View Poll Results: Mislim da u svijetlu pogoršanja odnosa Zapada i Rusije:

Voters
186. You may not vote on this poll
  • 1. Crna Gora treba čvršće stati uz Zapad (EU,SAD i NATO) bez obzira na moguće posljedice toga

79 42.47%
  • 2. Crna Gora treba prekinuti dosadašnji pravac i držati se Rusije, bez obzira na posljedice toga

23 12.37%
  • 3. Crna Gora treba odustati od svrstavanja uz bilo koju stranu, bez obzira na posljedice toga

57 30.65%
  • 4. Pogoršanje odnosa Zapada i Rusije se neće desiti, tako da sve ovo trebamo zanemariti

11 5.91%
  • 5. Teško se cijepam kao ličnost u ovom traumatičnom opredjeljivanju/ ne znam

16 8.60%
Page 54 of 165 FirstFirst ... 44450515253545556575864104154 ... LastLast
Results 1,326 to 1,350 of 4116

Thread: Crna Gora u odnosu na novu realnost i geopolitički sukob Zapada i Rusije

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Hell Raiser View Post
    @el
    Nisam ni rekao da je mudra politika za tebe, mene i ovaj narod koji je zapalo da im oni odlucuju sudbinu.
    Da vecina poluga vlasti kapira sta im premijer "neredjuje/porucuje" moguce da bi sve ovo izgledalo mnogo perfidnije. Ovako izgleda kada posao rade ljudi bez ideja koji su naucili da im se govori sta da rade. Podsjeca na skupstinska zasjedanja dje imas armiju ljudi za koje ni ne znamo jer u zivotu nisu nista progovorili tamo. Postavlja se pitanje i kojim osobinama su se preporucili da tu sjednu.
    Scenario ce najvjerovatnije biti sledeci. Poziv za nato, glasanje u skupstini, jer referendumski ako se odlucuje to je onda stabilna vecina, a to onda iskljucuje ko sjedi u skupstini. Ovako nas odmah poslije izglasavanja pristupanja u skupstini cekaju parlamentarni izbori, gdje se postavlja situacija ako mi ne pobijedimo od ovoga nema nista. I eto nove 4 godine kojima Djukanovic obezbjedjuje sebi vrijeme za novi mandat, ili nacin za povlacenje(tipujem na prvo). Dokle god je pristupanje Nato skupstinska odluka, onako kako se donese moze i da se povuce na isti nacin. Do kad ce brisel i vasington da tolerisu nase igranje, postavlja se pitanje.
    Ali kako je krenulo izgleda jos dugo. Kao sto rece i ostalima je data prilika i propustili su je. Sada kad su igraci ponovo izabrani nece se bas lako mijenjati taktika i postavka na terenu
    Ono sto vidim kao nevjerovatno je da gomila mladjih ljudi sjedi u partijama i strukturama drzave. Informacije su svima tu na dohvat ruke, i opet se oni osvijeste kad je vec uveliko vidljivo sta ce da se desi
    HR,

ja bih volio da si ti u pravu. Iako je to jadan i mučan scenario ipak Crnoj Gori predviđa članstvo u NATO tokom ove godine..
    Vidiš, a nijesam ovo želio reći u ovom trenutku (jer još nepoznatih ima u ovoj jednačini) no po onom kako izgledaju pozicije figura na tabli (u ovom času) ja sam mnogo skloniji procjeni da od članstva CG u NATO ove godine - nema ništa.
    Dobro zapamti ovo što sam ti rekao...

Stvari se itekako mogu promijeniti (i to naglo) međutim ja sam (na bazi mog poznavanja funkcionisanja NATO i ključnih struktura u njemu), na žalost, uvjerenja da su šanse Crnoj Gori za članstvo u NATO danas čak manje nego neposredno prije septembarskog samita u Kardifu.
    Ponašanje vlasti u Crnoj Gori svakog dana te šanse dodatno umanjuje. No, nije taj podatak ključan za trenutno lošu perspektivu crnogorskog članstva u NATO-u u 2015. godini. Ne, mnogo važniji momenat je onaj koji se tiče razvoja stanja na terenu između zaraćenih strana Zapada i Rusije. Ponoviću, jer neki nikako to da shvate - između Zapada i Rusije bukvalno već mjesecima bukti pravi rat. Taj rat se ne vodi oružjem (hvala Gospodu) no udarci koji se razmjenjuju su podjednako razarajući.
    Zašto je to bitno za pitanje članstva CG u NATO? Volio bih da obratite pažnju na ovo što ću reći - Snaga i odlučnost koju pokazuje Rusija da zadaje udarce daleko je niža od one kakvu je Zapad prvobitno očekivao. Rusija se u samo 4 mjeseca našla u zapanjujućoj defanzivi, a sve njene slabosti postale su nepristojno vidljive.
    Niko ozbiljan nije očekivao da Rusija može u ekonomskom i diplomatskom ratu parirati Zapadu, ali ovako brzo posrtanje zaista niko nije očekivao. Pogotovu ga nijesu očekivali u vrhu crnogorske vlasti. I upravo tu je problem!

Da je pred NATO-om perspektiva duge i iscrpljujuće borbe sa Rusijom (nalik onoj tokom Hladnog rata koji je vođen sa SSSR-om, a koji je bio globalni igrač) vodeće države NATO bi pokazale spremnost da (prije svega iz strateških razloga) Crnu Goru i nespremnu prime u NATO.
    Međutim, kako strah od Rusije na Zapadu svakim danom jenjava, a ona se nesretna sve više bavi lizanjem svojih rana, to će u NATO pokazivati manje žurbe da prime ovakvog "saveznika" kakva je Crna Gora. Šta podrazumijevam pod terminom "ovakvog"? Pa prije svega nepouzdanog.
    Priče o nedovršenoj demokratiji, vladavini prava i ostalom (a koje koriste birokrate u NATO da bi se elegantno otresle neprijatnih pojašnjavanja zašto CG ne može tamo još uvijek) su gluposti, jer te parametre NATO i ne uzima kao presudne kod opredjeljivanja koga pozvati. Najbolji dokaz su prijemi Albanije, Bugarske, Rumunije i sličnih zemalja koje su primljene i na mnogo nižem stepenu razvijenosti vladavine prava, institucija i parlamentarne demokratije. Najbitniji parametar za članstvo jedne zemlje u NATO je pouzdanost jedne zemlje i njenog dominantnog naroda.
    Po tom pitanju Crna Gora stoji jadno i mršavo, a ova vlast se potrudila (svojom politikom i načinom kako oblikuje javno mnjenje) da tu sliku dodatno pokvari.
    Čak ni najveći dio onog stanovništva koji ima pozitivan stav prema članstvu CG u NATO zapravo nije sklon podržati nijednu misiju NATO, izgradnju bilo koje baze, a o učešću CG u ratovima i opremanju oružanih snaga da i ne govorim.
    Postavlja se onda pitanje
    - šta su to Crnogorci spremni dati NATO-u da bi ih NATO zauzvrat čuvao? Izgleda da je odgovor - NIŠTA!
    E pa ne ide to tako dragi zemljaci moji. U životu nema besplatnog ručka.

Ozbiljni narodi to znaju. Pa ipak prepoznali su višestruke koristi koje članstvo u tom savezu donosi. Nikada neću zaboraviti scenu bugarskog ministra odbrane (ili premijera) koji je gledajući kako se zastava Bugarske penje na jarbol ispred sjedišta NATO 1999. i slušajući himnu svoje zemlje, plakao od radosti kao malo dijete. Čitav svijet je to posmatrao.

Da bi se došlo do tog trenutka Bugari su učinili sve i što se tražilo od njih i što se nije tražilo, samo da bi uvjerili zapadne zemlje da su pouzdan saveznik i da im se može vjerovati sjutra kada budu dio saveza. Do dana današnjeg Bugari niti jednim jedinim potezom nijesu se pomislili poigrati sa povjerenjem koje im je Zapad ukazao iako bugarskog oslobođenja i države ne bi (makar zadugo) bilo bez pobjede Rusa nad Turcima u ratu 1878 i njihovim insistiranjem da se stvori (obnovi) nezavisna bugarska država.
    Dugačak je spisak svega onog što su Bugari (njih sam uzeo kao primjer, a mogao sam i neke druge) stavili na raspolaganje NATO-u ili za Alijansu učinili, a mi u svom ludilu očekujemo da nam NATO u zlatu plati da uđemo i pritom se potrudi da nas prethodno šarmira, izvine se za to što je sanirao naše i nesojluke onih koje smo '90-ih podržavali po ex YU i položi nam račune za svaku intervenciju koju preduzima u svijetu. Ma druga po pameti nemamo na svijetu..Ali zato je Bugarska u EU još od 2007, a mi ćemo stići na red,..pa tamo neđe kad se Zapadu baš dosadi da nas gleda kako tumaramo i samujemo na svom komadiću kamenjara.

