I dalje nisi odgovorio na pitanje. Ali nema veze, očigledno je da te ne zanima suština problema.
Imaš krivu sliku o situciju u Hrvatskoj i bankama. Jedno je otvoriti račun i potvrditi identitet, drugo je obaviti transakciju. A tamo je malo komplikovanije nego u CG za sad.
Ovi debilizmi postoje itekako van granica CG. Probaj u Švedsku da platiš nešto kešom.
Problem bi bio da ne može nikako, a kad već postoji mogućnost kako to može, onda nema problema. A u inostranstvo ima notara, ambasada, konzulata preko kojih dosta toga može da se završii
Naravno da te ne interesuju. Interesuju banke, jer im se ne bača 5 miliona dikretno u budžet Centralne banke. Ne interesuje ni kapetana broda moja želja da da malo po gasu kroz zaliv da bih ja vidio talase, nego se drži pravila. Meni je glupo da ne može brže od 7 čovoova a sat da prođe ali je neko to definisao i to je pravilo. Meni se kao putniku na kruzer to new sviša, i mogu da gunđam koliko oću, da skočim sa palube iz nezadovoljstva, kapetan broda neće udarit po gasu.
Ono što je evidentno cijelom diskusijom - ne čitaš što pišem. Jer da su segistije urodile plodom, ne bi ovako usvojili zakon i naredili da blokiramo ljudima račune.
Dakle nisu usvojili sugestije.
Slobodno. Ja svo vrijeme pokušavma da objasnim pojave koje se dešavaju.
Rekoh i prije, ima 11 banaka na tržištu Crne Gore. Kad su već neprofesionalni, nestručni, glupi, debilni onda je rješenje lako.
11 banaka neće isto protumačiti zakon. A još manje će država dati precizne instrukcije što i kako.
Možda bolje znam od direktorice.
To što je neko direktor ne podrazumijeva da je ispravan i da zna sve.
Inače do 15 hiljada na izjavu o porijeklu novca da iste poredstavljaju tvoj novac od polovidbe koji si podigao sa svog NLB računa, ćeš legalizovat u većinu banaka. Možda u NLB, zbog njihovih internih pravila nećeš, ali u većinu oćeš.
Da su banke gurale ovakav zakon o sprečavanju pranja novca pa bih razumio svo nezadovoljstvo koje se javlja kod klijenata. Ali nisu. Dosta banaka po svijetu je radija bila da opere pare i plati kazne i naplati prihode.
Države pronalaze rješenja i uzvode zakone kojima se mora utvrđivati proijeklo novca. Nije to donošeno da bi banke besplatno obrćale pare, jer plaćaju naknade regulatorima za svaki depozit, već država teži ka tome da ima potpunu kontrolu na novčanim tokovima.
Dodatno ,nedavne izmjene zakona u vidu kazni u CG su posljedica činjenice da je jedna banka bila mnogo labavija u kotrnolisanju porijekla novca - odnosno više joj se isplatilo da plaća kazne po 20.000 eura nego da odbije klijenta. Zbog toga je i promijenjen zakon.
Švedska je najbliža tome. To je bila prva zemlja u Evropi koja je izdala nočvanice 1661, i prva je zemlja u svijetu koja će da ode u cash less sistem nakon 363 godina korišćenja novčanica. Sve i da hoćeš, na današnji dan ne možeš da platiš javni prevoz gotovinom u objektima gradskog prevoza. Moraš elektronski.

Reply With Quote
Bookmarks