Originally Posted by
remark
Mi smo već u paklu

Pitam se da li država čijih 40% građana je posmatra kao kravu muzaru koju muzeš i kidaš djelove od nje kako bi napunio svoju nezasitu guzzicu a 40% smatra da treba da ostane samo kao geografski pojam, uopšte i treba da postoji.
Nijesu proceti bitni, mozda ni tačni ali je nažalost tvoja tvrdnja 100 % tačna! Ogroman broj je "voli" jer mu je korisna, a veliki broj je ne voli jer se zove pogresno, po njima...mali broj ostane onih (nas) koji je volimo eto zato sto je volimo....

Originally Posted by
lucke91
Ti zbilja porediš istraživanje javnosti na osnovu ankete od 1000 gradjana, i podatke koje sam prezentovao na osnovu činjenica iz popisa 2011. ?
Zbilja taj spin pokušavaš?
Aoh šta ću sve pročitat
Neka vas, isključiću se opet iz političkih tema

svako li je danas moderator na ovaj forum, hari bi se u grob prevrnuo da vidi ko mu kolo vodi ovdje...
znaš što Lucke i ja mislim da si malo te bojke narihtao....ne sporim da je u poslednje vrijeme porastao br onih koji su pripadnici SPC a koji su počeli da se okreću vjeri...medjutim, evo i ja se "zovem" pravoslavkom" iako nijesam vjernica nego prosto roditelji su mi po defaultu kršteni u pravoslavnoj crkvi. Ja niti ijedno dijete u mojoj familiji nikad niejsmo kršteni a nijesmo ni vjernici. Prosto nijesmo i ova nas situacija niej okrenula vjeri. Takvih kao mi ima masu, koji pripadaju tom pravoslavnom dijelu ali samo imenom a u stvari nijesu uopšte radi crkvi.
Mislim da je na litijama mnogo naroda bilo samo radi podrške, a mnogo onih koji slave slavu i Božić ali nijesu neki vjernici u smislu praćenja običaja liše slave i božića tako da su oni u stvari uz vjernike (one prave koji stvarno vjeruju i poštuju i zovu popa u kuću i sl) najveći boj tih koji daju podršku MPC.
Što se mene, ateiste tiče, ja dajem podršku i jednoj i drugoj opciji, smatram da obje zaslužuju da postoje i da se ljudi mole tamo gdje pripadaju. Nijesam vjernik, ali da mi padne na pamet, ja bih pošla u CPC....Mada se to desiti neće nikad...
Šta hoću da kažem, poznajem mnogo ljudi koji su vjernici (ne poznajem mnogo vjernika ono bas bas nego ove umjerenije, koji prosto čuvaju svoje pravoslavno ime kao tradiciju) i ima ih mnogo, čak i mnogo više koji se izjasnjavaju kao CG ali su vjernici MCP.....Naravno znam i mnogo Srba koji su vjernici MCP...ali isto mislim da je prevelika brojka koju si iznio...mnogo nas je koji nijesmo vjernici ali podrzavamo jednu ili drugu ili obje opcije...

Originally Posted by
ASC
Ti zbilja izjašnjavanje "pravoslavac" na popisu izjednačavaš sa "pristalica Srpske pravoslavne crkve"?
Tako da bi za tu "matematiku": 72% pravoslavaca minus Cetinjani, dobio keca kao kuća.
Ja znam više ljudi koji su pravoslavci a nisu pristalice ni SPC ni CPC.
P.S.
Sviđa mi se što si ovu zadnju rečenicu izignorisao.
Eto to je to... inače što se tiče te zadnje recenice koju je Lycke ignorisao, moram u njegovu odbranu reći da on nikad nije ni sporio da njegov poglavar i crkveni i svjetovni
griješi, i osudjivao je greške....i ja sam saglasna, da pravi vjernik nije vjernik zbog amfilohija ili bilo kojeg popa, oni su prolazni sluzbenici ono sto ja ne mogu da pojmim jeste da recimo @director ne osudi govore mrznje amfilohija, napr. i uvijek to "brani" riječima "a smeta ti amfilohije a kako ovaj ili onaj priča ti ne smeta"....ne pričamo o tome nekome nego o ovome sad, i ako osudim amfijev govor svakako cu osuditi i milov i svetov i androv i mihailov i irinejev....svaki govor mrznje, sto se mene tiče....i u kuci od svog djeteta ako ikad cujem nesto sto na to liči (čak i prema amfilohiju koji mi bas nije omiljen) istog trenutka reagujem i molim da zlo ne kritikuje zlom

Originally Posted by
kaemSe
Ima li ve da ve crkva ne interesuje?
2020 ljudi, kakva crkva
Sent from my POCO F2 Pro using Tapatalk
i ja se iznenadim ovim procentima jer zbilja mislim da je procenat daleko manji nego sto se misli...bas puno manji, da ovi izlasci na litije nijesu nuzno br vjernika, nego prosto ljudi podrzavaju nesto sto smatraju pravednim.

Originally Posted by
lucke91
Stani, ti oces da kazes da ima nekakva mega velika grupa stanovnika 5, 10, 20, 30% koja eto tako voli da kaze da je vjernik pravoslavac ili neka druga vjera, a zapravo nije vjernik i ne zanima ga to nego mu iz zajebancije došlo da to u popisu izjavi?

sva silo nebeska šta neću pročitati
pa ja znam dosta ljudi koji se pisu pravoslavcima a nikad u crkvu usli nijesu niti se prekrstili....

Originally Posted by
Gandalf_White
Ja se nijesam pisao kao pravoslavac nego kao nešto drugo.
Ali jedan moj sjajan drug se pisao kao pravoslavac ne zna da se prekrsti u crkvu ulazi kao turista...
On ide u taj popis.
Ja vjerujem da je od 70% pravoslavaca sa popisa polovina vjernici koji slave slavu itd a druga polovina se pišu kao pravoslavci ali ne praktikuju.
Ono što je zanimljivo oko ovog zakona i svega što se dešava je da crkve nikada nisu bile punije i sve se više ljudi vraća vjeri
Rekoh već to niesu "novi" vjernici nego prosto ljudi koji su se i deklarisali kao vjernici...ja recio odem prije ovih litija, barem jednom mjesecno do hrama da prosetam unutra i pogledam one freske i pogotovo ako cujem da pjeva neka divna djevojka koja pjeva kao andjeo.... a ne da nijesam vjernik nego udjem u hram kao sto bih usla u deltu...kao turista bukvalno!Poštujem tudja osjecanja i ne kritikujem nesto što en razumijem a vjeru ne razumijem
Sovršenstvo tvorenija, tainstvene sile bože,
ništa ljepše, nit’ je kada, niti od nje stvorit može!
Bookmarks