View Poll Results: Mozete li prihvatiti ovaj kompromis?

Voters
102. You may not vote on this poll
  • Pricam crnogorski i na jedvite jade mogu prihvatit ovaj kompromis

20 19.61%
  • Pricam crnogorski i ne mogu nikako prihvatit ovaj kompromis

39 38.24%
  • Pricam srpski i na jedvite jade mogu prihvatit ovaj kompromis

10 9.80%
  • Pricam srpski i ne mogu nikako prihvatit ovaj kompromis

33 32.35%
Page 19 of 42 FirstFirst ... 915161718192021222329 ... LastLast
Results 451 to 475 of 1039

Thread: Mozete li prihvatiti ovaj kompromis oko jezika?

Philadelphia, Pennsylvania, United States
    Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Pa to je to. Što jedni drugima krv popiše, a tako se lako i civilizovano sve može dogovoriti.

Meni je jedna prababa Jevrejka, tata ima pravo na njihovo državljanstvo, mislim i ja
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by getaway blues View Post
    A ono što mene buni je pitanje - na koji način srpski jezik kao ravnopravan u školama, ugrožava crnogorski? Eto, jedino mi to izmiče. Čak bi bio spreman automatski - da korigujem svoj stav po pitanju ravnopravnosti mog jezika u školama, kada bi mi to neko lijepo objasnio.
    Sam si primijetio i dao zadovoljavajuci odgovor - "Crnogorska nacija mora i treba da ima svoj jezik, radi opstanka i cuvanja identiteta". Ako je, a jeste, jezik jedno od vezivnih tkiva organizma koji nazivamo nacijom, i ako je simbolika odnosa "crnogorski"/"srpski" - dje je "srpski" tradicionalan naziv za jezik u Crnoj Gori - ustvari jedna psiholoska barijera/tabu vise koju treba prevazici, zasto bismo onda usporavali ili ugrozavali taj proces homogenizacije stavljanjem u istu ravan crnogorskog i srpskog? I da odemo jos dalje - zasto Srbima smeta, na koji nacin ugrozava njihova prava, prvobitna ponuda Luksica da srpski bude obavezan za srpsku djecu? Zar to nije fer ponuda, Crnogorci imaju svoj jezik kao obavezan, Srbi, kao i njihovi vrsnjaci u SAD ili Austriji, uce zvanicni jezik drzave u kojoj zive, a pritom uce i svoj jezik, srpski jezik? U cemu je ovdje problem?

_______

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

aj em so hepi det maj lengvidž iz not pezent lengvidž end so lokal and provinšal. a'em modernajzd. fak grendmader spič. aj vont kontemporari serbian. aj tink serbian. aj em.

Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Jal Cargo View Post
    Sam si primijetio i dao zadovoljavajuci odgovor - "Crnogorska nacija mora i treba da ima svoj jezik, radi opstanka i cuvanja identiteta". Ako je, a jeste, jezik jedno od vezivnih tkiva organizma koji nazivamo nacijom, i ako je simbolika odnosa "crnogorski"/"srpski" - dje je "srpski" tradicionalan naziv za jezik u Crnoj Gori - ustvari jedna psiholoska barijera/tabu vise koju treba prevazici, zasto bismo onda usporavali ili ugrozavali taj proces homogenizacije stavljanjem u istu ravan crnogorskog i srpskog? I da odemo jos dalje - zasto Srbima smeta, na koji nacin ugrozava njihova prava, prvobitna ponuda Luksica da srpski bude obavezan za srpsku djecu? Zar to nije fer ponuda, Crnogorci imaju svoj jezik kao obavezan, Srbi, kao i njihovi vrsnjaci u SAD ili Austriji, uce zvanicni jezik drzave u kojoj zive, a pritom uce i svoj jezik, srpski jezik? U cemu je ovdje problem?

_______
    Dje je problem? Prvo - srpski jezik nije samo izbor Srba u CG. Drugo, jako, jako tesko je porediti status Srba u CG i u Austriji ili Americi (iako ih samo u Becu zivi vise nego u CG). Ako ni zbog cega drugog - onda zbog onoga sto Srbi misle, vjeruju, osjecaju, kako god hoces, da su ugradili u identitet ove drzave.

