View Poll Results: Mislim da u svijetlu pogoršanja odnosa Zapada i Rusije:

Voters
186. You may not vote on this poll
  • 1. Crna Gora treba čvršće stati uz Zapad (EU,SAD i NATO) bez obzira na moguće posljedice toga

79 42.47%
  • 2. Crna Gora treba prekinuti dosadašnji pravac i držati se Rusije, bez obzira na posljedice toga

23 12.37%
  • 3. Crna Gora treba odustati od svrstavanja uz bilo koju stranu, bez obzira na posljedice toga

57 30.65%
  • 4. Pogoršanje odnosa Zapada i Rusije se neće desiti, tako da sve ovo trebamo zanemariti

11 5.91%
  • 5. Teško se cijepam kao ličnost u ovom traumatičnom opredjeljivanju/ ne znam

16 8.60%
Page 57 of 165 FirstFirst ... 74753545556575859606167107157 ... LastLast
Results 1,401 to 1,425 of 4116

Thread: Crna Gora u odnosu na novu realnost i geopolitički sukob Zapada i Rusije

Thanks Thanks Given 
    115
    Thanks Thanks Received 
    4,638
    Thanked in
    2,738 Posts

El re
    Nema se potrebe za nekom jačom kampanjom. Dovoljno je javnosti prezentovati sledeće stvari.
    Ja kao Crnogorac sam se osjetio povrijeđen, da ne kažem i ponižen izjavama zvanične Rusije.
    Kada kažem zvanične mislim na izjavu vodećeg politikologa Rusije Leonida Rešetnjikova o tome da je Crna Gora pseudodržava, stavljajući nas u isti rang sa Kosovom (i oni su pseudodržava po njemu).
    Mislim na izjavu ambasadora Rusije Aleksandra Čepurina o tome da imamo majmunsku politiku.
    Mislim na izjavu Mihaila Aleksandrova da Rusija ima 10.000 tenkova i da ako zatreba mogu da mobilišu vojsku od par miliona ljudi koja će pomoći Srbiji da osvoji Kosovo i Crnu Goru.
    Zvanična Moskva to nije opovrgnula, pa samim tim kao i svako zdravorazumsko čeljade narodski rečeno ne volim da me "šamaraju".
    Zato ma koliko ne volim NATO zbog svojih (ne)djela, ipak biram ljude koji me neće osvajati, nazivati, majnunom, nipodoštavati...

Poslato sa super-moćne pisaće mašine Galaxy S4 x2
    Last edited by Bugi; 11-01-15 at 00:32.
    -> Forma za naručivanje online stvari <-

Bugi Vugi tapši Raduj se!

Thanks Thanks Given 
    2,547
    Thanks Thanks Received 
    528
    Thanked in
    251 Posts

Mislim da pomalo krivo procjenjujete raspoloženje građana Crne Gore.
    Dovoljno bi bilo zatražiti da se svaki državljanin Crne Gore javno odredi (imenom i prezimenom) i siguran sam da bi najveći broj bio onih neodlučnih, potom onih koji bi bili za pristupanje NATO-u, dok bi najmanje bilo onih koji su odlučni u svom anti Nato stavu.
    Rusija u svoj toj priči i nije previše bitna. Možemo mi voljeti ruske bajke, ruske pjesme, priče, romane, nepreglednu stepu, ...možemo biti i u stanju poluopijenosti tom velikom zemljom i velikim narodom. No, vjerujem da velika većina građana Crne Gore ipak shvata da ne pripada tom svijetu, ne kažem ni boljem, ni gorem, već drugačijem.
    Ja zbilja volim i Ruse i Rusiju, ali činjenica je da bolje razumijem i Engleza i Njemca, nego Rusa. Imamo više zajedničkih tema, imamo više zajedničkih interesovanja i interesa.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by Dača View Post
    :blah:

Fotomontaža. Jedan Time magazine se ne bi spustio ovako nisko, nije to vaš Kurir
    Last edited by Rakun; 11-01-15 at 01:01.
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by RoNN|3 View Post
    Slijedi jedan kratak osvrt na nekoliko tvrdnji i od mene.

El Re, na stranu tvoji zaključci, iza njih ne stoje principi i dosljedna logika. Nemoguće je da ti je istorija toliko nepoznata i ne znam kako si uspio u glavi pomirit toliko protivrječnih ideja. Argumenti koje ti daješ jednako stoje iza najvećih zločina.

Jedan čovjek je davno rekao da jaki čine što mogu, a slabi trpe što moraju. Što god ti mislio, ove riječi, koje stoljećima veoma dobro opisuju svjetski poredak, nijesu nikakva tajna većini svjetske populacije. No ti objašnjenja nalaziš u zapadnoj izuzetnosti: tekovine Rima, uređeni svijet, zapadne vrijednosti itd. Bilo bi tačnije to nazvat zapadnim izuzećem jer jedina dosljedna ideja u tvojemu pisanju jeste izuzeće djelanja Zapada od osnovne moralne kritike. U tome tvoje riječi nijesu izuzetne, naprotiv, svaka zločinačka sila ima ljude kao što si ti. Mogli su ljudi čut u svoje vrijeme o tekovinama Osmana i osmanlijskim vrijednostima, tekovinama Arijevaca i arijevskim vrijednostima, tekovinama revolucije i sovjetksim vrijednostima, tekovinama dinastije Ćing i kineskim vrijednostima i donošenju uređenosti i mira, a za to vrijeme su vojske uništavale milione ljudskih života.

Zanimjivo je da "Zapad ne pregovara", ali je mnogo zanimjivije kako je zapadna civilizacija došla u jak položaj koji joj to omogućuje. Jedno objašnjenje jesu nekakve tekovine, vrijednosti i principi. Jošte jedno jeste činjenica da je ta civilizacija izbrisala ljude sa nekoliko kontinenata, prisvojila ih, posijala teror po ostalima koliko je mogla i na opustošenu zemlju dovela robove. To nije zlo, nego pročitajte ponovo? Ne bih opet gubio vrijeme, zaista.

