http://www.portalanalitika.me/politika/vijesti/35468-ukanovi-crnogorski-nije-jezik-etnikih-crnogoraca-ve-drave-crne-gore.html
Đukanović: Crnogorski nije jezik etničkih Crnogoraca, već države CG
Predsjednik DPS-a Milo Đukanović, u intervjuu beogradskoj televiziji Košava, komentarišući aktuelnu priču o izjednačavanju srpskog i crnogorskog jezika, kaže da se prilikom donošenja odluke da je crnogorski zvanični jezik u Crnoj Gori "nikako nisu rukovodili statističkim pokazateljima šta će biti službeni i nastavni jezik", već iskustvima regiona, prenosi IN televizija. - Crnogorski nije jezik etničkih Crnogoraca, nego jezik države Crne Gore. Nakon toga je uslijedio popis koji kaže da u Crnoj Gori još uvijek jedan značajan broj ljudi taj, lingivstički isti jezik zove srpskim. Značajno manje nego 2003. godine, ali ipak većina. Meni se čini da je galama koja se sada na ovu temu diže od strane opozicije, zapravo, još jedan pokušaj urušavanja politike koju vodi vlast u Crnoj Gori, politike jasnog definisanja odgovora na identitetska pitanja u Crnoj Gori. Ako je Crna Gora nezavisna, ako je svaka od država sa srpskohrvatskog govornog područja svoj jezik nazvala imenom države, onda valjda to treba da uradi i Crna Gora.
Tacno je Djukanovicu ,to nije jezik etnickih Crnogoraca,jezik na kome si dao svoj intervju je jezik etnickih Srba. nije mi jasna i tvoja genijalna misao da je to "jezik drzave Crne Gore" ,Vjerovatno sa prosjekom na fakultetu od 6,00 nijesi naucio da drzave ne govore,govore ljudi stanovnici tih drzava ,a oni su jasno iskazali kojim jezikopm govori vecina .Mada mozda nijeste primjetili da ste vi tom izjavom da "Crnogorski nije jezik etnickih Crnogoraca nego jezik drzave Crne Gore ustvari priznali da Crnogorski jezik ne postoji ,i da Srpski jezik pokusavate da karikirate davajuci mu 'drzavno "ime.U svojoj verbalnoj nemoci da branite neodbranjivo rekli ste sustu istinu .
Da ne komentarisemo smejuriju da se jezik naziva imenom DRZAVE . Znaci u ovom intervjuu Milo Djukanovic negira postojanje crnogorskog jezika i knjizevnosti i kaze da je to identican jezik kao i srpski samo se naziva imenom drzave
Ja se ne slazem da su srpski i crnogorski jezik isti - mislim da su to u osnovi dva razlicita jezika, bliska doduse ali ipak razlicita. Pa ni azbuka nam nije ista da ne pricam o knjizevnosti.
u crnogorskoj knjizevnosti se izucavaju djela Jevrema Brkovica , Marko Vesovic , Hasan Ljuljdjuraj dok se u srpskoj izucavaju djela Njegosa, Danila Kisa, Jovana Jovanovica Zmaja, Matije Beckovica , Ljubivoja Rsumovica , Dobrice Erica - svi ovi autori su izbaceni iz crnogorske knjizevnosti.
Njegovo pravo da misli sto god hoce, ali posto je crnogorski jezik poseban jezik razlicit od srpskog recimo da gradjani Crne Gore koji govore srpskim moraju da se obrazuju an srpskom a ne na crnogorskom jer u ostalom takvo pravo imaju vec Albanci u Crnoj Gori sto znaci da Srbi i Crnogorci koji govore srpski jezik ne traze nista drugo osim onoga sto imaju Albanci.

moramo razmišljati kako li ćete, već naredno godine, ovo tumačiti i sprovoditi.
NE POSTOJI više zajednica ni sa Srbima ni sa Hrvatima, Bosancima, ne postoji više razlog da žrtvujemo svoje posebnosti u jeziku naspram opšteg jezika svih nas - jer ga više nema.

Evropski komesar za proširenje Štefan File ponovo je pozvao političke aktere da postignu dogovor i omoguće dalje napredovanje Crne Gore u procesu evropskih integracija, prenosi agencija MINA.
Bookmarks