Dakle, valja stalno ponavljati - NATO nema nijedan razlog zBog kog bi mu se žurilo da primi Crnu Goru.
    Naprotiv, on svakim danom ima sve više razloga da razvija rezervu prema ovoj vlasti i ovom stanovništvu. Samo bi mu trebala takva glavobolja da na tajne sjednice štabova NATO prisustvuje i ravnopravno učestvuje nekakva rusofilska vlast iz Crne Gore. Pa ne budite djeca.
    Naravno, NATO neće odbiti Crnu Goru. Taman posla! NATO nikom neće dozvoliti da se pojavi umjesto njega u ovom dijelu regiona. Ne, sa prijemom Rumunije i Bugarske NATO savez je zaokružio svoj geostrateški prostor. Ovih par državica koje su još preostale neintegrisane u NATO, a u trbuhu Balkana do daljneg (dok se ne transformišu i prihvate vrijednosti onih kojima žele pripadati) biće u obavezi dokazivati lojalnost i pružati potrebnu logistiku, no i dalje će biti van Alijanse, njenih zatvorenih foruma i mogućnosti da odlučuju, pristupaju povjerljivim podacima i Alijansi naprave štetu.

I za kraj, po meni jedini način da bi se Crna Gora mogla nadati tome da će biti primljena u NATO tokom 2015. (i to sa velikim AKO) bio bi u sljedećem:
    1. radikalna promjena pristupa ovdašnjih vlasti tom pitanju, posvećen i fokusiran rad na preoblikovanju javnog mnjenja i relativno brzo dostignut rezultat koji bi Crnu Goru učinio neupitno snažno prozapadno opredijeljenjim društvom, spremnim da razumije,
    podržava i prati politiku NATO saveznika u obračunu sa svim njegovim stvarnim ili potencijalnim neprijateljima, stranim ili domaćim.

ili
    2. uključivanje Kine u ekonomski rat koji vode Zapad i Rusija, što bi Rusiji dalo nekakvu šansu u tom sukobu i ozbiljno poremetilo globalni odnos snaga.

ili
    3. izbijanje totalnog rata (oružanog sukoba) između (država članica) NATO i Rusije

Ukoliko se tokom 2015. dogodi bilo koja od 3 navedene opcije ili i samo jedna od njih bude realno blizu da se dogodi (a sve 3 mi pri sadašnjem stanju stvari izgledaju daleko od stvarnosti), tek u toj varijanti bi se Crna Gora sa velikim stepenom izvjesnosti mogla nadati tome da u 2015-oj dobije poziv za članstvo.
    Sve drugo što govore iz vrha crnogorske vlasti, po meni, predstavlja manipulisanje domaćim stanovništvom.
    Last edited by El Re; 07-01-15 at 19:34.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    2 Posts

Biće tu još gomila, nazovimo ih - "iznenađenja". Ne strahujem toliko za Rusiju i njene saveznike, a isto tako ni za "Zapad"... jer, prije da će svako za sebe privredit i prigrabit onoliko tržišta, resursa i političkih poena koliko mu je potrebno za normalno funkcionisanje. Jedna etapa ide na ruku prvima, druga drugima, treća prvima.... i tako do unedogled, dok su svi ostali pod tom kapom "haosa" istinski OSIROMAŠENI!

Religija, fudbal i svjetska politika su sveobuhvatan opijum za mase... A za bolje i nismo ako nam je udobno dok nas "hleba i igara" hrani i oblači...
    Last edited by Xerxes; 07-01-15 at 19:28.
    Zelim vam samo jedno, a to su dvije stvari: "rad, red i disciplinu".

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Kako za Ruse izgleda rat u kom zvanično njihova zemlja ne učestvuje... Evo malo krvave statistike... Ne, ne,..nije CNN, Nije ni BBC,..Sve je sa ruskih medija, ali ovo vam neće saopštiti Vojvodić i medijski sateliti koji za račun istog gazde pažljivo brinu da crnogorski građani steknu što iskrivljeniju sliku o tom ratu, po uzoru na onu koju kreira državni propagandni monstrum "Russia today" ...

na slici je prikaz u Donbasu ubijenih vojnika ruske vojske čiji su ostaci identifikovani i čiju je smrt do kraja 2014., potvrdilo rusko Ministarstvo odbrane. Za sada brojka se kreće oko 250.
    Po procjeni ruskih udruženja koja se bave stradanjima ruskih državljana u regionu Donbasa među oko 33000 pripadnika oružanih formacija separatista (koliko se uglavnom svi slažu u procjeni da ih ima) njih oko 7000 su ruski državljani sa mjestom rođenja i stalnim prebivalištem u Rusiji. Procjenjuje se da je broj žrtava iz kategorije ovih lica, a od početka sukoba, preko hiljadu. Pojedina ruska udruženja tvrde da imaju podatke da se radi o čak o više hiljada ljudi koji su izgubili život boreći se za Putinov san o (fantomskoj tvorevini) Novorusiji.

Detaljnije podatke možete pročitati ovdje:

http://www.evasiljeva.ru/2015/01/blog-post_2.html#more

i ovdje:
    http://openrussia.org/post/view/1772/

Dok budete čitali vjerujem da će te lakše sticati sliku o svom užasu ovog bratoubilačkog rata i shvatiti kako se on iz dana u dan i za Rusiju i za Ukrajinu pretvara u živo blato koje prijeti da ih obije proguta.
    Last edited by El Re; 07-01-15 at 20:20.

Thanks Thanks Given 
    5,882
    Thanks Thanks Received 
    7,613
    Thanked in
    3,048 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    HR,

ja bih volio da si ti u pravu. Iako je to jadan i mučan scenario ipak Crnoj Gori predviđa članstvo u NATO tokom ove godine..
    Vidiš, a nijesam ovo želio reći u ovom trenutku (jer još nepoznatih ima u ovoj jednačini) no po onom kako izgledaju pozicije figura na tabli (u ovom času) ja sam mnogo skloniji procjeni da od članstva CG u NATO ove godine - nema ništa.
    Dobro zapamti ovo što sam ti rekao...

Stvari se itekako mogu promijeniti (i to naglo) međutim ja sam (na bazi mog poznavanja funkcionisanja NATO i ključnih struktura u njemu), na žalost, uvjerenja da su šanse Crnoj Gori za članstvo u NATO danas čak manje nego neposredno prije septembarskog samita u Kardifu.
    Ponašanje vlasti u Crnoj Gori svakog dana te šanse dodatno umanjuje. No, nije taj podatak ključan za trenutno lošu perspektivu crnogorskog članstva u NATO-u u 2015. godini. Ne, mnogo važniji momenat je onaj koji se tiče razvoja stanja na terenu između zaraćenih strana Zapada i Rusije. Ponoviću, jer neki nikako to da shvate - između Zapada i Rusije bukvalno već mjesecima bukti pravi rat. Taj rat se ne vodi oružjem (hvala Gospodu) no udarci koji se razmjenjuju su podjednako razarajući.
    Zašto je to bitno za pitanje članstva CG u NATO? Volio bih da obratite pažnju na ovo što ću reći - Snaga i odlučnost koju pokazuje Rusija da zadaje udarce daleko je niža od one kakvu je Zapad prvobitno očekivao. Rusija se u samo 4 mjeseca našla u zapanjujućoj defanzivi, a sve njene slabosti postale su nepristojno vidljive.
    Niko ozbiljan nije očekivao da Rusija može u ekonomskom i diplomatskom ratu parirati Zapadu, ali ovako brzo posrtanje zaista niko nije očekivao. Pogotovu ga nijesu očekivali u vrhu crnogorske vlasti. I upravo tu je problem!