Da Zapad želi proširit se i napravit Zapad od ostatka svijeta je mit. Tačno je da stanovnici Zapada uživaju mnoge slobode i prava. (Zanimjivo je kako je do toga došlo. Opet tekovine starog i novog Rima i "vrijednosti", sigurno.) Tačno je da većina ljudi želi živjet u takvim ili boljim uslovima, ali nije tačno da je Zapad ikada podržao takav razvoj događaja u bilo kojem dijelu svijeta ako mu to nije bilo u interesu, već je takva društva brutalno razarao. Zato je krajnje odvratno tvrdit da ljudi koji kritikuju Zapad jesu licemjeri zato što bi najradije živjeli upravo na Zapadu. Na Zapadu ljudi ne trpe torturu spoljne politike Zapada, tako da se izbor sam nameće. Takođe je odvratno stavove drugih ljudi a priori pripisivat frustracijama, psihozama i sl. i nazivat "srpskom" istinu koja je očigledna mnogo većem broju ljudi.

Da nema ništa bolje i savršenije od terora i zatiranja svake demokratije koja ne nudi svoje resurse i radnu snagu Zapadu, kao i podržavanja najbrutalnijih diktatura koje to nude, može reć samo čovjek koji nije ni dva minuta razmišljao o tome. Isti taj argument je bio na usnama branitelja onih koji su cijele narode izbrisali ili porobili. Ako ljudi nekada nijesu mogli zamislit društvo bez robova i robovlasnika ili društvo bez vojvoda, prinčeva, kraljeva i kmetova, to mogu danas. Možda su ljudi tada trebali slušat apologete poput tebe? Ti govoriš kao da se Zapad nikada nije mijenjao, što nije tačno jer njegov narod neprestano radi na promjenama, što ti takođe ne može bit nepoznato. Poučen time, koja je tvoja pozicija? Radit na stvaranju društva slobode, demokratije i ljudskih prava, bez političkih atentata, agresije, terorizma itd, pri čemu možda je ulazak Crne Gore u NATO i svrstavanje uz Zapad nužan korak? Ne, nego desni centar ili nešto desnije od toga, ovo što Zapad čini je nešto najsavršenije što postoji i što se može zamislit, sve bolje je u domenu svevišnjega, a Crna Gora nije Kazahstan i zato joj je mjesto na zapadu. Pametnome dosta.
    Kada će ljudi da se okrenu sebi i svojoj zemlji. Znam ja da je dosta toga što si napisao U POTPUNOSTI TAČNO, ali me u isto vrijeme živo zabolje kada je interes moje zemlje da uđe u neku Alijansu pa makar bila i zločinačka
    Da li NATO djeluje prema svojim interesima (obara demokratski izabrane vlasti i podržava diktatore) ? Nesumljivo
    Da li je članica NATO-a u obavezi da učestvuje (kako neki rusofili pokušavaju da LAŽU ili su jednostavno GLUPI) ? Većina članica nikada metka nije ispalila
    Da li ovoj zemlji leži spas u NATO-u ? Pošto svi naši susjedi žele da čope malo Crne Gore, i to javno kažu - nesumljivo da nam treba zaštita

Protivnicima ulaska Crne Gore u NATO je ostalo samo da se pozivaju na emocije, a od njih se ne živi

ČINJENICE:

- postoji aktivna ideja Velike Albanije koju podržava veliki dio albanaca u Crnoj Gori
    - Dačić je izjavio da je Srbiji interes da izađe na more
    - ta vaša Rusija kao "vjekovni prijatelj" Crne Gore je naziva "pseudodržavom"
    - ta vaša Rusija kao "vjekovni prijatelj" Crne Gore nudi svoju pomoć Srbiji ako krene na Crnu Goru
    - "Bošnjaci" u Crnoj Gori žele sjever Crne Gore
    - drugi Srbi pikiraju na dio našeg primorja
    CRNA GORA NEMA MOĆ DA SE ODBRANI KAD (ne AKO) NEKI OD GORE NAVEDENIH SCENARIJA KOJI SU VEĆ POČELI SA OSTVARIVANJEM DOBIJE NA INERCIJI
    I ŠTA NAM OSTAJE ?

Nekim protivnicima NATO-a ostaju samo tolika ljubav prema iračanima da bi radije gledali svoju propast nego bili član kluba u kojem su par zločinaca, a većini ostaje opipljiva mržnja prema ovoj zemlji za koju bi najviše voljeli da se izbriše iz istorije.
    Volio bih da neko od protivnika učlanjenja u Alijansu istupi sa riječima "NISAM ZA ULAZAK U NATO JER ŽELIM DA SE ZATRE TRAG CRNE GORE" da imamo barem jednog iskrenog protivnika ulaska u NATO. Čestitao bih mu i dao rep+ za iskrenost
    Last edited by Rakun; 11-01-15 at 02:12.

Thanks Thanks Given 
    2,051
    Thanks Thanks Received 
    6,299
    Thanked in
    2,928 Posts

Quote Originally Posted by Rakun View Post
    Volio bih da neko od protivnika učlanjenja u Alijansu istupi sa riječima "NISAM ZA ULAZAK U NATO JER ŽELIM DA SE ZATRE TRAG CRNE GORE" da imamo barem jednog iskrenog protivnika ulaska u NATO. Čestitao bih mu i dao rep+ za iskrenost
    Pazi, uglavnom se poteže tragedija u Murinu, no, nekako se zaboravlja da je na takvu argumentaciju najviše prava imao Japan ... Ipak, pridružiše se ,,zlikovcima'' i danas su đe jesu, naravno, nisu zaboravili svoju tragediju, niti će ikad. Jesu li Japanci manje moralni od nas?

To da ima protivnika ulaska u NATO jer bi to značilo da je san o nestajanju Crne Gore gotov stoji, ali takvi neće to javno da kažu jer znaju kakav bi to kontraefekat postiglo, odnosno, bili bi najbolji propagatori među stanovništvom za ulazak u NATO.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    Čak i mnogi među onima kojima nezavisnost nije (bila) na srcu, dva puta bi razmislili i siguran sam na kraju našli više nego jak interes za tim da im potomstvo raste i živi u miru.
    Ово да чита неко ван Црне Горе, сигурно би климнуо главом, не познавајући ситуацију у Црној Гори.

