Page 61 of 67 FirstFirst ... 1151575859606162636465 ... LastLast
Results 1,501 to 1,525 of 1654

Thread: Pomorci u Crnoj Gori

Thanks Thanks Given 
    19,076
    Thanks Thanks Received 
    8,896
    Thanked in
    4,328 Posts

Može li neko od pomoraca,ali iskreno da kaže:
    Znači,6-7 mjeseci si na brodu,odvojen od familije,što reče kolega branko,propuštiš rođendan djetetu,polazak u školu,uželiš se i žene(jes,jes,može se desiti na početku braka)...ko zna šta sve propuštiš,ALI,onda dođeš kući,ne bahatiš se,znači možeš jedan period da ne radiš,budeš 3-4 mjeseca svaki dan sa đecom i ženom 24h dnevno(što drugi ne mogu)...desi li se da vam se ide na brod a da niste u škripcu s parama?
    Ali iskreno.

Sent from my 2201117TY using Tapatalk
    Last edited by joni; 31-07-24 at 13:07.

Thanks Thanks Given 
    410
    Thanks Thanks Received 
    1,310
    Thanked in
    887 Posts

Quote Originally Posted by joni View Post
    Znači,6-7 mjeseci si na brodu,odvojen od familije,što reče kolega branko,propuštiš rođendan djetetu,polazak u školu,uželiš se i žene(jes,jes,može se desiti na početku braka)...ko zna šta sve propuštiš,ALI,onda dođeš kući,ne bahatiš se,znači možeš jedan period da ne radiš,budeš 3-4 mjeseca svaki dan sa đecom i ženom 24h dnevno(što drugi ne mogu)...desi li se da vam se ide na brod a da niste u škripcu s parama?
    Ali iskreno.

Odmah da se ogradim. Nisam pomorac, niti sam ikada plovio ali u mom okruzenju imam dosta poznanika/drugova koji plove i za neke znam direktno da poslije 2 mjeseca provedena kuci jedva cekaju da odu na brod iz razno raznih razloga.
    Isto tako poznajem pojedine koji kada se vrate sa broda dignu noge u vazduh i ne bi ni da mrdnu, jer jel' oni privredjuju i sada ce samo da spavaju 24/7.

Imam i poznanika kojima brakovi ne bi uopste bili funkcionalni da muz ne plovi. Valjda se uzele jedno drugog za tih 5-6 mjeseci. :P

Svi mi sami biramo, neko je izabrao da radi za bijedne pare u CG, neko da plovi i ne bas tako davno zaradi za jedan ugovor ono sto bi u CG zaradio za 5-6 godina. Tu je samo stvar izbora...

---

Problem posao VS porodica nije samo prisutan kod pomoraca vec kod bilo koga ko hoce u zivotu da obezbijedi nesto vise porodici. Evo licno sam "izgubio" dobar dio prvih 2-3 godine moga sina iako, pazite sad, RADIM OD KUCE. Novi posao, smjena od 9h koja veoma cesto ustvari bude i 10-11h aktivnog rada, dodatni rad vikendom... Odspavaj 7-8h i sta onda sa onih 6-7 sto ostane a beba spava? No, to je moj licni izbor, isto tako je i licni izbor svakog pomorca da plovi.

3. The Following User Says Thank You to beatnological For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    3,591
    Thanks Thanks Received 
    6,842
    Thanked in
    3,579 Posts

Quote Originally Posted by joni View Post
    Ali iskreno.

Sve to zavisi od osobe do osobe. Morao bi anketu da sprovedes pa gledas odgovore i procente.

Ali u vecini slucajeva pomorci su navikli da su na brodu i bolje se "snalaze" na brodu nego kuci. Navika je cudo, ma kakva ona bila.

Istu tu naviku sticu i oni koje on ostavlja kuci, pa su navikli da ga uglavnom nema a kad dodje da se ne zadrzava mnogo.

Kad god se ta navika prekine, obicno pocne da zulja i jednu i drugu stranu. Ako dodje do konkretne promjene (bataljuje se brod i radi se doma ili se zivi od stecenog) onda logicno imaju dva puta... Ili se navike promijene i sve bude kako treba ili bude 'neizdrz' i to nerijetko dovodi do beskompromisnog cijepanja porodice i drugih posledica.

Ali kao sto rekoh, sve zavisi od covjeka do covjeka kao i od ostalih clanova porodice.
    --------------------------
    Do Not Disturb.

