View Poll Results: Mozete li prihvatiti ovaj kompromis?

Voters
102. You may not vote on this poll
  • Pricam crnogorski i na jedvite jade mogu prihvatit ovaj kompromis

20 19.61%
  • Pricam crnogorski i ne mogu nikako prihvatit ovaj kompromis

39 38.24%
  • Pricam srpski i na jedvite jade mogu prihvatit ovaj kompromis

10 9.80%
  • Pricam srpski i ne mogu nikako prihvatit ovaj kompromis

33 32.35%
Page 17 of 42 FirstFirst ... 713141516171819202127 ... LastLast
Results 401 to 425 of 1039

Thread: Mozete li prihvatiti ovaj kompromis oko jezika?

Thanks Thanks Given 
    1,035
    Thanks Thanks Received 
    4,133
    Thanked in
    2,329 Posts

Ако буде неког значајнијег протеста лише неких сеоских школа у Грбљу и на сјеверу, ево главе.
    Црногорце је одржало црногорско срце.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Ne rekoste cifru g. Stradivari...Sto li?
    Smijesni ste sa ovom drekom, inace ne bih post ovdje postavila, jer ni jedna savremena osoba ne bi ozbiljno obracala paznju na ove kvazi "probleme". No, da ne zamjeram njima, jer iskreno vjerujem da se sprdaju kad postuju ovdje, jer je ovo nebuloza s kojom problematicni uvijek hoce u kontru svemu civilizovanom.
    Tako da.. Da na "zelje" ovakvog tipa kuckaju oni koji hoce "dreku" posto-poto.
    Nadjite novog Milosevica, Seselja, Arkana, Mladica u istrcanoj gospodi koja je uhlebljena zbog dreke, i cije porodice uzivaju u beneficijama sa zamajavanjem ostalih u CG koji jadni samo hoce da se CG okrene Crnoj Gori i prosperitetu. Nazalost, zbog ostataka Milosevica u CG - nemaju puno sanse, jer rijec SRPSTVO I SRPSKI - moraju da budu osnovna svijest i ZELJA. Ostalo nije bitno..
    Toliko o "sramoti" o kojoj pricaju oni koji sramotu ne osjecaju od sopstvenih "zelja komsijama" i necega mnogo khm....itd. Zna se.

Eh, da.. Zaboravih reci da sam u CG i van CG o toj "srpskoj borbi" u svakom smislu, od protivljenja i negiranja CG Drzave, do svake sanse za dreku - i ovog tipa za "jezik", cula od nekih osoba (ne smije se covjek ni nasmijat u njihovom prisustvu) jer na emotivno neuracunjljiv izliv "histerije" skacu samo oni chija unucad govore stranim jezicima i ni rijec "srpski", i specificno ojadjeni izborom ex partnera, porodica, i onih koji su bili ili jesu ozenjeni sa osobama iz eex yu republika. Dokazivanje.. ... Ovi prvi se ne znaju sporazumjeti sa unucadima pa u nemogucnosti da biraju snajke i zetove, kriva im CG i crnogorski jezik. Ja ih dozivljavam kao teske extremiste i fanatike i da im zaista moze biti - ni malo bezopasne za okolinu. Da, bio je slucaj gdje je snajka narkomanka pa i tu izdusuju na sve crnogorsko/ cak i u pasosu morali da im upisuju cirilicu da bodu oci hrvatima - kazu.. Bitnije za fokus. Show.

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 30-08-11 at 23:26.

Thanks Thanks Given 
    970
    Thanks Thanks Received 
    1,814
    Thanked in
    983 Posts

Quote Originally Posted by Rave92 View Post
    Ja ne znam stvarno da li ovom narodu treba crtati ili sta... niko ne ukida srpski jezik, ali ga stavlja u poziciju da ne bude obavezan za svakog, vec za narod koji zeli da ga izucava, dok je obavezan za sve sluzbeni jezik. U cemu je tu problem, ili se ide starom logikom, ako nije samo moje glavno onda je diskriminacija. "Kad se branis od nas, to je sovinizam"
    A nacrtao si ti sve to fino, ali si izostavio namjerno glavni oslonac opozicije u ovoj prici - popis! Jbg, veci je broj onih koji pricaju ovim drugim jezikom...
    - Baba, zašto za nas Zećane vele da govorimo: "Ovizi, onizi"?

