View Poll Results: Da li u NATO

Voters
437. You may not vote on this poll
  • Da

185 42.33%
  • Ne

252 57.67%
Page 70 of 199 FirstFirst ... 206066676869707172737480120170 ... LastLast
Results 1,726 to 1,750 of 4975

Thread: Da li u NATO

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by ekrem_drndar View Post

2009. - 'Nato neće praviti baze u Bugarskoj i Rumuniji..'
    Laž, danas postoje su četiri američke baze u Bugarskoj i nekoliko u Rumuniji.
    Ti si rijesio da raspolozis ljude salama. Ko je to rekao da neće graditi baze i to 2009 kad je Bugarska od 2001 molila i kumila da se tamo izgradi baza. Cak je 19-12-2003 u Parlamentu usvojena odluka da dozvoljavaju koliko oćes baza.
    No posto si upoznat sa tim bazama reci nam koliko NATO ima baza u svijetu?

Thanks Thanks Given 
    95
    Thanks Thanks Received 
    118
    Thanked in
    83 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    Drugar, ja sam proveo rat u UNIFORMI i uglavnom PO TERENU, a moj ružni profil vidi se nakratko na onom snimku iz Cetinja. Uspori malo jadan ne bio... Rekao sam - što ne znaš, a interesuje te - pitaj.
    Ako ne znam neke druge stvari, iz tog vremena znam jako puno, ali prosto, do sada vrlo je malo konteksta bilo u okviru kog bih mogao da vam o tome ispričam moja svjedočanstva.
    A što se tiče Murina... Već sam to objasnio...

https://forum.cdm.me/showthread.php?...20#post3594520
    Pročitao sam ovo, sve si jasno i detaljno napisao. Da li to mjenja sliku NATOa? Ne. Ovako su mogli da prođu i građani Sokolane (luka) ili Sutomora (crni rt) u Baru, jer je za ovaj pojam, sve relativno blizu, ama baš niko nije siguran, pogodiše li NATO bombe kuću onome nesrećniku u Bugarsku? Samo su se izvinuli i produžili dalje...
    If you turn a man into a fish, you will catch him for a day

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Swedish_House_Mafia View Post
    jes pa da odu put Ćeranića Gore i Krnova da nam potruju krtolu
    Samo nedajte da se zauzmu ona izvorista nafte od Mekih dolova do Krusevica a od Gradca do Savnika moze.

Thanks Thanks Given 
    1,039
    Thanks Thanks Received 
    4,135
    Thanked in
    2,331 Posts

Da, da, bas je Istok taj koji vrsi najvecu propagandu. Baze - nemjerljivo zagadjenje zivotne sredine, potencijalna opasnost u slucaju sukoba, a sto je kljucno, zbog ovakvog poslusnog rezima, ne pitamo se o kljucnim stvarima koji se ticu nase zemlje. Vi slobodno vjerujte ovoj NATO propagandi, na kraju cemo sve to svi mi da platimo.

1989. - 'Nato se neće širiti na Istočnu Njemačku posle ujedinjenja'...
    Laž, Istočni dio Njemačke je okupiran odmah po povlačenu trupa SSSR-a

1990. - 'Nato će se rasformirati ako se prvo rasformira Varšavski pakt'....
    Laž , vidimo, još postoji, sada kao ofanzivni savez.

1993. - 'Nato se neće širiti na bivše članice varšavskog pakta'...
    Laž ,Nato je apsorbovao Poljsku i Madjarsku u martu 1999. a ostatak bišeg V.U. 2004 i 2009.

1994. -' Nato se neće širiti na bivše članice SSSR-a'.
    Laž , marta 2004. Nato je apsorbovao bivše sovjetske pribaltičke republike.

1995. - 'Nato neće intervenisati u zemljama nečlanicama bez odobrenja S.B.U.N'.
    Laž, svi smo to osjetili 1999.