Православно становништво у Црној Гори (а и дио Муслимана) једно је национално биће, или да кажем један народ (кад је изјашњавање по националном питању предмет спора). То је нешто што је непотребно доказивати јер се унутар једног браства, рода, па чак и уже породице налазе чланови који имају другачији став и другачије национално изјашњавање. А говоримо о крвно повезаним групама. Само та чињеница је сачувала прије свега територијално јединство Црне Горе, па онда и мир и коегзистенцију (Јер не можемо баш говорити о потпуној слози). Да тога нема, и да су Срби и Црногорци у Црној Гори неповезани крвно и на сваки други начин, Црне Горе одавно не би било, макар не у овом садашњем изгледу.

Зато заиста опрезни требају да буду сви они који кокетирају са тим јако осјетљивим моментом и заговарају неке идеје које игноришу ту крху реалност Црне Горе. Јер може да им се деси да им се идеје остваре и једног јутра се пробуде у Црној Гори у којој брата заиста више неће бити брига за брата, па им се та реалност напрасно не свиди.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Дирижабл View Post
    Ово да чита неко ван Црне Горе, сигурно би климнуо главом, не познавајући ситуацију у Црној Гори.

Православно становништво у Црној Гори (а и дио Муслимана) једно је национално биће, или да кажем један народ (кад је изјашњавање по националном питању предмет спора). То је нешто што је непотребно доказивати јер се унутар једног браства, рода, па чак и уже породице налазе чланови који имају другачији став и другачије национално изјашњавање. А говоримо о крвно повезаним групама. Само та чињеница је сачувала прије свега територијално јединство Црне Горе, па онда и мир и коегзистенцију (Јер не можемо баш говорити о потпуној слози). Да тога нема, и да су Срби и Црногорци у Црној Гори неповезани крвно и на сваки други начин, Црне Горе одавно не би било, макар не у овом садашњем изгледу.

Зато заиста опрезни требају да буду сви они који кокетирају са тим јако осјетљивим моментом и заговарају неке идеје које игноришу ту крху реалност Црне Горе. Јер може да им се деси да им се идеје остваре и једног јутра се пробуде у Црној Гори у којој брата заиста више неће бити брига за брата, па им се та реалност напрасно не свиди.
    ...
    ne bih se osvrtao (kao što to uglavnom ne činim na komentare ljudi meni dalekih mentalnih svjetova), ali prosto (najviše zBog mladih ljudi, treba uvijek razbijati mitove poput onih da je rat među narodima u Crnoj Gori nemoguć kao pojava.

Na žalost, ne samo da u Crnoj Gori tlo za zastrašujuće međuetničke i ideološke sukobe itekako postoji, te da je isto itekako plodno, već ovaj prostor još nije zacijelio krvave rane ni iz ne tako davne prošlosti.
    Podsjećaću (koliko god to bude trebalo) da je WWII rat u Crnoj Gori uglavnom bio krvavi obračun među njenim stanovništvom različitih nacionalnosti i vjera.
    U mojim Vasojevićima i dan danas se zna koja kuća je bila partizanska, koja četnička, a iz koje su regrutovani balisti. I dan danas (gotovo 70 godina kasnije) zna se ne samo ko je iz kog doma ubijen, već vrlo često i koji dom duguje tu krv.
    Službeni podaci jugoslovenskih komisija za istraživanje ratnih zločina i popis žrtava rata (rađeni u periodu do 1964.) govore da je na prostoru Crne Gore (i sa njenog prostora) ubijeno 18.573, dok je ranjeno ili učinjeno invalidima cirka 14.136. Ovaj popis je rađen za potrebe međudržavnih razgova sa SR Njemačkom na kojima je SFRJ potraživala ratnu odštetu. Popis nije uključivao žrtve u redovima četnika i drugih neprijateljskih vojski sastavljenih od domaćeg stanovništva. Njih su bile obavezne zaboraviti i vlastite porodice. Istraživanje koje je paralelno proveo Žerjavić procijenilo da je broj stradalih sa područja Crne Gore ne manji od 20000 ljudi.
    2009. Savo Gregović je objavio knjigu (mislim da se zove) "Pucaj, rat je završen" u kojoj je imenom i prezimenom popisao preko 5800 ubijenih četnika sa prostora Crne Gore.
    Nijedan istoričar (domaći ili iz regiona) nema drugačiji stav sem onog da je broj stradalih koje je u CG skrivio (njemački i italijanski) okupator manji od 2000! Šta to znači?? Pa da smo se uglavnom ubijali, kasapili i zatirali među sobom!

Toliko o našoj nespremnosti da se međusobno ubijamo zBog vjere, nacije ili ideologije. Ne daj Bože da nas ko (u promijenjenom regionalnom i geopolitičkom ambijentu) pomami i pruži nam priliku opet.Samo neopisivo naivan čovjek može misliti da bi priliku da se ubijamo propuštili.

Zašto se nijesmo ubijali '90-ih? Pa zato što to Miloševiću u tom trenutku nije odgovaralo. Trebala mu je što stabilnija situacija u Srbiji i Crnoj Gori da bi uopšte imao i teoretsku šansu pomagati (logistički i diplomatski) pobune Srba i rat koji je tamo vodio. I pitanje Kosova je tada bilo ostavljeno za kasnije jer ništa nije smjelo ugroziti srpske ratne napore zapadno od Drine.
    Ipak atmosferu srpskog naci-fašizma itekako su početkom '90-ih u CG promovisali domaći izrodi, pa je u strahu za svoje živote tih godina Crnu Goru napuštilo puno Crnogoraca, a broj odseljenih Bošnjaka, Albanaca i Hrvata mjerio se u hiljadama. Danas su svi ti ljudi sa svojim potomcima većinom po Evropi i SAD, i kada ih pitate što ste otišli, svi će vam bez puno pauze reći da je to bilo zBog straha od rata i straha za živote najmilijih. A taj strah bio je, na žalost, više nego realan. Bukovica, Štrpci i Kaluđerski laz tih godina bili su zloslutne najave onog šta se Crnoj Gori može desiti svakog trenutka.