- A kojizi to vele, sine??

Thanks Thanks Given 
    970
    Thanks Thanks Received 
    1,814
    Thanked in
    983 Posts

Quote Originally Posted by salex View Post
    Не могу да вјерујем да се ође још увијек прича о Србима... Колико ја знам код нас има људи Црногораца, и људи Срба који причају Српским ... Причајте мало и о тим Црногорцима, како то да њима намећете нови језик ? ...
    Ziva istina, ja to pricam od pocetka. Ja sam primjer toga, ali kao takav si ti izdajnik, dvojni identitet, trokapa..

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by ovizionizi View Post
    A nacrtao si ti sve to fino, ali si izostavio namjerno glavni oslonac opozicije u ovoj prici - popis! Jbg, veci je broj onih koji pricaju ovim drugim jezikom...
    Ah taj popis koji srecu kvari...
    Statistika je djavolja nauka.

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

heh, popis..za par miliona eura neki milijarder(recimo sinavatra) iz zajebancije moze potkupit nikad potkupljeni narod da upise da govori tanzanijski, trebamo li ga onda tako nazvat?
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

I ovi koje ja spomenuh su Crnogorci - jer imaju razloga i koristi posle referenduma, a borba za srpski jezik im je iskaljena muka od dobijanja nezavisnosti. Tu su preslikali svu teznju, a koliko znaju srpski, mnogi medju njima nisu ni lektiru procitali a kamoli.. Da, ima i onih koji nemaju ni "osmogodisnju" zavrsenu - usli su u statistiku, pa su unionisticki borci za srpski jezik.
    Taman kao za Kosovo a nemaju pojma ni gdje se Kosovo nalazi.. ali ok...
    Da je ikoga iz opozicije bilo briga za savremeni crnogorski jezik gradjana CG, ne bi se ovo desavalo, ali nije opoziciju briga za jezik i knjizevnost vec samo srbovanje i stvaranje tenzija i usporavanje razvitka CG. Mnogo tesko za shvatit' Nisu htjeli Drzavu, nisu htjeli ni da ucestvuju u njenom stvaranju ni jacanju, nece ni sada, i licemjerje im je ime liku i djelu.

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 30-08-11 at 23:49.

Thanks Thanks Given 
    970
    Thanks Thanks Received 
    1,814
    Thanked in
    983 Posts

Quote Originally Posted by NSX View Post
    heh, popis..za par miliona eura neki milijarder(recimo sinavatra) iz zajebancije moze potkupit nikad potkupljeni narod da upise da govori tanzanijski, trebamo li ga onda tako nazvat?
    pa nego sta? Potkupiti ih za popis, za izbore, za referendum, potpuno ista tvar. A necemo o tome ko je bio glavni baja u svim tim poslovima...

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Ja mislim da su potkupljeni samo unionisti koji su iz koristi postali Crnogorci, pa sad srbuju i pokazuju lice kroz dreku i zelje za "srpski jezik", da bi opet bili kupljeni.
    Jednom kupljeni, misle da ce biti opet - oslacalo im.

Hvala Lepo

p.s. Pozdrav za ove sto mi dijele crvene kartice uz "prigodne komentare" gospodu Hercegovca, nihila, salexa i slicne.. Razmazala im se "sminka".
    Last edited by Maja; 30-08-11 at 23:54.

Thanks Thanks Given 
    970
    Thanks Thanks Received 
    1,814
    Thanked in
    983 Posts

Socijalistička narodna partija i Nova srpska demokratija su indirektno priznale da ne prihvataju predlog lidera Pokreta za promjene Nebojše Medojevića da se nastavni predmet nazove maternji jezik i književnost i da iz njega ocjena bude obavezna, pri čemu bi svi učenici učili razliku između crnogorskog i svog maternjeg jezika.