Da je pred NATO-om perspektiva duge i iscrpljujuće borbe sa Rusijom (nalik onoj tokom Hladnog rata koji je vođen sa SSSR-om, a koji je bio globalni igrač) vodeće države NATO bi pokazale spremnost da (prije svega iz strateških razloga) Crnu Goru i nespremnu prime u NATO.
    Međutim, kako strah od Rusije na Zapadu svakim danom jenjava, a ona se nesretna sve više bavi lizanjem svojih rana, to će u NATO pokazivati manje žurbe da prime ovakvog "saveznika" kakva je Crna Gora. Šta podrazumijevam pod terminom "ovakvog"? Pa prije svega nepouzdanog.
    Priče o nedovršenoj demokratiji, vladavini prava i ostalom (a koje koriste birokrate u NATO da bi se elegantno otresle neprijatnih pojašnjavanja zašto CG ne može tamo još uvijek) su gluposti, jer te parametre NATO i ne uzima kao presudne kod opredjeljivanja koga pozvati. Najbolji dokaz su prijemi Albanije, Bugarske, Rumunije i sličnih zemalja koje su primljene i na mnogo nižem stepenu razvijenosti vladavine prava, institucija i parlamentarne demokratije. Najbitniji parametar za članstvo jedne zemlje u NATO je pouzdanost jedne zemlje i njenog dominantnog naroda.
    Po tom pitanju Crna Gora stoji jadno i mršavo, a ova vlast se potrudila (svojom politikom i načinom kako oblikuje javno mnjenje) da tu sliku dodatno pokvari.
    Čak ni najveći dio onog stanovništva koji ima pozitivan stav prema članstvu CG u NATO zapravo nije sklon podržati nijednu misiju NATO, izgradnju bilo koje baze, a o učešću CG u ratovima i opremanju oružanih snaga da i ne govorim.
    Postavlja se onda pitanje
    - šta su to Crnogorci spremni dati NATO-u da bi ih NATO zauzvrat čuvao? Izgleda da je odgovor - NIŠTA!
    E pa ne ide to tako dragi zemljaci moji. U životu nema besplatnog ručka.

Ozbiljni narodi to znaju. Pa ipak prepoznali su višestruke koristi koje članstvo u tom savezu donosi. Nikada neću zaboraviti scenu bugarskog ministra odbrane (ili premijera) koji je gledajući kako se zastava Bugarske penje na jarbol ispred sjedišta NATO 1999. i slušajući himnu svoje zemlje, plakao od radosti kao malo dijete. Čitav svijet je to posmatrao.

Da bi se došlo do tog trenutka Bugari su učinili sve i što se tražilo od njih i što se nije tražilo, samo da bi uvjerili zapadne zemlje da su pouzdan saveznik i da im se može vjerovati sjutra kada budu dio saveza. Do dana današnjeg Bugari niti jednim jedinim potezom nijesu se pomislili poigrati sa povjerenjem koje im je Zapad ukazao iako bugarskog oslobođenja i države ne bi (makar zadugo) bilo bez pobjede Rusa nad Turcima u ratu 1878 i njihovim insistiranjem da se stvori (obnovi) nezavisna bugarska država.
    Dugačak je spisak svega onog što su Bugari (njih sam uzeo kao primjer, a mogao sam i neke druge) stavili na raspolaganje NATO-u ili za Alijansu učinili, a mi u svom ludilu očekujemo da nam NATO u zlatu plati da uđemo i pritom se potrudi da nas prethodno šarmira, izvine se za to što je sanirao naše i nesojluke onih koje smo '90-ih podržavali po ex YU i položi nam račune za svaku intervenciju koju preduzima u svijetu. Ma druga po pameti nemamo na svijetu..Ali zato je Bugarska u EU još od 2007, a mi ćemo stići na red,..pa tamo neđe kad se Zapadu baš dosadi da nas gleda kako tumaramo i samujemo na svom komadiću kamenjara.

Dakle, valja stalno ponavljati - NATO nema nijedan razlog zBog kog bi mu se žurilo da primi Crnu Goru.
    Naprotiv, on svakim danom ima sve više razloga da razvija rezervu prema ovoj vlasti i ovom stanovništvu. Samo bi mu trebala takva glavobolja da na tajne sjednice štabova NATO prisustvuje i ravnopravno učestvuje nekakva rusofilska vlast iz Crne Gore. Pa ne budite djeca.
    Naravno, NATO neće odbiti Crnu Goru. Taman posla! NATO nikom neće dozvoliti da se pojavi umjesto njega u ovom dijelu regiona. Ne, sa prijemom Rumunije i Bugarske NATO savez je zaokružio svoj geostrateški prostor. Ovih par državica koje su još preostale neintegrisane u NATO, a u trbuhu Balkana do daljneg (dok se ne transformišu i prihvate vrijednosti onih kojima žele pripadati) biće u obavezi dokazivati lojalnost i pružati potrebnu logistiku, no i dalje će biti van Alijanse, njenih zatvorenih foruma i mogućnosti da odlučuju, pristupaju povjerljivim podacima i Alijansi naprave štetu.

I za kraj, po meni jedini način da bi se Crna Gora mogla nadati tome da će biti primljena u NATO tokom 2015. (i to sa velikim AKO) bio bi u sljedećem:
    1. radikalna promjena pristupa ovdašnjih vlasti tom pitanju, posvećen i fokusiran rad na preoblikovanju javnog mnjenja i relativno brzo dostignut rezultat koji bi Crnu Goru učinio neupitno snažno prozapadno opredijeljenjim društvom, spremnim da razumije,
    podržava i prati politiku NATO saveznika u obračunu sa svim njegovim stvarnim ili potencijalnim neprijateljima, stranim ili domaćim.

ili
    2. uključivanje Kine u ekonomski rat koji vode Zapad i Rusija, što bi Rusiji dalo nekakvu šansu u tom sukobu i ozbiljno poremetilo globalni odnos snaga.

ili
    3. izbijanje totalnog rata (oružanog sukoba) između (država članica) NATO i Rusije

Ukoliko se tokom 2015. dogodi bilo koja od 3 navedene opcije ili i samo jedna od njih bude realno blizu da se dogodi (a sve 3 mi pri sadašnjem stanju stvari izgledaju daleko od stvarnosti), tek u toj varijanti bi se Crna Gora sa velikim stepenom izvjesnosti mogla nadati tome da u 2015-oj dobije poziv za članstvo.
    Sve drugo što govore iz vrha crnogorske vlasti, po meni, predstavlja manipulisanje domaćim stanovništvom.
    Ne znam koliko si u pravu u vezi ovog pesimizma. Volio bih da nijesi.

Vise puta sam napisao da cu se opjanit od srece kad udjemo u Nato.

Opozicija se toliko prosula sa svojim rusofilstvom da su sebe bukvalno zbog politickih poena i zbog straha od eventualnog prelaska par glasaca iz Snp-a u DF i obratno, sebe toliko diskreditovali u ocima zapada da je to presmijesno. U takvoj situaciji zapadnim saveznicima ne preostaje nista drugo do da sa postojecom vlasti u CG zavrse sto prije to sto planiraju da urade. Svjesni su da neulaskom u Nato daju samo politicke poene onima koje ne zele na vlasti.

Sa druge strane, u slucaju zahladjenja odnosa vlasti u CG sa EU i SAD i nekom nasem obrtanju ka Rusiji, sto je fakat potpuno nezamislivo, zapadni saveznici ostaju bez opcije u CG koja je prozapadno orjentisana.

Na bazi prethodno navedenog temeljim moj optimizam u pogledu naseg brzog clanstva u NATO-u.

Ne vidim zasto bi oni bilo sta rizikovali i zasto ne bi zavrsili jednu od stvari koju su svakako planirali i time jedan mali dodatni udarac nanijeli spoljnoj politici Rusije.

Ono sto sam prije nedje napisao, pa je Hari obrisao u kumbulju zbog skretanja sa teme je sljedece:

Onaj orijentalno azijski/vizantijski cip koji Re pominje se nece iskorijenjivati bez zveka, ali se nadam da ce sve veci broj ljudi, pribe svega mladih, malo proputovati po zemljama zapadne Evrope, te da ce valjda shvatiti kom sistemu vrijednosti treba da pripadamo i cemu da tezimo. Kakva crna Rusija ljudi, jeste li vi normalni.

Nemam ja nista protiv Rusa, ali sam protiv neprirodnih saveza koji bi od nas napravili ponovo "najljepsi zatvor na svijetu".

Thanks Thanks Given 
    5,882
    Thanks Thanks Received 
    7,613
    Thanked in
    3,048 Posts

Da se nadovezem.
    U slucaju ulaska u Nato stvar bi bila zavrsena vo vjeki vjekov.

Mislim da su Andrija and Co, a da o ovima iz SNPa i ne trosim rijeci, tolike "mudonje" da nema sanse da bi pokrenuli bilo sta sto bi makar i licilo na istupanje iz clanstva.
    Pa zar nije wikileaks objavio kako se Andrija zaklinjao na vjernost ambasadoru SAD itd.
    Last edited by kimmi; 07-01-15 at 20:53.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

E moj poštovani kimmi,.. ...znaš kako kažu - pesimista je optimista sa iskustvom.

