Quote Originally Posted by Hell Raiser View Post
Ajde da preskocim pravnu stranu te odluke i da ga prebacimo na cisto politicki teren , jer ovo jeste po mom vidjenju cisto politicka presuda.
Upravni sud je upravo prekrsio svoja ovlascenja i preuzeo na sebe ulogu dva organa. Ustavnog suda i Evropskog suda.
Jer tumaci ustav kao "eto moze a ne mora", a sa druge strane preuzima na sebe tumacenje sta bi Evropski sud presudio.
Mi nemamo aglosaksonsko pravo, jer bi se skratio broj sudjenja za 80%.
Problem je sto nemamo US pa sudije ne mogu da idu na dalju istancu. Ili mogu na ES ali je proces predugacak sa sansom da se vrati lokalnom pravosudju.
Tako da se primjenjuje politicki performans cuvara Ustava DPS i kako ga on vidi.
Pravi se slika za sve glasace da DPS je i dalje jak igrac koji kontrolise pravosudje u susret predstojecim izborima. Salju poruku da i dalje mogu da rade sto ima padne na pamet i da mogu da saviju bilo koju zakonsku i ustavnu normu prema svojoj volji, sto je jako bitno u predstojecim izborima.
Daje signal da ce te sudije odlucivati o slucajevima pojedinih tajkuna pa da ne dodju u poziciju da se predomisle i daju pare za kampanju oponentima.
Daje signal snage i straha kolebljivim biracima.
I onda dodjes ti i kazes da Kovac treba da postuje ustav. A zasto bi morao, kad sudije su rekle da je to rastegljiva kategorija. I danas imamo ofanzivu Raska i DPS sa istom temom koju pominjes. Jer se mora prebaciti fokus sa apsulutnog skandala, na drugu stranu
I u klasicnom DPS maniru, njihovi poslanici preskacu skandaloznu odluku suda koja je nezakonita na 101 nacin a fokusiraju se na onoga koji je rekao lopovu da je lopov, jer kao sud jos nije rekao svoju odluku. A sud koji treba da kaze tu odluku nece je reci jos godinu. Za to vrijeme se zavrsi posao, a po starom DPS maniru niko ne osporava sve odluke koje ce Svetlana da donese.
Ako mislis odakle mi taj stav, evo vidis da niko ne pominje odluke Jovanica. U normalnoj zemlji ako bi bio osudjen, svaka odluka koju je donio trebala bi biti ponistena. Kod nas....desice se nikad
Ova odluka Upravnog suda je sve osim politička, i definitivno je prava pravna poslastica za onog koga to istinski zanima. I prilično sam siguran da će se jednog dana izučavati, sa obrazovnog stanovišta, jer upućuje na sistem rješavanja nekih pitanja koja mi još uvijek nemamo riješena, i daje predobar teren za formiranje standardne prakse.

Što se tiče pravnih lijekova, to nema veze ni sa Ustavnim sudom CG, ni sa bilo kojim evropskim sudom (pravde ili ljudskih prava), no ide na Vrhovni.

Što se tiče Kovača, čoek krši Ustav, mali mi je poso što ima i drugih takvih, svima im je mjesto u istoj korpi za škartiranje. Toliko je jednostavno. I to je sve što sam na početku i rekao.