No, ti si izgleda suviše mlad, pa kako bi to znao.

Građani Crne Gore (neki svjesno, a neki podsvjesno) itekao dobro znaju da mir u Crnoj Gori ne treba uzimati zdravo za gotovo i da je on mnogo ranjiviji nego što to na prvi pogled izgleda i što se želi prikazati.
    Svaki put kad krene zaklinjanje u međunacionalni sklad to se čini jer postoji realna prijetnja da on (pa samim tim i mir) budu ugroženi.

Ostala mangnovenja i delijrijumi kojima se negira da na prostoru Crne Gore živi nekoliko afirmisanih nacija (već se tvrdi da je to jedna nacija ili najviše dvije) ne zaslužuju komentar.
    Last edited by El Re; 11-01-15 at 12:59.

Thanks Thanks Given 
    1,040
    Thanks Thanks Received 
    4,135
    Thanked in
    2,331 Posts

...
    Ostala mangnovenja i delijrijumi kojima se negira da na prostoru Crne Gore živi nekoliko afirmisanih nacija (već se tvrdi da je to jedna nacija ili najviše dvije) ne zaslužuju komentar.
    Свакако да на тетирторији ЦГ постоји више афирмисаних нација, ал постоји једна већинска, којој без претјеривања припада преко 70% становништва Црне Горе.
    Основни задатак сваке власти у ЦГ би требао бити да тај већиниски народ што више интегрише и национално увеже.
    Није питање независности и НАТО-а сјеме раздора.Сјеме правог раздора у већинском народу је посијано оног тренутка када се партија коју је листом гласао највећи дио тог већинског становништва подијелила.Да су Булатовићи били мало храбрији да тих година да крену путем својих славних предака а не путем Београда, ми данас не би кусали ову и овакву политичку збиљу.Тај раздор је само озваничен на попису 2003 и 2011.Данас више нема Београда, и сада се може несметано радити на развоју нације, можда и кроз компромисе, али никако кроз дуализме.Само је потребна воља власти, која у тим нажалост у тим процесима види своју главну опасност.Ипак природа се не може зауставити.

Наравно постоји и онај дио становништва који би и могао бити дио већинског народа, али је он је под одређеним углавном страним утицајима трајно промијењен.Мислим на дио Срба и Бошњака, и ту помоћи нема.

П.С.
    Ево ме ка др. Нино Распудић, наздравље мени...
    Last edited by BAR; 11-01-15 at 12:28.
    Црногорце је одржало црногорско срце.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ја не видим да си ти у том посту ишта друго рекао, осим што си потврдио да заиста не желите да се пробудите у реалности у којој неће бити важно да ли ће се у Црној Гори сукобити најближи род.

У твојим Васојевићима заиста постоје ето и ти сам потврди, породице и братства која се различито декларишу. Ти људи су некада били ближе крвно повезани, данас мало мање. Не постоји братство у Црној Гори, које је униформно национално гледано. То се не да негирати. Можете да ударате главом у зид ако вам је воља, али не можете да тврдите да постоји братство, или су јако ријетка, у којем се свак изјашњава као Србин или свако као Црногорац.

Не само то, него нарочито и унутар једне проширене, па и нуклеарне породице постоје разлике. Око мене их је сијасет.

2009. Savo Gregović je objavio knjigu (mislim da se zove) "Pucaj, rat je završen" u kojoj je imenom i prezimenom popisao preko 5800 ubijenih četnika sa prostora Crne Gore.
    Nijedan istoričar (domaći ili iz regiona) nema drugačiji stav sem onog da je broj stradalih koje je u CG skrivio (njemački i italijanski) okupator manji od 2000! Šta to znači?? Pa da smo se uglavnom ubijali, kasapili i zatirali među sobom!
    Прочитао сам ту књигу. Италијанска окупација до Тринаесто-јулске побуне је била блага. Почетак терора малтене у свим крајевима Европе се биљежи тамо гдје Њемци преузимају контролу, што се код нас десило 1943. ( У Србији је терор дакле почео одмах по окупацији, а дјелимично ублажен протјеривањем Партизана из Србије).

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by BAR View Post
    Свакако да на тетирторији ЦГ постоји више афирмисаних нација, ал постоји једна већинска, којој без претјеривања припада преко 70% становништва Црне Горе.
    Основни задатак сваке власти у ЦГ би требао бити да тај већиниски народ што више интегрише и национално увеже.
    Није питање независности и НАТО-а сјеме раздора.Сјеме правог раздора у већинском народу је посијано оног тренутка када се партија коју је листом гласао највећи дио тог већинског становништва подијелила.Да су Булатовићи били мало храбрији да тих година да крену путем својих славних предака а не путем Београда, ми данас не би кусали ову и овакву политичку збиљу.Тај раздор је само озваничен на попису 2003 и 2011.Данас више нема Београда, и сада се може несметано радити на развоју нације, можда и кроз компромисе, али никако кроз дуализме.
    Nijesam ja o tome govorio Bar. Sa mnogim tvojim tezama bih se složio. Ali to (šta je trebalo učiniti, kada i kako) je druga tema.
    Ja sam samo podsjetio (prosto da dio zanesenih ne živi u zabludi) da smo se mi itekako u prošlosti ubijali zBog vjere, nacije i ideologije.
    Da nesreća bude veća, gotovo sve naše dileme ista su ona pitanja zBog kojih su se naši preci i ubijali.
    Prema tome podsticati mantru kako je takvo nešto danas nezamislivo je ne samo suludo, već je i svojevrsna uvreda naših predaka obzirom da se time sugeriše kako su oni bili krvožedne budale i nijesu znali što rade.
    Rat je (kako je to jedan veliki um davno rekao) nastavak politike drugim sredstvima. On je imanentan čovjeku i njegovo izumiranje može se desiti samo sa izumiranjem čovjeka (ljudske vrste) kao njegovog protagoniste ili aktera.
    Zločini i razaranja su samo pojavni oblici rata. Bez njih rat to ne bi ni bio.