Ja bi apsolutno bio spreman da prihvatim crnogorski jezik - kao jezik svih njenih gradjana i kao dio pripadnosti nasoj drzavi svih nas.Problem je, sto je crnogorski jezik vec definisan kao jezik crnogorske nacije, a ne drzave.

Jako bitno - opet, ne vidim kako ravnopravnost srpskog jezika u skolama predstavlja prijetnju za one koji govore crnogorski. Oni bi u skolama ucili svoj jezik, oni drugi svoj... I eto. Svaki pokusaj nametanja bilo cega nekome, nekoj zajednici, da bi se obezbijedila osnova za neki drugi identitet, bilo kakva homogenizacija u stilu "pripadnost naciji a ne pripadnost drzavi", u zemlji gdje ne postoji izrazena ni nacionalna ni jezicka vecina... je asimilacija.

Poslednji predlog premijera mi je, vec sam to rekao, apsolutno prihvatljiv, uz blage kozmeticke promjene. Ono sto bi po meni bilo sasvim prihvatljivo i za opoziciju i za vlast, danas mi pade na pamet - da se predmet zove maternji/crnogorski - gdje bi ovo drugo bio jezik države Crne Gore, a ovo prvo jezik određene jezičke zajednice. Pri tome oni koji govore crnogorskim jezikom bi takodje upisivali ime svog nacionalnog jezika u prvom dijelu, dakle imali bi crnogorski/crnogorski, srpski/crnogorski, bosanski/crnogorski... A svi bi ucili po istom programu i u jednom casu nedjeljno ucili o specificnostima jezika svih. Mislim da je to prihvatljivo resenje koje ne remeti Ustav a obezbjedjuje ravnopravnost nacionalnih-jezickih zajednica.
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

.Problem je, sto je crnogorski jezik vec definisan kao jezik crnogorske nacije, a ne drzave.
    .
    Citiraj nam ko, dje i kad je to definisao

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Pirun View Post
    aj em so hepi det maj lengvidž iz not pezent lengvidž end so lokal and provinšal. a'em modernajzd. fak grendmader spič. aj vont kontemporari serbian. aj tink serbian. aj em.
    of kors aj em, tenkju mama end dedi, tenkju gad, tenkju kosmos end stars, aj em so hepy to be a SRB!

Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Raquel View Post
    E bogomi, getaway, bio ti meni sladak koliko oces, ali iako ti je nesto objasnjeno, a ti rekao da ces korigovat, ti to ne ucinje...
    Pusti to pisanje, no mi vidi da idemo u Izrael, da ratujemo malo?
    Hahaha meni papir koji predstavlja gradjanski brak jeste stvar komoditeta, tako da sam uvijek spreman da pomognem Dogodine ionako idem u Izrael na duzi period...

Samo pazi, cim dobijes drzavljanstvo, posle pola godine-godinu imas obavezu sluzenja vojnog roka. I decaci i devojcice. Sta znam, meni je to banja, kinky malo

Dakle - Jal Cargo vidi crnogorski jezik kao nesto sto treba zastiti kao sredstvo prosperiteta crnogorske nacije. Ja ne pripadam crnogorskoj naciji, ja sam gradjanin CG, drzave ciji mi identitet predtavlja nesto mnogo bitnije nego pripadnost srpskoj naciji. Eto. Definisimo crnogorski jezik kao jezik svih nas gradjana CG, i ostavimo u skolama prostor i za nacionalne jezike kao dio pojedinacnoj identiteta svih nas... i ja sretan.
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Dje je problem? Prvo - srpski jezik nije samo izbor Srba u CG. Drugo, jako, jako tesko je porediti status Srba u CG i u Austriji ili Americi (iako ih samo u Becu zivi vise nego u CG). Ako ni zbog cega drugog - onda zbog onoga sto Srbi misle, vjeruju, osjecaju, kako god hoces, da su ugradili u identitet ove drzave.

Ja bi apsolutno bio spreman da prihvatim crnogorski jezik - kao jezik svih njenih gradjana i kao dio pripadnosti nasoj drzavi svih nas.Problem je, sto je crnogorski jezik vec definisan kao jezik crnogorske nacije, a ne drzave.

