1. pobjedi Janukoviča i gušenju/osipanju protesta
2. pobjedi opozicije i prelaskom Partije regiona u opoziciju
3. federalizaciji zemlje i dugogodišnjoj nestabilnosti
4. novim građanskim sukobima, a možda i građanskom ratu
sporazumnom raspadu Ukrajine i formiranju dvije ili više novih država
nekom drugačijem epilogu-objasniću/ne mogu da procijenim
Niko ne kaže da bi to povratilo mir, a još manje ujedinilo zemlju.
Meeđutim, stvorilo bi preduslove da se sjedne i razgovara, tj. traže rješenja...Mada ja mislim da su vođe opozicije i sa Janukovičem spremni razgovarati o izlasku iz krize. Problem je što je on umislio da je Putin i da treba ostati odlučan da sa njima ne razgovara...
ORA ET LABORA
http://elre-montenegro.blogspot.com/
Sreca tvoja sto si gad pa te niko ne voli! fcuk yeah!
MOK je danas odbio zahtjev Ukrajinske delegacije u Sochiju da zbog dogadjaja u Kijevu nose crni fluor na takmicarskoj opremi...
Polako Crka,..đe si navalio...
To je isto kao da gledamo miting u Sarajevu 6. aprila 1992 (koji nikad neću zaboravit dok sam živ), kažeš mi da oni tamo ne predstavljaju narod i pitaš me "đe je 4 miliona Bosanaca?"...Polako,..eskaliraju li stvari (ne daj Bože) sve se razvija domino efektom...Za 3 dana moguće je zapaliti čitavu zemlju...Ne počinje građanski rat niđe tako što dvije strane odmah i u tačno zakazano vrijeme, izvedu sve svoje pristalice naoružane do zuba i spremne da se međusobno ubijaju...Nije to utakmica...
Ni Bog nije Svijet napravio za jedan dan... Situacija u Ukrajini polako eskalira...To svako primjećuje ko prati... Lavov, Krim, ustaju polako oni najradikalniji...Nad njima je centralna vlast već izgubila kontrolu...Ostali će se u Ukrajini priključivati ako se stvari nastave komplikovati...
Inače protestanti su danas pokušali napad na Parlament (koji nije na Majdanu) već dalje...Takođe pokušali su zauzimanje nekih lokalnih TV i radio stanica... Za sada vlast pokušava da rajon otpora lokalizuje u krugu od 4 km2... Do ovog momenta u tome uspijevaju...
No, to opet nije garancija za bilo šta u budućnosti... Ukrajina je u višestruko većem problemu nego što bi se to dalo zaključiti na osnovu lokaliteta u kojima se dešavaju sukobi.
Last edited by El Re; 19-02-14 at 14:34.
ORA ET LABORA
Zavrsavaju i to da znas kako, dictator ili nece da raspise izbore, ili ne priznaje rezultate, a cesto dobija izbore sa recimo 108 % glasova ili nekim drugim procentom uglavnom preko 100 %.
Kada se pomocu izbora legitimise onda se moze drugim sredstvima zavrsiti prica, u zadnje par slucajeva druga sredstva su podrazumijevala zabranu zone letova i puno, puno miroljubivih bombardera.
Ukraine’s security service to launch counter-terror op in the country
Je*ali su jeza u ledja sad.
da da okrznut je necim to je on napisao poslije ali prvo se rasirila informacija(cak i u nekim ruskim medijima naklonjenim vlasti) da je ubijen tako sto je snajper pucao sa neke zgrade...a ogromna je razlika izmedju te 2 vrste dogadjaja slozices se
kao sto rekoh mozda je dezinformacija koja je mogla doci sa bilo koje strane, recimo namjerni blef od strane vlasti i slicno...no vidjecemo, ja bih volio kad bi ukrajinski general imao herca da izvede puc i janukovica stavi u kucni pritvor a narod posalje doma, jeste njemu janukovic nadredjeni ali u ovoj situaciji bi to bila mnogo ispravnija odluka
She is only here to annoy herself!
Demonstranti preuzeli vlast u još jednoj provinciji. Svi organi i državne institucije Volinjske oblasti na granici sa Poljskom zauzeti su. Guverner oblasti koji se opirao predaji vlasti je izveden na ulicu i javno brutalno pretučen.
