Quote Originally Posted by Cika_Dzo View Post
Ovaj podforum ne volim i mislio sam da završim nakon ove ranije mini - tirade, ali bih volio da znam kakve veze ima patriotizam sa moralom?
Ja ovaj pdf jako volim (i sagovornike cijenim), jer je jedan od najboljih otvorenih politickih foruma na net "terenu" ex YU koji su na prepoznatljivom jeziku.

Jedno je emotivna vezanost za državu, istoriju, simbole (neki opšti osjećaj duboke pripadnosti jednom podneblju) itd. a drugo je univerzalna tendencija poštovanja društvenih pravila koja variraju od društva do društva. Đe tu ti vidiš nekakav spoj?

Izvinite na digresiji/offtopicu, zanima me.
Ja ne razumijem kako Vi ne uvidjate prirodan spoj vec razdvajate i uz to zaboravljate da ukljucite nesto sto je osnova jedinstva a to je postovanje samog sebe. Ako bi podijelili na taj nacin kako ste Vi naveli, onda tu jedinka kao primjer ne postoji, a jedinka - primjer je pokretac evolucije sopstvene svijesti a sa svojim primjerom i pokretac evolucije svijesti onih oko sebe.
Mozda je nekome normalno da "izvitoperena" licnost koja nema jasan osjecaj i razum za obzire moze da bude patriota i sa nacionalnim osjecajima.. Ne pije vodu. Licemjerno je i to je nacionalizam u negativnom smislu koji je primitivan oblik i prevazidjen zahvaljujuci ljudima koji su kao licni primjeri pomjerili granice svijesti u zaostalim sredinama i u svijetu uopste.
Nego, da ne ulazim u nesto sto je jasno onima kojima je jasno, a tesko objasnjivo u detalje onima koji ne razumiju, i izvinjavam se zbog toga, ali nekad se postavljaju pitanja i kad se znaju odgovori, pa cu se nadati da je to u pitanju.
Patriotizam/ nacionalizam u tom obliku nije obaveza u ovom smislu, vec je stanje i normalnost. U svakom drugom, nametnutom, jeste obaveza a to su vec one druge "licemjerne" potrebe. Interesi, "ako nekom ne smrkne drugom ne svane", naplate tog "nacionalizma" itd.. To je trash i iako se prozima kroz ovu temu (pa i pravdanje Hitlera i Milosevica da su bili patriote i unistili sebe, svoje, svoj narod, svoju drzavu - sto je stvarno bolesno tumacenje izvitoperenih licnosti bez osjecaja za realnost, mjeru i obzir), ja to jednostavno svrstavam gdje je mjesto i bez mog ucesca.
Obicno pisem da bi procitali oni koji razumiju to sto pisem, i precesto i ne ulazimo u diskusiju jer cutnjom potvrdjujemo razumjevanje.

Quote Originally Posted by autodijagnostika View Post
Bio sam krenuo da odgovorim sa velikim postom medjutim nesto je poslo po zlu pri copy/paste i posta vise nema .
Tako da cu sada samo kratko odgovoriti.
Moral je, a posebno u danasnje moderno vrijeme veoma relativna stvar. Svaki covjek je ubijedjen da cini dobro. Moral svakog pojedinca se u vecoj ili manjoj mjeri razlikuje.
Ja se slazem da osjecaj za patriotizam treba da imaju samo visoko moralni ljudi ali sto mi to znaci kad svako moral shvata drugacije.
Moral je predmet filozofije, uvjek ce biti.
Hitler je bio ubijedjen da cini dobro svojoj zemlji i naciji. Takodje i Milosevic i svaki drugi. I Obama misli da cini dobro svojoj naciji, i Njetanahu i Sarkozi.
Postavlja se pitanje ko je najispravniji? Kad svijet bude to rijesio onda dodjite da pricamo ko kada i kakve osjecaje treba da ima.
Ja uopste nisam rekla da "treba" (Gebels majka), vec da jedino visokomoralne licnosti imaju osjecaj patriotizma. Sto bi neko ko nema licne osnove za prirodan i logican osjecaj uopste morao da ga ima?

Toliko je to sofisticirano protkano (neprimjetno za siru publiku) u Formanovom filmu Kosa, da potpuno okrece smisao filma u neke druge vode. Jedna poruka za javnost, a druga za sebe i slicne. Uostalom sva umjetnicka djela imaju poruku za jedne, i poruku za druge.. Prva je za "citace" bukvaliste, a druga.. kao sto rekoh..

Hvala Lepo