Jako bitno - opet, ne vidim kako ravnopravnost srpskog jezika u skolama predstavlja prijetnju za one koji govore crnogorski. Oni bi u skolama ucili svoj jezik, oni drugi svoj... I eto. Svaki pokusaj nametanja bilo cega nekome, nekoj zajednici, da bi se obezbijedila osnova za neki drugi identitet, bilo kakva homogenizacija u stilu "pripadnost naciji a ne pripadnost drzavi", u zemlji gdje ne postoji izrazena ni nacionalna ni jezicka vecina... je asimilacija.

Poslednji predlog premijera mi je, vec sam to rekao, apsolutno prihvatljiv, uz blage kozmeticke promjene. Ono sto bi po meni bilo sasvim prihvatljivo i za opoziciju i za vlast, danas mi pade na pamet - da se predmet zove maternji/crnogorski - gdje bi ovo drugo bio jezik države Crne Gore, a ovo prvo jezik određene jezičke zajednice. Pri tome oni koji govore crnogorskim jezikom bi takodje upisivali ime svog nacionalnog jezika u prvom dijelu, dakle imali bi crnogorski/crnogorski, srpski/crnogorski, bosanski/crnogorski... A svi bi ucili po istom programu i u jednom casu nedjeljno ucili o specificnostima jezika svih. Mislim da je to prihvatljivo resenje koje ne remeti Ustav a obezbjedjuje ravnopravnost nacionalnih-jezickih zajednica.
    Znas kako, poslije svega sto sam ovdje procitao poslednjih mjesec dana, ukljucujuci i ovaj tvoj post, na koji sad odgovaram, zakljucio sam ono sto sam ustvari i ranije znao - problem sto uvijek iznaodite problem jer je Crna Gora vas problem. Ne zamjeri mi, mozda sam subjektivan.

______

Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Citiraj nam ko, dje i kad je to definisao
    Cim je crnogorski jezik formulisan u okviru novih jezickih pravila, i distanciran od srpskog - postao je jezik nacije a ne drzave. Ja u Niksicu nijesam cuo za jedan veliki broj rijeci koje su u crnogorskom jeziku definisane, kao pojmovi, dio slenga... Ja zelim da moje dijete ako bude zivjelo ovdje uci o tome, postujuci bracu nacionalne Crnogorce sa kojima zivi, i postujuci sve nase razlicitosti - ali to jednostavno nije jezik sredine u kojoj ja zivim, makar ga ne prepoznajem kao takav. I mnogo mi se cini slicnijim onaj koji se govori na Zabljaku, u Trebinju, Uzicu... nego onaj koji se govori u Podgorici ili Cetinju. To je realnost.
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Znas kako, poslije svega sto sam ovdje procitao poslednjih mjesec dana, ukljucujuci i ovaj tvoj post, na koji sad odgovaram, zakljucio sam ono sto sam ustvari i ranije znao - problem sto uvijek iznaodite problem jer je Crna Gora vas problem. Ne zamjeri mi, mozda sam subjektivan.

______
    To je vec klasicno licitiranje sa necijom lojalnoscu drzavi, tipa "ako necete to i to, ne volite svoju drzavu". Ko sam ja da to mjerim tebi, ili ti meni, ili bilo ko bilo kome? Vec sam rekao - predlog premijera mi je apsolutno prihvatljiv, ovaj drugi o kom sam razmisljao cisto je u smislu prevazilazenja krize da bi i jedni i drugi bili zadovoljni, ne znaci opet da bi bili zadovoljni ni jedni ni drugi, samo kazem - to je nesto sto se meni cini prihvatljivim za obje strane.

