Za Rea.Nisam ni mislio da poredis Hitlerovu Njemacku u bilo cemu sem u pragmaticnosti, vec sam samo skrenuo paznju da ce pojedini to zanemariti i jedva docekati. Najmanje bitno od svega.Ja se nadam tom pozivu u narednih 12-tak mjeseci, pa da zapjevamo. Ostajem pri misljenju da je zapadu lakse da nas primi u klub, pa da ubrza promjenu vrijednosti, nego da otvara jos jedno zariste pored vec postojeceg koje je ogromno.Promjena nacina razmisljanja kod vecine gradjana i usvajanje tekovina zapadne civilizacine ide svojim, za moj pojam sporim, ali ipak kakvim takvim tokom.Ako se poredi nacin razmisljanja sa pocetka, pa onda sa kraja, devedesetih, pa sa pocetka ovog vijeka, primjetne su velike razlike.Ako se poredimo sa Srbijom, odmakli smo ohoho i idemo sprintom. Ako izuzmemo BiH koja je nazalost protektorat, prijemom nas i Makedonije, ostace Srbija okruzena Natom sa svih strana da se krcka za neko buduce vrijeme koje bog zna sta ce donijeti.Bobby, nije problem pravoslavlje. Pa pobogu jedna Turska je od kada u Natou, a slozicemo se da su vece kulturoloske razlike u pitanju. Problem je sto smo mi ex komunisticka zemlja koja se mora jasno distancirati od proslosti i pokazati EU da je dio njihove familije. Svaka bivsa komunisticka zemlja je prvo usla u Nato, kao dokaz odricanja od proslosti, da bi kasnije bila primljena u EU.

Reply With Quote
Bookmarks