Results 1 to 25 of 5303

Thread: [DILEMA] Starogradnja / novogradnja

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Thanks Thanks Given 
    7,359
    Thanks Thanks Received 
    4,775
    Thanked in
    2,444 Posts

Quote Originally Posted by Director View Post
    Već smo pisali o garažama, ja lično bi bez garaže mogao lagano. Ne sporim da ima koristi ali mi nije presudno. Što se širine tiče, ja mislim da Podgorica nema tu širinu koja je potrebna da sva naselja budu recimo isplanirana kao Blok 5, a nema ni novca. Pa sam Blok je i tada u SFRJ bio veeeeliki zalogaj. Meni lično je drag taj socijalistički modernizam ali ne bi volio da živim u takvim arhitektuarama iako je moj otac tada odlučio da umjesto Bloka , ode zbog ostale rodbine na stari...što dođe kao da danas izabereš Zlaticu prije nego Blok 9

Inače, većina ljudi koja se podizala u Bloku , ne može druga naselja da doživi onako kao što je za svoje vrijeme Blok bio ispred drugih naselja, to je razumljivo. Tada, Blok i sva druga naselja su nebo i zemlja, nećeš zamjeriti, već sam to konstatovao, meni je lično onako neutralno gledano, Titograd previše tada napravio jaz između Bloka i drugih naselja, što nije humano ni pravedno. Da je lijepo osmišljen, jeste itekako, podržan je bio od strane tadašnjeg rukovodstva, ta ideja je prava socijalistička, lijepa, humana(za njene stanovnike) , ma utopija, ali imaš Blok i i imaš zbog njegovog razvoja ruine od ostalih naselja..Tipično za tadašnje vrijeme. Neravnomjerno ali da imaju sa čime da se pofale
    1. Lijepoga divana sa tobom... bez ironije.
    2. Garaža ti dođe kao heroin. Možeš komtono bez nje dok se ne navikneš. Recimo, realno vrijedi "pola sobe", ili makar jednog finog balkona & izdvojene trpezarije. Bez šale, živio sam lagano bez nje sve dok je sretoh. kroz garažu čovjek otkriva koliko je prase
    3. Blok je nestvarno dobro nacrtan. Iz svake tačke u svaku tačku Bloka možeš pješke da ne pređeš ulicu, a do svake tačke možeš autom. Nestvarno zelenilo (doduše 30-40 godina nakon useljenja), dva vrtića, škola (trenutno pod pritiskom svi od City kvarta i ostalih precijenjenih favela u komšiluku), dom zdravlja, tržni centar. Da i odlični sportski poligoni i igrališta za djecu. Mana, malo parkinga, kad se crtao nije se računalo na dvoje kola i nema garaža iz tog perioda. Naravno i stari stanovi i dotrajalo sve to po malo.
    4. Realno, kad sam se doselio Blok je bio teška bljak periferija, odvojen od grada livadom đe je sada Hram i gomila zgrada.. Pa se kasnije popravila situacija. Mada ne msilim da je bilo da se pravi izbačaj da se hvalimo, već su bile normalne arhitekte. (Pogledaj Slovensku plažu ili Palas iz tog doba, a pogledaj Condoe danas). Bile je super tada i prekomorački dio grada... Centar, dio pod Goricom dijelom... Svi su bili tada ispred Bloka. No, Preko Morače "progustiše" zgradama da se disat ne može, a centar ubila demografija i staranje stanovništva, o čemu ću neđe.
    Ajde da sad gulim neke excele, mada je zanimljiviji divan sa tobom
    Last edited by Gagarin; 21-10-20 at 09:41.

2. The Following User Says Thank You to Gagarin For This Useful Post:

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)