Crna Gora jeste moj problem - kad vidim za koliko novca radim, koliku mi penziju otac prima odkad je istjeran iz Boksita, ili koliko se moj ujak koji sebe smatra Crnogorcem muci na birou... Crna Gora jeste moj problem - kad vidim koliko su nam institucije transparentne, administracija efikasna... Ali mislim da je to problem svih nas. I nema nikakve veze sa lojalnoscu drzavi. Vrlo bitno - lojalnost kad bi se mogla mjeriti, mjerila bi se u okviru spremnosti svih nas da radimo da se ti problemi rijese.
    Last edited by getaway blues; 31-08-11 at 21:26.
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Ne pricaj sad ti tvoje zelje i koliko znas rijeci jezika sredine u kojoj zivis, sta ces sa svojom djecom....jer to je apsolutno nevazno. Ako iznosis tvrdnju Problem je, sto je crnogorski jezik vec definisan kao jezik crnogorske nacije, a ne drzave, onda valjda imas neki dokaz u nekom zakonu, Ustavu.... Mozda je problem sto neko zeli da pokaze nesto kao problem dje nema problema pa je zato najbolje konkretnim citatom zakona

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ova priča o jeziku probi sve vremenske granice...
    Nije mi jasno što je toliki problem prihvatiti da se jezik zove Crnogorski?
    Što je problem prihvatiti ta dva nova slova? Evo ja ih lično ne upotrebljavam, ali ništa nemam protiv istih.
    Ja ne znam što je ova muka u narodu...
    Srbima je bitno da negiraju sve Crnogorsko, Crnogorci se moraju branit'... I vrtimo se u krug.

Što je problem da narodni jezik postane književni i službeni? Meni lično prija, a kladim se i većini... Tako će više nas pričati gramatički ;D (inače nemam problem sa gramatikom)

Dajte ljudi ohladite se malo... Šaljite tu đecu u školu.

Ja ni za jedan jezik, bez srpski, ne čuh da ima 2-3 verzije
    Ekavski izgovor, Ijekavski izgovor, ao! Možda je i engleski ustvari srpski, samo engleskog izgovora. :P
    Dajte ne sprdajte se.

Prihvatite realno stanje stvari... CG je nezavisna, sviđalo se to nekom ili ne. Ova država mora imati svoj jezik, realno, Crnogorski.
    CG je građanska država, ima li što ljepše od toga?
    Ako već ne može biti samo Crnogorski, šta je falilo predlogu da se zove Crnogorsko/maternji...???

Sa druge strane, u zadnje vrijeme me prilično iritira prilično nefunkcionalan državni aparat.
    Što neko u prijethodnom postu reče, još dok se seđelo na intoniranje himne i dok se u parlamentu cijepao Ustav, tu se trebalo dati po ušima, i ja vjerujem da bi sve bilo ok.

Eto, izduših malo.

Ajte, off.

Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Ne pricaj sad ti tvoje zelje i koliko znas rijeci jezika sredine u kojoj zivis, sta ces sa svojom djecom....jer to je apsolutno nevazno. Ako iznosis tvrdnju Problem je, sto je crnogorski jezik vec definisan kao jezik crnogorske nacije, a ne drzave, onda valjda imas neki dokaz u nekom zakonu, Ustavu.... Mozda je problem sto neko zeli da pokaze nesto kao problem dje nema problema pa je zato najbolje konkretnim citatom zakona
    Sto cu ja da pricam, to je moj problem.

Imas li ti neki dokaz da je crnogorski jezik definisan kao jezik svih njenih gradjana, a ne kao jezik crnogorske nacije? Mislim da to ne pise nidje ni u kom Zakonu. Prvi put je neko iz vlasti govorio o crnogorskom jeziku kao necemu sto treba da definise pripadnost drzavi - prije 3-4 dana Milo u onom intervjuu Kosavi.

Ja cu jos jednom reci - definisimo crnogorski jezik kao jezik sa kojim cemo se svi identifikovati kao pripadnici jedne drzave, i to je savim cool sa mnom, sve dok mi se dozvoljava i koristenje jezika moje jezicke zajednice u CG.
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

.

Meni je zao zbog situacije u kojoj se nalazi tvoja porodica, ali moram ti reci da je njeno pominjanje potpuno van konteksta, cista demagogija i zloupotreba diskusije.
    Nijesu ovo nasi prvi postovi, odavno mi pisemo ovdje, i nemojmo stalno ponavljati neke stvari, i ukazivati na nelogicnosti i nedoslednosti u zahtjevima, a posebno na cinjenicu da je poslednja Luksiceva ponuda bila granica kapitulacije drzave.

Ucjena je ucjena, konfrontacija sa drzavom je ocigledna i nije nikakva novina nego pravilo, a, molim te, potrudi se razlucis razliku izmedju volje vecine na izborima, mehanizama vlasti i nacina donosenja zakonskih akata, od relativne vecine na popisu.

