zivim sa mojima trosio sam ljetos od 300e do 500e ako ne i jace jer sam imao baksisa, tako da ne znam tacno...
P.S. jao ako mi babo vidi ovaj post :hopelessness:
slazem se, bez fixnog se danas moze, totalno nepotrebna stvarcica, jedino ko ima kanc, ordinaciju ili nesto slicno, pa da ima fax, a ovako...
a vidim da odje ima dosta "neradnika". ja dok nisam radio, pare kao da su mi pekle kozu kad ih drzim u dzep. trosim ih iz momenta, kad nemam cutim i cekam novu injekciju. ali cim pocnes da radis, to se mijenja, naucis da cijenis dinar, i sve sto imas vise i vise para, manje ih i rasipas, a opet, imas puno vise nego kad nisi radio, a cinilo ti se da si trosio puno vise nego sad
K'o i uvijek gas do daske (necu urbano, ja sam ljakse)
zivim sa mojima trosio sam ljetos od 300e do 500e ako ne i jace jer sam imao baksisa, tako da ne znam tacno...
P.S. jao ako mi babo vidi ovaj post :hopelessness:
Last edited by bole_pfc; 11-10-11 at 14:59.
tutti quanti cantano e bevono per te!
kad sam manje zaradjivao nekako sam se bolje snalazio sa parama,a imao sam za sve za sta i sad trosim pet puta vise nego tada...
Mozda jer su i cijene puno porasle i sl...
Ne bih detaljisao o mojoj situaciji,
i nema potrebe da se udaramo ispod pojasa. Kako bi se ti sad osjećao da ti kažem: "Živiš li još s taticom i mamicom, i šta će tebi da ideš u Ameriku kad si mogao bez iste..." :roll: I: "Što nisi išao brodom, nego si plaćao avionsku kartu" :burp:
Naglasio bih da nisam baš kao većina mojih vršnjaka. Jednostavno nisam mogao postizati u istom danu: poslove po PG, poslove po CT, praćenje predavanja, vježbanje zadataka i još dosta toga što spada u moje obaveze. Pamtim da sam po 10+ dana bio željan da se naspavam...
Kad izgubi čovjek osjećaj
Priča mi baš drug da je najsrećniji bio kad mu je plata bila 250-300€, i kad mu je vrhunac troška bio hoće li usut 5 eura goriva, da privede što u kuću na selu.![]()
Last edited by cvxcomputers; 11-10-11 at 23:02.
odmah ću vam reći, prvog u mjesecu mene (četvoročlano domaćinstvo) čeka najmanje 80 (ljeti) pa do 130,140 eura (zimi) struje, oko 15 eura vode, 50 eura extra trio, BBM 10 eura, dva mobilna post paid oko 20 eura... Znači, 180 iako nijesam ni mrdnula!
Neko će reći mnogo je to...ok, možda bih mogla da ne gledam ni extra ni bbm, bez mobilnoga, bez svjetla no da ćorimo po mraku, ali stvarno ne bih, čovjek se obično ukalapa u ono što mu može biti.
U nabavku u VOLI odem dva puta mjesečno i ne bih da detaljišem, to je PREMNOGO!!! Kad kažem nabavku, onda mislim na sve one stvari koje nam trebaju u kući, počev od sijalica (koje ne podnosim da mi fale!!!), pa preko hemije, mesa, tjestenina, brašna, šećera, soli, kvasca, ...da ne dužim, nikad mi se nije desilo da krenem nešto da spremam a da mi nedostaje jaje, brašno, so, šećer, puding, vanil šećer...toga UVIJEK imam u kući i čim "pada na rezervu", ponovo kupujem! Uz to svaki dan sam u voliju za svakodnevne potrepštine, hleb, mlijeko, povrće, voće, sokovi...znam da jednoj četvoročlanoj porodici treba od 1200 do 1500 eura da preživi a da nije gladna i žedna i željna svega na ovom svijetu! Za garderobu i izlaske treba neki bonus ili štednja!
Može se proći i sa manje dje je vrijednih ljudi koji odu do sela pa ili sami proizvode ili kupe tamo domaće proizvode!
Takodje, ko nema mašinu za sudove, uštedi na novcu 30 eura barem (meni mašina pere po dva puta skoro svakog dana! rijetko je da je samo jednom uključim....danas sam je čak tri puta uključila)...takodje, meni je ovaj jedan bojler malo, da ima dva taman bi nam se ugodilo, nas četvoro, bogami se na red čeka!
neću da pričam o posebnim izdacima koje imam za dijete koje igra fudbal! kopačke i oprema za treninge...to su ogromne pare! Jedne kopačke koštaju oko 250 eura...ako ćemo da nam potraju!