Nakon tročasovnog sastanka širih rukovodstava tri opozicione partije samo je saopšteno da je Medojević “upoznao rukovodstva SNP i Nove sa idejom da se nastavni predmet nazove maternji jezik i književnost, sa čime je upoznao i premijera Lukšića”.
    --------------------------------------------------------

nije mi najjasniji odgovor srpskih lidera, ali ovo Medojevicevo resenje je najblize onome sto bih ja htio. Neka prica ko sta hoce, ovaj njegov predlog je pomirenje za obje strane.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Stradivari View Post
    Ako sam te dobro razumio, El Re, ti uspješnim bojkotom smatraš samo onaj koji počne 1. septembra?
    A šta ako ga pokrenu 5. ili 15. septembra (ili 1. oktobra kad jednom dijelu djece škola ionako dosadi).
    Nikako mi niste jasni vi velike demokrate i humanisti koji smatrate da moje dijete ima manja prava od vašeg.
    Ti uopšte nijesi shvatio u čemu je štos ove igre?... Kad se neka politička grupacija sprema I NAJAVLJUJE JAVNO neko svoje djelovanje saopštavajući da je povukla "crvenu liniju" ispod koje neće ići, onda se od nje očekuje ozbiljno ponašanje, a ono podrazumijeva nekolike stvari:

1. da ne ide na bilo kakve pregovore (jer o zahtjevu "ili-ili" podrazumijeva se da nema pregovora) već onaj ko takav zahtjev upućuje čeka da mu se javi da je njegovom zahtjevu udovoljeno. Oni su odmah potrčali da stave do znanja da za njih ono što javno saopšte baš i ne znači da su nešto i ozbiljno mislili. To je prva greška koju su učinili.

2. čitav niz poteza i postupaka MORA onaj ko zahtijeva nešto ultimativno da prethodno (ukoiko mu ne bude udovoljeno) ima kao već razrađen i osmišljen plan, a da realizaciju istog provodi ne gledajući što drugi kome je ultimatum postavljen čini, jer ako se zahtjev prihvati uvijek se može odustati od onog čime je prijećeno, ali i ne naknadno učiniti ono što je propušteno da se na vrijeme učini. Oni su tek sad počeli da razmišljaju kako da organizuju bojkot. To je druga greška.

3. ako se saopštava ultimatum onda ne može svaka partija za sebe zauzimati stavove i onda se naknadno (kad javnost i protivnici gledaju koliki je stepen razlika i pukotina među njima) usaglašavati zajednički, već isključivo kroz zajedničko i koordinirano usaglašavanje koje treba da pokaže da je onaj ko zahtijeva nešto ultimatutom jedan i nedjeljiv organizam, jer upravo to jedinstvo njihova je snaga. I takva usaglašavanja nijesu za estradu, već javnost može čuti samo konačan stav. To im je bila treća greška.

4. ne prijeti se ultimatumom protiv (rješenja iz) Ustava stvarajući vještački atmosferu da je nešto nedemokratsko, a pritom iza tog Ustava stala EU, Ven. komisija, OEBS, Savjet Evrope i sve relevantne međunarodne org i domaće i strane NVO. Tako se ispada u konfliktu sa međunarodnim standardima i onima koji su taj Ustav ocijenili najvišim ocjenama. To radi samo budala (jedna ili više njih, nema značaj). To je četvrta greška.

5. ako se želi skrenuti pažnja javnosti na neko pitanje koje se smatra uzrokom diskriminacije onda se to ne čini tako što će se izabrati da se za taoca izabere pitanje na kom postoji najveći stepen jedinstva građana (kao što je učlanjenje zemlje u EU) i tako bijes i prirodnih saveznika okrene prema vama. Mogli su izabrati i bojkot Skupštine i bojkot škola i šta sve ne,i bilo bi podjednako efektno da se izazove nestabilnost na koju bi EU bila primorana da reaguje, ali svakako ne izabrati za oružje prijetnju da će zaustaviti zemlju prema EU. To mogu da urade samo idioti i politički amateri.To je peta greška.

