Originally Posted by
Buva+gacce
Par fun fact-a, da lakše opjenite:joy:
Za državljanstvo Njemačke treba vam ispisnica iz našeg, preskočite njih sa pričama o duplim glasačima.
Njemačka je druga zemlja po broju dijaspore iz Crne Gore, oko 28k.
Prva je Srbija, sa nešto preko 50k, zvaničan podatak uprave za dijasporu. Broj je znatno veći, jer veliki broj lica posjeduje dvojne papire koji kod nas u sistemu ni na koji način nisu registrovani. Jer vam za državljanstvo Srbije ne treba ispisnica iz našeg.
Hint: od inicijalnih 7 kandidata za preshjednika 2 su vam taj slučaj. Zapazih da njih dvojicu tad niste našpicavali u goozicu i ostala čuda, a ne vidim ni da im danas branite da glasaju. No im se radujete glasovima.
Javna procjena MUP-a CG 2006. je bila da je na referendumu glasalo blizu 30k lica koja su istovremeno biračko pravo ostvarivala i u Srbiji.
Količina angažovanosti zvanične i nezvanične Srbije na izborima po Crnoj Gori, od tog istog referenduma do lokalnih u bilo koju mikro-vukojebinu ove zemlje, je strašna. Agresivna, jaka, i bez rukavica. I krajnje vidljiva. Taman onoliko koliko je ovđe vi isti prećutkujete, ili vam ne smeta.
Količina novca koju dijaspora godišnje donese u CG nadilazi efekte turističke sezone. Jer za taj novac Crna Gora nije potrošila ni centa. I jeste da nije sve u novcu, ali ga ni dijaspora ne bi donosila da joj nije do Crne Gore.
Kuća na selu, u kojoj su mi rođeni svi muški preci do oca, stara je oko 450 godina. On je iz nje otišao prije ravno 65 godina, ja nikad u njoj živio. Ali je moja. I da mi komšija shjutra kaže da ja oko nje nemam što da se pitam, lijepo bih mu imao pravo, i muško, i crnogorsko, i kako pristaje, nešto pojasnit.
Zakoni postoje da se vazda poštuju, a ne kad vam odgovaraju. Na ovoj temi imate trenutno najmanje 4 posta koji imaju bitne elemente krivičnog djela protiv izbornih prava. I nekakvo masovno jednoumlje u kojem to zdušno podržavate.
Moje lično mišljenje je da je Milo Đukanović trebao da se povuče iz politike onomad davno kad je krenuo, i da će shjutra vjerovatno izgubit izbore, i time otvorit put DPS-u da napokon postane ono što treba da teži da bude: funkcionalna opozicija.
Moje lično mišljenje je i da ste prećerali, i to debelo. Jedno je borit se za svoje, a drugo je (tako bijesno) napadat tuđe. Ili, kako je ono popularno: Nemojmo, zbilja.
Pozdrav, drugari, postalo je zeru pretoksično.