ORA ET LABORA
Da, naravno...Ali nemojmo od političara očekivati da su eksperti za prirodu povreda. Čovjek je zadobio ranu koja na prvi pogled zaista liči na okrznuće metkom...
Ipak, nije niko tvrdio da je ubijen...To bi bila dezinformacija...A ovo je ipak mnogo sitnija pogreška...
Sad samo možemo nagađati odakle je stigao šrapnel. Da li od šok-granate ili od neke improvizovane naprave kakvima raspolažu demonstranti...Bitno je da je čovjek živ...
ORA ET LABORA
El Re, uz duzno postovanje ali tvoje poznavanje stanja u Ukrajini je bas minimalno, sto opet ne znaci da sam ja neki ekspert pa da nesto poducavam.
Kao prvo sta donosi razgovor sa opozicijom koja ne kontrolise masu i sto god dogovore ne vrijedi ni carape pepela. Nudjeno im mjesto premijera, ulazak i vladu .... i oni neće i najbolje bi bilo da se objavi dekret potpisan od Janukovica da on nije vise preśednik vec Klicko ili neko iz opozicije... Buna pocela zbog potpisa sa EU.... a to sad niko i ne pominje. Sad treba promijeniti konstituciju koja bila dobra ne samo Janukovicu vec i onim iz Narandzaste revolucije. Da ne nagadjamo sto im bas konstitucija smeta, ali simptomaticno.
Kao drugo plasiras tezu da je podrska Janukovaća tamo nedje bogu iza ledja i mora dovoziti pomoć.... to je isto daleko od stvarnosti i vijesti koji se plasiraju su jednostavno smijesne. Kijov ima skoro 4 miliona stanovnika, a koliko je tamo demonstranata? 1-2-5 % tog grada?????
Na Majdanu narod, a oni koji tamo neće nijesu narod. Neko je postavio sliku dje su demonstranti i kako izgleda trg.... da je htio sinoć je mogao ocistiti kompletan trg, a zasto on krene pa prestane... pa krene pa stane... djavo zna. Ne treba njemu nikakva vojska sa Krima ili ko zna odakle jer milicija bi da dobije naredjenje to vrlo brzo rascistila.
Zasto se ne prenose vijesti da ta ista milicija neda se "tituške" mijesaju na Majdan? Da li se to zeli da se smisljeno pokaze kako je milicija okrutna i mlati casne sestre i popove koji tamo pjevaju. Za one koji ne znaju "tituške" su takodje vrlo demokratski nastojeni mladi ljudi koji uglavnom ucestvuju u dogovorenim tucama navijaca i poznati su po elokvenciji i ośećajem demokratije, vazda obuci u dresove i sa fantomkama umjesto leptir masne. Kad saznaju da se i utakmica otkazuje zbog Majdana Januković moze slobodno povući miliciju i pustiti "demokratski dijalog" i poslije pocistiti trg. Kakva bi tek onda bila graja demokrata sa zapada koji se inace ne obracunavaju sa demonstrantima već ih priganicama casćavaju.
Slazem se s tobom da ovakva situacija ne odgovara Rusiji jer se igra na anti rusko raspolozenje, a sto se tice privrzenosti Rusiji i navodnog njihovog "vojnika" Janukovica to je zbilja strasna istina samo sto nikad niko cak ni Kuchma nije potpisivao korisnije ugovore za Rusiju kao oni "narandzasti". Bivsi premijer se garant sklonio u Rusiju i sasvim slucajno o tome ne pise demokratska stampa jer to je evidetno.
Ne bih ni ja imao ništa protiv takvog epiloga...Samo nek se zaustavi ubijanje...
Međutim, pitanje je da li je to u ovom trenutku tehnički izvodljivo... Jasno je po izjavama da je vojni vrh još zatečen svim što se dešava. Niko od njih ovo nije očekivao...
Ono što je dobra stvar u čitavoj priči jeste što su se čitavog jutra Berkut i demonstranti uzdržavali pucati jedni na druge....većina današnjeg "ratovanja" (do sada) vodila se šok bombama, koktelima, gumenim mecima i kamenicama...Ja se pribojavam da će se to promijeniti kako se mrak bude spuštao...