Daj veliki Bože da ti budeš u pravu! vjeruj mi da bi teško mogli procijeniti kog bi od nad dvojice to više obradovalo..
    Moj problem je što sam ja gotovo 7 godina radio za diplomatske institucije Zapada u ovoj zemlji. Imao sam priliku neposrednog proučavanja kako razmišlja prosječan Amerikanac, zapadni evropljanin i uopšte šta zna o nama i koliko mu se to što zna čini simpatičnim.
    Moja strahovanja leže u činjenici da je Crna Gora, iako sagrađena na temeljima zapadne civilizacije i po modelu mediteranskih kultura, ipak predugo bila izložena uticaju orjentalnih obrazaca razmišljanja i ponašanja, izopačenoj etnofiletističkoj (zilotskoj) verziji pravoslavlja (koje ga zapravo negira), te sa njom takvom Zapad neće suviše dugo trenirati vlastito strpljenje i gubiti vrijeme. I Srbija i Crna Gora su nakon Miloševića dobile (još jednu) šansu da usvoje vrijednosti moderne Evrope i pridruže se porodici evropskih naroda. Iako je Srbija tokom XIX i prve polovine XX vijeka bila daleko evropskija i naprednija od Crne Gore, posmatrajući poteze današnje tamošnje vlasti, sve sam više u uvjerenju da je ona svoju šansu prokockala. Račun će stići već tokom ove godine.
    Sa Crnom Gorom Zapad još uvijek ne zna šta bi radio. Ona je još na posmatranju. I neće to trajati još dugo. 2015. će i za CG (kao i za većinu Evrope) biti prelomna godina u odluci po mnogim pitanjima.

Na Zapadu su ljudi praktični i jako vode računa da ne gube vrijeme. Nijesu skloni da se opterećuju bilo čim što nije od važnosti za ono čime se bave. Ne zanimaju ih isprazna pripovijedanja o prošlosti, groteskna trabunjanja o slavi, izabranosti, neviđenom humanizmu i sl. gluposti. Njih interesuje da li ste dio rješenja ili dio problema. To je sve što ih zanima. O ostalom može se diskutovati u trenucima zabave i to isključivo u mjeri umjerenog, inače im postajete dosadni.
    Vidi, ne znam koliko sam bio jasan,...ne volim da pravim paralele sa WWII ratom, ali zaista teško je ne primijetiti neke interesantne podudarnosti. Ali neću o tome.
    Hoću samo o jednom detalju koji po meni živopisno ilustruje tu zapadnjačku praktičnost. Možda znaš za tu istorijsku epizodu, no zgodno je podsjetiti se...Kada je njemačka vojska ušla u Srbiju 1941., a u želji da što prije nastavi tamo đe je prvobitno planirala (za SSSR) hitno se dala ispitati mogućnost da od djelova bivšeg državnog aparata napravi jedan koji će biti dovoljan da organizuje život i rad u Srbiji, pa između ostalih bavi se i policijskim poslovima. Kako je većina u narodu uglednih srpskih prvaka pobjegla sa kraljem u London, a prvi provizorni komesarijat sastavljen od Srba nije imao format za ozbiljnije poslove, obratili su se jednom od rijetkih koji je ostao i čijeg brata su imali u zarobljeništvu - bivšem ministru odbrane gen. Milanu Nediću. Na kratkom sastanku sa njemačkim vojnim upraviteljom mu je saopšteno da ukoliko odbije prihvatiti mjesto predsjednika srpske vlade (pod njemačkim pokroviteljstvom) postoji i opcija "B" koja podrazumijeva da će teritorija predviđena za Srbiju biti podijeljena između Mađarske, Bugarske, Hrvatske i Albanije. Nediću je na tom istom sastanku njemački komandant okupacionih snaga pokazao kartu sa detaljnim razgraničenjem koje bi Hrvatsku i Bugarsku (po prvi put poslije Samuila) učinilo susjedima.

Šta hoću da kažem...Vara se svako ko misli da će na Zapadu neko previše mariti šta je sa Crnom Gorom ili Srbijom, postoje li uopšte i ima li ih na mapi. Balkan je dvorište koje je duboko unutar onog što je već prostor na kom su učvršćeni. Sudbinom naroda na Balkanu (ukoliko ne bude neke globalne kataklizme) pitaće se isključivo Zapad. Oni će i odlučivati o njegovom izgledu, kao što to uostalom i čine posljednjih 2 vijeka, a posebno posljednjih 25 godina.
    Budu li na Zapadu procijenili da Crnogorci nijesu ništa pouzdaniji od Srba mi ćemo podijeliti njihovu sudbinu. U tom zastrašujućem scenariju može nam se desiti da nestanemo. I kao država i kao narod.
    Ponoviću, Zapad je jako praktičan. Njega ne zanima mnogo koliko sebi naklonjenih ima u jednoj zemlji. Interesuje ga samo da li je to većina i da li je ta većina na duži rok stabilna.
    Duboko dijelim vrijednosti Zapada (živim ih svaki dan i one su dio mene, jer za druge nikad nijesam znao), no dobro znam , a imao sam to priliku vidjeti i iz prve ruke - Zapad ima i onu drugu stranu, rezervisanu za njegove neprijatelje. Ta strana podjednako je monstruozna kao ona koju imaju Rusi ili neki drugi čak manje civilizovani narodi. Ono što ne vide kao prostor koji može biti dio njihovog svijeta, radije će uništiti, nego dozvoliti da taj prostor i njegove resurse neko drugi upotrijebi protiv njih.
    A upravo se tu nalaze neki od nakošmarnijih scenarija koji bi se sasvim realno mogli dogoditi ukoliko neko relevantan na Zapadu procijeni da jednu ili dvije male balkanske "Kartage", koje smetaju pacifikaciji Balkana, treba "preorati".

Znam da će ovo što ću sada reći kod nekih izazvati sablazan, ali ja se ozbiljno pribojavam da se Srbiji (u ne tako dalekoj budućnosti, a sve zBog opiranja da prihvati svoje mjesto u Evropi) u perspektivi može dogoditi i ozbiljno unutrašnje rasulo, pa čak i građanski rat , čije bi sukobljene strane sponzorisali ključni faktori koji se, u borbi za uticaj i premoć, sukobljavaju na globalnoj sceni. U novogodišnjem intervjuju koji je dao RTS-u Vučić je indirektno, ali vrlo jasno upozorio na to da bi svako svrstavanje moglo zemlju uvesti u haos i unutrašnje sukobe sa nesagledivim posljedicama. Gotovo je doslovno rekao da svaki pojedinac u Srbiji koji zagovara pristajanje uz jednu stranu zapravo direktno radi na uništenju svoje zemlje....Te mi rečenice još odzvanjaju u glavi.
    Ne toliko zBog Srbije (iako im želim sve najbolje) već zato što znam da sve ono što je zamislivo u Srbiji zamislivo je i u Crnoj Gori. Pogotovu ukoliko se Crna Gora politički i kulturološki nastavi ugledati i oblikovati po uzoru na Srbiju. A to je upravo ono što crnogorska vlast (mada nešto diskretnija u postupanjima od one u Srbiji) čini još od 7. okotobra 2013., i gala promocije hrama u PG (o državnom trošku i bez ijedne državne zastave) kada je SPC de facto prihvaćena kao državna Crkva Crne Gore, a Amfilohije kao duhovni pastir i onih Crnogoraca koje proklinje kad god ima zgodan kontekst da to učini. Od tog dana Crna Gora vozi unazad i sve više ubrzava.
    Last edited by El Re; 07-01-15 at 22:09.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    2 Posts

Ispada kako smo mi bez OVIH ili ONIH niko i ništa. A ako još ostanemo i neutralni (što su nas vascijeli život podrobno učili i ispitivali) nema nam opstanka ni budućnosti?????

Thanks Thanks Given 
    5,882
    Thanks Thanks Received 
    7,613
    Thanked in
    3,048 Posts

Tvoje poredjenje Hitlerove Njemacke i Nato pakta, iako znam samo da si htio istaci pragmaticnost, mislim da nije na mjestu. Cak naprotiv, mislim da ce jedva biti docekana od onih koji se iz petnih zila trude da upravo uporede Nato sa silama osovine.Prije svega razlika je u vrijednostima. Na stranu sve to, da prihvatim tvoj previse crni pogled na stvari, zar ne bi prvo ponudili uzmi ili ostavi opciju, vec cuvenu politiku stapa i sargarepe, umjesto da nas odmah daju gladnim vukovima. Mi clanstvo trazimo, zvanicno. Opet mislim da ako su vec toliko pragmaticni kao sto kazes, lakse im je da nas uvedu u svoje a onda vec ima dovoljno mehanizama za dovaspitavanje. A neke ce stvari ipak doci same od sebe.
    Last edited by kimmi; 07-01-15 at 22:26.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    2 Posts

Nema tu ljubavi ni mržnje, samo čist - nepatvoren interes.
    Ako im budemo trebali - prigrliće nas, ako ne - konzerviraće nas za vrijeme kada im budemo trebali.