Kad god čujem buncanja kako je neđe (bilo đe) rat nemoguć, uvijek se sjetim Bosne u predvečerje rata. Zaklinjanje u ljubav, komšijsku solidarnost, uspomene na to ko je kome nosio baklave i gurabije i o kom prazniku. Za to da jedni drugima počnu glave otvarati bilo im je potrebno svega 2-3 dana.
    Kao mlad, tokom školskih raspusta, iz rodne Podgorice bi često išao u Vasojeviće, na selo kod babe i đeda. Puno sam vremena sa njima provodio. Nikada neću zaboraviti kako mi je pričano ko je sve iz našeg doma i iz naše rodbine ubijen i ko ga je ubio. Usput, znali smo proći seoskim sokacima i livadama, i znali bi ponekad zastati i pokazati mi: "Vidiš sine ovo mjesto? Tu ti je stric ubijen", pa onda sljedeći put: "vidiš ovaj sokak? Tu su tvog prađeda zvjerski ubili.."..Mog đeda i babe nema odavno...Ali kad god prođem tim mjestima osjećam teret i tugu iako te ljude iz svoje rodbine nikada nijesam upoznao...Nikada nijesam imao želju da se svetim bilo kome. Neki iz mog doma tokom rata takođe su okrvavili ruke. I sam đed (očev otac) je učestvovao u ratu i bio je nosilac partizanske spomenice.
    Sve bih učinio da se to poglavlje istorije mojih najbližih zatvori. Ali da li će to biti moguće? Kako biti slijep i ignorisati da ideologija protiv koje se moj đed borio ima toliko sljedbenika? I to u godini 2015.?!

To je jedan (ne i jedini) razlog zBog kog ću uvijek zagovarati članstvo CG u NATO, jer je taj Savez najbolja garancija i preventiva da se na prostoru ove zemlje ideološki, nacionalni i vjerski sukobi ikada ponove.
    Last edited by El Re; 11-01-15 at 13:46.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kako biti slijep i ignorisati da ideologija protiv koje se moj đed borio ima toliko sljedbenika? I to u godini 2015.?!
    Сљедбеници те идеологије су били толико анти-западно настројени да су листом уточиште од Бољшевизма нашли на западу.

edit: Западу, који је тада заиста био лидер слободног, религиозног, десно, тржишно-капиталистички оријентисаног свијета.
    Last edited by Дирижабл; 11-01-15 at 13:02.

Thanks Thanks Given 
    536
    Thanks Thanks Received 
    636
    Thanked in
    386 Posts

Није питање независности и НАТО-а сјеме раздора.Сјеме правог раздора у већинском народу је посијано оног тренутка када се партија коју је листом гласао највећи дио тог већинског становништва подијелила.Да су Булатовићи били мало храбрији да тих година да крену путем својих славних предака а не путем Београда, ми данас не би кусали ову и овакву политичку збиљу.Тај раздор је само озваничен на попису 2003 и 2011.Данас више нема Београда, и сада се може несметано радити на развоју нације, можда и кроз компромисе, али никако кроз дуализме.Само је потребна воља власти, која у тим нажалост у тим процесима види своју главну опасност.Ипак природа се не може зауставити.

Наравно постоји и онај дио становништва који би и могао бити дио већинског народа, али је он је под одређеним углавном страним утицајима трајно промијењен.Мислим на дио Срба и Бошњака, и ту помоћи нема.

П.С.
    Ево ме ка др. Нино Распудић, наздравље мени...

BAR, ja se sjecam kao kroz neku maglu da je Bulatovic prvi bio potpisao neki plan koji je od SFRJ pravio konfederaciju, kad se obratio crnogorskom parlamentu da to obrazlozi nije naisao na podrsku prvo svoje partije, a za ostalo srpstvo da ne pricam. Koju godinu kasnije Narodna Sloga je dps kontuzovala na izborima ali su ih ovi prebrojali u svoju korist, Djukanovic znajuci te rezultate okrece se uspravnoj CG, onda Bulatovicu nije ostalo nista drugo do Jugoslavija bez alternative. Ove dvije i jos mnogo drugih cinjenica govori u prilog tome da ta partija o cijoj podjeli ti pises nije imala nacionalnu svijest, imala je samo trgovacku svijest a narod i drzava su bili njihov trgovacki kapital. Danas poslije toliko godina nista se nije promijenilo, vlada je krenula u nato jer je procijenila da ce im to pomoci da sacuvaju stecene privilegije i oljackani kapital, naravno drugi dio jedinstvenog dps-a je odma otisao u Moskvu da se ponudi, da je vlada krenula za Moskvu, drugi dio jedinstvenog dps-a bi se nudio nato paktu.
    Toliko o nacionalnoj pripadnosti te partije, da postoji neka licitacija javnog tipa da licitiras njihovu naciju iznenadio bi se koliko je to kod njih jeftino, neko je napisao da je patriotizam poslednje utociste svih hulja, taj kao da je pratio nacionalno sazrijevanje dps-a.

Thanks Thanks Given 
    20
    Thanks Thanks Received 
    225
    Thanked in
    150 Posts

Quote Originally Posted by wulfy View Post
    Pazi, uglavnom se poteže tragedija u Murinu, no, nekako se zaboravlja da je na takvu argumentaciju najviše prava imao Japan ... Ipak, pridružiše se ,,zlikovcima'' i danas su đe jesu, naravno, nisu zaboravili svoju tragediju, niti će ikad. Jesu li Japanci manje moralni od nas?
    Pa Japanci nisu u NATO.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Pa Japanci nisu u NATO.
    Wulfy nije ni napisao da je Japan članica NATO-a.
    Nisu jer su predaleko od interesne zone . Japan spada u grupu zemalja koje su bliski saradnici NATO alijanse (kao što je i Australija).

Što je vrlo interesantno , Američka tvorevina pod imenom Izrael nije članica NATO-a već je takođe na spisku zemalja saradnika
    Last edited by Rakun; 11-01-15 at 16:05.