ORA ET LABORA
Hari nemoj mi reći da je normalno da dođeš sa jednom pričom na vlast i onda napraviš potpuni zaokret bez posljedica...? Ako misli da narod podržava to što je uradio nek jednostavno raspiše izbore i dokaže svima... Nakon izbora ako pobijedi ima legitimitet da se suoči sa demonstrantima i ako treba upotrijebi silu, prije toga ga jednostavno nema... Čak i da je u pravu, da je najpametniji i najpošteniji čoek na svijet, ako je imao opciju mirnog rješenja, a on izabrao silu, jedini je krivac...
P.S. Koliko El Re poznaje situaciju valjda dovoljno govore njegova predviđanja od ranije, kad se većina smijala i smatrala ovo glupošću...
#fakenews
Zašto Janukovič tj. policija ne čisti trg tj. nijesu to uradili do sad?
Prvo, vjerovatno nema dovoljno snaga da to bezbolno riješi, mada stvarno rašćerat 30.000 ljudi sa onog trga ne bi trebao biti problem. To je jedna hipoteza.
Drugo, ono tamo sa druge strane su dijelom paravojne formacije koje je Svoboda još prije godinu i po pripremala, tokom Evropskog prvenstva, za različite akcije... Neonacisti goli, Bandurina "đeca" koja mrze Jevreje i tamnopute. I malo je teže to suzbiti i kontrolisati...
Treće - najvjerovatnije, postoji neka agenda koje mi još nijesmo svjesni.
Drug, naš postdiplomac iz Kijeva mi je rekao da je ogromna većina naroda u Kijevu prosto preplašena i ne izlazi iz kuća... Ovi na trgu su uglavnom došli sa strane, dobro obučeni i trenirani za bilo kakav scenario.
Nesrećan i bez kompasa je taj predsjednik koji pušta prvo da mu se takvi okupljaju na trgu, pa onda onako reaguje kako je reagovao...
A za pokrajine na Zapadu - ni ranije nije imao bilo kakvu kontrolu tamo. liše nominalne.
Prosto, situacija je žestoko komplikovana i nije ni malo crno-bijela.
Interesantno da u Dnjepropetrovsku, koji je otprilike "pola-pola" proruski i prozapadni i nekako po defaultu najzapaljivija sredina, nema nikakvih protesta, po planu ide meč Dnjipro-Totenhem sjutra...
Just to slip the skin...
If anything goes wrong, Desmond Hume will be my constant
Hari, već sam dao odgovore na sve te dileme koje pominješ... Poštujem tvoje emocije (koje prema jednoj strani postoje) i sa tim je besmisleno polemisati.
Niđe se nijesam predstavio kao "ekspert za Ukrajinu"...Međutim, ja ne vidim šta je moguće demantovati u onom što sam do sada iznio?
Činjenice:
1. Janukovič je pokušao juče očistiti Majdan i to po cijenu krvoprolića. Da li je uspjelo? Nije i ne vjerujem da će opet. Razlog leži u tome što 10000 nikada ne može savladati 30000 takođe naoružanih ljudi, koji uz to pokazuju mnogo veću volju da se bore. Davno sam učio da ratove dobija onaj koji pobjedu više želi. A ovi protestanti, valjda ćemo se složiti oko toga, kipe od fanatčne vjere u svoj cilj. Sem toga, na Majdan konstantno pristižu pojačanja demonstrantima. Šta to govorui? Pa da je ovom blokada tog područja bušna ko švajcarski sir. To samo po sebi nije loše ako želite rasturiti masu (čak je jedino poželjno) no to ne smiju biti vrata kroz koja duva promaja i svako tutnji tuda ko kroz korzo. Sama činjenica da demonstranti ne oskudijevaju u zapaljivim i eksplozivnim napravama govori u prilog toga da to nesmetano stalno pristiže...Kad ih gledam u nevjerici, sve mi liči ko da imaju nepresušnu benzinsku stanicu na Majdanu...