5. The Following 2 Users Say Thank You to Fidel Castro For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    101
    Thanks Thanks Received 
    411
    Thanked in
    135 Posts

Quote Originally Posted by starwalker View Post
    Život je put odricanja, ne možeš imati i jare i pare.

Posložio si prioritete tako što si izabrao opciju kojom uskraćuješ djeci isto ono što je i tebi bilo uskraćeno u odrastanju - očeva figura, te sad očekuješ da te svi ovdje tapšu po ramenu jer - teško je.

Zapravo, jednostavno je. Stvar je karaktera. Jak karakter ide prema cilju bez emocija ma koliko bilo neprijatno. Slab karakter je taj koji uzima prevelik zalogaj i naknadno se lomi pod teretom situacije koju teško hendluje u glavi.

Svi smo različiti, drugačije percipiramo život i kreiramo liste prioriteta. Tražiti saosjećanje za posljedice odluka koje sam donosiš je u nsjmanju ruku - neozbiljno.
    Ne moras ti da se slozis sa mnom. Imas pravo na svoj stav. Meni ne smeta, pazljivo cu ga procitati i uzeti u obzir. Da sam planirao da kukam, zalim, placem - ne bih to radio na forum nakon 15 godina navigacije, nego bi se obratio malo strucnjim licima. Ja sam to izabrao, svjestan sam toga, sto ne znaci da bih ponovo, ali opet prije 20 godina je bilo malo drugacije vrijeme, i nije bilo uslova za sto drugo. Stari mi nije pokrao drzavu, a ne planiram da se uclanim u klanove, tako da mi je ostalo da idem na brod.

Ja sam odrastao u naselje dje je svaki drugi stan u zgradi, a ima ih dosta u naselje obezbjedila Jugooceanija, pa smo naucili da ne gledamo nase i druge oceve tad po 8-9 mjeseci. U kotor ne postoji djevojka, zena da joj neko u porodicu nije pomorac- otac, brat, ujak, stric, prvi rodjak.. To je primorcu lakse shvatit, negoli ovom sto je odrastao u kontinentu.

Kao i u svemu, ima svakakvih ljudi. Ima ljudi koji sve sto zarade, potrose u kafanu, znam neke sto i nakon 15 godina i dalje placaju kiriju. Znam i neke koji su stekli i napravili pravo malo bogatstvo na legalan nacin. Nekad sam se spdao pomorcima kad kazu da jedva cekaju da idu na brod da bi odmorilo glavom. Sad ih razumijem, mada ne spadam u takve.

Meni ovako odgovara. Danas su ugovori kraci, po 3 mjeseca kuci/doma, pa se to malo lakse podnosi, nego ranije. Ranije dok nisam imao porodicu, isao sam na brod sav srecan. Sad vrijeme koje propustimo, nadoknadjujemo tako sto smo stalno zajedno.

Sent from my 23124RA7EO using Tapatalk
    COMMUNITAS CIVITATIS CATHARI
    navigare necesse est, vivere non est necesse

7. The Following 4 Users Say Thank You to branko.kotor For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    19,076
    Thanks Thanks Received 
    8,896
    Thanked in
    4,328 Posts

Quote Originally Posted by branko.kotor View Post
    ...Sad vrijeme koje propustimo, nadoknadjujemo tako sto smo stalno zajedno.

Sent from my 23124RA7EO using Tapatalk
    Daću sebi za pravo,kao što si i ti prije par postova,da pretpostavim:
    Imaš malu đecu jel'da?ono,nisu još tinejdžeri?
    Da je kako mojima da pošalju malo i mene i ženu na brod

Thanks Thanks Given 
    2,384
    Thanks Thanks Received 
    2,394
    Thanked in
    1,499 Posts

Najbolje ako moze prije svega,to vidim danas mojih generacija,plovili su po 15-20 godina,stekli su nesto sto normalno platom ne mozes odje(novija auta,nekretnine,garderobu itd),nasli posao na kopno i stavili na plovidbu prije svega zbog porodice.
    Znam par momaka iz Bara,kazem imam CV,ako cu da se vratim,cekacu tipa 2 godine i ukrcace me nedje. Ovako tesko bilo da navikne na kopno da rade,al boze moj imaju prioritet.
    Tako sa kolega,sto kaze joni dok su mali sa njima smo,cim dodju tinejdžerske godine,vidimo ih na drustvene mreze dje su(riječi jedne moje rodjake)

Sent from my Aber kutija

Thanks Thanks Given 
    482
    Thanks Thanks Received 
    1,918
    Thanked in
    810 Posts