A do tada da malo poboljšamo turističku ponudu i kapacitete...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by kimmi View Post
    Tvoje poredjenje Hitlerove Njemacke i Nato pakta, iako znam samo da si htio istaci pragmaticnost, mislim da nije na mjestu. Cak naprotiv, mislim da ce jedva biti docekana od onih koji se iz petnih zila trude da upravo uporede Nato sa silama osovine.Prije svega razlika je u vrijednostima. Na stranu sve to, da prihvatim tvoj previse crni pogled na stvari, zar ne bi prvo ponudili uzmi ili ostavi opciju, vec cuvenu politiku stapa i sargarepe, vec bi nas odmah dali gladnim vukovima. Mi clanstvo trazimo, makar zvanicno. Opet mislim da ako su vec toliko pragmaticni kao sto kazes, lakse im je da nas uvedu u svoje a onda vec ima dovoljno mehanizama za dovaspitavanje. A neke ce stvari ipak doci same od sebe.
    Daleko bilo da poredim NATO pakt i Hitlerovu Njemačku. To je suludo i pomisliti. Govorio sam (a čini mi se da sam za svakog pažljivijeg čitaoca bio više nego jasan) - o praktičnosti ljudi na Zapadu.
    Ponoviću ono što je bitno i što je moje iskustveno uvjerenje nakon tolikih godina rada sa ljudima otud:
    Ono što ne vide kao prostor koji može biti dio njihovog svijeta, radije će uništiti, nego dozvoliti da taj prostor i njegove resurse neko drugi upotrijebi protiv njih.

Mislim da je navedeno zaista jasno i čini mi se da se teško može osporiti.
    Zapad je strašno ponosan na zaostavštinu Starog Rima koja je u njegovim temeljima. Zato nijesam slučajno pomenuo način kako su se Rimljani obračunali sa Kartagom. Ako ima neko ko ne zna - Rimljani su je, nakon što su je porazili, bukvalno orali dok je nijesu svu preorali.
    Nemam vremena, a ne bi bilo korektno prema temi, no rado bih elaborirao tu tezu, jer se radi o jednoj kulturološkoj niti koju sam rano zapazio a dijele je svi na Zapadu. i Njemci, i Englezi, i Francuzi, Španci, Italijani,..ma bukvalno svi.

I još nešto - ti si jako inspirativan sagovornik, pa ću ti drugarski nešto predložiti - nemoj previše da pažnju držiš na to što radi Mandić, Milić i slično društvo. To je gomila pajaca i dobrovoljnih sluga svakog centra van zemlje koji je spreman da ih plati i angažuje. Bez ozbiljnijeg sponzora njihovo djelovanje je benigno. Čak i zabavlja.
    Oni nijesu u stanju da ugroze Crnu Goru. Nikada to nijesu ni bili. Njihovi prethodnici jesu bili, ali oni ne.
    Prava opasnost po Crnu Goru može doći samo iz redova onih koji odlučuju, govore i rade u ime crnogorskog naroda. Tu treba širom otvoriti oči, jer će ti odlučiti i tvoju i moju i sudbinu naše đece.
    Last edited by El Re; 07-01-15 at 22:39.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    2 Posts

Utvrđen obrazac.

Ako kako razumijem propagandu... onda su to stvaranje histerije, lov na vještice i zaplašivanje naroda od vanjskih i unutrašnjih neprijatelja.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    2 Posts

Thanks Thanks Given 
    5,882
    Thanks Thanks Received 
    7,613
    Thanked in
    3,048 Posts

Za Rea.Nisam ni mislio da poredis Hitlerovu Njemacku u bilo cemu sem u pragmaticnosti, vec sam samo skrenuo paznju da ce pojedini to zanemariti i jedva docekati. Najmanje bitno od svega.Ja se nadam tom pozivu u narednih 12-tak mjeseci, pa da zapjevamo. Ostajem pri misljenju da je zapadu lakse da nas primi u klub, pa da ubrza promjenu vrijednosti, nego da otvara jos jedno zariste pored vec postojeceg koje je ogromno.Promjena nacina razmisljanja kod vecine gradjana i usvajanje tekovina zapadne civilizacine ide svojim, za moj pojam sporim, ali ipak kakvim takvim tokom.Ako se poredi nacin razmisljanja sa pocetka, pa onda sa kraja, devedesetih, pa sa pocetka ovog vijeka, primjetne su velike razlike.Ako se poredimo sa Srbijom, odmakli smo ohoho i idemo sprintom. Ako izuzmemo BiH koja je nazalost protektorat, prijemom nas i Makedonije, ostace Srbija okruzena Natom sa svih strana da se krcka za neko buduce vrijeme koje bog zna sta ce donijeti.Bobby, nije problem pravoslavlje. Pa pobogu jedna Turska je od kada u Natou, a slozicemo se da su vece kulturoloske razlike u pitanju. Problem je sto smo mi ex komunisticka zemlja koja se mora jasno distancirati od proslosti i pokazati EU da je dio njihove familije. Svaka bivsa komunisticka zemlja je prvo usla u Nato, kao dokaz odricanja od proslosti, da bi kasnije bila primljena u EU.
    Last edited by kimmi; 08-01-15 at 07:25.

Thanks Thanks Given 
    2,051
    Thanks Thanks Received 
    6,299
    Thanked in
    2,928 Posts

Kao što napisah u temu ,,Da li u NATO'' mislim da smo daleko od toga i to prije svega našoj politici upriličenoj u DPSDP aranžmanu. Ranko Krivokapić je najveći krivac što se u narednom periodu nad Crnom Gorom mogu nadviti ,,crni oblaci''. Govori i govorancije su jedna stvar (zapravo benigna stvar), a postupci su nešto konkretno, a upravo je izostanak kontretnih postupka nas učinio ovakvim.

Thanks Thanks Given 
    20
    Thanks Thanks Received 
    225
    Thanked in
    150 Posts

Samo kratko da ponovimo najbitnije pa dako konačno završimo s tim:

Na uzorku od 404 osobe (muškaraca, državljana CG, bez selekcije po imenu i prezimenu) a koja je za potrebe istraživanja izvršena 2010. u Kliničkom centru Crne Gore (Podgorica), uz pomoć i od strane crnogorskog medicinskog osoblja, utvrđeno je sljedeće:

Što se tiče prisutnosti haplogrupe koju bi mogli vezati za Slovene, kod Crnogoraca nalazimo i na (slovensku) haplogrupu R1a. Ova haplogrupa je prisutna kod Poljaka, Lužičkih Srba, Ukrajinaca, Rusa u procentu koji varira od 50 do čak 65 odsto! Prema ovom istraživanju, ova slovenska haplogrupa R1a je prisutna kod crnogorskih muškaraca u procentu od tek
    – 7,4 odsto!

Crnogorci su (poput ostalih Dinaraca) slovenizirani Vlasi, i direktni su potomci ilirskih plemena koja su prosto preuzela jezik, kulturu i način života Slovena koji su se (tokom VI i VII vijeka) u velikom broju pojavili sjeverno od Dinarida, a kasnije i nastanili među njima. Taj proces slovenizacije domorodačkih vlaških (ilitskih) plemena trajao je gotovo čitav rani srednji vijek.
    Za razliku od Crnogoraca, hercegovačkih i južno-dalmatinskih Hrvata, današnji Albanci nijesu prošli proces slovenizacije već su zadržali izvorna obilježja svog jezika, kulture i običaja. No, radi se zapravo o narodima istog genetskog porijekla.
    :mrgreen:
    Svašta se moglo pročitati u vezi "specijalnog genetskog rata" koji traje poslednjih godina na Balkanu, ali ovakvo mućenje vode još nisam video.

Pingvini imaju zakržljala krila, a vukovi uopšte nemaju krila. Pingvini ne laju kao ni vukovi. Vukovi zavijaju, a pingvini se oglašavaju zvukom koji liči na trubu, no s obzirom na prethodno navedeno, nema sumnje da su vukovi i pingvini istog genetskog porekla.

