Originally Posted by
SKOJ
Reporteri Pobjede obišli su pet podgoričkih sportskih igrališta i na svakom od njih vladala je slična atmosfera. Na više od 30 stepeni mališani se igraju i između ubačenih lopti jedni drugima dobacuju „požurite do 30 koševa, ovi će brzo doći”. Misle na starije.
Staro nepisano pravilo na javnim košarkaškim, fudbalskim i drugim terenima glasi - Kada stariji dođu, mlađi se sklanjaju - koje su, po svemu sudeći, dobro utvrdili i podgorički mališani.
- Svaki dan nagovaramo roditelje da nas ranije puštaju napolje, jer kad dođu stariji ne možemo da igramo. Čim vidimo da dolaze pokupimo stvari i odemo, jer bi nas svejedno otjerali - žale se šestogodišnjaci Vuk i Balša.
Oni pričaju da su ih roditelji upisali u košarkaški klub i da im trening puno znači. Obojica prate sport i kažu da im teško pada da zbog treninga propuštaju Mundijal.
- Mi ne gledamo sve važne utakmice da bismo mogli da treniramo, jer čim se završe, stariji dolaze i tjeraju nas sa koša - priča Balša.
- Dođu i kažu „privedite to brzo kraju”, „sklonite se sa terena”. Sve to prođe bez ikakvih grubosti, ali mi moramo da idemo, iako nam se još igra - dodaje mali Vuk.
Roditelji koje smo zatekli na jednom od terena ističu da ih to ne čudi i napominju da „zakon starijeg” niko ne želi da mijenja. „Sve su to djeca”, kažu oni.
- To je jednostavno tako. Nikada se to neće promijeniti. I mene su tjerali kada sam bio mali. Kad sam odrastao, ja sam tjerao mlađe. Stariji misle da oni tu duže dolaze, pa imaju veća prava. Dječja posla - dodaju roditelji.
Oni napominju da je dobro kada mališani znaju da treba da se sklone i to urade bez pogovora. Slažu se da je to jedini način da ne dođe do incidenta.
- Naš narod je čudan. Ko zna kako bi neki reagovali da im dijete kaže da neće da se skloni ili dovede nekog starijeg da ga odbrani – kažu oni.
Treba od malena djecu uciti da jaci kaci.
:hammer: :hammer:
She is only here to annoy herself!
Bookmarks