Originally Posted by
Shamrock
Druže, baze nisu problem. Da je sreće da je 1999 Milošević rekao po onome što su tražili u Rambujeu "napravite ako treba 100 baza po SRJ". Danas se vode mobilni ratovi. Baze služe da se logistički pripremi vojska i pošalje na odredište i to je to. Kad se izgubi zemlja, baze se rasformiraju i presele. Nije to neka tačka na koju se obrušava sva sila svijeta.
Problem je što se NATO kampanja vodi u totalno pogrešnom pravcu. Vlast je pala na moralnu igru, i sad se znoje pokušavaju da predstave NATO kao moralno ispravan i superiorniji izbor. Ta kampanja se primjećuje svuda, u svim pro-Američkim i režimskim medijima. Naravno, ne govori se kako je NATO dobar, nego se govori kako su Kinezi, Rusi i ostali loši. O njihovim "ludim i poremećenim" režimima čitamo svaki dan, gdje su vršeni zločini, kako su pojeli bebu negdje u nekoj provincij i tako dalje.
NATO se naravno, ne može razumnom i slobodnomislećem biću predstaviti kao moralni izbor, jer je NATO po samoj svojoj prirodi nemoralan.
Dakle, treba se okrenuti strategija za 360 stepeni. NATO treba građanima biti predstavljen kao jedino moguće, pragmatično, i realno rješenje. NATO misije se trebaju predstaviti kao jedini način da CG vojska stekne sposobnost i borbeno iskustvo. NATO kooperacija kao jedini način da se CG odbrani od spoljnih prijetnji. I tako dalje. Dakle Crna Gora nije već u Evropi, pa da može da bira, da li će cio paket, ili pola. Crna Gora se integriše, a da bi se integrisala, mora da ispuni uslove. To je prosto i jednostavno. I to diktirane uslove. Tu nema nikakve demokratije, niti nam je iko pričao da će biti. Od starta nam se pričalo da treba da se prilagodimo, a ne obratno.
Dakle, NATO = realnost. Nato =/= moral, jer za nekog ko se pridržava religije i moralnih načela (a ja jesam jedan od tih) ne može biti nikakvog dobra u davanju suvereniteta ovozemaljskim vojnim i drugim ratohuškačkim družinama.
Međutim, to što ja mislim tako, ne znači da je to dobro i valjano za sve ostale. Naprotiv, drugi mogu trpjeti štetu zbog toga što Crna Gora neće odabrati integraciju, ekonomsku, bezbjednosnu i svaku drugu. Dakle, ja sopstveno ubjeđenje moram da progutam kad razmišljam o onome što se odnosi na kolektiv.
Bookmarks