Svi ste upravu na neki svoj nacin.
    Evo ja da dam svoj komentar dok cekam da mi prodje gvardija do 04:00 inace sam trenutno u Nanshu/Kina.
    Nemam zenu, nemam djecu tako da se odma zna
    Zadnjih par ugovora napravih ni sam ne znam zasto, sredio sam stan, opremio se materijalno, prevozna sredstva imam, kredita nemam...zaliha novca imam. Ne znam sto bih rekao, zelim da batalim ovo jer je sve gore i gore, mnogo utice na moje zdravlje i da sam slusao doktora prije 10god nisam trebao ni pocinjat sa plovidbom ali eto zavrsila se pomorska skola i htjeo sam probat pa sto god da bude.
    Kao sto rekoh zadnjih par ugovora zelim bataliti ali je problem u tome sto dodjem kuci poslije 6-7 mjeseci i zelim odmarati, putovati, uzivati umjesto da sam pametniji pa odma poslije par dana da trazim neki posao na kopno, to je problem kod mene jer sam lijen. A ne biste vjerovali kako brzo prodje 3 mjeseca kuci i onda opet dobijete poziv i ne uradivsi nista da se promjeni sve iz korjena onako se opet prihvati taj poziv i ode opet sa mislima "sto ce meni ovo u zivotu".
    Ne, ne treba zaliti nas pomorce niti bilo koga kuci zbog toga sto je odabrao da radi odredjeni posao. U svakom poslu ima odricanja, nedje vise nedje manje. Ali jedna stvar da bude jasna a jasna je svima, a to je da su ljudi kod kuce pomalo ili povise bezobrazni i onda se svako malo cuje to, a lako mu je ima parustina, plata par hiljada evra svaki mjesec...to je postalo jadno slusati i takve sam ljude ja poceo zaliti jer mi ih je bas zao sto tako razmisljaju i sto nemaju grama mozga a tek postovanja. Ne treba nama spomenike postovanja dizati jer smo tu dje jesmo, nego se trebamo medjusobno jednako postovati i to je sve. Muka mi je od takvih NEljudi, gledaju nas kao majmune od kojih vole da uzimaju velike pare i mozda koji najvise i donose i placaju sve keshom. Da li je ljubomora ili jednostavno bolest tih koji bi iste pare ali da se ne mrdnu od mamine trpeze, svoga kreveta, prve kafice u 11 ujutro, izlazaka, zena....
    Odoh u nekom drugom pravcu ali neka, valja se.

Kao sto ste rekli, treba jak karakter, velika volja, jasan cilj za sve u zivotu.

11. The Following 5 Users Say Thank You to NoLimit For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    482
    Thanks Thanks Received 
    1,918
    Thanked in
    810 Posts

I da, za mene ne bi bio problem da sutra radim neki posao na kopno ali bih volio da nadjem posao koji bih radio sa voljom a ne nesto sto cu proklinjat svako jutro sto moram da radim. U tom slucaju cu nastavit sa plovidbom i znat cu zasto radim i za koje pare.
    Tesko je na kopno naci takav posao, nije nemoguce ali je tesko.

Inace da imam djecu najvjerovatnije da bih vec odavno batalio ovaj posao, mislim da ih ne bih mogao ostavit na tako dug period uz to da nije neka velika potreba i moranje.

13. The Following User Says Thank You to NoLimit For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    19,076
    Thanks Thanks Received 
    8,896
    Thanked in
    4,328 Posts

Quote Originally Posted by NoLimit View Post
    ...Zadnjih par ugovora napravih ni sam ne znam zasto, sredio sam stan, opremio se materijalno, prevozna sredstva imam, kredita nemam...zaliha novca imam...
    Ne košta te ništa da probaš,ali znaj da je i Tripleti učinak 0/3 na forumu.
    Mirno more

15. The Following 2 Users Say Thank You to joni For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    482
    Thanks Thanks Received 
    1,918
    Thanked in
    810 Posts

Ja sam vec na 0/1

17. The Following 2 Users Say Thank You to NoLimit For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    19,076
    Thanks Thanks Received 
    8,896
    Thanked in
    4,328 Posts

Ja sam vec na 0/1
    Čemu onda ovaj šeretski smajli,osim ako nemaš najavu da ti ide statistika na 50%?
    U tom slučaju umjesto pozdrava "mirno more",pozdravljam te sa "neka ljulja i tala(mba)sa"

Last edited by joni; 31-07-24 at 22:03.

19. The Following User Says Thank You to joni For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    3,591
    Thanks Thanks Received 
    6,842
    Thanked in
    3,579 Posts

Pomorcima je jako tesko da ostave brod i ostanu na kopnu.