2. eventualni poraz demonstranata (ukoliko je uopšte moguć) ne samo da će podrazumijevati krvoproliće, već i neće riješiti ništa. Ovoj budali se već zapadni dio zemlje otcjepljuje a on misli da će sve to nestati porazom onih u Kijevu. Liči mi na nekog kome tone brod a on ispumpava vodu samo na komandnom mostu, dok u sve ostale djelove broda voda ulazi nesmetano... I ne zaboravi - u tom Kijevu je uporište opozicije. To Janukovič neće promijeniti ne znam da za kakvim nasiljem posegne...
I nema šta da ja tvrdim i ne tvrdim da je podrška Janukoviču na istoku. To je opštepoznata stvar svakom ko ima elementarno znanje. U drugim djelovima zemlje (izuzev juga) njegova podrška je zanemarljiva.
3. ponoviću...broj pristalica na Majdanu nije mjerilo podrške/otpora Janukoviču.. U Beogradu je 5. oktobra 20000 ljudi zbacilo Miloševića. Misliš da su to bili svi koji su bili njegovi protivnici tog trenutka? Taman posla! Protiv njega je glasalo preko milion Srba. Ovi su samo proveli narodnu volju. Po broju pristalica koji izađu da demonstriraju nigdje se ne sudi o stavu javnosti prema nekoj politici ili ideji. To je samo broj onih koji su najmilitantniji u toj zajednici i ništa više.
Eskalira li situacija, milioni će u Ukrajini obući uniformu i zgrabiti oružje...Sviđalo im se to ili ne... U ratu nema neutralaca...Takvi su neprijatelji i jednoj i drugoj zaraćenoj strani...
No, ono što je ključno ovdje, jeste da Janukovič nema puno vremena...Ono ne radi za njega...Zato i ne smije dozvoliti da se ovo nastavi i traje predugo jer zemlja sve dublje tone u haos.
Oko ostalog se uglavnom slažemo.
Last edited by El Re; 19-02-14 at 15:40.
ORA ET LABORA
Frau Angie takodje pozvala na sankcije Ukrajini ukoliko se nasilje ne prekine do sjutra, tako da je uvodjenje istih sad 99% izvjesno. Samo se ona cekala-Francuzi, Englezi i manje EU clanice su odavno podrzale sankcije.
Deserve's got nothing to do with it.
Je li realno da se po cijelu noć i dan smjenjuju ove vođe opozicije na mikrofonu i pričaju istu priču. Popovi su zlatni za njih.
Ja znam da juče me je stvorilo
I znam da danas je danas
i da sutra stvaram sam...
Medo, izbori preśednicki u Ukrajini su sljedeće godine i to sto Januković kalkulise i ne zna sta da radi sa demonstracijama je bas zbog tih izbora. Inace na prethodnim nije Janukovic obećavao EU djaolju stopu pa nema nikakvih zaokreta u prici jer njegova etiketa da je "ruski cojek" prati ga odavno. Kad bi on danas raspisao izbore mislis li da bi to rijesilo stanje i opozicija se sa tim slozila?
Ako si pratio od pocetka ta desavanja onda znas sta je najavio Arsenij Jaceniuk....
I dok je paznja citavog svijeta skoncentrisana na dogadjaje u Kijevu, u drugim gradovima protesti i borbe dobijaju mnogo nasilniji karakter:
Deserve's got nothing to do with it.
Samo nek ih on raspiše. Tako bi zatvorio usta čitavom Svijetu...
Mada, biću iskren do kraja. Januković je juče već pošao putem bez povratka. Prije ili kasnije (ukoliko ga ne ubiju u međuvtemenu) biće mu suđeno za naredbu da Specijalna policija otvori vatru na demonstrante i izazove krvoproliće...Baš ko Pinočeu kome su uspjeli stat na rep i organizovat suđenje pred sam kraj života...Nema tog kutka Svijeta đe će se Janukovič iđe više osjećat sigurno..On je sada najsigurniji u fotelji. A do kada će tu biti?...Vidjećemo...
Svi strani analitičari (a evo danas gledam BBC uglavnom) slažu se u ocjeni da bi svaki predsjednik u bilo kojoj uređenoj državi Svijeta koji je doživio oružanu pobunu vlastitih građana, odavno podnio ostavku.
ORA ET LABORA
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks