View Poll Results: Mozete li prihvatiti ovaj kompromis?

Voters
102. You may not vote on this poll
  • Pricam crnogorski i na jedvite jade mogu prihvatit ovaj kompromis

20 19.61%
  • Pricam crnogorski i ne mogu nikako prihvatit ovaj kompromis

39 38.24%
  • Pricam srpski i na jedvite jade mogu prihvatit ovaj kompromis

10 9.80%
  • Pricam srpski i ne mogu nikako prihvatit ovaj kompromis

33 32.35%
Page 16 of 42 FirstFirst ... 612131415161718192026 ... LastLast
Results 376 to 400 of 1039

Thread: Mozete li prihvatiti ovaj kompromis oko jezika?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by avet View Post
    ti kao da su trenutno jednonacionalna odjeljenja pa nam nudis ovaj naziv jezika kao utjehu.
    Ne, nego ako se ne dogovore i ostane samo crnogorski, logican i sasvim Ustavan zahtjev opozicije ce biti jednonacionalna odjeljenja
    ...Sve su srpske zemlje vezane u čvore
    A biće još teže i biće još gore...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by NSX View Post
    bas me zanima kako bi reagovali da vlast kojim slucajem odluci da se jezik zove srpskohrvatski..pretpostavljam da bi im to hrvatski u jeziku lakse palo nego crnogorski
    Ma sve je lakse od tog crnogorskog. Sam naziv je ne toliko neshvatljiv koliko ne razumljiv

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Da nije ko od VAS sa svilenim ushima primijetio neke govorne promjene, na ulici , shkoli, zabavishtu, obdanishtu, za ove dvije decenije ili na fakultetima po CGi, ili u nastupima zvanichnika i parlamentaraca, izuzev Mehmeda Bardija koji sve vishe termina koristi u odbrani svojih sugradjana.

DakleM, shto zelim da kazem, da ni jedna zakonska promjena nishta ne mijenja na kratke staze, da se jezik razvija mimo paragrafa i zakona, jer nema toga plota ili brane koja ce zaustavit prirodni razvoj jezika mimo zacrtanih ciljeva, ali je INAT I INACENJE karakterna osobina vecine naroda na Balkanu, povrijedjene nacijonalne sujete izazivaju bolove u dushama pojedinaca, koji nijesu za potcjenjivanje, ali u PRAKSI ili ZIVOTU pojedinca, faktichki nishta nece promijeniti.

STRAST koja se rasplamsala medju bracom, potprima ogromne razmjere, da se dhjeca koriste u ime odbrane chega, samo njima znanih razloga,
    jer ako nekom jeziku predstoji tezak period, onda to nije Srpski jezik,
    nego Crnogrski, a UN se verbalno bori za zashtitu jezika i malih naroda, kao BIJELIH MEDJEDA I SHARENIH KONJA I PANDI,
    ali BEZDUSHNOST NASHE DESETOMILIONSKE BRACE PREMA NAMA JE ZAPANJUJUCA.
    IM - Old Bone
    Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Srbe u Srbiji,mislim na ljude prosječne inteligencije,savršeno zabole za ovdašnja naglabanja,što bi moj komšija iz BG a na na "letovanju" je,rekao"ovi vaši Srbi su gori nego oni naši sa severa Kosova"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Portal Vijesti: 30. 08. 2011
    Ima ko da predaje ako bude bojkota profesora

Iz Ministarstva prosvjete upozorili su da će zakonski sankcionisati nastavnike, roditelje i đake koji se eventualno odluče da bojkotuju nastavu zbog neslaganja sa statusom srpskog jezika u nastavno-obrazovnom sistemu.
    To praktično znači da će Ministarstvo dijelitio otkaze nastavnicima koji ne budu željeli da predaju crnogorski jezik, isključivati đake zbog neopravdanih časova i podnositi prijave protiv roditelja koji ne budu slali osnovce u škole, jer je osnovno obrazovanje obavezno u skladu sa Ustavom.

U saopštenju se navodi da će se Ministarstvo prosvjete “striktno pridržavati i primjenjivati zakone iz oblasti obrazovanja, kao i Zakon o radu”, ako dođe do najavljenog bojkota nastave.
    Ministarstvo će dijeliti otkaze nastavnicima koji ne budu željeli da predaju crnogorski jezik, isključivati đake zbog neopravdanih časova i podnositi prijave protiv roditelja koji ne budu slali osnovce u škole
    “Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju definiše da je osnovno obrazovanje obavezno za svu đecu uzrasta od šest do 15 godina, a roditelji su dužni da obezbijede da njihovo dijete ispuni osnovnoškolsku obavezu. Zakonom o gimnaziji i Zakonom o stručnom obrazovanju propisano je da redovnom učeniku prestaje status kada u toku nastavne godine ima 30 neopravdanih časova.
    Takođe će se primjenjivati i Zakon o radu i Opšti zakon o obrazovanju za zaposlene u prosvjetnom resoru ukoliko ne budu ispunjavali svoje radne obaveze”, stoji u saopštenju koje je potpisala portparolka Vesna Gajević.

