Originally Posted by
Fidel Castro
Znaci mi smo u zabludi a ti nisi? Dobro je da smo to apsolvirali.
A da vidim oce li ti svatit' moju poentu... Mozes ti da kazes da si ti vidio krug, ja da kazem da sam vidio kocku a da je 'pravi' oblik zapravo neki treci ili cak nepravilni... Kapiras li sad poentu?
Ja pricam o ISTOM vremenu, razlicito ispricanim. Nadam se da ne moram da ti vadim primjere, mozes ih i sam nac na gomilu. Na to da su 'ljudi izmjenili' cu se samo slatko nasmijat' s' obzirom da su ih ljudi pisali, mjenjali i propovjedali. Ma koja da je 'sveta knjiga' u pitanju... Ali da se ne udaljavamo...
Eto, po islamu je tako. Po nekoj drugoj religiji nije tako. Ponovo guzino pitanje... sto je istina onda?
Istina je cesto suvise komplikovana (ili SIVA radi ilustracije) da bi se tako jednostavno okarakterisala kao takva. A za religiju da ne pricam gdje ima milion verzija istih stvari... I tu pricam i o dogadjajima i o 'likovima' (posto je to za mene kao neka prica za djecu) i o svemu ostalom. Ti vjerujes u jedno i smatras da je to istina. I da svi drugi zive u lazi... Koliko je to ograniceno i sebicno, ti sam odluci...
Prvi boldovani dio - pa ja ti upravo pricam da istina moze biti samo jedna. Dakle svako moze tvrditi nesto, mozda je svako u krivu (taj primjer sto si naveo) ali ta jedna istina postoji da je taj predmet odredjenog oblika i drugacije ne moze biti istina, sve ostale interpretacije su lazne.
Drugi boldovani dio. Sa nase vjernicke strane nije uopste sebicno jer mi tu istinu koju smo spoznali pokusavamo vama da predocimo da i vi progledate, zato vas toliko smaramo ovdje
Sa druge strane vi nama pokusavate da predstavite vasu spoznaju istine. Na tu temu bice vjecita debata ko je u pravu.. Nema nista sebicno u tome zauzeti STAV po pitanju da li Bog postoji. Nas (vjernika) stav je da postoji.
Ja vjerujem da Bog postoji, da svako ko ne vjeruje u to treba da poradi na trazenju istine. Vi koji ne vjerujete kazete nama da smo u zabludi jer slijedimo neke knjige koje su stare vjekovima. Apsolutnu istinu cemo saznati na sudnjem danu, zapravo vec od onoga trenutka kada nas stigne SMRT. Tada cemo svi znati ko je bio na istini a ko na zabludi.
17 Al-Isra, 37:
Ne hodi po zemlji nadmeno, jer zemlju ne možeš probiti ni brda u visinu dostići.
Bookmarks