______
    Last edited by Jal Cargo; 31-08-11 at 21:38.

Thanks Thanks Given 
    3,407
    Thanks Thanks Received 
    1,727
    Thanked in
    948 Posts

Quote Originally Posted by poslednji osmanlija View Post
    Ekavski izgovor, Ijekavski izgovor, ao! Možda je i engleski ustvari srpski, samo engleskog izgovora. :P
    Dajte ne sprdajte se.
    Не верзије али може нарјечја или дијалекте.
    Хрватски, албански, њемачки, шпански итд исл.
    Ја чекам посао али волим ову земљу!

А што пијем кад ми шкоди
    ко ће кући да ме води?

Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

.

Meni je zao zbog situacije u kojoj se nalazi tvoja porodica, ali moram ti reci da je njeno pominjanje potpuno van kontensta, cista demagogija i zloupotreba diskusije.
    Nijesu ovo nasi prvi postovi, odavno mi pisemo ovdje, i nemojmo stalno ponavljati neke stvari, i ukazivati na nelogicnosti i nedoslednosti u zahtjevima, a posebno na cinjenicu da je poslednja Luksiceva ponuda bila granica kapitulacije drzave.

Ucjena je ucjena, konfrontacija sa drzavom je ocigledna i nije nikakva novina nego pravilo, a, molim te, potrudi se razlucis razliku izmedju volje vecine na izborima, mehanizama vlasti i nacina donosenja zakonskih akata, od relativne vecine na popisu.

______
    Prica o mojoj porodici je strogo u kontekstu problema svih nas. I price o onome sta se moze mjeriti kao lojalnost drzavi, a sta ne. Ne treba da ti bude zao zbog moje porodice - jer nit nam je nesto bolje niti gore od velike vecine gradjana u CG.

Luksiceva ponuda je nesto iza cega je stala stranka koja ima apsolutno najvecu podrsku, mozda i sama nadpolovicnu u CG. I nijedan clan DPS koji je tu ponudu prihvatio kao nesto sa cim ce se ici pred opoziciju - nije rekao u medijima da je ta ponuda kapitulacija. Nijedan clan DPS nije u medijima govorio kako je to nesto sto je izdaja Crne Gore, njenih interesa, ili nesto sto se protivi zakonima i Ustavu. To su rekli standardni hejteri tipa Rotkovica, koje stavljam u apsolutno isti kosh sa Srbima tipa Dobrila Dedeica, sto se tice dobrih namjera prema svim gradjanima nase drzave.
    Last edited by getaway blues; 31-08-11 at 21:43.
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Sto cu ja da pricam, to je moj problem.

Imas li ti neki dokaz da je crnogorski jezik definisan kao jezik svih njenih gradjana, a ne kao jezik crnogorske nacije? Mislim da to ne pise nidje ni u kom Zakonu. Prvi put je neko iz vlasti govorio o crnogorskom jeziku kao necemu sto treba da definise pripadnost drzavi - prije 3-4 dana Milo u onom intervjuu Kosavi.

Ja cu jos jednom reci - definisimo crnogorski jezik kao jezik sa kojim cemo se svi identifikovati kao pripadnici jedne drzave, i to je savim cool sa mnom, sve dok mi se dozvoljava i koristenje jezika moje jezicke zajednice u CG.
    Bolje bi bilo da si sam procitao Ustav nego cekao da ti neko objasnjava, pa jos i naopako shvatas a onda plasiras kao tvrdnju.... Zbilja je istina da je tvoj problem sta pises, ali za tvrdnje treba ima neki dokaz jer u suprotnom je neozbiljno. Ako je neko zaista pricao o crnogorskom jeziku kao necemu sto treba da definise pripadnost drzavi onda je bio pod uticajem vrućine i za nesto takvo ima dokaze taman kao i ti za tvoje tvrdnje. Milovan mora pricati danski i samim tim je definisan kao pripadnik te drzave i Danac iz Brskuta.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ova priča o jeziku probi sve vremenske granice...
    Nije mi jasno što je toliki problem prihvatiti da se jezik zove Crnogorski?
    Što je problem prihvatiti ta dva nova slova? Evo ja ih lično ne upotrebljavam, ali ništa nemam protiv istih.
    Ja ne znam što je ova muka u narodu...
    Srbima je bitno da negiraju sve Crnogorsko, Crnogorci se moraju branit'... I vrtimo se u krug.