Zašto jednostavno ovde ne napišeš koje su to najzastupljenije haplogrupe kod Crnogoraca, a koje kod Albanaca...pa da prosto uporedimo i izvedemo zaključke?

Ako su Crnogorci i Albanci istog genetskog porekla, zašto je onda najzastupljenija haplogrupa kod Crnogoraca, I2a, koju ti nazivaš ilirskom, kod Albanaca zastupljena tek u tragovima? Tačnije, tek je četvrta po zastupljenosti.
    Zašto je ima više kod Belorusa, nego kod Albanaca?

Thanks Thanks Given 
    2,051
    Thanks Thanks Received 
    6,299
    Thanked in
    2,928 Posts

Quote Originally Posted by wulfy View Post
    Najveći ,,igrač'' je AutoVaz (АвтоВАЗ). Osim jedne od najdužih proizvodnih traka na svjetu (140 km dužine) jedini se mogu pohvaliti da proizvode sve komponente za automobil (zbog toga je i tolika proizvodna traka). Reno je vlasnik 51,01% Autovaza (u joint venture sa ruskom državnom kompanijom vlasnici su 74,5%, od toga Renou pripada 67,13%) te je i donor tehnologije za današnji vozni parg ovog giganta. Zaboravih da pomenem, mi (i većina izvan Rusije) za ovog proizvođača znaju pod imenom Lada. Oni proizvode oko 50% automobila koji se prodaju u Rusiji tako da niko ne može prići ovom divu još uvjek.
    Tokom 2013 god. AutoVaz je prodao 481.000 Lada (inače, kapacitet fabrike je 750.000 automobila godišnje). Za 2014-tu godinu planirano je da se proda oko 450.000 automobila. Prodato je 375.000 automobila (od toga oko 220.300 u prvih šest mjeseci). Moram da napišem da je za 2015-tu planirano da se proda 20% više automobila. Hm, a po izjavama zvaničnika pad je uslijedio uslijed pada rublje i kolapsa industrije čelika (81% automobila je zasnovan da domaćem proizvodu). Da li to znači da ne računaju na daljni pad rublje i oporavak industrije čelika?

Thanks Thanks Given 
    3,235
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Dača View Post
    Svašta se moglo pročitati u vezi "specijalnog genetskog rata" koji traje poslednjih godina na Balkanu, ali ovakvo mućenje vode još nisam video. Pingvini imaju zakržljala krila, a vukovi uopšte nemaju krila. Pingvini ne laju kao ni vukovi. Vukovi zavijaju, a ...bla, bla, bla...

to što si kvotao u mom postu bukvalno su citati koje sam copy/paste-ovao iz Istraživanja koje potpisuje više renomiranih svjetskih, srpskih i crnogorskih genetičara, antropologa i istoričara. Da, da,..i srpskih. Neka od njihovih imena već sam saopštio. ne znam da li sam naveo i sve akademske titule koje ti ljudi imaju. Ponavljam - to nijesu moje rečenice. Ako ne vjeruješ da su citati - provjeri.
    Dakle, ti imaš mnogo veći problem. Ne sa nekim Crnogorcima odavde, već sa naukom. Ne kapiraš? A kako ćeš kad ne znaš ništa o onome o čemu želiš govoriti, a usuđuješ se (kao dokoni laik) sporiti naučne radove. Takav stepen prepotencije i pretencioznosti zaista je za divljenje i podsmijeh.
    Naravno, polemiku oko toga ne pada mi na pamet da vodim s tobom. Ne samo zato što to nije tema. Ne čak ni zato što ne polemišem sa ljudima s kojima imam neslaganje i u pitanjima elementarnih činjenica i vrijednosti. Ne,..o tome (etnogenezi Crnogoraca) zadovoljstvo da vodi polemiku sa mnom nikada neće imati nijedan Srbin, Hrvat, Bošnjak, Albanac ili bilo koji neCrnogorac.
    Razgovor o porijeklu Crnogoraca i identitetu mog naroda (po meni) uvijek će biti nešto što pripada intimi mog naroda. To su zapravo naši porodični razgovori. Sve drugo je neprirodno.
    Baš kao što bi bilo neprirodno da ja pođem na srpski forum i podučavam Srbe ko su, što su i što je njihova prošlost. Do tih odgovora Srbi moraju doći sami. Kada će se to desiti? Iskreno, nimalo me ne interesuje.
    A ti ako želiš naći društvo da razgovaraš o genetici Crnogoraca, izvoli, osvježi neku od tema sa ovog Foruma ili započni novu, pa piši dok možeš i dok ti se bude odobravalo. Možda neko sa Foruma bude i želio dopisivati se s tobom.
    No, prije nego što to učiniš možda ne bi bilo zgoreg da priložiš doktorsku disertaciju i par naučnih radova kojima si demantovao ono što su naučnici dosad otkrili.
    Toliko o tome.
    Last edited by El Re; 08-01-15 at 12:00.

Thanks Thanks Given 
    20
    Thanks Thanks Received 
    225
    Thanked in
    150 Posts

Quote Originally Posted by Gandalf_White View Post
    Uzecemo sprski kao primjer. Nece mi vjerovati ali mozes da izguglas, da je preko trecine srpskog jezika turskog porijekla (tj. vuce korijen iz turskog, takozvani turcizmi) a vjerovao ili ili ne procenat ruskog je dosta manji od toga. Kada bismo pratili tvoju nauku, onda bih ja za tebe mogao da kazem da si Turcin i onda bi se ti kao veliki Srbin naljutio, tako da necemo tamo da idemo.
    Ovo ne može nigde da se izgugla, jer je u pitanju jedinstvena glupost.
    Srpski jezik po poreklu pripada slovenskoj indoevropskoj grupi kao i ruski, a turski jezik nema veze s tim.
    Turcizmi, anglizmi, latinizmi i sl. nemaju veze sa poreklom jezika, već predstavljaju samo upliv odredjenih reči stranog porekla u srpski ili bilo koji drugi jezik.
    Iskreno, nemam pojma koliko srpski jezik tačno ima reči. Neki rečnici barataju sa oko 200 000 pojmova i izraza.

Turcizama ima oko 8000.

Thanks Thanks Given 
    20
    Thanks Thanks Received 
    225
    Thanked in
    150 Posts

to što si kvotao u mom postu bukvalno su citati koje sam copy/paste-ovao iz Istraživanja koje potpisuje više renomiranih svjetskih, srpskih i crnogorskih genetičara, antropologa i istoričara. Da, da,..i srpskih. Neka od njihovih imena već sam saopštio. ne znam da li sam naveo i sve akademske titule koju ti ljudi imaju. Ponavljam - to nijesu moje rečenice. Ako ne vjeruješ da su citati - provjeri.
    Dakle, ti imaš mnogo veći problem. Ne sa nekim Crnogorcima odavde, već sa naukom. Ne kapiraš? A kako ćeš kad ne znaš ništa o onome o čemu želiš govoriti, a usuđuješ se (kao dokoni laik) sporiti naučne radove. Takav stepen prepotencije i pretencioznosti zaista je za divljenje i podsmijeh.
    Naravno, polemiku oko toga ne pada mi na pamet da vodim s tobom. Ne samo zato što to nije tema. Ne čak ni zato što ne polemišem sa ljudima s kojima imam neslaganje i u pitanjima elementarnih činjenica i vrijednosti. Ne,..o tome (etnogenezi Crnogoraca) zadovoljstvo da vodi polemiku sa mnom nikada neće imati nijedan Srbin, Hrvat, Bošnjak, Albanac ili bilo koji neCrnogorac.
    Razgovor o porijeklu Crnogoraca i identitetu tog naroda (po meni) uvijek će biti nešto što pripada intimi mog naroda. To su zapravo naši porodični razgovori. Sve drugo je neprirodno.
    Baš kao što bi bilo neprirodno da ja pođem na srpski forum i podučavam Srbe ko su, što su i što je njihova prošlost. Do tih odgovora Srbi moraju doći sami. Kada će se to desiti? Iskreno, nimalo me ne interesuje.
    A ti ako želiš naći društvo da razgovaraš o genetici Crnogoraca izvoli osvježi neku od tema sa ovog Foruma ili započni novu, pa piši dok možeš i dok ti se bude odobravalo.
    No, prije nego što to učiniš možda ne bi bilo zgoreg da priložiš doktorsku disertaciju i par naučnih radova kojima si demantovao ono što su naučnici dosad otkrili.
    Toliko o tome.
    To što sam ja kvotovao je samo kombinacija novinarskih i tvojih ličnih zaključaka i projekcija.
    Nikakve veze sa naukom nema.
    Nauka je rekla jedno, neki novinar iz Crne Gore zaključio drugo, a ti si ovde nešto sasvim treće napisao...što nije pomenuo nijedan naučnik, niti novinar.

