Page 24 of 28 FirstFirst ... 14202122232425262728 LastLast
Results 576 to 600 of 691

Thread: Zasto ne vjerujete u Boga?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by OCTAVIAN View Post
    Nego, mene zanima sledeca stvar: zasto su ateisti mnogo komforniji u odnosu prema vjernicima nego sto je to slucaj u obrnutoj relaciji? Znam dosta ljudi koji ne vjeruju u boga, i sam sam medju njima, i bas niko od nas nema problem sa prihvatanjem ljudi koji imaju drugacije misljenje, ali sam cesto prisustvovao situacijama u kojoj vjernici bukvalno vrse pritisak i pokazuju gadjenje i osudu prema nasem stavu. Kakva su vasa iskustva po ovom pitanju?
    Ne bih generalizovao,ali iz nekog razloga postoji određeni stepen netrpeljivosti,vjerovatno uslovljen slabijim i rjeđim kontaktima sa ljudima koji su areligiozni ili ateisti,pa se stoga i doživljavaju malo drugačije.Kod nekih ljudi neki vid straha od nepoznatog,možda? (spekulišem)
    A,onda,i ljudi koji ne vjeruju u nešto ili nisu sigurni (znam po svom primjeru) često ne shvataju dovoljno ozbiljno nešto/ili zbijaju,često i malo sirove šale (ironija i sarkazam,recimo) sa nečim do čega je drugim ljudima stalo,i to toliko stalo da neki od njih mijenjaju neke svoje navike da bi bili bolji reprezent subkulture kojoj pripadaju i sa kojom se identifikuju.
    A ako se izruguješ (pa makar i zasluženo) nečemu do čega je drugima stalo - neće biti blagonakloni prema tebi.
    Naravno,tu ima i nekih malo devijantnih stavova sa strane ljudi koji ne vjeruju u nešto - Vanja često ima običaj da kaže da je vjera u Boga iracionalna i da ne priliči ljudima u 21. vijeku.
    Što naravno,uzrokuje neke povratne reakcije netrpeljivosti.
    Poenta ? Neki ljudi samo sa razlogom reaguju na ponašanje druge grupe.
    A neki nisu upoznati sa drugom grupom,i svoj stav baziraju na indirektnim iskustvima (priče);dobar primjer - Ihtusovi 'protestanti' na svakom ćošku.
    Last edited by Čika Džo; 06-01-10 at 14:16.
    "And if they didn't believe me, they believe me now."

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Cika_Dzo View Post
    Ne bih generalizovao,ali iz nekog razloga postoji određeni stepen netrpeljivosti,vjerovatno uslovljen slabijim i rjeđim kontaktima sa ljudima koji su areligiozni ili ateisti,pa se stoga i doživljavaju malo drugačije.Kod nekih ljudi neki vid straha od nepoznatog,možda? (spekulišem)
    A,onda,i ljudi koji ne vjeruju u nešto ili nisu sigurni (znam po svom primjeru) često ne shvataju dovoljno ozbiljno nešto/ili zbijaju,često i malo sirove šale (ironija i sarkazam,recimo) sa nečim do čega je drugim ljudima stalo,i to toliko stalo da neki od njih mijenjaju neke svoje navike da bi bili bolji reprezent subkulture kojoj pripadaju i sa kojom se identifikuju.
    A ako se izruguješ (pa makar i zasluženo) nečemu do čega je drugima stalo - neće biti blagonakloni prema tebi.
    Naravno,tu ima i nekih malo devijantnih stavova sa strane ljudi koji ne vjeruju u nešto - Vanja često ima običaj da kaže da je vjera u Boga iracionalna i da ne priliči ljudima u 21. vijeku.
    Što naravno,uzrokuje neke povratne reakcije netrpeljivosti.
    Poenta ? Neki ljudi samo sa razlogom reaguju na ponašanje druge grupe.
    A neki nisu upoznati sa drugom grupom,i svoj stav baziraju na indirektnim iskustvima (priče);dobar primjer - Ihtusovi 'protestanti' na svakom ćošku.
    u ovome sto si napisao ima dosta istine. Ipak, ja polazeci od svog primjera mogu reci da nikad nisam izvrgavao ruglu religiju na bilo koji nacin. Inace sam iz popovske familije (pradjed i cukundjed su bili skolovani popovi, svi u porodici su religiozni, makar na pricu), i sam sam odgajan u tom duhu. Religiju sam spoznao mnogo dublje nego mnogi koji sebe predstavljaju olicenjem religioznih. I bas zato sto sam religiju spoznao dosta temeljno svjesno sam je se odrekao. Inace nisam sklon komentarisanju necega o cemu nisam dobro upoznat.

