozilo, ni stan ni bilo sta drugo. Prljavije su te legalno stecene pare od novca zaradjenog krimilanim radnjama. To nema ni u jednoj normalnoj drzavi jer je to pravilo najveca gluposti koju sam cuo kad su banke u pitanju a konkurencija je dosta jaka jer sam se svega naslusao i nagledao, posebno u zadnjih godinu dana.

Da li je to samo NLB banka ne znam a cudilo bi me da je jedna banka odlucila sama na tako retardirana pravila vec se bojim da je to "modernizacija" svih banaka jer ja kapiram poentu... Poenta je da se korisnik PRIMORA da pare drzi u banci a ne na nekom drugom mjestu. Jer da sam ja sav taj novac ostavio u banci, bez da ga podizem... ne bi bilo nikakvih problema. Ni nakon godinu dana ni nakon 10 godina. Jer bankama treba moj kes da sa njim raspolazu i sa njim obrcu sve veci profit. Ne treba bit' genije da se uvidi "u kom grmu cuci zec". Meni je sve jasno, samo mi je krivo da smo dosli do ovog stadijuma ropstva kad je bankarski sistem u pitanju.

Ja cu nac' rupu u zakonu, "opracu pare" kao da sam diler droge ili placeni ubica ali cinjenica da banke/sistem/drzava postene radnike dovodi u situaciju da moraju da 'izigravaju sistem' je porazavajuci. Za sve nas.
11 banaka neće isto protumačiti zakon. A još manje će država dati precizne instrukcije što i kako.
Možda bolje znam od direktorice.
To što je neko direktor ne podrazumijeva da je ispravan i da zna sve.
Inače do 15 hiljada na izjavu o porijeklu novca da iste poredstavljaju tvoj novac od polovidbe koji si podigao sa svog NLB računa, ćeš legalizovat u većinu banaka. Možda u NLB, zbog njihovih internih pravila nećeš, ali u većinu oćeš.

Da su banke gurale ovakav zakon o sprečavanju pranja novca pa bih razumio svo nezadovoljstvo koje se javlja kod klijenata. Ali nisu. Dosta banaka po svijetu je radija bila da opere pare i plati kazne i naplati prihode.
Države pronalaze rješenja i uzvode zakone kojima se mora utvrđivati proijeklo novca. Nije to donošeno da bi banke besplatno obrćale pare, jer plaćaju naknade regulatorima za svaki depozit, već država teži ka tome da ima potpunu kontrolu na novčanim tokovima.

Dodatno ,nedavne izmjene zakona u vidu kazni u CG su posljedica činjenice da je jedna banka bila mnogo labavija u kotrnolisanju porijekla novca - odnosno više joj se isplatilo da plaća kazne po 20.000 eura nego da odbije klijenta. Zbog toga je i promijenjen zakon.

Švedska je najbliža tome. To je bila prva zemlja u Evropi koja je izdala nočvanice 1661, i prva je zemlja u svijetu koja će da ode u cash less sistem nakon 363 godina korišćenja novčanica. Sve i da hoćeš, na današnji dan ne možeš da platiš javni prevoz gotovinom u objektima gradskog prevoza. Moraš elektronski.