Tako da ćete vidjeti koliko troškovi života moraju iznositi tek kada počnete sami da ih komplet snosite, pitaćete djecu "alooo bre, jedete li vi ovaj toalet papir!?!?!?!"
Nemojte zaboraviti i na mnogobrojne aparate koje bi voljeli da imate i koje ćete sigurno nabavljati, ja imam tu "strast", pa jednostavno volim da imam i sokovnik, i toster, i tost sendvič aparat...pa kako mi se kad cvrcne za doručak..i volim sve ove skuplje namirnice! ne moram ih kupovat i uštedjela bih sigurno 50-tak eura da jedem od drugih proizvodjača, ali ja sam zagovornik teorije da mi je bolje pojesti jedan šnit pršute koju volim nego za iste pare 3 kila ekstra salame koju ne volim no rad količine! (slučajno sam dala ovo poredjenje, volim ja i ekstra salamu ako nema onijah kvržica po njoj)
Sovršenstvo tvorenija, tainstvene sile bože,
ništa ljepše, nit’ je kada, niti od nje stvorit može!
Ako obratiš pažnju reko je da se ne računa kirija... + ja recimo više nego lagano prođem sa 200e za hranu i to da jedem šta poželim (druga je stvar što masu stvari ne mogu da jedem, nije zdravo ali ne mogu ni na silu nešto kad mi se ne sviđa)...
U pg dok sam živio, prosječno sam prolazio sa oko 300e bez kirije i komunalija (+ što su mi slali veliki dio hrane iz nk)... Ovako kad sam sa mojima to je oko 200-250, od čega na zajebanciju ide 98%, a ovo 2% na telefon... Potpuno sam nesposoban za štekanje, tj za višemjesečno odvajanje određenog dijela sredstava radi nekog "višeg" cilja...
#fakenews
Kako fino zvuči ovo, mjesec-dva ne piješ kafe, ne pušiš, ne izlaziš, ne piješ pivo, ne čitaš novine i uštediš. Samo me interesuje što radite onda ta 2 mjeseca? Šetat' se ne može, kiša pada. Televizor posle 2 sata dosadi. Računar posle 2 sata dosadi. Knjiga posle 2 sata dosadi. Imate li kakvu zanimaciju ili se učaurite dok se pare ne skupe?
Tako je tako je, ovo su vam informacije iz prve ruke. Dakle ni malo preuvelicavanja.
Evo juce bila plata i sinoc odma u trgovinu. Mi trgujemo u Lakovic, puknuto je odma 160eur. Na hemiju i meso najvise ode. Alternativna ishrana bi podrazumijevala smanjen unos mesa ali zato povecan unos zdrave hrane, zitarica iz uvoza, voca i povrca a to je opet sve skupo jer je sve uvozno.
Pa onda idu racuni, gorivo, mob tel (nisam postpaid jer ne volim da me iko obaveze kolko cu potrosit)...A svaki mjesec ka zainat potrefi se nesto da i autu treba, inace moje staro skoro 13god. Otkazuju potrosni djelovi. Ako ces da ga vozis moras stalno ulagat.
Pa onda skoro svaki mjesec se potrefi da se nekom ide u posjetu sa poklonima, nekad veci trosak nekad manji ali uvjek morate racunat na to.
Pa evo sad sezona slava. Ne mozete slavit slavu a da ne puknete makar 100-150eur za pecenje i pice, zavisno kolko ljudi zovnete.
Ovo je sve pod uslovom da ste zdravi, za svoje zelimo sve najbolje pa se podje u privatne ambulante kad treba. A tamo papreno. Tamo znaju za pola sata pregleda da vam uzmu i do 100eura.
A dobar dan vam kosta oko 20-30eur.
A roba, ja sam se odavno pomirio ja trgujem u butik njemacke robe ''Leros'' tamo je najjeftinije a najkvalitetnije sto se moze nac. Pa onda obuca, obuca se mora mijenjat na pola godine zavisno od doba, a bogme je papreno skupa ukoliko necete smrdljive kineske ''gumenjace''.
Sav provod je odlazak u setnju sa prijateljima ili kucna varijanta kad se gleda film ili utakmica.