Religiozne ljude postujem koliko i one druge, zavisno od toga koliko zasluze. Nikad o tome ne govorim sa omalovazavanjem, niti na bilo koji negativan nacin (osim kad me neko izazove na dijalog, pa budem prinudjen da saopstim svoje razloge zbog kojim sam odbacio religiju), a onda je sasvim normalno da ce cuti od mene nesto sto mu se ne svidja. Ipak, i pored toga cesto dozivim vrlo neprijatne komentare religioznih ljudi zbog toga.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Pitanje za kolege ateiste: cestitaju li vam ove vjerske praznike i kako odgovarate na te cestitke? Da li budete uctivi i odgovorite uz kurtoazni otpozdrav ili kazete "Ma ne slavim ti ja to" ?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Ja licno i cestitam i odgovorim kako treba i bez obzira na moje nevjerovanje ne mogu zamisliti kad sam kuci da nema badnjaka i svega onoga sto je dio tradicije koju je drzao prađed, đed.....

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

Pitanje za kolege ateiste: cestitaju li vam ove vjerske praznike i kako odgovarate na te cestitke? Da li budete uctivi i odgovorite uz kurtoazni otpozdrav ili kazete "Ma ne slavim ti ja to" ?
    Meni svi znaju da nisam vjernik pa ako mi cestitaju to rade iz sale i ja iz sale odgovorim na nacin koji bi popovi vjerovatno nazvali bogohuljenjem.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Ja licno i cestitam i odgovorim kako treba i bez obzira na moje nevjerovanje ne mogu zamisliti kad sam kuci da nema badnjaka i svega onoga sto je dio tradicije koju je drzao prađed, đed.....
    da, ali to nisu narodni obicaji, vec vjerski. Ako si ateista onda ne vidim razlog zbog kojeg bi nalagao badnjake...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Nijesam ja bas siguran u tu crnogorsku religioznost i meni je to vise dio tradicije iako vecina porodice to radi iz religioznih pobuda.
    U Rusiji imas primjer da se preko 50 % izjasnjava kao pravoslavni a samo 2 % ucestvuje u nekim religioznim obredima. Vjerovatno je slicno i kod nas mada nidje nijesam procitao neko istrazivanje o tome pa i sve ta slavlja Badnje veceri imaju skoro pa nimalo veze sa tim vjerskim obicajem.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nijesam ja bas siguran u tu crnogorsku religioznost i meni je to vise dio tradicije iako vecina porodice to radi iz religioznih pobuda.
    U Rusiji imas primjer da se preko 50 % izjasnjava kao pravoslavni a samo 2 % ucestvuje u nekim religioznim obredima. Vjerovatno je slicno i kod nas mada nidje nijesam procitao neko istrazivanje o tome pa i sve ta slavlja Badnje veceri imaju skoro pa nimalo veze sa tim vjerskim obicajem.
    Ti govoris o tome kako radi vecina, ali ja te pitam zasto ti to radis? Ili se rukovodis principom - ako svi grijese i ja cu. To sto vecina nesto radi iz pogresnih razloga nikako ne bi smio biti motiv za bilo koga da ponavlja te iste greske. Opet kazem, nalaganje badnjaka je religiozni a ne narodni obicaj.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Sta ja to radim? Treba da izadjem iz kuce dje sam rodjen jer brat nalaze badnjake ili on treba da ih ne lozi jer sam ja u kuci? Za mene je to dio porodicne tradicije, za njega jos i izraz njegove religioznosti i sta je tu nelogicno ili pogresno. Nesto ne vjerujem da ces se ti ovih dana zatvoriti u spajz da to ne gledas ili ne sretnes nekog koji ce ti dobronamjerno cestitati....

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Sta ja to radim? Treba da izadjem iz kuce dje sam rodjen jer brat nalaze badnjake ili on treba da ih ne lozi jer sam ja u kuci? Za mene je to dio porodicne tradicije, za njega jos i izraz njegove religioznosti i sta je tu nelogicno ili pogresno. Nesto ne vjerujem da ces se ti ovih dana zatvoriti u spajz da to ne gledas ili ne sretnes nekog koji ce ti dobronamjerno cestitati....
    Pogresno si razumio moje pitanje. Ajde da te pitam ovako: da li bi nalagao badnjake da zivis sam?