Thanks Thanks Given 
    1,040
    Thanks Thanks Received 
    4,135
    Thanked in
    2,331 Posts

@Opmne:

Све што се дешава у политици се одмах рефлектује на становништво.Основна подјела је настала управо на темељима оних протеста око предсједничких избора 97.
    Да се разумијемно темељ те подјеле је дубљи, али је до тада више био политички а од тада се уз утицај Београда рефлектује на нацију.Проблем ће тек настати ако се та подјела пренесе на следећу генерацију (смјена генерација долази сваке 23 године).

@El Re

Ако погледаш историју тих сукоба, а знам да је релативно добро познајеш, ипак ћеш видјети да је највећи дио тих сукоба импортован у ЦГ са стране.
    Иста ствар је била у БиХ, која је чак и понајбољи примјер како запалити једну територију, класични увезени сукоб.

Тога се ја у највише плашим.Да ће у некој новој балканској чорби, запалити старе ране у ЦГ и да ми нећемо имати довољно економске али и војне снаге као мала држава да се томе супроставимо.Зато сам присталица да се од тих дешавања склонимо под НАТО кишобран и да у међуврмену радимо на поновном састављању црногорске нације.

Што се подршке тиче ту си потпуно у праву.Она се може врло лако и брзо може подићи на преко 60%.Зашто то ДПС на ради, не знам.Рекао бих да тренутно не виде политичку корист од тога.Мада што су га врдали, врдали су.Ове године излазе на чистину.Или су за или су против.
    Црногорце је одржало црногорско срце.

Thanks Thanks Given 
    20
    Thanks Thanks Received 
    225
    Thanked in
    150 Posts

Quote Originally Posted by Rakun View Post
    Wulfy nije ni napisao da je Japan članica NATO-a.
    Nisu jer su predaleko od interesne zone . Japan spada u grupu zemalja koje su bliski saradnici NATO alijanse (kao što je i Australija).

Što je vrlo interesantno , Američka tvorevina pod imenom Izrael nije članica NATO-a već je takođe na spisku zemalja saradnika
    Pa eto vidiš da nije članstvo u NATO uslov da igraš prvu ligu.
    Možeš i kao saradnik biti cool.

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

A ono mozes ako si japan ili australija, i ukljucen si vec godinama u sve sto oni rade.
    Bivsa komunisticka clanica nastala u krvi balkanskih ratova nije bas materijal za cool klinca

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

@El Re

Ако погледаш историју тих сукоба, а знам да је релативно добро познајеш, ипак ћеш видјети да је највећи дио тих сукоба импортован у ЦГ са стране.
    Иста ствар је била у БиХ, која је чак и понајбољи примјер како запалити једну територију, класични увезени сукоб.

Тога се ја у највише плашим.Да ће у некој новој балканској чорби, запалити старе ране у ЦГ и да ми нећемо имати довољно економске али и војне снаге као мала држава да се томе супроставимо.Зато сам присталица да се од тих дешавања склонимо под НАТО кишобран и да у међуврмену радимо на поновном састављању црногорске нације.

Што се подршке тиче ту си потпуно у праву.Она се може врло лако и брзо може подићи на преко 60%.Зашто то ДПС на ради, не знам.Рекао бих да тренутно не виде политичку корист од тога.Мада што су га врдали, врдали су.Ове године излазе на чистину.Или су за или су против.
    Poštovani prijatelju,

ni u ovom pitanju ja nemam bitno drugačiji ugao posmatranja od tvog.
    Samo ću reći nešto što smatram da treba reći, a plod je onog što sam o svom narodu (na)učio kroz život.

Vidiš, (ne kažem da ti imaš) ali ja imam sve samo ne idealiziranu sliku o svom narodu. Iznad svega ga volim (i) takvog (kontradiktornog) kakav je (uostalom i sam sam iz njegovog korijena i sjemena) - no on je daleko od mitologizirane slike o djevičanskoj nevinosti, fascinantnoj etici, nepokornom duhu i nevjerovatnom daru da humanizam i pravednost, a kakvu voli da kreira o sebi i prodaje drugima. Zašto ovo govorim?
    Zato što ja ne mislim da je nas (divne i nevine) neko stalno kroz istoriju zavađao i okretao jedne protiv drugih, a mi se, eto, nemoćni opirali tome pa katkad u tome posustali.
    Ne samo da nama niko nije kriv što smo se kroz istoriju međusobno ubijali, već smo mi vrlo rado koristili prilike za to kada god su se sukobljavale velike sile.

Crna Gora je mala zemlja, a Crnogorci jako mali narod i takve zemlje i narodi mogu opstajati samo uz pokroviteljstvo neke velike sile. Sve drugo je zabluda.
    A Boga mi - pokroviteljstvo ne dolazi džabe. Ima svoju cijenu. Morate pratiti politiku svog pokrovitelja, podržavati njegove interese i učestvovati u njegovim ratovima, bez obzira šta o njima mislili, bili spremni za njih u trenutku kad ih on povede ili ne.
    Posebno ako ste i priznati (neki narodi i kreirani) na prijedlog vašeg pokrovitelja i dogovorom velikih sila.

Mene je još kao mladog zapanjila činjenica kada sam upoređujući godine crnogorskih ratova i bitaka shvatio da su to zapravo sve godine kada su naši pokrovitelji ratovali protiv drugih velikih sila. Sve naše bitke i ratovi (svi osim balkanskih) bile su sideshow ili sporedne operacije u ratovima moćnih i velikih. Čak i balkanski ratovi nijesu se dogodili izolovano već su podstaknuti od strane Rusije koja je zapanjena uspješnim i kratkotrajnim ratom italije protiv Turske 1911., shvatila da je Turska već potpuno trula i da je došao čas da je ukloni s Balkana. A gle čuda,..niko se ni dan danas ne usuđuje to reći crnogorskoj đeci u školi, već naše ratove (posebno one prije XX vijeka) prikazuje kao nešto izolovano od svjetskih dešavanja i autentično naše. Nešto što treba da kod đece podstiče lažnu sliku o slobodarstvu i vazda nemirnim Crnogorcima.
    A valjda je tako lakše i ljepše pričati nego reći da su Crnogorci bili svojim ruskim i mletačkim pokroviteljima nešto kao Gurke Britancima.
    Ne osuđujem ja to što nam je takva istorija. Svjestan sam da se drugačije nije moglo opstati. Niti je to danas moguće. Sve je isto i danas samo je tehnologija napredovala.
    Drugo, mene brine...