Nema ja šta da demantujem. Nisi priložio nikakav naučni rad, niti rezulate istraživanja koji bi potkrepili tvoje bombastične, egzaktne i nedvosmislene tvrdnje da su Albanci i Crnogorci istog genetskog porekla.
    A to bi trebalo biti vrlo lako. Samo kad se postavi to pitanje, ti se kriješ iza "intime jednog naroda":mrgreen:
    Ne postoji intima naroda. Postoji samo tvoja lična intima.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by kimmi View Post
    Za Rea.Nisam ni mislio da poredis Hitlerovu Njemacku u bilo cemu sem u pragmaticnosti, vec sam samo skrenuo paznju da ce pojedini to zanemariti i jedva docekati. Najmanje bitno od svega.Ja se nadam tom pozivu u narednih 12-tak mjeseci, pa da zapjevamo. Ostajem pri misljenju da je zapadu lakse da nas primi u klub, pa da ubrza promjenu vrijednosti, nego da otvara jos jedno zariste pored vec postojeceg koje je ogromno.Promjena nacina razmisljanja kod vecine gradjana i usvajanje tekovina zapadne civilizacine ide svojim, za moj pojam sporim, ali ipak kakvim takvim tokom.Ako se poredi nacin razmisljanja sa pocetka, pa onda sa kraja, devedesetih, pa sa pocetka ovog vijeka, primjetne su velike razlike.Ako se poredimo sa Srbijom, odmakli smo ohoho i idemo sprintom. Ako izuzmemo BiH koja je nazalost protektorat, prijemom nas i Makedonije, ostace Srbija okruzena Natom sa svih strana da se krcka za neko buduce vrijeme koje bog zna sta ce donijeti.Bobby, nije problem pravoslavlje. Pa pobogu jedna Turska je od kada u Natou, a slozicemo se da su vece kulturoloske razlike u pitanju. Problem je sto smo mi ex komunisticka zemlja koja se mora jasno distancirati od proslosti i pokazati EU da je dio njihove familije. Svaka bivsa komunisticka zemlja je prvo usla u Nato, kao dokaz odricanja od proslosti, da bi kasnije bila primljena u EU.
    Poštovani i dragi prijatelju (nakon mnogih naših javnih i privatnih polemika slobodan sam te smatrati prijateljem), neće biti smak svijeta i kad se ne složimo oko nečeg.

Koliko sam ja razumio ti si meni najviše zamjerio što sam (na današnji dan) pesimista u vezi skorog članstva CG u NATO, i što sam jednim (za priproste ljude skandaloznim poređenjem) osvijetlio Zapad i NATO i sa one, ne tako fascinantne strane.
    Molim te da ovo što ću sada napisati (a što je u samoj srži ove teme) pažljivo pročitaš i ne skačeš sa razočarenjima u svog prijatelja.

kimmi, dvije stvari ljudi trebaju (imaju pravo) znati:
    1. dilema oko toga da li ćemo ući u NATO (pa sad treba da izgleda kao neka rasprava društva tokom koje treba da razmislimo i vidimo hoćemo li tamo, a čiji ishod se kao napeto iščekuje) zapravo ne postoji. Nema je. Ona se vještački kreira kako bi se Crnogorci bolje osjećali i imali utisak da će oni odlučiti o tome.
    Sve o čemu će Crnogorci (ili njihovi izabrani predstavnici) odlučiti jeste da li će ovaj komadić Balkana u NATO uvesti tako što će prijem zatražiti (dakle na lakši i ljepši način, sa sve himnom na usnama i konfetama) ili će NATO ovdje doći na način kako je došao u Bosni, na Kosovu ili 1997. u Albanij, tj., na teži način.
    Đe je onda problem? Pa u tome što za Crnogorce može biti fatalno ukoliko to bude na teži način.
    Ponašanje vlasti u CG taj proces približavanja zemlje Alijansi konstantno usporava. Ponavljam, da je vlast htjela u NATO Crna Gora je tamo mogla biti još 2009. Zašto to vlast ne želi? Pa zato što bi ulaskom u NATO (i EU) jedan pristojan dio suvereniteta Crne Gore bio de facto (a i de iure) predat Briselu, čime bi njihove političke sudbine mogle biti krajnje neizvjesne.
    Vlast CG zna da u Evropi traje proces ujedinjenja kontinenta (na modelu Zapadne civilizacije i bez kompromisa sa kandidatima) i oni plimu ne mogu zaustaviti. Za sada samo odlažu koliko god mogu pritom kukajući što ih NATO ne primi odmah. Oni savršeno dobro znaju da ih NATO ovakve neće primiti jer nijesu odradili domaći zadatak. Taj domaći zadatak ne tiče se ni prvenstveno, (a još manje isključivo) demokratizacije društva po zapadnom modelu. Ne, problem je u tome što domaća vlast svjesno sabotira očekivanje Brisela da (ajde recimo to tako) "pozapadnjači" crnogorsko društvo. a samo "pozapadnjačeno" crnogorsko društvo može biti pouzdan saveznik ostatku ujedinjene Evrope i njenom američkom pokrovitelju.
    Sad bi se neko zapitao "pa šta to oni hoće??": Hoće onu lojalnost i pozdanost zemlje i naroda koju već odavno vide u jednoj Bugarskoj, Rumuniji, pribaltičkim državama, Gruziji, te odnedavno i u Ukrajini. I dalje nekom nije jasno? Ja samo Boga molim da tu lekciju ne budemo naučili na teži način.
    A zašto se pribojavam? Zato što vrijeme ne stoji u mjestu. Crnogorci (njihova vlast i ponašanje stanovništva) već uspijevaju da podignu mnoge obrve po evropskim i američkim adresama. Neće ovo mrcvarenje moći još predugo. Posebno ne zato što je ruski intervencionizam podstakao evropske lidere i američke pokrovitelje da ubrzaju rad na (čvršćem) ujedinjenju Evrope. U 2015. će mnoga pitanja dobiti svoj odgovor. Uključujući ono što činiti s Crnom Gorom. Ja se plašim tišine iz Brisela, jer bi ta tišina bila zloslutna najava da nas je Zapad prepoznao kao svoj propali projekat. To bi značilo da nam je sudbina zapečaćena a da toga još neko vrijeme uopšte svjesni ne bi bili.
    Podsjećaču do besvijesti - naše nezavisnosti ne bi bilo nikada bez odobrenja Zapada. Zapad to odobrenje nije dao zašto što smo mu simpatični i što izgore od želje za nama, već zato što je procjenjivao da bi ta naša nezavisnost mogla biti korisna za njegove interese i planove sa regionom.

2. Zapadna civilizacija upravo je zanimljiva po tome što ne pravi kompromise ni sa kim i oko ničeg.
    Suludo je vjerovati da će Zapad (iz bilo kog razloga) praviti kompromise i oko bilo čega pregovarati sa malim crnogorskim narodom i njegovim infantilnim uvjerenjem da može neke od anahronih oblika svog načina života i ponašanja zadržati uz amin Brisela. To se neće desiti. Biću do kraja otvoren: ili ćemo se mijenjati (prilagođavati) ili ćemo biti zgaženi, a naša zemlja razdijeljena susjedima i onima među nama koji će biti kooperativniji.
    Reci mi jedan razlog zašto to ne reći ljudima otvoreno?? Ja ga ne vidim i uvijek ću smatrati da je (kao što i Isus uči) u istini spas.
    Moj dobri kimmi, misliš li zaista da ključnom čovjeku u ovoj zemlji nije nikada palo na pamet da napravi zaokret i kaže: "za Crnu Goru ne bi bilo dobro da (iz ovog ili onog razloga) nastavi put prema EU i NATO". Ja ti tvrdim da jeste. I, kao neko ko njegovu politiku pažljivo prati godinama, siguran sam da se takve misli u njegovoj glavi nijesu desile samo jednom. Međutim, kada bi on (ili bilo ko) pomislio da taj put prekine, izvršio bi političko samoubistvo. Baš kao što ga je izvršio i Janukovič. I u vezi Janukoviča Zapad je mrmljao i dizao obrve, ali su (zBog globalne ekonomske krize koja je zakratko poremetila proces ujedinjena) bili strpljivi i dali mu još neko vrijeme. Pakao je nastao kada je on izašao pred narod i rekao: "prekidamo put prema EU".
    To isto bi se dogodilo i u Crnoj Gori, i u Srbiji da čelni čovjek vlasti to prevali preko usana. Zato uostalom Vučić ne pomišlja podilaziti svom javnom mnjenju i saopštiti da državna politika postaje ono što je već sada raspoloženje većine u narodu. Ne smije. Srbija bi preko noći postala gora klanica od Ukrajine, jer kraj njenih granica nema Rusije, već je gotovo svuda EU i NATO pakt.
    Ne bi intervenisao niko sa Zapada. prosto bi puštili da se Srbi poubijaju među sobom, pa kad se vrate u srednji vijek poput Sirije, Libije, Iraka ili sve više nesretnog Donbasa) onda bi u nekom trenutku to zaustavili. Naravno pobjednik u svim tim sukobima bio bi uređeni zapadni svijet, koji bi s prezirom posmatrao nesretnike koji su vjerovali da točak istorije pokreću mali narodi.
    Vučić je (puštanjem Šešelja) već dobio poruku šta se sa Srbijom može desiti ukoliko bude previše nervirala i smetala. Za sada je to samo upozorenje, a Šešelj će biti pripravan da (nesvjestan svoje uloge) i ukoliko bude trebalo, okrene Srbe protiv Srba. Ako ne bude Šešelj biće neko drugi. Izvođač je nebitan.
    Za Crnu Goru (i Đukanovića ništa manje) bi bilo pogubno da joj sa Zapada počnu stizati neverbalna upozorenja poput onih koje dobija Vučić i Srbija.