Što je problem da narodni jezik postane književni i službeni? Meni lično prija, a kladim se i većini... Tako će više nas pričati gramatički ;D (inače nemam problem sa gramatikom)

Dajte ljudi ohladite se malo... Šaljite tu đecu u školu.

Dajte ne sprdajte se.

Prihvatite realno stanje stvari... CG je nezavisna, sviđalo se to nekom ili ne. Ova država mora imati svoj jezik, realno, Crnogorski.
    CG je građanska država, ima li što ljepše od toga?
    Ako već ne može biti samo Crnogorski, šta je falilo predlogu da se zove Crnogorsko/maternji...???

Sa druge strane, u zadnje vrijeme me prilično iritira prilično nefunkcionalan državni aparat.
    Što neko u prijethodnom postu reče, još dok se seđelo na intoniranje himne i dok se u parlamentu cijepao Ustav, tu se trebalo dati po ušima, i ja vjerujem da bi sve bilo ok.

Eto, izduših malo.

Ajte, off.
    Druze, toliko jednostrano razmisljas ... Engleski se u novom Zelandu razlikuje od onog u Britaniji toliko da ga je tesko razumjeti, pa se ipak zove engleski...

Tipican primjer, cim se radi o nekom srpskom pitanju, odmah : ''Crna Gora je nezavisna shvatite to''... Ti trikovi ''ala Ranko Krivokapic'' vise su se smucili narodu..

43% gradjana govori srpskim jezikom i ne moze im biti nametnuto da govore manjinskim jezikom...
    Last edited by Milano007; 31-08-11 at 21:53.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Milano007 View Post
    Druze, toliko jednostrano razmisljas ... Engleski se u novom Zelandu razlikuje od onog u Britaniji toliko da ga je tesko razumjeti, pa se ipak zove engleski...

Tipican primjer, cim se radi o nekom srpskom pitanju, odmah : ''Crna Gora je nezavisna shvatite to''... Ti trikovi ''ala Ranko Krivokapic'' vise su se smucili narodu..

43% gradjana govori srpskim jezikom i ne moze im biti nametnuto da govore manjinskim jezikom...
    Uh, kad bi to pojedini ljudi srpske nacionalnosti shvatili, mnogo bi bolje bilo. Makar imam takav osjecaj.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Prica o mojoj porodici je strogo u kontekstu problema svih nas. I price o onome sta se moze mjeriti kao lojalnost drzavi, a sta ne. Ne treba da ti bude zao zbog moje porodice - jer nit nam je nesto bolje niti gore od velike vecine gradjana u CG.

Luksiceva ponuda je nesto iza cega je stala stranka koja ima apsolutno najvecu podrsku, mozda i sama nadpolovicnu u CG. I nijedan clan DPS koji je tu ponudu prihvatio kao nesto sa cim ce se ici pred opoziciju - nije rekao u medijima da je ta ponuda kapitulacija. Nijedan clan DPS nije u medijima govorio kako je to nesto sto je izdaja Crne Gore, njenih interesa, ili nesto sto se protivi zakonima i Ustavu. To su rekli standardni hejteri tipa Rotkovica, koje stavljam u apsolutno isti kosh sa Srbima tipa Dobrila Dedeica, sto se tice dobrih namjera prema svim gradjanima nase drzave.
    OK, onda sam se i ja kvalifikovao za tu grupu hejtera, posto smatram da jeste kapitulacija (i niko me nije nagovorio da to kazem). Koristiti udzbenike za crnogorski jezik u nastavi, a (clan 4. od 26.08.) izbaciti isti taj crnogorski jezik iz obrazovnog sistema i ponuditi ucenicima da na kraju godine izaberu "maternji jezik", nedefinisanu kategoriju koja moze biti bilo sto, od latinskog do jezika zajednice domoradaca u istocnoj Maleziji, jeste samar drzavi i svima nama koji je osjecamo svojom i jedinom koju imamo, i koji smo, usput, eto, vecina. Dakle, Crna Gora de fakto ne bi priznavala svoj jezik (i upute Ustava, kad ga vec pominjes), a teorijski svih 100% ucenika moze upisati maternji (za koji ne postoji nastavni program, pocev od 2011.) na kraju godine. Ali ja ne znam zasto ovo opet pricam...