6. u ratu nerava pobjednik je onaj koji prvi trepne i tako pokaže slabost. Večeras oni su trepnuli i čak i da sad pokušaju bojkot (što ne isključujem jer mislim da će ih Amfilohije gurati u to iako i SNP i PzP to žele na svaki način da izbjegnu, pa i po cijenu da ih politički posatire) nema više tog Srbina koji je nosio onu vjeru u uspjeh. Jednostavno - gotovo je. Pokolebali su vlastite pristalice i unijeli osjećaj da oni nemaju snagu da to iznesu. Neko drugi bi i imao dodatnu šansu, ali oni su već toliko puta izigrali povjerenje svojih birača, da je ovo što su upravo učinili bila fatalna greška. Čak i da bojkot krene 1. septembra on više nije u stanju da uspije, a o tome da se đeca izvlače iz škola negdje 5.,6., 15. (!) septembra nesuvislo je govoriti. To je šesta greška koju su učinili.

Svaka od ovih grešaka bila je dovoljna da garantuje poraz.

A što se tiče moralisanja o mom ili bilo čijem humanizmu,...ne vjerujem da si svih ovih godina prije nego si shvatio da će crnogorski jezik postat neminovnost zastupao stav da crnogorski jezik obavezno mora bit ravnopravan i tako pokazivao svoju moralnu visinu da te briga za moju đecu i đecu mnogih ovđe. Sad kad se ukida obaveza da moje dijete (ali ne i pravo za tvoje dijete) da uči srpski, odjednom me vučeš za rukav i pozivaš na humanost.
    Da je federacija živa još bi imalo smisla da vam se to dozvoli. Sa smrću federacije vi ste u istoj situaciji u kojoj su se našli (današnji) Bošnjaci kad je jednog jutra 1912. odjednom nakon 5 vjekova nestalo Turske, a oni shvatili da su postali ostaci bivše države da svjedoče poput spomenika da se nekad ovom državom upravljalo iz Stambola, ko što će te vi biti svjedočanstvo da je Crnom Gorom neko nekad zahvaljući vama upravljao iz Beograda.
    Last edited by El Re; 31-08-11 at 00:16.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Meni je sasvim sve jedno.

Thanks Thanks Given 
    2,546
    Thanks Thanks Received 
    528
    Thanked in
    251 Posts

Ima El Re par stvari iz tvoje opservacije sa kojima se slažem, ali i onih oko kojih ne mislimo jednako, prvenstveno implicitna tvrdnja da bi školovanje na srpskom bilo protivustavno.

Isto tako ne bi protivustavno bilo ni da se predmet nazove maternji jezik (kako predlaže PZP) i ne vidim zašto NOVA i SNP to odbacuju.

Svaku vrstu organizovanog bojkota i nenasilnog otpora ću podržati i dati svoj doprinos. Išao sam u životu i u mnogo manje izgledne bitke pa što ne bih u još jednu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Ima El Re par stvari iz tvoje opservacije sa kojima se slažem, ali i onih oko kojih ne mislimo jednako, prvenstveno implicitna tvrdnja da bi školovanje na srpskom bilo protivustavno.

Isto tako ne bi protivustavno bilo ni da se predmet nazove maternji jezik (kako predlaže PZP) i ne vidim zašto NOVA i SNP to odbacuju.

Svaku vrstu organizovanog bojkota i nenasilnog otpora ću podržati i dati svoj doprinos. Išao sam u životu i u mnogo manje izgledne bitke pa što ne bih u još jednu.
    Nikad i niđe nijesam napisao da je školovanje za Srbe na srpskom jeziku protivustavno. Gluposti. Naprotiv! To pravo imate i niko vam ga ne može oduzet. Ono vam je dato kao manjini shodno čl. 79. Ustava (Glava 5.-prava manjina).

Prema novom Zakonu o OiV koji planira sad Lukšić da uputi Skupštini na usvajanje (to je ovaj zadnji prijedlog koji je opozicija odbila) školovanje će se odvijati na crnogorskom jeziku NEJOTOVANE varijante, koji je identičan srpskom ijekavskom, a đeci će jotovani crnogorski biti predavan u dijelu časa "specifičnosti crnogorskog,srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika". Kapiraš li sad? Dakle i bez pozivanja na Glavu 5. Ustava tvoje dijete će se školovati na srpskom i na kraju u rubriku "jezik" pisati da je učilo: crnogorski/srpski.

Čovjeće nikad nije bio sporan srpski jezik...sva ova galama je bila da se ne dozvoli da u školu ušeta crnogorski. To je u startu bila izgubljena bitka jer je položaj jezika pitanje koje je okončano članom 13. Ustava i nema toga zakona kojim je to moguće promijenit.

A zašto NOVA i SNP odbacuju PzP-ov prijedlog....Pa jasno je da je to bio i njihov prijedlog, ali se varaju sa vama. Dogovorili su se da kao PzP to predloži sam, a oni kao s tim nemaju veze, pa ako vlast odbije (ko što su saznali da je odbijeno) onda zBog vas sad glume kako oni s tm nemaju veze i za njih je to neprihvatljivo. Da je DPS bio spreman da pristane oni bi vas srećni izjavili da prihvataju.
    sve je tako očigledno i zbunjuje me kako mnogi od vas ne kapirate, jer tu ste na ovom pdf-u odavno već prekaljeni posmatrači i komentatori političke scene.

A što se tiče "tvog" bojkota...Rekao sam ti da mislim da je to glupost jer sve ono što tvrdiš da te interesuje (školovanje na srpskom i srpski) već si dobio, ali i da kreneš u "bojkot" to će biti "bojkot" tvog djeteta. shvatićeš to onog dana kad budeš shvatio da ujutru treba da krene u školu.
    Last edited by El Re; 31-08-11 at 00:57.

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

blah, škola je na ovim prostorima i tako pretvorena u ustanovu za sklanjanje djece sa ulice, no se nijedan opozicionar ne založi za reformu školstva..(ma dobro založe u onaj parlamentarni restoran)
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    4,428
    Thanks Thanks Received 
    8,543
    Thanked in
    3,284 Posts

Greote od ove djece, ni krivi ni duzni ce ispastati zbog ovakvih s vrha i roditelja im...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Hercegovac PG View Post
    Ja vam mogu reci da u mojoj rodnoj Hercegovini (Bileca) raste mrznja prema Crnogorcima i crnogorskom
    (ovom novom i agresivnom prema svemu srpskom). Znam mnoge koji su nekad voljeli da se pofale da su
    u stvari Crnogorci a sad ni za zivu glavu to ne bi rekli, nego prvo Srbi a onda Hercegovci.
    Ne vjerujem ni da ima 1-2% izjasnjenih Crnogoraca u BiH, tako da nas to ne dotici.

Quote Originally Posted by minjo View Post
    Kako je krenulo,postaće problem što se Crna Gora zove Crne Gora
    Ili su ljudi toliko povodljivi,zlonamjerni,ili svoju mržnju kanališu preko"jezika",ali toliko teza,nebuloza,izvrtanja,do ove rasrpave oko jezika ja ne čuh do sada!
    Naravno, trebalo bi preimenovati drzavu u Srpsko-crnogorska drzava, ili Crnogorsko-srpska/maternja Crna Gora.

off topic:
    Samo da ve' pozdravim sve na forum',idem na kraću Europsku turneju,ostavljam Vam ključeve od CG,zatvarajte vodu i gasite svjetlo na vakat.Vrćem se uskoro!
    kind regards
    minjo
    Da neces to na balticku turneju ?

Quote Originally Posted by El Re View Post
    Portal Vijesti: 30. 08. 2011
    Ima spremnih predavača sa biroa

Iz Ministarstva prosvjete su poručili da će lako naći zamjenu za sve profesore koji eventualno odbiju da predaju crnogorski jezik.
    “Tokom prošle neđelje završen je seminar za crnogorski jezik i književnost za sva nezaposlena lica sa Zavoda za zapošljavanje, tako da će nastava u svim vaspitno-obrazovnim ustanovam u Crnoj Gori biti omogućena ukoliko dođe do bojkota od strane prosvjetnih ranika, odnosno profesora jezika”, piše u saopštenju.
    Nova školska godina počinje u četvrtak.
    Predlogom premijera Igora Lukšića, koji je opozicija odbila, predviđeno je da đaci u knjižice i svjedočanstva na kraju godine mogu upisati crnogorski, crnogorski/srpski, crnogorski/bosanski, crnogorski/hrvatski i maternji.
    Pametno nema sta, ima ko ce.

Rave, ja samo tražim da moje dijeti ima pravo školovanja na svom jeziku i uopšte me ne zanima, štaviše protivim se bilo kakvom pokušaju da şe učenje srpskog nametne tvom ili Minjovom djetetu. Takođe, moje dijete ima pravo na predmet srpski jezik i kjniževnost, kao što vaša imaju pravvo na predmet crnogorski jezik i književnost.
    Slažem se da moje dijete treba da ima jedan čas nedjeljno crnogorskog jezika poštujući činjenicu da je to službeni jezik u ovoj državi.
    Jednom nedjeljno je veoma malo. Ako nije svakom obaveza da bude na svaki cas crnogorskog, onda to nije sluzbeni jezik. Vise ce onda casova da imaju iz francuskog, nego iz sluzbenog jezika ove drzave. Ja se zalazem da crnogorski bude obavezan, odnosno da ima isti fond casova kao i sto je imao maternji jezik i knjizevnost do sad, medjutim da se omoguci casove iz srpskog jezika i knjizevnosti svima koji hoce, cak i ako hoce sa istim brojem casova. Iako ce manje vise uciti isto, da bi se ispostovao Ustav, treba da postoji srpski. Ne samo zbog Ustava, vec i zbog pravo svakog naroda da ima casove i na svom jeziku, medjutim sluzbeni jezik je nezaobilazan.

Quote Originally Posted by ovizionizi View Post
    Iskreno, ne vidim razliku izmedju tvog i mog pisanja, a drugacije zovemo svoj maternji jezik. Nesto tu ne stima, ali valjda nema potrebe za ponovnim crtanjem .
    "Oh, so they have internet on computers now!" Homer J. Simpson

 Think different!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Kako je krenulo,postaće problem što se Crna Gora zove Crne Gora
    Haha, a nece, ne brini, taj naziv joj savrseno pristaje!
    "Abrazame para que piense alguna vez en ti..."

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Sva sreća što sam već završio školu

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Super sve se odvija kako sam i mislio da treba

Bojkot skola - internacionalizacija srpskog pitanja u CG - prokazivanje rezima u Crnoj Gori za nedemokratski i kriminalizovani - dobijanje uskracenih prava pod pritiskom EU UN i Saveta Evrope

Thanks Thanks Given 
    2,546
    Thanks Thanks Received 
    528
    Thanked in
    251 Posts

Nikad i niđe nijesam napisao da je školovanje za Srbe na srpskom jeziku protivustavno. Gluposti. Naprotiv! To pravo imate i niko vam ga ne može oduzet. Ono vam je dato kao manjini shodno čl. 79. Ustava (Glava 5.-prava manjina).

Prema novom Zakonu o OiV koji planira sad Lukšić da uputi Skupštini na usvajanje (to je ovaj zadnji prijedlog koji je opozicija odbila) školovanje će se odvijati na crnogorskom jeziku NEJOTOVANE varijante, koji je identičan srpskom ijekavskom, a đeci će jotovani crnogorski biti predavan u dijelu časa "specifičnosti crnogorskog,srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika". Kapiraš li sad? Dakle i bez pozivanja na Glavu 5. Ustava tvoje dijete će se školovati na srpskom i na kraju u rubriku "jezik" pisati da je učilo: crnogorski/srpski...

Čovjeće nikad nije bio sporan srpski jezik...sva ova galama je bila da se ne dozvoli da u školu ušeta crnogorski.
    Ako je ovo što sam podvukao tačno i ako umjesto ocjene crnogorski/srpski postoji mogućnost za dvije ocjene, iz crnogorskog i srpskog (za one koji to žele) ne vidim ozbiljniji razlog da se na ovome dodatno ne poradi.
    Znajući vas moramo razmišljati kako li ćete, već naredno godine, ovo tumačiti i sprovoditi.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ne vidim razlog da se mijenja postojeci zakon o obrazovanju dje pise da je skolski predmet o kome je rijec samo "crnogorski jezik i knjizevnost" (u sklopu kojeg bi se izucavale razlicitosti pravopisa iz HR, BiH i SRB), posto se do kompromisa nije moglo doc.

Pa ovi sto odluce da bojkotuju neka bojkotuju. To ce bit max 20%, ali niko ih ne moze pistoljem cerat da idu u skolu. Pa ce izgubit godinu i krenut u skolu naredne godine kad se strasti malo smire.
    Last edited by Peko; 31-08-11 at 09:19.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Opozicija bi mozda zeljela da bojkotom drzavnog i lokalnih parlamenata dune vjetar u krila bojkotu nastave i da probaju da na taj nacin paralisu CG, da probaju da izvedu da vise od 30% gradjana bojkotuje nastavu.

Najbolji odgovor vlasti bi bio raspisivanje prijevremenih izbora. Posto znamo da opozicija ne bi bojkotovala izbore, jer im od toga leb zavisi, onda bi se vidjelo svo njeno licemjerje i bojkot bi posta besmislen.

U slucaj da ne prihvate i da bojkotuju izbore, to nije strasno, jer oni danas imaju oko 35%, tako da nije neka katastrofa ako bojkotuju izbore, a vladajuce stranke bi onda osvojile vise od 2/3 i tako bi se doslo u situaciju da mozemo punom parom krenut prema EU.

P.S. Bojkot izbora za stranke i poslanike kao sto je Nebojsa Medojevic ne bi samo vodilo ka politickom samoubistvu, no mozda i fizickom, jer je njemu zivot da petlja u Skupstinu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Peko View Post
    Ne vidim razlog da se mijenja postojeci zakon o obrazovanju dje pise a je skolski predmet o kome je rijec samo "crnogorski jezik i knjizevnost" (u sklopu kojeg bi se izucavale razlicitosti pravopisa iz HR, BiH i SRB), posto se do kompromisa nije moglo doc.
    Pa niko (iz vlasti) nije ni najavio da će se ići ispod toga da se predmet zove "crnogorski/maternji jezik", i u okviru njega izučava ovo što si pomenuo. Ne, tu je vlast za sad potpuno jasna da se ispod toga neće i ne može ić. Naziv predmeta koji će naznačiti da se u školama uči službeni jezik države naravno da je (jedino) prirodno da stoji. Uostalom, sve drugo bi bilo protivustavno ukjučujući i naziv prerdmeta "maternji jezik", jer to "maternji jezik" (a u okviru njega nastava na više jezika) naravno da ne može da stoji jer ustavna pozicija crnogorskog jezika i jezika u službenoj upotrebi je značajno različita i ne može se izjednačavati vještački bez promjene Ustava. Ali nekim trupcima to nikako da dođe u glavu.
    Sve ovo je fino objasnio Ustavni sud u svojoj odluci kojom je obrazložio NOVOJ zašto crnogorski i srpski ne mogu bit ravnopravni. 3-4 stranice Odluke čini samo obrazloženje Suda.
    Ali srpskim partijama je otpočetka bio stav "nek bude što biti ne može"... Da nije tužno (i malo iritantno) bilo bi smiješno.
    U Ustavu postoji i član kojim se jasno i čak izričito navodi (iako je i bez ove norme to pravno načelo) da svaki propis (zakon, podzakonski akt i sl.) mora biti u skladu sa Ustavom.

Ustav Crne Gore
    DIO PETI

USTAVNOST I ZAKONITOST
    Saglasnost pravnih propisa

Član 145

Zakon mora biti saglasan sa Ustavom i potvrđenim međunarodnim ugovorima, a drugi propis mora biti saglasan sa Ustavom i zakonom.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Pa niko (iz vlasti) nije ni najavio da će se ići ispod toga da se predmet zove "crnogorski/maternji jezik", i u okviru njega izučava ovo što si pomenuo.
    Ne vidim razlog da se predmet zove samo "crnogorski jezik", bez dodatka "/maternji", jer dogovor nije postignut i ne mora se mijenjat postojeci zakon.

Mada, u Skupstinu bi DPS moga da glasa za kompromis koji su ponudili, a da nijedna opoziciona partija to ne prihvati, pa ni SDP, sto bi znacilo da ime predmeta ostaje samo "crnogorski jezik", bez dodatka "/maternji", jer DPS sam nema dovoljno poslanika da izglasa Luksicev predlog.

Page 17 of 42 FirstFirst ... 713141516171819202127 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)