Ja sam zadnje dvije godine za praznike sa mojima, cak sam jutros isao da sijecem badnjak jer je otac slabog zdravlja a bilo je lose vrijeme, ali to je nesto sto sam uradio zbog porodice, ne zbog toga sto ja zelim da upraznjavam te rituale. Prije toga sam 5-6 godina zivio sam i nikad mi nije palo na pamet da osijecem ili kupim badnjak, ili da kuvam jaja za Uskrs.

Normalno da cestitam ljudima praznik, bas kao sto muslimanima cestitam Ramazan. To sto ja ne slavim nije razlog da ne cestitam onome ko slavi.

E sad, moji drugovi vecinom vec sad znaju moje opredjeljenje i skoro niko mi ne cestita vjerske praznike, jer sam svima uljudno objasnio da nema potrebe za tim, dok ipak nemam zivaca da se natezem sa matorim rodjacima o tome, pa sa s njima ipak posluzim kurtoazijom

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

Bozic je ustvari preimenovani Paganski praznik. Nemaju ni Hriscani razlog da ga slave. Ali svi vole da slave jer se ne radi no se samo odmara i zabavlja. Ljudima treba hljeba i igara, vikend nije dovoljan.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Zadnjih par godina zivim daleko od kuce i ne lozim badnjake, niti farbam jaja, niti slavim slavu sam za sebe..., ali bih slagao kad bih napisao da nocas ne bih zelio biti sa svojima. Takav osjecaj nemam ni za Novu godinu niti bilo koji praznik.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Zadnjih par godina zivim daleko od kuce i ne lozim badnjake, niti farbam jaja, niti slavim slavu sam za sebe..., ali bih slagao kad bih napisao da nocas ne bih zelio biti sa svojima. Takav osjecaj nemam ni za Novu godinu niti bilo koji praznik.
    Vidis kod mene npr tj u nasu familiju...Ne slavimo slavu,ne lozimo badnjak ne slavimo Bozicj,nijesmo krsteni...Jednostavno je tako od vazda kod nas...To nije razlog da ja nesto ne radim,ili ne vjerujem,vjerujem u dosta toga,ali to sto traje generacijama ja sigurno necju mijenjat...
    Life is shit and then...u die !

Thanks Thanks Given 
    4,310
    Thanks Thanks Received 
    8,325
    Thanked in
    3,171 Posts

Ne znam zasto mi uvijek cestitaju, iako znaju da ja ne slavim to, ali opet, s druge strane, zahvalim se i cestitam njima. Cak odgovorim i na one sms cestitke u stihu iako to prelazi moj prag tolerancije, ali eto, valja ispostovati i to, sto da se radi, ne treba vrijedjati ljude zbog njihovih nedostataka

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Mene niko vise i ne cestita,jer znaju da ne slavim...mada kad se zadesi kakva zalutala poruka,odgovorim "Nasa' si crkvu,dje cjes se Bogu molit"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Meni ne cestitaju ni greskom, buduci da ljudi koji me poznaju dobro znaju moj stav o tom pitanju. Ako nista, stoji u "info".

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Makita_laco View Post
    ali to sto traje generacijama ja sigurno necju mijenjat...
    A kada im se rekne: “Slijedite Allahovu Objavu!” – oni odgovaraju: “Nećemo, slijedit ćemo ono na čemu smo zatekli pretke svoje.” – Zar i onda kada im preci nisu ništa shvaćali i kada nisu na pravom putu bili?! (Kur'an_2:170)

Mi smo još prije Ibrahimu razboritost dali i dobro smo ga poznavali.
    Kad on ocu svome i narodu svome reče; “Kakvi su ovo kumiri kojima se i dan i noć klanjate?” oni odgovoriše; “I naši preci su im se klanjali.”
    “I vi ste, a i preci vaši su bili u očitoj zabludi” – reče. (Kur'an_21:51-54)

Oni su očeve svoje u zabludi zatekli pa i oni stopama njihovim nastavili,
    a i prije njih su većinom drevni narodi u zabludi bili,
    iako smo im Mi slali one koji su ih opominjali;
    zato pogledaj kakav je bio kraj onih koji su bili opomenuti... (Kur'an_37:69-73)
    Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    nema nikakve potrebe da udjes u dijalog sa osobom koja u 2016-oj misli da je Zemlja ravna.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Mabus View Post
    A kada im se rekne: “Slijedite Allahovu Objavu!” – oni odgovaraju: “Nećemo, slijedit ćemo ono na čemu smo zatekli pretke svoje.” – Zar i onda kada im preci nisu ništa shvaćali i kada nisu na pravom putu bili?! (Kur'an_2:170)