Mi smo narod koji je tačka dodira više etniciteta, kultura i civilizacija i to nas je oblikovalo u nešto zaista posebno i autohtono, a takvi kakvi smo (neponovljivi "koktel" svih i svega uokolo) nosimo svijest o unutrašnjim protivurječnostima zBog kojih upravo mira (najviše onog sa samima sobom) i nemamo.
    No, umjesto da se posvetimo samospoznaji i pomirenju unutrašnjih antagonizama u jedinstven i jasan nacionalni i državni identitet, mi taj proces konstantno odbijamo i odlažemo. Umjesto da sebi kao narod pružimo odgovor na to šta jesmo, mi puštamo da nas rijeka dešavanja u Svijetu nosi i konstantno (ohrabreni od naših pokrovitelja) odgovaramo (ne na pitanje šta jesmo, već) šta u tom datom trenutku nijesmo. Ne znam koliko ljudi uspijevaju razumjeti što govorim.

Crnogorci nijesu dovršili (ni izbliza) proces nacionalne afirmacije i identifikacije. A takvi procesi je napoželjnije da se odigravaju u miru i stabilnim vremenima. Upravo to što se stalno nećkamo da riješimo pitanje profilisanja vlastitog identiteta mi imamo tu situaciju da je Crna Gora organizam u kojem se događa bučna kakofonija na hiljade ličnih identiteta.
    Da bilo kog sad pitate što je Crna Gora i što su Crnogorci čućete onoliko različitih odgovora koliko ljudi pitate.
    Tu leži problem i upravo je to ono što nas čini posebno zapaljivim materijalom koji će lako (i bez mnogo nećkanja) jedva dočekati da interese i ratove naših pokrovitelja (u kojima kao premali učešće ne možemo izbjeći) koristimo da iživimo vlastitu potrebu za obračunom sa onima koji identitet ove zemlje i naroda vide drugačije i time naš vlastiti identitet spore.

Rezime: dragi prijatelju, nemamo mi pravo bilo kog spolja kriviti za naše međusobne obračune kroz istoriju. Problem je u nama i našem nikad formulisanom identitetu oko kog bi smo se kao nacija (makar u velikoj većini, ako ne svi do jednog) okupili.
    Obzirom da to pitanje (profilacije identiteta) nijesmo dovršili mi smo kao narod životno zainteresovani obezbijediti pokroviteljstvo onog partnera koji je u stanju najbolje garantovati da će naš mir potrajati. Na šaru zemaljskom ne postoji neko drugi ko nam je bolji i prirodniji partner za to što nama treba od NATO-a.
    Last edited by El Re; 12-01-15 at 14:07.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by kenneth View Post
    Svaka ti čast Ti si prvi kojeg znam da je generalno zagrižen da prije uđemo u NATO nego u EU., što vremenski što zbog beneficija.
    NATO jeste stvar bezbjednosti, ali prije toga i mi trebamo da je obezbjedimo, unutar države, situacija je, zahvaljujući političarima i duhovnim vođama malo napeta, a NATO se tu ne pita. NATO bi bio tu da nas brani (valjda) ali kad bi ušli u savez sa njima, ne znam od koga bi nas branili (možda od Rusije, kako je Milo krenuo)
    Što se tiče političkog položaja, NATO je tu samo zbog jedne stvari, čisto da ostatak svijeta zna jesmo li istok ili zapad, opet, nama ništa to ne znači, jer bi smo bili zapad (ili istok) samo na nekom papiru. Ništa od tog zapada ne bismo imali, jer smo imali priliku da imamo dosta toga zapadnjačkog a da to ne stoji ni na kakvom papiru, bili bi smo kopija Monaka ili Švajcarske sa svojim nevjerovatnim potencijalima, muka me hvata kad vidim šta sve imamo.
    I meni je veći prioritet NATO nego EU.

Što se tiče toga od čega/koga NATO treba da nas brani.

- da li se meni pričinjava da sam na klipu kojeg je neko postovao vidio kako se vije zastava Velike Albanije na ulicama Ulcinja ? Čije su ono teritorije na toj mapi ?
    - da li ja haluciniram kad s'vremena na vrijeme čujem bošnjake sa sjevera da je Sandžak Bošnjački ?
    - da li sam sanjao da srbi sa jedne strane polažu pravo na dio naše obale (Herceg Novi da budem precizniji) ?
    - da li sam sanjao izjavu Dačića da je izlaz na more strateški cilj Srbije ?
    - da li sam sanjao izjavu ruskog vojnog analitičara da će Ruska vojska okupirati Crnu Goru za Srbiju ?

I na kraju da li Milo svake izbore dobija sa pričom o pretenzijama Srba na našu teritoriju ili je to samo moj utisak ? Da li samo ja shvatam da ulazak u NATO znači kraj projekta Velike Srbije na račun Crne Gore, a sami tim i gubitak jedinog aduta koji Mila drži na vlasti ?

Ko god je zalazio na teme vezane za politiku vrlo dobro zna tvoj stav i ja bih cijenio (i dao ti rep+) da budeš prvi ko će da bude iskren i napiše da mrzi Crnu Goru u obliku države i da bi volio da se izbriše sva istorija Crne Gore koja je opisuje kao DRŽAVU, a sačuva onaj dio u kom je teritorija Srbije.
    Ti i i slični tebi dobijate erekciju na pomisao o u potpunosti uništenoj državi Crnoj Gori (podvlačim državi jer bi voljeli da Crna Gora bude izborna jedinica)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Rakune,

nijesi ti jedini koji je zainteresovaniji za članstvo CG u NATO, nego za članstvo CG u EU.
    Naprotiv, takvih nas ima jako mnogo. Svakim danom sve i više.