2014 - 'NATO neće praviti baze u CG'...

Naidjoh na ovo, u moru mnogih drugih, izdvojeno nekoliko "najzanimljivijih" lazi.
    По ко зна који пут:
    Отварање базе НАТО у ЦГ је није реално и није исплативо.Све базе на Балкану, па и Бондстил на Косову, се укидају и помјерају у Румунију, Бугарску и Пољску.
    Војном терминологијом речено, линија се помјера на границе НАТО савеза ка истоку, што значи да би свака база на западном Балкану, посебно у ЦГ била само непотребни трошак.Питајте некога ко се мало разумије у ове ствари.

Иначе, рекао сам прије, ја нисам против НАТО база.Једна таква база, на никшићком или беранском аеродрому, би значила много за средину у којој се налази, прије свега зато што би запошљавала велики број људи што цивила, што нашег војног персонала (могли би да повећамо војску), а тек какав би ефекат на локалну средину имала потрошња људи из једне такве базе као и саме потрошња саме базе.
    Али то није реално.
    Last edited by BAR; 22-04-14 at 23:36.
    Црногорце је одржало црногорско срце.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Zna li neko od ovih dobro informisanih gdje je baza propagandnog otpora prema NATO-u u CG, cija su filijala na Balkanu, i ko im finansira dejstvo po neukima i strasljivima?
    Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    9,761
    Thanks Thanks Received 
    6,074
    Thanked in
    2,319 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Ti si rijesio da raspolozis ljude salama. Ko je to rekao da neće graditi baze i to 2009 kad je Bugarska od 2001 molila i kumila da se tamo izgradi baza. Cak je 19-12-2003 u Parlamentu usvojena odluka da dozvoljavaju koliko oćes baza.
    No posto si upoznat sa tim bazama reci nam koliko NATO ima baza u svijetu?
    Ne razumiješ ti to Hari, dovoljno je znanje osnovne geografije i malo logike... Pošto je CG udaljenija od Rusije nego Rumunija i Bugarska, a između Rumunije i Bugarske postoji velika praznina koju samo Rusi vide i kroz koju mogu proći samo njihovi projektili, potrebno je da se napravi baza u CG kako bi se zakrpila ta praznina... Ovo naravno jer Ruske rakete idu cika caka, tako da će prelećeti svaku nato zemlju po par puta prije nego dođu do vrhovnog cilja Jamerike...
    Last edited by MeDo_JE; 22-04-14 at 22:56.
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by MeDo_JE View Post
    Ne razumiješ ti to Hari, dovoljno je znanje osnovne geografije i malo logike... Pošto je CG udaljenija od Rusije nego Rumunija i Bugarska, a i između Rumunije i Bugarske postoji velika praznina koju samo Rusi vide i kroz koju mogu proći samo njihovi projektili, potrebno je da se napravi baza u CG kako bi se zakrpila ta praznina... Ovo naravno jer Ruske rakete idu cika caka, tako da će prelećeti svaku nato zemlju po par puta prije nego dođu do vrhovnog cilja Jamerike...
    Ja vjerujem da će iz inata nama napraviti nuklearnu bazu. Nebitno koliko košta i je li isplativa, samo iz inata. Msm, presmrđe to oko baza više...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ja racunam da smo vec u NATO jer nasa vojska ucestvuje u njihovim misijama po svijetu.Ja i ne vidim neko ozbiljnije protivljenje nekih domacih struktura ulasku u NATO.Najvece oponiranje je sto neke opozicione partije zagovaraju referendum.Cak se ni DF ne protivi.Mislim da je ulazak u NATO realnost,ali pitanje je da li nas NATO zeli? Sta mi sa svojom malom i zastarelom vojskom mozemo njima doprinijeti osim sto cemo kao nova clanica uzimati vrijeme na nato sjednicama? Ja ne vjerujem da ce nas NATO primiti.