I nisu tu iskljucivo pare razlog nego ih ima mnogo vise.

Neki su toga svjesni, neki nisu (jos).

Sto je pomorac duze na brod (i sto je visi cin) to mu je teze da ostavi brod i da ostane i navikne se na kopno.
    Do Not Disturb.

21. The Following 2 Users Say Thank You to Fidel Castro For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,158
    Thanks Thanks Received 
    10,002
    Thanked in
    7,494 Posts

Svi ste upravu na neki svoj nacin.
    Evo ja da dam svoj komentar dok cekam da mi prodje gvardija do 04:00 inace sam trenutno u Nanshu/Kina.
    Nemam zenu, nemam djecu tako da se odma zna
    Zadnjih par ugovora napravih ni sam ne znam zasto, sredio sam stan, opremio se materijalno, prevozna sredstva imam, kredita nemam...zaliha novca imam. Ne znam sto bih rekao, zelim da batalim ovo jer je sve gore i gore, mnogo utice na moje zdravlje i da sam slusao doktora prije 10god nisam trebao ni pocinjat sa plovidbom ali eto zavrsila se pomorska skola i htjeo sam probat pa sto god da bude.
    Kao sto rekoh zadnjih par ugovora zelim bataliti ali je problem u tome sto dodjem kuci poslije 6-7 mjeseci i zelim odmarati, putovati, uzivati umjesto da sam pametniji pa odma poslije par dana da trazim neki posao na kopno, to je problem kod mene jer sam lijen. A ne biste vjerovali kako brzo prodje 3 mjeseca kuci i onda opet dobijete poziv i ne uradivsi nista da se promjeni sve iz korjena onako se opet prihvati taj poziv i ode opet sa mislima "sto ce meni ovo u zivotu".
    Ne, ne treba zaliti nas pomorce niti bilo koga kuci zbog toga sto je odabrao da radi odredjeni posao. U svakom poslu ima odricanja, nedje vise nedje manje. Ali jedna stvar da bude jasna a jasna je svima, a to je da su ljudi kod kuce pomalo ili povise bezobrazni i onda se svako malo cuje to, a lako mu je ima parustina, plata par hiljada evra svaki mjesec...to je postalo jadno slusati i takve sam ljude ja poceo zaliti jer mi ih je bas zao sto tako razmisljaju i sto nemaju grama mozga a tek postovanja. Ne treba nama spomenike postovanja dizati jer smo tu dje jesmo, nego se trebamo medjusobno jednako postovati i to je sve. Muka mi je od takvih NEljudi, gledaju nas kao majmune od kojih vole da uzimaju velike pare i mozda koji najvise i donose i placaju sve keshom. Da li je ljubomora ili jednostavno bolest tih koji bi iste pare ali da se ne mrdnu od mamine trpeze, svoga kreveta, prve kafice u 11 ujutro, izlazaka, zena....
    Odoh u nekom drugom pravcu ali neka, valja se.

Kao sto ste rekli, treba jak karakter, velika volja, jasan cilj za sve u zivotu.
    Nek mi se ne zamjeri na off ali ovaj tvoj post o pomorcima me asocira na nešto a tiče se stihova Bodlera,ne znam zaista se pomorcima divim.Nema potrebe ikome se i za šta pravdati.Ljudi kod nas su izgleda po prirodi čista zloba nekad na to se stvarno jedan albatros poput pomorca ne bi treba osvrtati.

Dokoni mornari od zabave love
    često albatrose, silne morske ptice,
    na putu nemarne, tihe pratilice
    ladja shto nad ljutim vrtlozima plove.

Na daske od krova spuste ih sputane.
    Kraljevi azura, nevešti, zbunjeni,
    belim i ogromnim krilima skunjeni
    mašu k’o veslima na obadve strane.

Maločas prekrasan, a sad smešan, jadan,
    krilati se putnik bori s okovima;
    s lule jedan mornar duva mu dim gadan
    u kljun, drugi mu se ruga skokovima.

Tom knezu oblaka i pesnik je sličan;
    on se s burom druži, munjom poji oči,
    ali na tlu sputan i zemlji nevičan,
    divovska mu krila smetaju da kroči.
    Last edited by Bluemoon; 01-08-24 at 01:20.

23. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    587
    Thanks Thanks Received 
    490
    Thanked in
    182 Posts

I da, za mene ne bi bio problem da sutra radim neki posao na kopno ali bih volio da nadjem posao koji bih radio sa voljom a ne nesto sto cu proklinjat svako jutro sto moram da radim. U tom slucaju cu nastavit sa plovidbom i znat cu zasto radim i za koje pare.
    Tesko je na kopno naci takav posao, nije nemoguce ali je tesko.