Sa većinom drugih stvari iz tvog posta apsolutno sam saglasan.
    Last edited by El Re; 08-01-15 at 21:08.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Pogotovu ukoliko se Crna Gora politički i kulturološki nastavi ugledati i oblikovati po uzoru na Srbiju. A to je upravo ono što crnogorska vlast (mada nešto diskretnija u postupanjima od one u Srbiji) čini još od 7. okotobra 2013., i gala promocije hrama u PG (o državnom trošku i bez ijedne državne zastave) kada je SPC de facto prihvaćena kao državna Crkva Crne Gore, a Amfilohije kao duhovni pastir i onih Crnogoraca koje proklinje kad god ima zgodan kontekst da to učini. Od tog dana Crna Gora vozi unazad i sve više ubrzava.

Kakva surova istina !

Izvanredno !
    ... to ja znam jer je mene brat u Italiju !

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

El procitam ti analizu i pomislim najcrnji moguci scenario. Vecina ovdje misli kad se prica o rasparcavanju da ce sad neko nesto da nam uzme od teritorije.
    Srecom nismo na bliskom istoku a i tami se suzdrzava od prekrajanja granica. Naucili su lekciju sa Kosovom sto se tice toga. Ostacemo mi u postojecim granicama, samo sa autonomnim narodima, teritorijama ili nesto slicno. Tipa bosna ili makedonija, dje se ne mogu dogovoriti oko osnovnih stvari. Nadam se da grijesis.
    Da ne ulazim dublje kimmi je ec napisao ono sto sam zelio da ti kazem. Na cemu baziram moj "optimizam" ne toliko ulaskom u Nato, jer mu nisam ljubitelj, alj eto zapale su nam takve karte, vec zeljom da ne zavrsimo onako kako ti predvidjas neulaskom u isti.
    Nemijesanjem i gledanjem sa strane su vec probali i znamo kako se to zavrsilo. Stabilnost baziram iz cinjenice da su se naucili da domaci narodi poznaju samo jedan nacin vladavine, a to je nazalost neki vid idolopoklonistva( necu ga nazvati diktaturom jer nije). Lakse je i jeftinije zavrsiti posao odmah, i tog jednog promineniti, nego li cekati drustvo da se promijeni. Na kraju krajeva i ukrajina je jedan od promasaja takvog vidjenja stvari. Mislim da ce sve sledece prevaspitavati drugacije, koliko god to bilo bolno. Rizik je da dobiju konstantu netrpeljivost prema njima ako nastave po scenariju koji ti predvidjas( potpuno realan, ali mislim da nas ipak malo drugacije gledaju od npr Sirije). Na tome baziram neko misljenje da je tvoj scenario ipak previse pesimistican

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Пут до пакла је поплочан практичношћу...

Православна Црква никада не може бити званична религија Црне Горе. Ни де факто ни де јуре. Прво, зато што је и у вријеме монархије било 3 државне религије. Друго, јер Православна Црква намјерава да поживи дуже него ли сви државни и политички пројекти. Ја као крштен члан цркве могу бити отворен критици цркве, на овај или онај начин, и то најчешће јесам. Изузетно сам чак и бијесан на цркву због њене улоге у ограничавању нашег народа и његове припадности на само припаднике једне вјере. Ја сам дубоко против тога, но то је нажалост сада врло тешко измијенити и окренути на праву страну. Оно што је најбитније, а то је да какав год ви епитет пришили тој цркви, а чињеница је да црква не иде ниђе. Мудар човјек мора бити свјесан чињенице да је та Црква преживјела далеко већа искушења. Понекад лисичијим методама, понекад лављим, а понекад мишијим, али преживјела је. Црна Гора, републичица на балкану од 600.000 становника за цркву није никаква невоља. Тога овај Ел Ре је итекако свјесан, када у оквиру своје идеологије пропагира слијепо држање запада и ослањање на његову силу.

Што се тиче паралела са римским царством - Рим је још од дана позне републике запао у дубоку декаденцију. Демографски је већ тада почео опадати због наопаких културних норми (Политичка организација је тјерала чак и имућније да имају мање дјеце), а проширење је увелико захватило неасимиловане народе. Декаденција у вријеме царства је већ посебна прича. У вријеме царства, римски историчари и путописци почињу да идеализују варварске културе, поготово келтске и германске. У њима примјећују рад, репродукцију, већи ниво егалитаризма и директне демократије, снагу, чистије насеобине, мање јавног неморала и раскалашности. Наравно, свјесни су они политичке инфериорности тих култура. Међутим, оно гдје је паралела са данашњим временом - римски путописци и историчари почињу да сумњају да је Рим одавно посијао клицу сопственог уништења. И били су у праву. Но, прошло је још доста до пропасти царства.

Данас, либерализам, односно западњаштво, сигурно корача тим стазама. Чињеница да се самоувјерено ослања на грубу силу и технолошку и организациону супериорност као једини начин за разрачунавање са непријатељима јасно свједочи о томе да занемарује оно што га чини неотпорним, слабим, кратковидим, а што се налази унутар њега самог. Непријатељи тог поретка, не само да демонстрирају унутрашњу снагу и препород, већ и велику глад за експанзијом, али и ријешеност да сукоб са западом одлажу што је више могуће, и послуже се субверзивним методама. Путин је мање вјешт по том питању, источне, деспотски организоване државе попут Кине, Ирана, мало више. Путин, и онај ко га наслиједи због свог преурањеног дјеловања, ће вјероватно бити принуђен да се на крају приклони Кини и више зависи од ње, и наступа као њен пулен. Остатак човјечанства је ипак убијеђен, да је Путин непријатељ број један. Вођа земље од 140 милиона становника...

Запад, ће кад тад бити приморан да бич којим ведри и облачи по Балкану у складу са сопственим нахођењима сажваће и прогута. Каква нас искушења чекају до тада, то је већ питање. Можда ће у свом растројству и бијесу опет кренути у геноцидне подухвате, но то ће му запечатити статус сатанске творевине у свјетској историји. Европа је континент прошлости. Европљани одумиру, баш као и њихова култура. Европљани грчевито одбијају да се множе, шире, јачају. Чак и данас, када се већ декадама прича о демографском колапсу Европе, њени становници још грчевитије него икада пркосе тој реалности, и још више своје становништво и своју културу препуштају дошљацима. Задњи демографски резервоар звани Источна Европа је на издисају, и остаје само Азија и Африка. Једини ослонац тог и таквог поретка су оружане снаге. Европљани су изгубили снагу и зрелост да меком силом шире свој утицај по планети. Онај тип меке силе коју је некад користила управо Црква, придобијајући поданике европским монарсима широм планете. Европљани су немобилни, неприлагодиви, захтјевни, непопустљиви. Просјечан Кинез може да прође пола планете, промијени 20 позива, подреди се поретку и уступи мјесто будућим генерацијама. Сваки убијеђени Дарвиниста зна који шаблон од ова два води преживљавању.

Page 54 of 165 FirstFirst ... 44450515253545556575864104154 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)