Originally Posted by
Recordare88
Tacno je.Ali Churchill se zaustavio na obozavanju.
Kredibilitet svih ucesnika Petrovdanskog sabora u ocima Italije je pao 13og jula kada je Crna Gora ubjedljivo pokazala(jasno ti je shta znaci 30000 ljudi skupiti da se bore u takvom momentu) shto misli o protektoratu pod komandom Italije. Kada je Italijanima postalo jasno da su Popovic,Drljevic i ostali samo prodavali maglu, te da je podrshka naroda izostala, sigurno da nisu vise puno zarezivali Drljevica&co, jer im nisu bili potrebni.
To opravdanje "vjerovanje u sjenci velikih" ne stoji kada se vidi ko su ti veliki-Hitler i Musolini. Pogotovo 1941, kada je bilo jasno da kolaboracija sa Italijom znaci i kolaboraciju sa nacistima(Njemackom). Onda je nastavio i sa NDH da saradjuje, a necesh valjda njihove zlocine da negirash? I da, ja sam pogrijesio, smatrao sam da je njegova pozicija u NDH bila znacajnija nego shto jeste. Ali to ne spori da je on sa njima saradjivao. Ne spori da je napisao rasisticki pamflet "Tko su Srbi". Ne spori da je Drljevic ljude koji su objavili rat nacistickoj Njemackoj 1945-e (a tada je valjda dosta bilo jasno) nazvao "ludacima". Ne spori da je preko njemackog diplomate u Zagrebu Kashea odrzavao kontakte sa nacistima. Opet, 1944 i 1945, kada se svijet tek privikavao na grozote tek oslobodjenih konclogora na Istoku. Sve ga to cini kolaboracionistom i saradnikom okupatora. Nije vazhno koliko bitnim. Bio je saradnik, i to je to. Sva borba za Crnu Goru tu mu mrlju ne moze oprati. I ovo nije moralisanje, vec prosto cinjenica-saradnici nacista su svugdje neprihvatljivi u svijetu(osim mozhda u nekim obavjestajnim operacijama,nego aj da ne shirimo na to bash pricu). Covjek je bio na strani anti humanih i anticivilizacijskih snaga, i to je njegova istorijska presuda.