Inace da imam djecu najvjerovatnije da bih vec odavno batalio ovaj posao, mislim da ih ne bih mogao ostavit na tako dug period uz to da nije neka velika potreba i moranje.
    Na kopnu mozda ne bi nasao interesantniji posao, ali isplativiji svakako bi… Proslo je to vrijeme kad se pomorac “odvajao” od ostalih, danas ozbiljne pare zaradjaju i zanatlije, trgovci, itd itd… to da pomorac ima vise para od ostalih je nista vise do stereotip, bilo nekad davno ali vise nije tako…

Jeste da zivimo u vremenu surovog kapitalizma ali to koliko ko zaradjuje uopste ne definise kvalitet zivota. Vecina ljudi citav zivot “trci za parama” i nikako da zaradi tu sumu za koju misle da bi “rijesila sve probleme”, ali svak ko je zaradio, shvatio je brzo da se “nista nije rijesilo” neke stvari se ne mogu kupiti parama, a kvalitet zivota zavisice iskljucivo od stanja naseg uma (i od toga kakva nam je zena)

Sto se tice drugog dijela tvog posta - nemas pojma koliko je tesko raditi ovaj posao ako imas djecu, ali roditeljstvo je tesko samo po sebi, daleko od toga da je lakse nekim roditeljima koji rade neke prosjecne poslove na kopnu. Opet je sve individualno. Ja imam dvoje (cetiri i po i dvije godine) i nema potrebe sad da vam obrazlazem koliko mi je tesko da odem na brod i da ih ostavim, ali iskreno, nemam pravo ni da se zalim - ugovor mi je takav da sam 10 nedelja na brodu pa 10 nedelja kod kuce. U principu, od godinu dana, skoro pola godine ne radim i mogu da se posvetim porodici mozda i vise nego neko ko ne ide od kuce a radi svaki dan. Razni izazovi i dalje postoje, nije idealno ali nema kukanja i plakanja, tako je kako je.
    "Zivot je Avganistan, vjeciti rat niskog inteziteta"

No Rich Parents

25. The Following 7 Users Say Thank You to diVerso For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    58
    Thanks Thanks Received 
    202
    Thanked in
    88 Posts

I ja mislim da pomorstvo danas nije isplativo kao nekad. Ranije odes na brod godinu dana i kad se vratis mogao si da biras dje ces kupit stan a da nijesi kapetan.
    Danas to nije bas tako. Nije da pomorci zaradjuju lose, ali u vecini skucajeva zene ne rade (nije to luksuz ili pomodarstvo vec jedini logican izbor, jedan roditelj mora da brine o djeci) a ima dosta profesija i na kopnu dje se mogu uzet te pare. Ili makar u inostranstvu, a kvalitet zivota je bolji nego na brodu.
    Dobra stvar je sto momak na brodu tu platu nema dje da potrosi, pa eto, ima neki stek kad dodje kuci... ali kad dodje familija, zena, djeca, oni moraju od neceg da zive tako da se te pare potrose.
    Ne plovim, ali imam veze i sa pomorcima i pomorstvom, tako da je situacija u vecini slucajeva bas takva, zivi se pristojno ali nista spektakularno tipa vile, avioni i kamioni, makar ko posteno zaradjuje tih sedam kora hleba

27. The Following 4 Users Say Thank You to 357 For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    482
    Thanks Thanks Received 
    1,918
    Thanked in
    810 Posts

Tako je, nije vise ovaj posao tako dobro placen kao nekad sto je bio. Sa ovim poslom mozes malo normalnije da zivis i da lakse placas sve te dazbine kod kuce i da se famelja ne usteze sta ce pojesti za rucak. Eto ako je to danas luksuz a izgleda da jeste onda je sve vec odavno prslo.
    Malo je zadovoljstva i kuci i daleko od kuce, postali smo robovi ovom vremenu i parama za kojim trcimo ne bi li nesto lakse i ljepse zivjeli.
    Ode zivot za cas a malo se sto prozivi bas onako kako bi trebali.
    Ne trazi niko da mu pare padaju sa neba i da ne zna sto ce od dosade, ali bar bi trebali svi imat neki normalan zivot.
    Da se malo proputuje, da svako uziva na svoj nacin a ne da nam bude top sto smo zaradili da platimo racune i pojedemo paste sa sirom za rucak i sto ostane za veceru.
    Mada se kod nas zivi zestoko, voze se skupa auta, kuce se kupuju...a slabo se sto radi ali opet je to neka druga vrsta zarade i price.

29. The Following 2 Users Say Thank You to NoLimit For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    482
    Thanks Thanks Received 
    1,918
    Thanked in
    810 Posts

Quote Originally Posted by diVerso View Post
    Na kopnu mozda ne bi nasao interesantniji posao, ali isplativiji svakako bi… Proslo je to vrijeme kad se pomorac “odvajao” od ostalih, danas ozbiljne pare zaradjaju i zanatlije, trgovci, itd itd… to da pomorac ima vise para od ostalih je nista vise do stereotip, bilo nekad davno ali vise nije tako…

Jeste da zivimo u vremenu surovog kapitalizma ali to koliko ko zaradjuje uopste ne definise kvalitet zivota. Vecina ljudi citav zivot “trci za parama” i nikako da zaradi tu sumu za koju misle da bi “rijesila sve probleme”, ali svak ko je zaradio, shvatio je brzo da se “nista nije rijesilo” neke stvari se ne mogu kupiti parama, a kvalitet zivota zavisice iskljucivo od stanja naseg uma (i od toga kakva nam je zena)

Sto se tice drugog dijela tvog posta - nemas pojma koliko je tesko raditi ovaj posao ako imas djecu, ali roditeljstvo je tesko samo po sebi, daleko od toga da je lakse nekim roditeljima koji rade neke prosjecne poslove na kopnu. Opet je sve individualno. Ja imam dvoje (cetiri i po i dvije godine) i nema potrebe sad da vam obrazlazem koliko mi je tesko da odem na brod i da ih ostavim, ali iskreno, nemam pravo ni da se zalim - ugovor mi je takav da sam 10 nedelja na brodu pa 10 nedelja kod kuce. U principu, od godinu dana, skoro pola godine ne radim i mogu da se posvetim porodici mozda i vise nego neko ko ne ide od kuce a radi svaki dan. Razni izazovi i dalje postoje, nije idealno ali nema kukanja i plakanja, tako je kako je.
    Zato i kazem da nema sanse da bi vise plovio kad bi ima djecu, ne nizasto pa bi se mucili nekako oboje kod kuce i opet bi se snalazili.
    Djeca odrastu bas brzo i poslije kad se ufate noga i puberteta vise im nisi potreban i smaras, zato treba iskoristit dok su malena

31. The Following User Says Thank You to NoLimit For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    410
    Thanks Thanks Received 
    1,310
    Thanked in
    887 Posts

Ne trazi niko da mu pare padaju sa neba i da ne zna sto ce od dosade, ali bar bi trebali svi imat neki normalan zivot.
    Da se malo proputuje, da svako uziva na svoj nacin a ne da nam bude top sto smo zaradili da platimo racune i pojedemo paste sa sirom za rucak i sto ostane za veceru.
    Upravo ti to i posao kojim se bavis omogucuje, dok nekome na kopnu nije izvodljivo u vecini slucajeva pa sve i da zaradjuje istu $$$ kao i pomorac. Nemoj me pogresno shvatiti, skidam kapu svakome ko plovi (licno ne bih nikad osim da me muka ne natjera) ali plovidba ima i benefita a ovo je jedan od istih.
    Da ne pricamo ni da ugovori vise nisu kao nekada (pa vjerovatno i samim tim ni zarada) te nije rijetko da su ugovori 3-3 ili 4-2.

Evo uzeti cu sebe kao primjer... Dzaba $$$, dzaba sve kada oboje u kuci radimo, odmori nam se mogu podudariti samo dvije sedmice u toku godine. Gdje da putuje kada ni vrijeme odmora ne mozes uskladiti vec samo na dvije sedmice?

Thanks Thanks Given 
    509
    Thanks Thanks Received 
    636
    Thanked in
    373 Posts

Sto se tice putovanja i broda, to je sve neki benefit koji se vise gura kao veliki plus za pomorsku industriju, al daleko da je to nesto wow. Sve ste rekli o platama i zivotu, al nije tako jednostavno ni iskocit sa broda i "putovat" bez ako ne racunaju ljudi eee bio sam tri sata u Maroko pa u Barselonu, bas je vrh...