U Hrvatskoj je bila mnogo jaca kampanja koja se protivila ulasku Hrvatske u NATO nego u Crnoj Gori.Ali NATO je njih uzeo jer ipak je Hrvatska nesto jaca drzava.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Da, da, bas je Istok taj koji vrsi najvecu propagandu. Baze - nemjerljivo zagadjenje zivotne sredine, potencijalna opasnost u slucaju sukoba, a sto je kljucno, zbog ovakvog poslusnog rezima, ne pitamo se o kljucnim stvarima koji se ticu nase zemlje. Vi slobodno vjerujte ovoj NATO propagandi, na kraju cemo sve to svi mi da platimo.

1989. - 'Nato se neće širiti na Istočnu Njemačku posle ujedinjenja'...
    Laž, Istočni dio Njemačke je okupiran odmah po povlačenu trupa SSSR-a

1990. - 'Nato će se rasformirati ako se prvo rasformira Varšavski pakt'....
    Laž , vidimo, još postoji, sada kao ofanzivni savez.

1993. - 'Nato se neće širiti na bivše članice varšavskog pakta'...
    Laž ,Nato je apsorbovao Poljsku i Madjarsku u martu 1999. a ostatak bišeg V.U. 2004 i 2009.

1994. -' Nato se neće širiti na bivše članice SSSR-a'.
    Laž , marta 2004. Nato je apsorbovao bivše sovjetske pribaltičke republike.

1995. - 'Nato neće intervenisati u zemljama nečlanicama bez odobrenja S.B.U.N'.
    Laž, svi smo to osjetili 1999.

2014 - 'NATO neće praviti baze u CG'...

Naidjoh na ovo, u moru mnogih drugih, izdvojeno nekoliko "najzanimljivijih" lazi.
    Druže, baze nisu problem. Da je sreće da je 1999 Milošević rekao po onome što su tražili u Rambujeu "napravite ako treba 100 baza po SRJ". Danas se vode mobilni ratovi. Baze služe da se logistički pripremi vojska i pošalje na odredište i to je to. Kad se izgubi zemlja, baze se rasformiraju i presele. Nije to neka tačka na koju se obrušava sva sila svijeta.

Problem je što se NATO kampanja vodi u totalno pogrešnom pravcu. Vlast je pala na moralnu igru, i sad se znoje pokušavaju da predstave NATO kao moralno ispravan i superiorniji izbor. Ta kampanja se primjećuje svuda, u svim pro-Američkim i režimskim medijima. Naravno, ne govori se kako je NATO dobar, nego se govori kako su Kinezi, Rusi i ostali loši. O njihovim "ludim i poremećenim" režimima čitamo svaki dan, gdje su vršeni zločini, kako su pojeli bebu negdje u nekoj provincij i tako dalje.

NATO se naravno, ne može razumnom i slobodnomislećem biću predstaviti kao moralni izbor, jer je NATO po samoj svojoj prirodi nemoralan.

Dakle, treba se okrenuti strategija za 360 stepeni. NATO treba građanima biti predstavljen kao jedino moguće, pragmatično, i realno rješenje. NATO misije se trebaju predstaviti kao jedini način da CG vojska stekne sposobnost i borbeno iskustvo. NATO kooperacija kao jedini način da se CG odbrani od spoljnih prijetnji. I tako dalje. Dakle Crna Gora nije već u Evropi, pa da može da bira, da li će cio paket, ili pola. Crna Gora se integriše, a da bi se integrisala, mora da ispuni uslove. To je prosto i jednostavno. I to diktirane uslove. Tu nema nikakve demokratije, niti nam je iko pričao da će biti. Od starta nam se pričalo da treba da se prilagodimo, a ne obratno.

Dakle, NATO = realnost. Nato =/= moral, jer za nekog ko se pridržava religije i moralnih načela (a ja jesam jedan od tih) ne može biti nikakvog dobra u davanju suvereniteta ovozemaljskim vojnim i drugim ratohuškačkim družinama.

Međutim, to što ja mislim tako, ne znači da je to dobro i valjano za sve ostale. Naprotiv, drugi mogu trpjeti štetu zbog toga što Crna Gora neće odabrati integraciju, ekonomsku, bezbjednosnu i svaku drugu. Dakle, ja sopstveno ubjeđenje moram da progutam kad razmišljam o onome što se odnosi na kolektiv.
    You can kill a player, but you can't kill the game

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kad uđemo u nato svako treće novorođenče će biti od USMC materijala a svakoj zeni mlađoj od 18 godina stojaće poster Obame i Bajdena u ganbang pozi iznad kreveta ,a sunce i voda će se zamutiti i krst svete SPC ce zarđati ikone će plakati a audiji ostariti,rusi će za nama plakati a srbi nas žaliti a sv. Petar Cetinjski ce nam slati warning sms i mail i slati kletve u spam foldere,njegos ce nam u san dolaziti i svoj grob renovirati koliko će se okretati i trenirati od muka šta učinismo oj srbijo što učinismooo ooj postaćemo američka meka i medina

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Semper_Paratus1 View Post
    Kad uđemo u nato svako treće novorođenče će biti od USMC materijala a svakoj zeni mlađoj od 18 godina stojaće poster Obame i Bajdena u ganbang pozi iznad kreveta ,a sunce i voda će se zamutiti i krst svete SPC ce zarđati ikone će plakati a audiji ostariti,rusi će za nama plakati a srbi nas žaliti a sv. Petar Cetinjski ce nam slati warning sms i mail i slati kletve u spam foldere,njegos ce nam u san dolaziti i svoj grob renovirati koliko će se okretati i trenirati od muka šta učinismo oj srbijo što učinismooo ooj postaćemo američka meka i medina
    Meni bitnije pitanje je zašto ljudi ne mogu da iskažu stav, ma kakav bio, samo sa jednog naloga? Msm, nejasno.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Bas mi se nesto spava pa vam ne mogu svima odgovarati, da im ne trebamo ne bi ovoliki pritisak vrsili da udjemo u NATO. Necu vise da se ponavljam oko tih troskova, i tu nijesu samo troskovi i ekonomija u pitanju, nesto je i do morala i patriotizma, je li.

Zamislite da svako na svijetu radi ono sto mu se vise isplati, zamislite jednu Rusiju da udje u NATO pakt, bi li im se isplatilo? Zasto onda ne udju?

Samo jos @Maja da odgovorim, niko me ni za sta ne placa, niti mi iko puni glavu, vec sam pomenuo da je interes debelo na strani onih okji zagovaraju tako nesto i sire propagandu za NATO, samo toliko.

Laka vam noc, Crnogorci.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by MeDo_JE View Post
    Ne razumiješ ti to Hari, dovoljno je znanje osnovne geografije i malo logike... Pošto je CG udaljenija od Rusije nego Rumunija i Bugarska, a i između Rumunije i Bugarske postoji velika praznina koju samo Rusi vide i kroz koju mogu proći samo njihovi projektili, potrebno je da se napravi baza u CG kako bi se zakrpila ta praznina... Ovo naravno jer Ruske rakete idu cika caka, tako da će prelećeti svaku nato zemlju po par puta prije nego dođu do vrhovnog cilja Jamerike...
    Ma zato je Tović idealno mjesto jer je tacno na crti Moskva - Njujork pa kad ruske rakete pocnu slalom sa Tovića se ne nadaju a ono bup .. i raketni stit iz Zupe odbije raketu i ona se vrati na startnu bazu i gotova rabota. A poslije kazu da mi dzaba ulazimo na NATO kad je bezbjednost svijeta u nasim rukama

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Bas mi se nesto spava pa vam ne mogu svima odgovarati, da im ne trebamo ne bi ovoliki pritisak vrsili da udjemo u NATO. Necu vise da se ponavljam oko tih troskova, i tu nijesu samo troskovi i ekonomija u pitanju, nesto je i do morala i patriotizma, je li.