Mi smo još prije Ibrahimu razboritost dali i dobro smo ga poznavali.
    Kad on ocu svome i narodu svome reče; “Kakvi su ovo kumiri kojima se i dan i noć klanjate?” oni odgovoriše; “I naši preci su im se klanjali.”
    “I vi ste, a i preci vaši su bili u očitoj zabludi” – reče. (Kur'an_21:51-54)

Oni su očeve svoje u zabludi zatekli pa i oni stopama njihovim nastavili,
    a i prije njih su većinom drevni narodi u zabludi bili,
    iako smo im Mi slali one koji su ih opominjali;
    zato pogledaj kakav je bio kraj onih koji su bili opomenuti... (Kur'an_37:69-73)
    Inspirativno...ali ne i za mene definitivno!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

pogledajte Zeitgeist

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    Bozic je ustvari preimenovani Paganski praznik. Nemaju ni Hriscani razlog da ga slave.
    Valjda si ovdje mislio na paljenje badnjaka. Bozic je, koliko sam upucena, slavljenje dana rodjenja bozjeg sina, Hrista. Nekako mi se cini da je to ipak usko vezano sa hriscanstvom...

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

Quote Originally Posted by Mjeseceva_kci View Post
    Valjda si ovdje mislio na paljenje badnjaka. Bozic je, koliko sam upucena, slavljenje dana rodjenja bozjeg sina, Hrista. Nekako mi se cini da je to ipak usko vezano sa hriscanstvom...
    Ne, upravo Bozic su izmislili i postavili ga na mjesto Paganskog praznika koji je po ovom kalendaru trajao izmedju 17-og i 25-og Decembra i u tim danima bilo je donekle dozvoljeno bezakonje. Narodu je bilo omoguceno da se ponasa kao stoka. Ali ljudi vole da slave, piju, jedu itd. pa umjesto da potpuno ukinu praznik crkva je na njegovo mjesto stavila Bozic. Niko ne zna kad je tacno Isus rodjen. A da sam ja Isus ja bi popizdio sto mi svake godine na 2 razlicita vjerovatno i pogresna datuma slave rodjendan
    Last edited by VanjaTheMan; 12-01-10 at 20:04.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Meni čestitaju i ja njima. Sve je to dio lijepog vaspitanja.

Dali mi ti praznici znače nešto?

Da, za njih me vežu lijepe uspomene koje se nadograđuju svakim budućim praznikom.

Dali mi suštinski nešto znače? Ne.

Šarena laža upakovana u sjajni papir koju lako progutam bez štete po sebe i druge.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ti govoris o tome kako radi vecina, ali ja te pitam zasto ti to radis? Ili se rukovodis principom - ako svi grijese i ja cu. To sto vecina nesto radi iz pogresnih razloga nikako ne bi smio biti motiv za bilo koga da ponavlja te iste greske. Opet kazem, nalaganje badnjaka je religiozni a ne narodni obicaj.
    Octaviane, Hari to vise uzima kao igru u kucu u krugu porodice, tako on to prihvata, i sto da ne? uzimaj i ti to kako ti je mila volja. Njemu to ne predstavlja niosta vazno. I ???

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

A zna li ko da nam kaze (ako vec svi ljudi ce da odu u 'onom' svijetu) gdje je bio prije rodjenja,? sjeca li se icega s onoga svijeta? ako da, i donese nam slike odande kako je izgledao tamo, znaci prije rodjenja, i opise nam detalje onda sigurno ljudi ce ic u onom svijetu. Stvarno bi bilo vjerovatno.
    Last edited by bonnob1; 19-01-10 at 21:36.

Thanks Thanks Given 
    526
    Thanks Thanks Received 
    496
    Thanked in
    130 Posts

Sve je rekao
    www.jaredic.com
    ˙˙pǝlloɹ sɹǝsnoɹʇ ʎɯ ɟo sɯoʇʇoq ǝɥʇ ǝɹɐʍ plnoɥs ı 'plo ʍoɹƃ ı 'plo ʍoɹƃ ı

Page 24 of 28 FirstFirst ... 14202122232425262728 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)