Prvo od tih non-kruzer brodova pa ne mogu svi iskocit sa broda, mora neko ostat na brod, a vazda i neka muka iskoci pa ti sjebe to slobodno vrijeme. Sto se tice kruzera, to sam ih odvojio jer ima previse pozicija, svaki dan nova lokacija, dodje se u 6-7, puste narod oko 8-9-10, a vec oko 18 se krece uglavnom put druge luke. Racunaj da ti moras sat vremena doc prije polaska, a ujutro pustit goste da iskoce prvi, plus posao zavisi koji je, jesi li slobodan ili ne (nisi nikad slobodan citav dan), a onda i definitivno manjak sna na kruzere pa razmisljas oces li 3-4h trcat po Istanbulu ili odspavat malo jer vec mjesec dana prosjek spavanja je 6, maksimalno 7h i to je top kad je 7h.

Najjace su destinacije Karibi i okolina jer si odma na plazu, pivo, droge, zene i onda se ne cimas mnogo no kuliras

Sent from my Pixel 6a using Tapatalk

34. The Following User Says Thank You to efamouspg For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    410
    Thanks Thanks Received 
    1,310
    Thanked in
    887 Posts

Quote Originally Posted by efamouspg View Post
    Sto se tice putovanja i broda, to je sve neki benefit koji se vise gura kao veliki plus za pomorsku industriju, al daleko da je to nesto wow. Sve ste rekli o platama i zivotu, al nije tako jednostavno ni iskocit sa broda i "putovat" bez ako ne racunaju ljudi eee bio sam tri sata u Maroko pa u Barselonu, bas je vrh...
    Uopste ne pricam o tome vec o putovanjima kada si kuci, na kopnu sa zhenom... Imas slobodu da radis sta god ti padne na pamet u vecini slucajeva jer supruga ionako u 99.99% slucajeva ni ne radi.

36. The Following User Says Thank You to beatnological For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    509
    Thanks Thanks Received 
    636
    Thanked in
    373 Posts

Quote Originally Posted by beatnological View Post
    Uopste ne pricam o tome vec o putovanjima kada si kuci, na kopnu sa zhenom... Imas slobodu da radis sta god ti padne na pamet u vecini slucajeva jer supruga ionako u 99.99% slucajeva ni ne radi.
    Nisam se direktno nadovezao na tvoju pricu, nego generalno. a i tvoju situaciju razumijem jer sam u istu manje vise.

A dobro vala ne bih rekao 99%, ja ih znam dosta da rade, ok dok su djeca mala, to je super benefit da mozes kuci, al kad vec krenu u skolu, kako bih se smorio ka zena da samo cistim i kuvam i pazim djecu i druzim se sa drugim zenama pomoraca jer sve ostale rade i imaju neke obaveze. Ne znam, sto po prijateljima i familiji, sve rade, mada su djeca porasla sto jes jes.

Pisao je jedan brat odje prije godinu da ga je smorilo i da gleda od sledeca dva-tri ugovora da pokrene privatno nesto pa kud puklo, da puklo, nadam se da je uspio.

Sent from my Pixel 6a using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    482
    Thanks Thanks Received 
    1,918
    Thanked in
    810 Posts

Kraci ugovori su vec potpuno druga stvar, vrlo rado bih nastavio plovit da mi je ugovor 2/2 ili 3/3 to bi za mene bilo dosta bolje nego li 6 mjeseci pa se to oduzi na 7... Fizicki bih mogao 5 godina ostat ali psihicki 3 mjeseca onako taman.
    Sto se tice izlazaka u luke sa teretnim brodovima, konkretno kontejnerski brod, to je tek prica za sebe. Evo sam 4 mjeseca na brod i izasao sam 3x na kopno sto je odlicno, i za jos 3 mjeseca cu izac jednom jer je takva linija i luke u koje idemo.
    Prosli brod samo dva puta da sam dofatio zemlju, jednom na 4 sata da se na brzinu potrguju osnovne namirnice, kaladonti, samponi, desodoransi, malo slatkoga...a drugi put sam imao vremena 6 sati da obidjem nacionalni park u Juznu Afriku. Banja.

Thanks Thanks Given 
    410
    Thanks Thanks Received 
    1,310
    Thanked in
    887 Posts

Kraci ugovori su vec potpuno druga stvar, vrlo rado bih nastavio plovit da mi je ugovor 2/2 ili 3/3 to bi za mene bilo dosta bolje nego li 6 mjeseci pa se to oduzi na 7... Fizicki bih mogao 5 godina ostat ali psihicki 3 mjeseca onako taman.
    Trazi drugu firmu/ugovor. To barem nije toliko tesko sada.

Iz moje okoline svi koji plove su presli ili na 3/3 ili na 4/2 u zadnjih 5-6 godina. A nije bas da nemam malo drugova/poznanika pomoraca.