Zamislite da svako na svijetu radi ono sto mu se vise isplati, zamislite jednu Rusiju da udje u NATO pakt, bi li im se isplatilo? Zasto onda ne udju?

Samo jos @Maja da odgovorim, niko me ni za sta ne placa, niti mi iko puni glavu, vec sam pomenuo da je interes debelo na strani onih okji zagovaraju tako nesto i sire propagandu za NATO, samo toliko.

Laka vam noc, Crnogorci.

Dobar bas.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Shamrock View Post
    Druže, baze nisu problem. Da je sreće da je 1999 Milošević rekao po onome što su tražili u Rambujeu "napravite ako treba 100 baza po SRJ". Danas se vode mobilni ratovi. Baze služe da se logistički pripremi vojska i pošalje na odredište i to je to. Kad se izgubi zemlja, baze se rasformiraju i presele. Nije to neka tačka na koju se obrušava sva sila svijeta.

Problem je što se NATO kampanja vodi u totalno pogrešnom pravcu. Vlast je pala na moralnu igru, i sad se znoje pokušavaju da predstave NATO kao moralno ispravan i superiorniji izbor. Ta kampanja se primjećuje svuda, u svim pro-Američkim i režimskim medijima. Naravno, ne govori se kako je NATO dobar, nego se govori kako su Kinezi, Rusi i ostali loši. O njihovim "ludim i poremećenim" režimima čitamo svaki dan, gdje su vršeni zločini, kako su pojeli bebu negdje u nekoj provincij i tako dalje.

NATO se naravno, ne može razumnom i slobodnomislećem biću predstaviti kao moralni izbor, jer je NATO po samoj svojoj prirodi nemoralan.

Dakle, treba se okrenuti strategija za 360 stepeni. NATO treba građanima biti predstavljen kao jedino moguće, pragmatično, i realno rješenje. NATO misije se trebaju predstaviti kao jedini način da CG vojska stekne sposobnost i borbeno iskustvo. NATO kooperacija kao jedini način da se CG odbrani od spoljnih prijetnji. I tako dalje. Dakle Crna Gora nije već u Evropi, pa da može da bira, da li će cio paket, ili pola. Crna Gora se integriše, a da bi se integrisala, mora da ispuni uslove. To je prosto i jednostavno. I to diktirane uslove. Tu nema nikakve demokratije, niti nam je iko pričao da će biti. Od starta nam se pričalo da treba da se prilagodimo, a ne obratno.

Dakle, NATO = realnost. Nato =/= moral, jer za nekog ko se pridržava religije i moralnih načela (a ja jesam jedan od tih) ne može biti nikakvog dobra u davanju suvereniteta ovozemaljskim vojnim i drugim ratohuškačkim družinama.

Međutim, to što ja mislim tako, ne znači da je to dobro i valjano za sve ostale. Naprotiv, drugi mogu trpjeti štetu zbog toga što Crna Gora neće odabrati integraciju, ekonomsku, bezbjednosnu i svaku drugu. Dakle, ja sopstveno ubjeđenje moram da progutam kad razmišljam o onome što se odnosi na kolektiv.
    Ima dosta ljudi koji ovako razmisljaju, ali mislim da ekonomski kriterijumi kad je drzava u pitanju moraju da budu na u najboljem slucaju 3. mjestu, nakon bezbjedonosnih i moralnih. Pominjes da je nama to sigurnija opcija, ja mislim da nije. I o tome cemo diskutovati drugom prilikom, jer mi se cini da se sa tobom moze normalno razgovarat. Sad odoh da lijezem, u zdravlje!

in bed with Eva Simons 26°21'29.9"N 127°47'02.0"E
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

:lolblue:

Thanks Thanks Given 
    1,039
    Thanks Thanks Received 
    4,135
    Thanked in
    2,331 Posts

Quote Originally Posted by kenneth View Post
    Pročitao sam ovo, sve si jasno i detaljno napisao. Da li to mjenja sliku NATOa? Ne. Ovako su mogli da prođu i građani Sokolane (luka) ili Sutomora (crni rt) u Baru, jer je za ovaj pojam, sve relativno blizu, ama baš niko nije siguran, pogodiše li NATO bombe kuću onome nesrećniku u Bugarsku? Samo su se izvinuli i produžili dalje...
    Лука је најбољи доказ несојлука тадашњег савезног руководства.
    Лука Бар је имала и дан данас има велике резервоаре за нафту.Дио нафте у тим резервоарима је био савезни, а дио републички.Савезни дио је Војска узела за потребе дејствовања својих трупа на Косову.До великог је спора дошло кад је Восјка хтјела да узме и републичке резерве.ПЈП (иначе смјештен у хотелу Сидро) је одмах реаговао и распоредио своје трупе које нису дозволиле да Војска ту нафту узме, ту замало није пала крв.
    Други проблем у луци се десио кад је упловила помоћ у храни за Црну Гору, са 100.000 избјеглица, која је у то вријеме била потпуно затворених граница од стране Војске, како савезне, тако и републичке.И ту цркавицу су хтјели да украду.
    Причали су ми људи, који су тада били у ПЈП, да је само срећа спасила да се не покољу са Восјком.

Е сад Нато је био итекако забринут због те републичке нафте која је остала у луци, која је стратешки ресурс и која би могла да продужи акције ВЈ на Косову тако што ће технику учинити мобилнијом (више нафте више кретања, дуже вођење рата)
    Чак се расправљало о томе дал да се гађа Лука Бар и да се та нафта уништи, јер нису били сигурни да ПЈП може одбранити ту нафту.У јеку тих расправа у средишту алијансе, Моранрица је по наређењу Београда распоредила топовњаче испод лучких дизалица и почела да Бофорсима (домет 3000м) гађа НАТО авионе на 10.000 метара.Дејствовано је и са Црног Рта, са сличном намјером и са минорним успјехом.Иначе све више старјешине ВЈ и Морнарице су се "стратешки" повукле што даље од Луке.
    Зашто је то рађено?
    Па управо да би се испровоцирао НАТО да гађа Луку.Гађање Луке Бар и испарења која би настала услијед паљења нафте би у Бару направила велике жртве.
    Слобова екипа је у томе видјела шансу за извођњење државног удара у ЦГ.
    Осим на сјеверу, Мило, тадашња влада и МУП су уживали јаку подршку у народу, и за Седми батаљон је било врло тешко да оствари своју намјену, (државни удар) јер би наишао на жесток и слободно могу рећи несавладив отпор.
    Ту подршку народа је требало умањити,а то најбоље раде жртве.Требао им је снажни casus belli.

НАТО је лагано прозрео намјеру и уважио апеле да се не гађа Лука.Ограничено је гађан само Црни Рт који је ненасељен и који је значајно удаљен од Луке.

Ето то ти је била читава прича око Луке и Бара.
    Last edited by BAR; 23-04-14 at 00:20.

Thanks Thanks Given 
    1,039
    Thanks Thanks Received 
    4,135
    Thanked in
    2,331 Posts

Laka vam noc, Crnogorci.

Чек јесте ли ви за неутралност или за савез са Русијом!?