Inace, veoma grijesis kad "Crnogorac" poistovjecujes sa fluidnim identitetom DPS "Crnogoraca", a i otkad je postalo relevantno sta kazu u DPS?

________

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Uh, kad bi to pojedini ljudi srpske nacionalnosti shvatili, mnogo bi bolje bilo. Makar imam takav osjecaj.
    Tacno je da ima takvih ljudi, ali to je rezultat danasnje politike i manipulacija... Naravno, svoja drzava je iznad svega, ali da li ljudi treba da pristanu na to da im se iskorjeni tradicija i identitet Srpskog jezika kog su Crnogorci kroz istoriju izucavali i krasili ?
    Gledaj malo na stvari iz drugog ugla pa razmisli...

Edit: Tu nema sta da se shvata, to je glupiranje pojedinih, od realnosti se ne moze pobjeci...

Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Bolje bi bilo da si sam procitao Ustav nego cekao da ti neko objasnjava, pa jos i naopako shvatas a onda plasiras kao tvrdnju.... Zbilja je istina da je tvoj problem sta pises, ali za tvrdnje treba ima neki dokaz jer u suprotnom je neozbiljno. Ako je neko zaista pricao o crnogorskom jeziku kao necemu sto treba da definise pripadnost drzavi onda je bio pod uticajem vrućine i za nesto takvo ima dokaze taman kao i ti za tvoje tvrdnje. Milovan mora pricati danski i samim tim je definisan kao pripadnik te drzave i Danac iz Brskuta.
    Govore li Crnogorci u Hrvatskoj, tamo u Rijeci, hrvatski, ili imaju svoj jezik? Govore li Crnogorci u Malom Idjosu svoj nacionalni jezik, ili govore srpskim? Ne, oni govore jezikom svoje nacionalne zajednice.

Po Ustavu, crnogorski jezik je sluzbeni jezik, i postoje jos jezici u sluzbenoj upotrebi. Nidje u Ustavu ne pise da je crnogorski ili bilo koji od jezika u sluzbenoj upotrebi - jezik nacije ili jezik drzave. Ustav se time ne bavi. Niti ja niti ti na pitanje koje si postavio ne mozemo traziti odgovore u Ustavu.
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Opet velim, treba svima dati ono što ih sleduje, PO USTAVU.
    Stanje je takvo kakvo jeste, Crnogorski je SLUŽBENI, ostali su u SLUŽBENOJ UPOTREBI.
    Ja vjerujem da ne treba biti nikakav pravnik da bi se to ukapiralo.

E sad, zašto se opozicija toga, nemogućeg, drži ka' pijan plota, to mi nije jasno. Nemoguće je dok god je Ustav takav kakav jeste. Kad se isti promijeni, pozdravljam svaku izmjenu, opet, u skladu sa USTAVOM.
    Isto tako mi nije jasno ovo pamuk-držanje vlasti.

Niko me ubijedit' ne može da nas svjesno i namjerno ne popaljuju. Obije strane...
    Na forumu sijevaju crvene reputacije, na ulici će se neko tuć' zbog ovih pitanja, samo se plašim da stvari ne izmaknu kontroli...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Cim je crnogorski jezik formulisan u okviru novih jezickih pravila, i distanciran od srpskog - postao je jezik nacije a ne drzave.
    Ja sve mislim da se ljudi sale kad kazu da je crnogorski jezik, jezik drzave a ne nacije.
    ...Sve su srpske zemlje vezane u čvore
    A biće još teže i biće još gore...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by zaslap View Post
    Ja sve mislim da se ljudi sale kad kazu da je crnogorski jezik, jezik drzave a ne nacije.
    Pa to stvarno izgleda kao neslana/neuka sala.
    Jezici ne nastaju tek tako, drzavnim uredbama,
    to izgleda mnogima nije jasno...

Page 19 of 42 FirstFirst ... 915161718192021222329 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)