Mi bismo svakako uređeno društvo postajali sporije nego da smo članica EU, a bogato društvo (sa ovakvim resursima i na ovako malom broju stanovnika) to sigurno možemo i bez EU. Naravno, pod pretpostavkom da ovu zemlju vode ljudi koji je vole i koji umiju.
    Sem nespornih koristi članstvo u EU donijeće Crnoj Gori i vrlo ozbiljne probleme i izazove, od kojih je po meni najveći izazov pitanje slobodne migracije stanovništva unutar Unije. Crnogorci bi (po učlanjenju u EU) u relativno kratkom roku mogli postati gotovo egzotična manjina u vlastitoj državi i u pogledu njenog upravljanja i njene prepoznatljivosti u Svijetu brzo se ne bi pitali kolko da to nikad njihova država nije bila.

Za razliku od pitanja uređenosti (vladavine prava i civilizacijskih vrijednosti 21. vijeka) i ekonomskog napretka, pitanje bezbjednosti je ono koje CG sama i oslonjena na sebe - ne može riješiti. Crna Gora (sve i kad bi joj to od strane velikih sila čija je ovo interesna sfera bilo i dozvoljeno da pokuša, a imajući u vidu socio-istorijski kontekst Balkana) sama ne može zaštiti sebe. Bez članstva u NATO ona nije u stanju da se održi (kao cjelovita država i društvo) ni u vremenu naših života. Prva oluja na Balkanu i ona bi bila razorena, jer rijetko đe postoji države sa tako nedovršenim identitetom, a sa tako brojnim petim kolonama unutar nje.

Dakle, članstvo Crne Gore u EU (uz nesporne koristi) može donijeti i ozbiljne opasnosti po nacionalno biće Crnogoraca, dok od članstva CG u NATO opasnosti gotovo da i nema.
    To, na sreću, shvata sve veći broj ljudi.
    Last edited by El Re; 12-01-15 at 13:31.

Thanks Thanks Given 
    2,051
    Thanks Thanks Received 
    6,299
    Thanked in
    2,928 Posts

Pa Japanci nisu u NATO.
    Nisu članovi (formalno), naravno jer se njihove oružane snage zovu ,,Japanske odbrambene snage'', a to znači da su isključivo defanzivnog karaktera. Zašto? Pa, jer tako moraju, odnosno, tako je to uspostavljeno poslije drugog svjetskog rata (Ameri rekoše). No, od 1992 godine učestvuju u stranim (vojnim) misijama (Kambodža, Monzabik, Irak, ...) a prva baza van teritorije Japana napravljena je 2010 godine (Džibuti, mornarička baza za odbranu od somalijskih pirata).

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Možda nekima nije drago (no bi iz ljubavi prema Putinu voljeli gorivo plaćat i duplo skuplje ako treba) ali eto, tek da registrujemo i to - nafta je probila novi rekord i sada se trguje na 46 $ za barel. Still falling...

Thanks Thanks Given 
    3,235
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

da je sreće sad bi nam gorivo bilo po 50 centi a ono je duplo skuplje
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by NSX View Post
    da je sreće sad bi nam gorivo bilo po 50 centi a ono je duplo skuplje
    To je na žalost priča o našem društvu...
    Pošto se (ako sam dobro razumio) nafta u jednom mjesecu trguje sa isporukama za sljedeći mjesec, (sad se trguje nafta na berzi koju prodavci isporučuju u februaru) to znači da je pri obračunu cijena goriva sada relevantan period sa cijenama nafte iz prve polovine decembra, no i te cijene su bile takve da gorivo u CG danas nikako ne bi moglo biti skuplje od 0.70 eura za dizel i 0.75 eura za BMB.
    Ali, kome to pričati u državi u kojoj ključnu riječ vode raznorazne mafije i korumpirana vlast koji su među sobom podijelili oblasti i teritorije rada.

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    73
    Thanked in
    57 Posts

Quote Originally Posted by Bugi View Post
    El re
    Nema se potrebe za nekom jačom kampanjom. Dovoljno je javnosti prezentovati sledeće stvari.
    Ja kao Crnogorac sam se osjetio povrijeđen, da ne kažem i ponižen izjavama zvanične Rusije.
    Kada kažem zvanične mislim na izjavu vodećeg politikologa Rusije Leonida Rešetnjikova o tome da je Crna Gora pseudodržava, stavljajući nas u isti rang sa Kosovom (i oni su pseudodržava po njemu).
    Mislim na izjavu ambasadora Rusije Aleksandra Čepurina o tome da imamo majmunsku politiku.
    Mislim na izjavu Mihaila Aleksandrova da Rusija ima 10.000 tenkova i da ako zatreba mogu da mobilišu vojsku od par miliona ljudi koja će pomoći Srbiji da osvoji Kosovo i Crnu Goru.
    Zvanična Moskva to nije opovrgnula, pa samim tim kao i svako zdravorazumsko čeljade narodski rečeno ne volim da me "šamaraju".
    Zato ma koliko ne volim NATO zbog svojih (ne)djela, ipak biram ljude koji me neće osvajati, nazivati, majnunom, nipodoštavati...

Poslato sa super-moćne pisaće mašine Galaxy S4 x2
    Zamolio bih stovane forumase da podjelite svoje misljenje po tom pitanju. Naime jeste li vi na ma koji nacin uvrijedjeni, da ne kazem ponizeni, bilo kojim izjavama od strane ruskih (visokih duznosnika), nesluzbenim izjavama od strane ruskih strucnjaka/novinara/publicista te izjavama pojedinacnih Rusa.
    Isto pitanje vazi i za ponasanje Drzave Rusije, njezinih duznosnika i pojedinaca.
    Pitan bez ikakve namjere bilo tkoga uvrijediti i bez ikakvog zezanja.
    Oni koji me poznaju, svjesni su koliko NISAM navijac putinovog rezima, ali zelio bih dobiti par STRUKTURIRANIH odgovora, nalik na one tekstove koje pise stovani kolega El Re "ZA" prukljucenje NATOu i EUnije.
    PS Potpuno se slazem sa svim, sto je stovani kolega Bugi nabrojao u svojoj poruci.

Page 57 of 165 FirstFirst ... 74753545556575859606167107157 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)