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

A sta im znaci neutralnost? Na ledinu, pa kome se cefne na CG, eto da ih kontranatovci iz CG docekaju toljagama i kletvom? Djetinjasto je o tome uopste diskutovati.
    Nemaju argumente pa trce od patetike do apsurda.
    Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Neutralnost su najbolje svojevremeno iskusili Island, Norveška i Danska - razvijene zemlje Evrope.
    You can kill a player, but you can't kill the game

Thanks Thanks Given 
    95
    Thanks Thanks Received 
    118
    Thanked in
    83 Posts

Quote Originally Posted by Maja View Post
    A sta im znaci neutralnost? Na ledinu, pa kome se cefne na CG, eto da ih kontranatovci iz CG docekaju toljagama i kletvom? Djetinjasto je o tome uopste diskutovati.
    Nemaju argumente pa trce od patetike do apsurda.
    Hvala Lepo
    Mi smo u ovom trenutku neutralni, nijedan papir ne pokazuje suprotno.

Thanks Thanks Given 
    95
    Thanks Thanks Received 
    118
    Thanked in
    83 Posts

Quote Originally Posted by BAR View Post
    Лука је најбољи доказ несојлука тадашњег савезног руководства.
    Лука Бар је имала и дан данас има велике резервоаре за нафту.Дио нафте у тим резервоарима је био савезни, а дио републички.Савезни дио је Војска узела за потребе дејствовања својих трупа на Косову.До великог је спора дошло кад је Восјка хтјела да узме и републичке резерве.ПЈП (иначе смјештен у хотелу Сидро) је одмах реаговао и распоредио своје трупе које нису дозволиле да Војска ту нафту узме, ту замало није пала крв.
    Други проблем у луци се десио кад је упловила помоћ у храни за Црну Гору, са 100.000 избјеглица, која је у то вријеме била потпуно затворених граница од стране Војске, како савезне, тако и републичке.И ту цркавицу су хтјели да украду.
    Причали су ми људи, који су тада били у ПЈП, да је само срећа спасила да се не покољу са Восјком.

Е сад Нато је био итекако забринут због те републичке нафте која је остала у луци, која је стратешки ресурс и која би могла да продужи акције ВЈ на Косову тако што ће технику учинити мобилнијом (више нафте више кретања, дуже вођење рата)
    Чак се расправљало о томе дал да се гађа Лука Бар и да се та нафта уништи, јер нису били сигурни да ПЈП може одбранити ту нафту.У јеку тих расправа у средишту алијансе, Моранрица је по наређењу Београда распоредила топовњаче испод лучких дизалица и почела да Бофорсима (домет 3000м) гађа НАТО авионе на 10.000 метара.Дејствовано је и са Црног Рта, са сличном намјером и са минорним успјехом.Иначе све више старјешине ВЈ и Морнарице су се "стратешки" повукле што даље од Луке.
    Зашто је то рађено?
    Па управо да би се испровоцирао НАТО да гађа Луку.Гађање Луке Бар и испарења која би настала услијед паљења нафте би у Бару направила велике жртве.
    Слобова екипа је у томе видјела шансу за извођњење државног удара у ЦГ.
    Осим на сјеверу, Мило, тадашња влада и МУП су уживали јаку подршку у народу, и за Седми батаљон је било врло тешко да оствари своју намјену, (државни удар) јер би наишао на жесток и слободно могу рећи несавладив отпор.
    Ту подршку народа је требало умањити,а то најбоље раде жртве.Требао им је снажни casus belli.

НАТО је лагано прозрео намјеру и уважио апеле да се не гађа Лука.Ограничено је гађан само Црни Рт који је ненасељен и који је значајно удаљен од Луке.

Ето то ти је била читава прича око Луке и Бара.
    Za ovo podvučeno ne želim da komentarišem jer se sam se načuo dosta priča...
    Što se tiče naoružanja bilo je tu i par raketica dometa oko 5km, samo je jedna imala mali uspijeh. Imali smo i set KUB-ova u luci, spremnih, zašto nijedan nije ispaljen, ne znam
    Što se tiče provokacije mislim da griješiš, avioni su uveliko prelijetali luku (njih barem 5-6) zaključno sa prvim udarima PVO, i tu nema logike, koja je onda bila svrha tih aviona? Izviđanje nije, jer bi poslali bespilotne letjelice. To onda može biti samo provokacija sa njihove strane, a naša vojska sigurno nije pravila kalkulacije povodom toga, nego odmah krenula u odbranu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Mi smo u ovom trenutku neutralni, nijedan papir ne pokazuje suprotno.
    Nije tačno, nego smo u miru. O neutralnosti se jedino u ratu može govoriti, kada je mir, svi su neutralni (mirni)?