Ima spremnih predavača sa biroa

Iz Ministarstva prosvjete su poručili da će lako naći zamjenu za sve profesore koji eventualno odbiju da predaju crnogorski jezik.
    “Tokom prošle neđelje završen je seminar za crnogorski jezik i književnost za sva nezaposlena lica sa Zavoda za zapošljavanje, tako da će nastava u svim vaspitno-obrazovnim ustanovam u Crnoj Gori biti omogućena ukoliko dođe do bojkota od strane prosvjetnih ranika, odnosno profesora jezika”, piše u saopštenju.
    Nova školska godina počinje u četvrtak.
    Predlogom premijera Igora Lukšića, koji je opozicija odbila, predviđeno je da đaci u knjižice i svjedočanstva na kraju godine mogu upisati crnogorski, crnogorski/srpski, crnogorski/bosanski, crnogorski/hrvatski i maternji.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Opozicija traži da Lukšića da odloži početak školske godine i nastavi pregovore
    Pošalji vijest Proslijedi
    Socijalistička narodna partija Crne Gore SNP, Nova srpska demokratija NOVA i Pokret za promjene PzP, pozvale su premijera Igora Lukšića da odmah zakaže nastavak pregovora i odloži početak školske godine kako bi se stvorile pretpostavke u cilju iznalaženja rješenja, saopšteno je večeras nakon sastanka ove tri partije.

Na večerašnjem sastanku, predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević upoznao je rukovodstva SNP CG i NOVE sa idejom da se nastavni predmet nazove maternji jezik i književnost, sa čime je upoznao i premijera Lukšića.

U zajedničkom saopštenju SNP-a, NOVE i PzP-a se navodi da osuđuju neprimjerene prijetnje, koje su đacima, roditeljima i profesorima danas upućene iz Ministarstva prosvjete.

"Rukovodstva tri stranke ovaj istup Ministarstva ocjenjuju kao pokušaj da se ugrozi dijalog između opozicije i premijera, i oteža postizanje dogovora“, zaključuje se u saopštenju SNP-a, NOVE i PzP-a.

Ima li većih demagoga na svjet?
    Osuđuju primjenu zakona
    Treba da zahtjevaju "ćutnju" i "povoljan barički pritisak" radi postizanja dogovora sa premijerom
    Last edited by minjo; 30-08-11 at 21:28.

Thanks Thanks Given 
    2,546
    Thanks Thanks Received 
    528
    Thanked in
    251 Posts

Ukoliko se neki kompromis ne nađe neka Migo spremi hiljade zatvorskih mjesta za one te ne umiu reć nova slova.
    Zamisli kako će djelovat' država koja u XXI vijeku osudi 20% svojih punoljetnih stanovnika. Sprdnja.
    Nema smješnijih i jadnijih ljudi od uberpatriota bilo da su Srbi, Crnogorci, Hrvati, Njemci...

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Koliko je to 20%? Cifrica?

Hvala lepo

Thanks Thanks Given 
    6,270
    Thanks Thanks Received 
    6,811
    Thanked in
    3,260 Posts

USTAV moramo promijenit! Kakvi crni crnogorski sluzbeni jezik! I nikako referendumom nego dekretom....da se bezveze ne trose pare.

Ovo se mora ucinjet sto prije iz jednog i jedinog razloga....

Da je kojim slucajem 21.05. 2006 godine "svega” 54.99% gradjana na listicu zaokruzilo DA, vidjeli biste u ovih 5 proteklih godina velikodusnost i spremnost na kompromise federalista, unionista, monarhista kakvo covjecanstvo jos nije u svojoj istoriji vidjelo.

Da se ne zanemari ova cinjenica.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by minjo View Post
    Ima li većih demagoga na svjet?
    Osuđuju primjenu zakona
    Treba da zahtjevaju "ćutnju" i "povoljan barički pritisak" do+radi postizanja dogova sa premijerom
    Ovo upravo objavljeno preklinjanje da se odloži početak školske godine je očigledan znak da se povlače i da nisu sigurni u uspjeh bojkota...Znaju da bi za njih bila katastrofa ravna političkom samoubistvu ako bi pozvali na bojkot a on propao....Sad im treba vrijeme da ga organizuju i u svojoj patetičnoj maloj panici čak mole DPS da im isto omogući.... Ono isto vrijeme koje su proćerdali kad ih je DPS navukao 15. avgusta i tada im zamahao mogućnošću da "srpski jezik" bude obavezan za sve, iako su i oni i onaj ko se poigrao s njima znali da je to neizvodljivo po Ustavu. Polakomili su se i pomislili da su na pragu da im se ispuni i ono što su mislili da je nemoguće...Njihovoj sreći nije bilo kraja. A onda su opet zagrizli DPS-ovu igru i ušli u spiralu tumačenja ko ispravno čita "Sporazum" (a zapravo parče papira bez potpisa i pečata, nalik onom u koji se uvija burek) i krenula su razgovaranja i dogovaranja. Silno su vrijeme izgubili, a onda 29. 08. (3 dana pred školsko zvono!) Lukšić im rekao "To vam je to!...ajd' sad zdravo..."

Ovo je prilika svim onim Crnogorcima koji su se potajno malo kolebali i bili spremni da kleknu, da shvate da se samo odlučnošću, jedinstvom i istrajnošću brani država i njen građanski koncept. Ne pada se pred one koji vas ucjenjuju i vrše pritisak na vas samo zato što buču, galame, prijete, podižu obrve,i pokazuju vam zube i mišiće...
    Last edited by El Re; 30-08-11 at 22:03.

Thanks Thanks Given 
    6,270
    Thanks Thanks Received 
    6,811
    Thanked in
    3,260 Posts

Opozicija: Lukšić da zakaže pregovore i odloži školsku godinu

Rukovodstva tri opozicione partije, Socijalističke narodne partije Crne Gore, Nove srpske demokratije i Pokreta za promjene, pozvale su večeras premijera Igora Lukšića da odmah zakaže nastavak pregovora i odloži početak školske godine kako bi se stvorile pretpostavke u cilju iznalaženja rješenja, navedeno je u zajedničkom saopštenju opozicije nakon tročasovnog sastanka u sjedištu SNP-a.

Iako je bilo njajavljeno opozicija nije izašla sa novim prijedlogom naziva nastavnog predmeta u školama.

- Na večerašnjem sastanku, predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević upoznao je rukovodstva SNP CG i Nove sa idejom da se nastavni predmet nazove maternji jezik i književnost, sa čime je upoznao i premijera Lukšića, navedeno je u saopštenju ali nije precizirano da li je ta inicijativa prihvatljiva za SNP i Novu.

Istovremeno, kako se navodi u saopštenju, ''osuđene su neprimjerene prijetnje, koje su đacima, roditeljima i profesorima danas upućene iz Ministarstva prosvjete. Rukovodstva tri stranke ovaj istup Ministarstva ocjenjuju kao pokušaj da se ugrozi dijalog između opozicije i premijera, i oteža postizanje dogovora''.

Opozicione stranke uslovile su podršku izbornom zakonu izjednačavanjem srpskog i crnogorskog jezika u obrazovnom sistemu. Premijer Igor Lukšić je ranije predložio da se nastavni predmet zove crnogorski/maternji jezik i književnost i danas je iz Talina poručio da je u pitanju fer odnos prema srpskom jeziku. Opozicija je predložila da se predmet zove crnogorski, srpski/maternji jezik i književnost, što je premijer odbio.

Istovremeno, iz Ministarstva prosvjete je danas najavljeno da će nastava u školama u Crnoj Gori od četvrtka će biti organizovana iako bude bojkota profesora, jer je organizovan seminar za predmet crnogorski jezik i književnost za sva nezaposlene sa Zavoda za zapošljavanje.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Otkad se Kacin upisa u DPS sve djao ponese

Thanks Thanks Given 
    6,270
    Thanks Thanks Received 
    6,811
    Thanked in
    3,260 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Otkad se Kacin upisa u DPS sve djao ponese
    a ovo za Vojvodu od prije neki dan si zaboravio...

Vikiliks: Mandić je priznao da je za referendum dobijao instrukcije iz Srbije

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Ma to se vojvoda salio Mada sam ja odlucio da vise ne iznosim nikakve procjene dok to ne rece onaj od Rovaca ( a ne Pedja). On napisa na forum kad ono ka lavina krenulo. Bivsi Ambasador iz Brisela, pa Konjević i SDP prije neki dan, pa Kacin, pa Banja oće i pare da vraća, pa Migo oće po zakonu....

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

off topic:
    Samo da ve' pozdravim sve na forum',idem na kraću Europsku turneju,ostavljam Vam ključeve od CG,zatvarajte vodu i gasite svjetlo na vakat.Vrćem se uskoro!
    kind regards
    minjo

Thanks Thanks Given 
    6,270
    Thanks Thanks Received 
    6,811
    Thanked in
    3,260 Posts

da ne idem off topic vise....

zivo me interesuje nesto, jer nijesam upoznat. kako to da Srbi jos uvijek na veliko suruju sa Medojevicem iako ih je upravo on stavio u pat poziciji?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

I znaci nista od izbornog zakona.
    ...Sve su srpske zemlje vezane u čvore
    A biće još teže i biće još gore...

Thanks Thanks Given 
    2,546
    Thanks Thanks Received 
    528
    Thanked in
    251 Posts

Ako sam te dobro razumio, El Re, ti uspješnim bojkotom smatraš samo onaj koji počne 1. septembra?
    A šta ako ga pokrenu 5. ili 15. septembra (ili 1. oktobra kad jednom dijelu djece škola ionako dosadi).
    Nikako mi niste jasni vi velike demokrate i humanisti koji smatrate da moje dijete ima manja prava od vašeg.

Thanks Thanks Given 
    2,546
    Thanks Thanks Received 
    528
    Thanked in
    251 Posts

Quote Originally Posted by avet View Post
    da ne idem off topic vise....

zivo me interesuje nesto, jer nijesam upoznat. kako to da Srbi jos uvijek na veliko suruju sa Medojevicem iako ih je upravo on stavio u pat poziciji?
    Mi znamo šta znači pokajanje, šta znači praštanje.

Inače, nije nas stavio u poziciji! Mislim da je ovo nepravilno i na crnogorskom.

Thanks Thanks Given 
    6,270
    Thanks Thanks Received 
    6,811
    Thanked in
    3,260 Posts

Quote Originally Posted by Stradivari View Post
    Mi znamo šta znači pokajanje, šta znači praštanje.

Inače, nije nas stavio u poziciji! Mislim da je ovo nepravilno i na crnogorskom.
    sorry. trying to translate from english to montenegrin. many times, not without mistakes.

a posto znas sto znaci pokajanje i prastanje, dozvoli!

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Svi ovi "problemi" koji su proizvod bahatih i placenih lezilebovica iz Skupstine, uz ove procenat "racundzije" tako smijesno djeluju, da stvarno ne znam sto ce cinjet Svijet oko ovakve problematike. U gradu od 4 miliona ljudi ...mislim se, koliko je CG Skupstina opterecena "bitnim" problemima..hahahaha Koliko ono posto? 20? Koliko je to "gradjana" hahahaha
    Pocinje da mi bude smijesno, sto je sasvim dobro. Dok mi je bilo tuzno, josh sam i ozbiljno gledala na te .........

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    2,546
    Thanks Thanks Received 
    528
    Thanked in
    251 Posts

Ne dao bog Majo da tebe ili tebi bliskog neka nevolja "strefi" tada ti ni promili, a ne procenti ne bi bili smiješni.
    Ipak, pomalo me čudi da su ti smiješne tuđe želje i uskraćena prava, ili oni koji ukazuju na to!

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Tu demagogiju sve sa patetikom - ostalima. A oko nevolja, pa poznato je "komsiji.. koliko dobra?" Skoro pa "idilicno" ste ubacili kletvu u recenici.. Bas Vam pristoji. Ocekivano,i niste me iznenadili.
    Ceskali su se Vasi kad su moji bili u nevolji zbog vasih.. Tako da... Drugima prosipajte te "procente'...
    Sa takvima je Cg uvijek isla unazad i protiv svega civilizovanog...dokazano i istorijski i sad u ovom svijetlu "potomaka". No, ne mijenja smijesnu stranu svega. Rekoh vec, dok mi je bilo tuzno tad sam te lezilebovicke i**** iz Skupstine i ozbiljno shvatala. Sad, a-a.
    Smijesni sa tim procentom. Kao da je februar pa od urlanja i zavijanja CG-ra oka ne moze sklopit.
    Ali nema veze, chim se tome daje tolika paznja, dobro je. hahahaha Nemate vi u CG problema uopste.

Hvala Lepo

p.s. Izvinite, zaboravih da ste navikli na Milosevica, Seselja, Mladica, Arkana itd.. Oni su ispunjavali zelje i izvlacili procente? E josh u CG nadjite nekog da vam ispunjava i na konjima ste. Jel se josh palite na ono "Volim i ja vas?";D
    Last edited by Maja; 30-08-11 at 22:44.

Thanks Thanks Given 
    2,546
    Thanks Thanks Received 
    528
    Thanked in
    251 Posts

Nemoj Majo da se zamaraš matamatikom (stičem utisak da ti ta oblast i nije baš previše bliska) jer mi nije cilj bio reći ni tačan postotak, niti brojku već istaći sramotu sa kojom bi se država suočila ukoliko bi pribjegla sili!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Stradivari nije to nikakva sila. To je takodje ispunjavanje uslova EU - jačanje administrativnih kapaciteta, nezavisnosti sudstva i sprovodjenje zakona.

Page 16 of 42 FirstFirst ... 612131415161718192026 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)