Vazda mi je bila misterija kako ;etvoro;lana porodica prezivi sa 250 e. A nije urbana legenda, licno znam par njih koji sa toliko prezive. Ne bi vjerovali na sto sve moze da se ustedi. Po nekoliko dana obilaze prodavnice pa ako nedje nadju mlijeko na akciju 68 centi (a inace je recimo 75) kupe paket. Ne kupuje se prasak koji najljepse mirise ili najbolje skida fleke nego koji je najjeftiniji.
Vjerovatno da moramo i mi bi tako radili. Ali opet, prije bih isla i cistila ulaze ili radila bilo kakav posten posao nego tako zivjela. Velikom broju njih je ispod nivoa da rade takve dodatne poslove a nije im ispod nivoa da se krpe i jedva prezivljavaju.
Ja ne znam koliki su mi mjesecni troskovi tacno, znam da mi je struja oko 50-ak eura, BBM 10, net 20, voda, smece, odrzavanje neka bude 20, gorivo 50, e sve ostalo podje na hranu. Ne znam jedem li mnogo ali definitivno najvise para potrosim na hranu, sramota me od same sebe da racunam i pisem koliko pojedem mjesecno. Nisu to nikakvi luksuzi, jednostavno kad mi se nesto jede ne umijem da ustedim. Sto se mene tice, sem hrane, svi ostali troskovi su manje/vise zanemarljivi.
al eto kod mene recimo
nema tv, nema bbm, extra tv, m kabl, nemam internet,
na poslu ujutru od 7 krenem pjeske do vektre radim 8 sati iskoristim net na poslu, posle posla opalim trening, pa kuci pjeske nazad, pa jedem, pa se spremim, pa izvedem psa u setnju pa se vratim doma pa cituckam i legnem i vec je 12 1trosak za struju hm nedje do 20 25 eura i to je to
Risk , is what makes life worth living
Never a failure, always a lesson!
Sve je blaženo dok se ne oformi porodica tu tek nastaju troškovi naravno izuzimajući one kojima roditelji podižu đecu i majka ih kupa u 40-toj što bi reka Milovan.
Tesko je biti domacin dobar... Ja to vidim i znam. Svake godine moj otac pripremi zimnice za 15-oro... I ja se onda zamislim pa kako bi ja za 4-oro... Tesko. Tako da je ovako dok smo o tudjem trosku sasvim lagano. Ali kad zine troje gladnih usta...
Tu es mon héro!
Ljudi, ne serite da je legenda da ne moze troclana porodica da izadje sa 350 eura mjesecno. Eo mi smo u PG izlazili sa toliko. A imali smo sve sto i drugi. Jes da nismo trosili na kafanu, cigare, nemamo kola, kupovanje raznoraznih gluposti, al se zato imao i internet i kablovska i fixni a oblacis se na mjesta dje je snizenje.
U PG sam mjesecno trosio na sebe max, ali MAX 10 eura. Ne idem da pijem po gradu, ne pusim, ne vozim. Od kad sam u BG-u, mjesecno 30e max: 25eura na mjesecnu i 5e ako izadjem dje
Waste not, want not.![]()
I am so post-rock I shit sad birds.
Naravno da ne, znas li koliki je to trosak? Po 5 evra dnevno, ne pusim, ne pijem, gade mi se kola, ko ih izmisli, jedem samo kad onemocam... Lagano se prodje tako.
Dosta ljudi ovdje pretjeruje prilicno"Nemam nikakvo rjesenje ali se divim problemu", rece cika Marfi.
Potrebe covjeka su individualne kao i finansije, mislim da bi svi mi lagano potrosili i milion da nam moze biti. Neko mora da zivi sa 300 a neko ima pricu kako jedva uspijeva da zivi bez 2000.
Nikad mi se nisu svidjale ove procjene i racunice "prosjecnog" potrosaca.
Stednja = ODRICANJE zarad buducih koristi. Pametno je stedjeti pa makar malo, a ko ce se cega odreci to je vec licni izbor.
Za pocetak mislim da je prilicna usteda za porodicu ne kupovati svaki dan 2 hljeba nego ga fino domacinski spremati
sto ce vi ljeb uopste, steti, goji nikava namirnica, iz navike se jede jer nekad sirotinja nista drugo nije mogla spremiti
eto odma usteda od 30 eura, ili vise zavisi ko ga pece pa uzima brasna i sve sto mu treba
Risk , is what makes life worth living
Never a failure, always a lesson!
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks