Page 7 of 121 FirstFirst ... 345678910111757107 ... LastLast
Results 151 to 175 of 3013

Thread: Naš Bog je jedan

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Quote Originally Posted by goozica View Post
    ja sam pitala: ko odlučuje šta je istina, a ne "šta je istina", jer čitajući, svako ima svoju istinu.
    ja sam žensko
    Pa ti odlucujesh. Zar ne vidish? To je velika moc data ljudima. Neke ce ljude ta moc osloboditi a neke okovati.

Isus je rekao, bit ce vam onako kako vjerujete. I tako covjek sebe okuje ili oslobodi sa istinom koju izabere.

Ovako mozesh vidjet ljudi rade non stop i ne obracu paznju da ono sto vjeruju(izaberu) da je istina da ih to uslovi u zivotu pa ni makac od nje. Zato treba bit paznjiv sa njom.
    Last edited by Ego_and_his_own; 18-06-15 at 21:44.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by Ego_and_his_own View Post
    Od muslimana, koji negiraju Proroke i poslanike, do hriscana kojima matematika nije jaca strana, jevreja koji su doista zalutali daleko, do hindusa koji su se zabrojali. Takvih masu mozesh da nadjesh. Opet oni kojih je manji broj njih nadjoh da im je Bog grudi proshirio i prirodu takvu dao da nisu gledali ko je ko no su ljude zaista voljeli i njih ima medju svima njima.
    Prije svega dobrodošao nazad. Nadam se da te nisu mučili u vaš Gvantanamo

Da ja znam muslimani ne negiraju Isu kao proroka već kažu da on nije Alahov sin

Jevreji zalutali ? Jevreji su osnivači Avramskih religija tako da može biti samo da ste vi zalutali od njih

Što se tiče hindusa oni su stariji od svih vas zajedno pa je "logično" da kao takvi budu više upoznati za božanstvima od vas đečine
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by Gandalf_White View Post
    Posto je Religija i Budizam, Hinduizam itd.
    Budizam tehnički nije religija zbog:
    Quote Originally Posted by Gandalf_White View Post
    sve Religije imaju nesto zajednicko a to je pokoravanje ucenju/Bogu/mitovima itd itd.
    toga što budisti nemaju boga (zato su i benigni ).

Ali ni Jevreji tehnički nisu nacija pa faktički jesu
    Last edited by Rakun; 19-06-15 at 02:36.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Hvala Rakune na dobodoslici i "toplim" zeljama prosli put si me ispratio sa bombama i cudima, sad spominjesh quatanamo.

Snila koka sto joj milo bilo.

A oni mene vode u najljepse resorte i naljepse prijedele... Eto koliko si omanuo u predpostavci.
    Last edited by Ego_and_his_own; 19-06-15 at 02:27.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Hvala Rakune na dobodoslici i "toplim" zeljama prosli put si me ispratio sa bombama i cudima, sad spominjesh quatanamo.

Snila koka sto joj milo bilo.

A oni mene vode u najljepse resorte i naljepse prijedele... Eto koliko si omanuo u predpostavci.
    Predpostavio sam da te je NSA ukebala kao muslimana-fanatika koji ima laboratoriju u garaži:concern:

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

USA je drzava u cijem ustavu je zagarantovano pravo praktikovanje vjere svakome neznalice jedna.
    Poslije 9/11 ?

Pališe li se džamije po USA ?
    Uhvatiše li onog sa bombom ispred nekakvog Islamskog centra ?
    Pobiše li nekoliko Indijaca zbog toga što Ameri povezuju turban za Islam ? Toliko o slobodi u USA, dovoljno je da podsjećaš na nekog omraženog pa da najebeš (sreća pa im nije omražen neki žuti)

Tako da bi ti najpametnije bilo da barem spakuješ tu laboratoriju
    Last edited by Rakun; 19-06-15 at 03:25.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Evo jedna od intepretacija u sta Sikh vjeruju

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

ko odlučuje o tome šta je istina?
    Vrlo dobro pitanje, čak odlično!

Ako znamo šta bi bila istina, nešto što nikako nije niti može biti laž, onda niko ko ima mogućnost da "laže" ne može odlučivati šta je istina.
    Istina bi trebala da bude samo jedna, jer ako postoji neka druga istina, onda je ova prva laž, pod uslovom da se obije odnose na isto.

U nastavku, pitanje je koje sve laži i neistine, pojedini pokušavaju da proture kao istinu, nekad na žalost poneđe i uspiju.

Znači, niko ne odlučuje o tome šta je istina, ona se samo može spoznati, odlučivati o njoj, čak i da se pokuša, nema uticaja na nju (osim opisa iz predhodne rečenice).

Bravo za pitanje još jednom.
    Do not Argue with Idiots! Useful Info and Health Tips
    https://www.youtube.com/watch?v=IrYtkADFaqs

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Kad spomenuh Pilata, Kuran je otkrio jednu od navecih konfuzija vezano za Isusa. On nikad nije bio ubijen niti su ga razapeli no ga je Bog uzeo sebi.

I josh nesto sto zaboravih spomenuti iz Kurana a sto je od vaznosti da znaju koji vjeruju u Hrista:

A kada Bog rekne: “O Isuse, sine Marijin, jesi li ti govorio ljudima: ’Prihvatite mene i majku moju kao dva boga uz Boga!’” – on će reći: “Hvaljen neka si Ti! Meni nije priličilo da govorim ono što nemam pravo. Ako sam ja to govorio, Ti to već znaš; Ti znaš šta ja znam, a ja ne znam šta Ti znaš; Samo Ti jedini sve što je skriveno znaš. #
    Ja sam im samo ono govorio što si mi Ti naredio: ’Klanjajte se Bogu, i mome i svome Gospodaru!’ I ja sam nad njima bdio dok sam među njima bio, a kad si mi Ti dušu uzeo, Ti si ih jedini nadzirao; Ti nad svim bdiš. #
    Ako ih kazniš, robovi su Tvoji, a ako im oprostiš, silan i mudar ti si.” #
    Bog će reći: “Ovo je Dan u kome će iskrenima od koristi iskrenost njihova biti; njima će rajski vrtovi, kroz koje rijeke teku, pripasti, vječno i zauvjek će u njima ostati. Bog će zadovoljan njima biti, a i oni Njim. To će veliki uspjeh biti!” #
    Bozija je vlast na nebesima i na Zemlji i nad onim što je na njima; On sve može! #

Znaci Iskrenost je ta koja vodi covjeka do prave istine.

Moze li se ovo osporiti?
    Last edited by Ego_and_his_own; 19-06-15 at 10:22.

Thanks Thanks Given 
    5,195
    Thanks Thanks Received 
    9,384
    Thanked in
    4,545 Posts

znaci, postoji istina, ne postoje istine, niko ne odlucuje sta je istina i svako ima svoju, ona se spoznaje, odlucuje se o njoj.
    (tako vidim zadnji pasus)

A pitanje opet. Kazes da bi istina trebalo da bude jedna.
    Kazes da, ako postoji neka druga istina, prva je laz.

Kako je istina jedna, a mogu postojati dvije istine?
    Ako od 2 istine ti kazes za prvu da je istina, ja za drugu, Kako je jedna istina?
    nothing comes from violence and nothing ever could

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    9
    Thanked in
    8 Posts

@goozica ubi ga sad.

Ego_and_his_own Moze li se ovo osporiti?

Imam jedno pitanje jesi li ti zivio u to vrijeme i jesi li ga slucajno upoznavao da znas da je sve to o njemu sto je ispricano istina?

Kako znas da nije bio obican covijek koji je lijecio ljude? Bog ti javio u tvojim vizijama jel?
    Ili opet ti je neko ispricao nesto il si procitao i ti smatras da je to istina?
    Last edited by Sceko; 19-06-15 at 11:07.

Thanks Thanks Given 
    142
    Thanks Thanks Received 
    123
    Thanked in
    92 Posts

@Goozice, mudri u neke mudre knjige vele ovako- Istina jeste. Uzmes vodu na primjer da popijes. Ona jeste, takva kakva je. E sad 10 ljudi je proba, jednome je hladna ,drugome topla, trecem taman, cetvrtom slankasta, petom bljutava.... Sestom dobra, sedmom zla, osmi ce isfolozofirati oko nje, deveti se zakunuti u svoju cesmovacu, 100000000 je popiti i iskusiti takvu kakva jeste(nece mu se javiti prethodne ideje u glavi). Onda on kaze, voda je takva kakva jeste. A Ovih 10 ce reci bla bla nije rekao tako ,mislio je onako, ne sa cesme nego iz case ne iz case nego iz boce, ne iz plasticne nego staklene zelene boje od pola litre, ne od pola nego od litar, ne zelene nego crvene. I onda predju na boce sa boce na etiketu sa etikete na cep sa cepa na dno sa dna na vrh i tako. To ti je odlucivanje. Kako to tako i sve ostalo.

Thanks Thanks Given 
    455
    Thanks Thanks Received 
    2,964
    Thanked in
    1,465 Posts

znaci, postoji istina, ne postoje istine, niko ne odlucuje sta je istina i svako ima svoju, ona se spoznaje, odlucuje se o njoj.
    (tako vidim zadnji pasus)

A pitanje opet. Kazes da bi istina trebalo da bude jedna.
    Kazes da, ako postoji neka druga istina, prva je laz.

Kako je istina jedna, a mogu postojati dvije istine?
    Ako od 2 istine ti kazes za prvu da je istina, ja za drugu, Kako je jedna istina?
    Neka nemoj. Covjek ima bizarnu alergiju na logicko razmisljanje. Misli da je nekakav bauk.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    5,195
    Thanks Thanks Received 
    9,384
    Thanked in
    4,545 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    Neka nemoj. Covjek ima bizarnu alergiju na logicko razmisljanje. Misli da je nekakav bauk.
    kao objektivac, čitam 2 strane i jedino mogu da dođem do zaključka da istina kao istina ne postoji. da postoje samo verzije priče.
    evo recimo ja napišem knjigu danas o tome kako sam išla 7 dana na more i u njoj ispričam par priča, događaja, opišem mjesto. neko je izda posle 30godina i krene da se čita. i onda se nađe neko da kaže: nije istina da je ovaj hotel izgledao ovako, jer sam ja tada bio tamo. zavjesa nije bila crvena nego bež.
    po njegovoj verziji ja lažem.
    i ukapirah da istina ne postoji, postoje verzije i postoji samo subjektivni doživljaj istih.
    i kakva je to jedna jedina istina (jer ne mogu postojati dvije), ako je svako tumači na svoj način?
    evo ne znam.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Quote Originally Posted by Sceko View Post
    @goozica ubi ga sad.

Ego_and_his_own Moze li se ovo osporiti?

Imam jedno pitanje jesi li ti zivio u to vrijeme i jesi li ga slucajno upoznavao da znas da je sve to o njemu sto je ispricano istina?

Kako znas da nije bio obican covijek koji je lijecio ljude? Bog ti javio u tvojim vizijama jel?
    Ili opet ti je neko ispricao nesto il si procitao i ti smatras da je to istina?
    Novi zavjet je sastavljen iz nekoliko cjelina.
    1. cjelina i najvaznija - Jevandjelja
    U njemu je sustina svega i rijeci Isusove koje mu je Bog dao da prenese ljudima i svjedocenja su ljudi. Njih je u Rimskoj crkvi ukljuceno 4 a bilo ih mnogo vishe.
    2. cjelina
    Djela apostolska u kojima su njegovi ucenici opisali njihova djela jel sto su radili posle Isusa.
    3. cjelina
    Pisma upucena na razne adrese koju su ucenici sa izuzetkom Pavla koji se kao spijun jevrejskih svestenika i progonitelj ucenika i vjernika u Isusa posle vizije prikljucio ucenicima u svjedocenju o Isusu.
    4. cjelina
    Kao posebno prorostvo formom i vaznoscu se istice Jovanovo Otkrovljenje, najmladjeg ucenika koji je bio od pocetka sa Isusom

Kad se usporede Jevandjelja i sto je po tim svjedocima Isus govorio sa iznesenim u Kuranu jasno se moze vidjet da je Kuran tacan.

Isus nikad nije rekao, po svjedocima, prihvatite mene i majku moju kao bogove nit je govorio da se ljudi mole njemu ili majci njegovoj no ih je ucio da se mole Bogu.

E to je Iskrenost na koju sam mislio. Svaki koji cita Jevandjelja moze naci da je ovo tacno. Ako oce naravno.

Moze naci da zvanje Marije bogorodicom, Isusa Bogom nema uporista u jevandjeljskim svjedocenjima o njemu, cak naprotiv. Ima masu puta je ponovio da "Nije sluga veći od gospodara svojega, niti je poslanik veći od onoga koji ga je poslao." i da on nije dobar vec je samo Bog Jedini dobar i sl.

Ako oce opet rekoh.

A recu ti sad jednu viziju koju nisam spominjao do sad od koje sam se uplasio i zbog koje sam odje.

Imao sam viziju gdje ljudi iz Crne Gore krenuse da rushe kucu! I ljude koje poznavah popese se i tek izlivenu plocu krenuse ka maniti da rgaju daske sa nje, i ja im povikah sto cinite ljudi to! Jer oni nisu mi izgledali svjesni da ce sve ono da se strombali na njih.

E pa sad ti razumi sto je bila ova vizija i sto me je bash zabrinula. A ja neznam oce li se to ispuniti, no sto vidim da se deshava u realnosti tamo me jako zabrinulo. Neka vi je Bog u pomoc!

A ja sam 5-6 hiljada kilometara otale i osnovao sam odje porodicu i nikad se vise necu htijeti vratiti tamo.

Eto nadam se da je sad jasnije, a necu ni da se brinem vishe. Vi se brinite o vasoj kuci i sto vam je istina.
    Last edited by Ego_and_his_own; 19-06-15 at 12:34.

Thanks Thanks Given 
    5,195
    Thanks Thanks Received 
    9,384
    Thanked in
    4,545 Posts

postoje još dvije stvari koju ne mogu da razumijem, a posebno ne mogu da je prihvatim.
    da jedan vjernik čita svete knjige, ma kako se one zvale, koje te uče da NE radiš stvari koje nisu dobre, da jedan vjernik ostavlja citate sa porukama o dobroti i čistoti, a onda naziva "sagovornika" raznim imenima (tipa šalabajzer), sebi dopušta osjećanja koja ne idu uz jednog vjernika.

druga stvar. proroci. vjerujemo proroku iz knjige, a ne vjerujemo proroku iz oglasa? koliko ja kapiram, oba su ljudi, znači 2 čoeka. zašto ovaj prvi ima veća prava da mu se vjeruje, a ovaj drugi ne? i ako ovaj drugi odluči da se posveti crkvi, postaje li "priznati" prorok?

i još nešto, ako se nešto nalazi u muzeju, to je eksponat. legalni dokument je dokument koji je država priznala i koji samo može da se uzme iz državne institucije.

i sad gledam "svađu" između hrama i muzeja po pitanju toga đe treba teslina urna da stoji. hram kaže da treba da stoji u crkvi jer je njemu otac bio svešteno lice, a država tvrdi da treba da stoji u muzeju, jer je tu pola vijeka. i po nekim zapisima, ujak teslin je rekao da to u stvari nije teslin pepeo.
    znači, sveštena lica daju sebi za pravo da se otimaju oko nečega, država se drži nauke, a ujak se možda neđe opjanio i rekao ovako nešto. a možda je lagao. a možda je rekao i istinu.

i opet se vraćamo na verzije, a ko nama daje pravo da tumačimo/sudimo o tome koja je tačna i ko je u pravu?

Thanks Thanks Given 
    27
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    19 Posts

kao objektivac, čitam 2 strane i jedino mogu da dođem do zaključka da istina kao istina ne postoji. da postoje samo verzije priče.
    evo recimo ja napišem knjigu danas o tome kako sam išla 7 dana na more i u njoj ispričam par priča, događaja, opišem mjesto. neko je izda posle 30godina i krene da se čita. i onda se nađe neko da kaže: nije istina da je ovaj hotel izgledao ovako, jer sam ja tada bio tamo. zavjesa nije bila crvena nego bež.
    po njegovoj verziji ja lažem.
    i ukapirah da istina ne postoji, postoje verzije i postoji samo subjektivni doživljaj istih.
    i kakva je to jedna jedina istina (jer ne mogu postojati dvije), ako je svako tumači na svoj način?
    evo ne znam.
    Pa realno hotel (ili ta zavjesa mada je to za zavjesu los primjer jer mogu biti razlicite zavjese u razlicite sobe) nije mogao da ima dva izgleda u potpuno identicno vrijeme. Dakle neko od vas dvoje ne govori istinu. Mozete vi oboje tvrdit da je istina da je izgledao tako i tako (razlicito tvrdite) ali samo jedno je u pravu.
    Vas dvoje mozete oboje biti ubijedjeni da govorite istinu i da ste bas vi u pravu, ali opet, istina je samo jedna, i samo jedan izgled hotela je tada bio. Ovaj sto grijesi moguce da je zaboravio te neke detalje ali on je ubijedjen da je hotel tako izgledao. Kako ga razuvjeriti da grijesi? Cinjenicama. Npr da imas fotografiju hotela iz te godine. Te cinjenice su u vjeri njihove Svete Knjige. I to je samo ta jedna istina.
    17 Al-Isra, 37:
    Ne hodi po zemlji nadmeno, jer zemlju ne možeš probiti ni brda u visinu dostići.

Thanks Thanks Given 
    3,599
    Thanks Thanks Received 
    6,871
    Thanked in
    3,593 Posts

A sto ako je jedan od tih gostiju bio daltonista? Ili mozda oba?

Sto ako je fotografiju crno-bijela? Ili se vremenom istrosila pa ne predstavlja boje onakve kakve su bile? Fotografija i nije neki dokaz.

Kazes da su cinjenice u vjeri svete knjige? Koje? Posto ima nebrojeno masu 'dogadjaja' koji su u razlicitim svetim njigama opisane na razlicite nacine... Koja je od tih verzija istinita?
    --------------------------
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    27
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    19 Posts

Promasio si poentu mog posta. Imas istu zabludu kao goozica. To sto dvije osobe razlicito vide jednu istu stvar ne znaci da ta stvar moze imati dva izgleda. Ako neko kaze ja vidim kocku a drugi ja vidim krug, to ne znaci da to sto vide moze biti i krug i kocka jer moze biti samo jedno od to dvoje. (sad nadjite sliku krug u kocku ili nesto slicno pa opet promasite poentu mog posta )

Kroz razlicite svete knjige vazili su razliciti zakonici jer je bilo razlicito vrijeme. Ti zakoni su bili ili potvrdjivani ili dokidani ili prepravljani u narednim svetim knjigama. Naravno neke su i ljudi izmijenili zato su slati toliki poslanici da opet vrate narod na pravi put.
    Po islamu Kuran je poslednja bozija objava, a samim tim i poslednja istina koja potvrdjuje knjige prije nje, ali kao finalna objava treba da se slijedi jer su njeni zakoni vazeci do sudnjeg dana.
    Naravno ja nikom nista ne namecem, niti zelim sad da otvaram neku raspravu samo kazem onako kako jeste iz moje perspektive, sada ce doci Sundjer da vam kaze kako treba slijediti Bibliju, ili neko od ateista kako treba slijediti Evoluciju ili nesto sasvim cetvrto. Vidite dakle da mi svi nesto razlicito uzimamo za istinu, ali opet kazem istina moze biti samo jedna.
    17 Al-Isra, 37:
    Ne hodi po zemlji nadmeno, jer zemlju ne možeš probiti ni brda u visinu dostići.

Thanks Thanks Given 
    3,599
    Thanks Thanks Received 
    6,871
    Thanked in
    3,593 Posts

Quote Originally Posted by Archi View Post
    Promasio si poentu mog posta. Imas istu zabludu kao goozica. To sto dvije osobe razlicito vide jednu istu stvar ne znaci da ta stvar moze imati dva izgleda. Ako neko kaze ja vidim kocku a drugi ja vidim krug, to ne znaci da to sto vide moze biti i krug i kocka jer moze biti samo jedno od to dvoje. (sad nadjite sliku krug u kocku ili nesto slicno pa opet promasite poentu mog posta )
    Znaci mi smo u zabludi a ti nisi? Dobro je da smo to apsolvirali.

A da vidim oce li ti svatit' moju poentu... Mozes ti da kazes da si ti vidio krug, ja da kazem da sam vidio kocku a da je 'pravi' oblik zapravo neki treci ili cak nepravilni... Kapiras li sad poentu?

Kroz razlicite svete knjige vazili su razliciti zakonici jer je bilo razlicito vrijeme. Ti zakoni su bili ili potvrdjivani ili dokidani ili prepravljani u narednim svetim knjigama. Naravno neke su i ljudi izmijenili zato su slati toliki poslanici da opet vrate narod na pravi put.
    Ja pricam o ISTOM vremenu, razlicito ispricanim. Nadam se da ne moram da ti vadim primjere, mozes ih i sam nac na gomilu. Na to da su 'ljudi izmjenili' cu se samo slatko nasmijat' s' obzirom da su ih ljudi pisali, mjenjali i propovjedali. Ma koja da je 'sveta knjiga' u pitanju... Ali da se ne udaljavamo...

Po islamu Kuran je poslednja bozija objava, a samim tim i poslednja istina koja potvrdjuje knjige prije nje, ali kao finalna objava treba da se slijedi jer su njeni zakoni vazeci do sudnjeg dana.
    Naravno ja nikom nista ne namecem, niti zelim sad da otvaram neku raspravu samo kazem onako kako jeste iz moje perspektive, sada ce doci Sundjer da vam kaze kako treba slijediti Bibliju, ili neko od ateista kako treba slijediti Evoluciju ili nesto sasvim cetvrto. Vidite dakle da mi svi nesto razlicito uzimamo za istinu, ali opet kazem istina moze biti samo jedna.
    Eto, po islamu je tako. Po nekoj drugoj religiji nije tako. Ponovo guzino pitanje... sto je istina onda?

Istina je cesto suvise komplikovana (ili SIVA radi ilustracije) da bi se tako jednostavno okarakterisala kao takva. A za religiju da ne pricam gdje ima milion verzija istih stvari... I tu pricam i o dogadjajima i o 'likovima' (posto je to za mene kao neka prica za djecu) i o svemu ostalom. Ti vjerujes u jedno i smatras da je to istina. I da svi drugi zive u lazi... Koliko je to ograniceno i sebicno, ti sam odluci...
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Znaci Iskrenost je ta koja vodi covjeka do prave istine.

Moze li se ovo osporiti?
    Dobro došao Darko, iskreno mi je drago što si opet ovde sa nama. Citirat ću jedan ajet iz Kur'ana nadovezujući se tvoju priču:

On daruje znanje onome kome On hoće, a onaj kome je znanje darovano – darovan je blagom neizmjernim. A SHVATITI mogu samo oni koji su RAZUMOM OBDARENI. (2, 269).

Znanje može biti darovano od Boga bilo kome, pa i nevjerniku iz Bogu znanih razloga, međutim, razum očigledno mora da se na neki način zasluži. Ovaj ajet po mom shvatanju nam govori da je kod Allaha s.w.t. razum na većem nivou od znanja, jer razum očigledno postaje uslov za onaj drugi svijet.
    Last edited by Mabus; 19-06-15 at 15:41.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    2 Posts

Ko je Vođen "lud"...?
    Zelim vam samo jedno, a to su dvije stvari: "rad, red i disciplinu".

Thanks Thanks Given 
    5,195
    Thanks Thanks Received 
    9,384
    Thanked in
    4,545 Posts

@fidele, ti kao da si mene pitao kako da odgovoriš.

zašto bi neko rekao da ja lažem, ako sam ja "tekstualni svedok" kao što postoje isti u svetim knjigama?
    zašto je tekstualni svedok svete knjige priznatiji od tekstualnog svedoka nekog, recimo, putopisa?

@archi, ne možeš da kažeš da živimo u zabludi, možeš samo da odgovoriš na pitanja i ne možeš da me ubjeđuješ u nešto jer sveta knjiga kaže nešto.
    pra pra pra pra...đed moje majke je bio sudija kod sv.petra, uloga mu je bila da miri narod, da brani od krvnih osveta, po čemu je i dobio prezime.
    vjeruješ li ti meni ili ćeš tražiti neke knjige koje to potvrđuju? šta ako je zapisano, a nije tako? šta ako je tako a nije zapisano?
    ubjeđujem li te ja da je to istina?

Thanks Thanks Given 
    3,599
    Thanks Thanks Received 
    6,871
    Thanked in
    3,593 Posts

Quote Originally Posted by Mabus View Post
    On daruje znanje onome kome On hoće, a onaj kome je znanje darovano – darovan je blagom neizmjernim. A SHVATITI mogu samo oni koji su RAZUMOM OBDARENI. (2, 269).

Znanje može biti darovano od Boga bilo kome, pa i nevjerniku iz Bogu znanih razloga, međutim, razum očigledno mora da se na neki način zasluži. Ovaj ajet po mom shvatanju nam govori da je kod Allaha s.w.t. razum na većem nivou od znanja, jer razum očigledno postaje uslov za onaj drugi svijet.
    Prijatelju, znanje se stice ucenjem. Ako se ti ne zalazes za svoje znanje, mogu ti svi bogovi 'darovat' sto oce, ti ces bit' nepismen. Nadam se da ti je toliko darovao da shvatis ovo...

Cekaj, on znanje 'daruje' kome on zeli, iz njemu znanih razloga ali ti sad kazes da znanje mora da se zasluzi? Pa jel' iz samo njemu znanih razloga ili po zasluzi? Po kojoj zasluzi? Po onoj koliko vjerujes u alaha? A ovi ostali koji ne vjeruju nisu 'darovani' znanjem? Ili jesu, iz njemu znanih razloga? Kojih? Ili po zasluzi? Kojoj?
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    5,195
    Thanks Thanks Received 
    9,384
    Thanked in
    4,545 Posts

Quote Originally Posted by Nista View Post
    @Goozice, mudri u neke mudre knjige vele ovako- Istina jeste. Uzmes vodu na primjer da popijes. Ona jeste, takva kakva je. E sad 10 ljudi je proba, jednome je hladna ,drugome topla, trecem taman, cetvrtom slankasta, petom bljutava.... Sestom dobra, sedmom zla, osmi ce isfolozofirati oko nje, deveti se zakunuti u svoju cesmovacu, 100000000 je popiti i iskusiti takvu kakva jeste(nece mu se javiti prethodne ideje u glavi). Onda on kaze, voda je takva kakva jeste. A Ovih 10 ce reci bla bla nije rekao tako ,mislio je onako, ne sa cesme nego iz case ne iz case nego iz boce, ne iz plasticne nego staklene zelene boje od pola litre, ne od pola nego od litar, ne zelene nego crvene. I onda predju na boce sa boce na etiketu sa etikete na cep sa cepa na dno sa dna na vrh i tako. To ti je odlucivanje. Kako to tako i sve ostalo.
    istina je da je voda bez mirisa i ukusa. tako je zapisano.
    ja popijem prolom, meni ima ukus metala.
    znači, voda nije bez mirisa i ukusa.
    znači, istina ne postoji, jer ne postoje dvije istine.

Page 7 of 121 FirstFirst ... 345678910111757107 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)