Thanks Thanks Given 
    1,039
    Thanks Thanks Received 
    4,135
    Thanked in
    2,331 Posts

Za ovo podvučeno ne želim da komentarišem jer se sam se načuo dosta priča...
    Има људи који су те приче чули од народа, а ја сам ове приче све чуо од људи који су били тамо, актери догађаја.

Što se tiče naoružanja bilo je tu i par raketica dometa oko 5km, samo je jedna imala mali uspijeh. Imali smo i set KUB-ova u luci, spremnih, zašto nijedan nije ispaljen, ne znam
    Što se tiče provokacije mislim da griješiš, avioni su uveliko prelijetali luku (njih barem 5-6) zaključno sa prvim udarima PVO, i tu nema logike, koja je onda bila svrha tih aviona? Izviđanje nije, jer bi poslali bespilotne letjelice. To onda može biti samo provokacija sa njihove strane, a naša vojska sigurno nije pravila kalkulacije povodom toga, nego odmah krenula u odbranu.
    То да је био Куб био у луци први пут чујем, додуше, нисам се ни распитивао.Тих дана су се свакаве легенде испредале, а "оборени" НАТО авиони мјерили десетинама, тако да је мјеродавно само оно што си видио својим очима, или чуо од теби блиских људи, који су били актери или свједоци тј. из прве руке.
    Постоје читаве службе које се баве само пласирањем дезинформација ради дизања (или спуштања) тензије.

Ако је неко и довео Куб-ове у луку није их довео као средство одвраћања већ као мету, јер у луци на оној ширини не постоји никакав заклон и шанса за камуфлирање, које је неопходно једном таквом средству.
    НАТО авиони које сам ја видио да надлијећу су били јако високо, са гомилом граната из Бофрса које у црним облацима експлодирају далеко испод њих.
    ЦГ приморје је било један од коридора за улазак у ваздушни простор СРЈ па није ни чудо што су прелијетали преко Луке и Бара.

Иначе ако си баш видио да једни исти авиони, узастопице надлијећу луку, (што ја видио нисам) онда је вјероватно у питању електронско извиђање.На тим авионима се мјесто бомби фиксирају велики контејнери пуни електронике и разних сензора.Ти сензори хватају све, од сигнала са радарских положаја до радио саобраћаја, а могу и да ометају исте.Тадашње беспилотне летјелице су биле и премале и преспоре за тако нешто.
    Last edited by BAR; 23-04-14 at 03:08.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Pominjao si Gojka Raicevica na pocetku, ocigledno si cijelo vrijeme mislio na Boska, onda ok. On jeste clan i ne vidim nista sporno ni u jednom njegovom clanku niti tekstu. Njegovi tekstovi su me uostalom dobrim dijelom i privukli da se zainteresujem za rad grupe.

Svo nase nerazumijevanje i dalja bespotrebna polemika je potekla od toga sto sam te u prvom postu shvatio da mislis na ovog Gojka.
    Pominjao jesam, samo ne onako kako si ti to pokusao da predstavis. Razumijem da je doslo do nesporazuma, ali to je iskljucivo tvoja krivica. Da si pazljivo procitao sta sam napisao, izbjegli bismo onoliku pricu u prazno. Mada, i nije bila u prazno, jer je potvrdjena sustina - radi se o falsifikatu, o pseudogradjanskoj grupi.

Page 70 of 199 FirstFirst ... 206066676869707172737480120170 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)