A oko izlazaka u lukama... Sve mi je jasno... To se samo narod kod nas zavarava i misli da se svako malo moze izaci i da su pomorci svako malo u lukama... Kako da ne. Jeste, tako je, nekome ko je na kruzeru ali te ionako valjda ni ne svrstavam(o) u pomorce.

Thanks Thanks Given 
    482
    Thanks Thanks Received 
    1,918
    Thanked in
    810 Posts

Quote Originally Posted by beatnological View Post
    Trazi drugu firmu/ugovor. To barem nije toliko tesko sada.

Iz moje okoline svi koji plove su presli ili na 3/3 ili na 4/2 u zadnjih 5-6 godina. A nije bas da nemam malo drugova/poznanika pomoraca.

A oko izlazaka u lukama... Sve mi je jasno... To se samo narod kod nas zavarava i misli da se svako malo moze izaci i da su pomorci svako malo u lukama... Kako da ne. Jeste, tako je, nekome ko je na kruzeru ali te ionako valjda ni ne svrstavam(o) u pomorce.
    Gledat cu kuci kad se vratim, moram se malo vise potrudit ako hocu nesto lakse i bolje pa neka bude i plata manja ali ce bit dosta rasterecenije po zivot.
    A sve dodje i prodje, ali je lako rec sa kopna "ihhh ti si na konja pola ugovora ti je proslo jos toliko i doma"
    Ali dobro, tu smo dje smo, samo da smo svi zdravo i bice sve uredu.

Thanks Thanks Given 
    587
    Thanks Thanks Received 
    490
    Thanked in
    182 Posts

Quote Originally Posted by efamouspg View Post
    Pisao je jedan brat odje prije godinu da ga je smorilo i da gleda od sledeca dva-tri ugovora da pokrene privatno nesto pa kud puklo, da puklo, nadam se da je uspio.
    Koliko sam se naslusao tih prica, mislim da nema pomorca koji ne mašta o tome da vise ne ide na brod nego da se kuci radi neki biznis ali veoma mali broj ljudi uspije u tome. Razlog za to je jednostavan - nije svak sposoban da se bavi privatnim biznisom. Vecina ljudi misli da, ako ima neki pocetnicki kapital da ulozi u neki posao, da je sve zavrseno i da ce to samo od sebe da radi. Ne ide to tako, na zalost. Ako je neko naucio da “vozi brod” ili da uradi “generalnu” na motor, ne znaci da ce biti uspjesan biznismen. Pogotovo u Crnoj Gori, dje je konkurencija “nezdrava”, drzavni mehanizmi za zastitu privrednika slabasni, veoma je tesko opstati odje jer znamo kako kod nas stvari funkcionisu. Drugo, bilo kakav privatan biznis iziskuje ogromnu posvecenost, vrijeme, pare, ono sto pojedini otvore neki lokal ili restoran pa zaposle menadzera da im to vodi, nema ljeba od toga. Da bi uspio u privatnom poslu mora se ponekad raditi i 20 od 24 sata dnevno, subotom, nedeljom, koliko god je potrebno, plus moras biti u toku svih desavanja koji direktno ili indirektno mogu uticati na posao, moras se kretati, sticati i gajiti razna poznanstva, biti u toku, sto se ono kaze, a malo koji pomorac da je “u toku” kad nije stalno kuci, a i to kad je kuci vrijeme se uglavnom provodi sa porodicom, uskim krugom prijatelja, ogranicen krug kretanja, jbg…
    Kad se sve te stvari uzmu u obzir, brzo odustaju od te ideje… pogotovo kad dodje dan iskrcaja, ides doma pun para i znas da naredno dva tri mjeseca neces raditi apsolutno nista, tada sve moguce biznis ideje padaju u vodu - “ko ce o tome jadu radit’ “

Prosao sam i ja sve to faze a u poslednje vrijeme trudim se da gledam na moj posao malo drugacije, pomirio sam se s tim da je za sad tako, posao kao posao, nijedan nije idealan i svaki posao ima odredjene benefite a i nedostatke. Najgore je kukati i traziti izgovore za licne neuspjehe. Postao sam alergican na izgovore. Mislim da svak moze da postigne mnogo i da je sve moguce, samo je pitanje koliko je ko motivisan i zeli li dovoljno to cemu tezi.
    "Zivot je Avganistan, vjeciti rat niskog inteziteta"

No Rich Parents

42. The Following 9 Users Say Thank You to diVerso For This Useful Post:

Page 61 of 67 FirstFirst ... 1151575859606162636465 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)