Page 6 of 33 FirstFirst ... 234567891016 ... LastLast
Results 126 to 150 of 806

Thread: Crnogorski nacionalizam

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

A inace, revidiranje istorijskog misljenja o Sekulu Drljevicu je samo jedan od pojavnih oblika crnogorskog nacionalizma. Ovdje je tema crnogorski nacionalizam, a ne uloga Sekule Drljevica u NDH rezimu(za mene licno je dovoljno da je ulogu IMAO, a greshku sam vec priznao), tako pozeljno bi bilo da raspravljamo o temi.
    Deserve's got nothing to do with it.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Recordare88 View Post
    Nije bio ministar.Prihvatam, pogrijesio sam. Ali je definitivno bio pod patronatom Pavelica, bio njegov saveznik i saradnik. Takodje je odrzavao veze sa nacistickom Njemackom.

A ne vidim shto ti je toliko neprijatna cinjenica da je Drljevic kolaboracionista i prijatelj Ustasha. Jel to ono "istina boli" ili ste mozhda bili prijatelji, obzirom da si ti pratio svjetsku politiku kad su svi ovdje bili u pelenama? U tom slucaju se izvinjavam, ne zhelim nikome da napadam prijatelje javno.
    Ako želiš da te ljudi shvate ozbiljno mani se ubuduće izmišljotina... U laži su kratke noge i "pomaganje" neistinama kako bi se odbranila vlastita teza na kraju se obije o glavu onom ko istu plasira.

I ne,..nije bio ni "saradnik" ni "prijatelj" ustaša. Ovo posljednje mi nije jasno ni šta znači... Ko su i šta su "prijatelji" partizana, četnika i dr.??...
    Sekula Drljević nije bio ni kolaboracionista. Upravo to što su ga protjerali Italijani još u prvim mjesecima po okupaciji najbolje govori u prilog tome. Drljeviću su azil pružili praktični Njemci, jer se on o zakone Rajha nije ogriješio, a bio je čuveni doktor prava još iz vremena Kraljevine, toliko uticajan da mu je i Pašić nudio mjesto u Vladi. Njemcima je odgovaralo staviti ga negdje u blizini jer su računali da bi im mogao biti od koristi kasnije. Nisu to učinili njemu samo, već svim viđenim intelektualcima sa prostora okupirane i rasparčane Kraljevine Jugoslavije.
    U vrijeme kada su mu Njemci dali papire za kretanje po Rajhu (1941.) još nije bilo ni gasnih komora ni masovnih zločina, a sam Drljević o tome (baš kao ni većina Njemaca) sve do kraja rata/života nije ništa ni znao ni saznao.
    Takođe, Drljeviću se niko od Njemaca za svo vrijeme rata nije niti obratio, niti kakvu mu apanažu dao. Sve od čega se Drljević izdržavao su knjige i članci u novinama. Upravo zato što je bio prepušten sam sebi njegovu odluku da pređe u Zagreb pokušao je iskoristiti Pavelić koji je pozvao Drljevića da s njim porazgovara kao sa starim prijateljem. A o čemu? Pa najviše o tome što je NDH (odlukom Sabora) odmah nakon sloma Italije proglasila sve italijanske teritorije na istočnom Jadranu za teritorije NDH. Tom istom odlukom Sabora (a ovo je važno) NDH je od Italije preuzela i status protektora nad Crnom Gorom. Provođenje ove odluke odlagala je Njemačka (jer nije htjela naljutiti Musolinijevu Socijalnu Republiku Italiju i još se nije znalo što će od tog projekta biti), ali Paveliću to nije smetalo da u međuvremenu radi na njenoj realizaciji i okuplja oko sebe što više obrazovanih Crnogoraca.

Nije ovo bilo ništa neobično jer je Crnogorska stranka u vremenu Kraljevine SHS bila dio kluba partija koji je predvodio Radićev HSS, nekad najuticajnija i gotovo jedina hrvatska stranka. Svi su se oni znali odavno.
    Last edited by El Re; 07-11-11 at 21:49.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Ovaj post je fino sacuvan i biti ce poslat administraciji. Da vidimo shta oni misle o tvom vrijedjanju.
    Ma nemoj mi reći Ne laskaj sebi time sto mislis da ja obraćam paznju na tvoje kredibilitete.
    Ne shvati to da se ja pravdam i da mozda mislim da ih ti imas jer nije tako, ali se to nije odnosilo na tebe već na logiku koju je El Re iznio i nije uvreda već opste poznata konstatacija koju svi znaju da se ne moze izgubiti nesto sto se nema.
    PS.
    Inace bi me licno bilo sramota iznostiti kao argument nesto sto nema blage veze sa istinom pa kad se uhvatis u lazi onda " a da moja greska....sad provjerih..." U najmanju ruku je neozbiljno diskutovati o necem ili nekom o cemu ili kome se pojmaaaa nema. Demokraticnost foruma dozvoljava i pravo na neznanje a kad već pises pismo administraciji napisi da mi plate sto te pomalo edukujem

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    Ako želiš da te ljudi shvate ozbiljno mani se ubuduće izmišljotina... U laži su kratke noge i "pomaganje" neistinama kako bi se odbranila vlastita teza na kraju se obije o glavu onom ko istu plasira.

I ne,..nije bio ni "saradnik" ni "prijatelj" ustaša. Ovo posljednje mi nije jasno ni šta znači... Ko su i šta su "prijatelji" partizana, četnika i dr.??...
    Sekula Drljević nije bio ni kolaboracionista. Upravo to što su ga protjerali Italijani još u prvim mjesecima po okupaciji najbolje govori u prilog tome. Drljeviću su azil pružili praktični Njemci, jer se on o zakone Rajha nije ogriješio, a bio je čuveni doktor prava još iz vremena Kraljevine, toliko uticajan da mu je i Pašić nudio mjesto u Vladi. Njemcima je odgovaralo staviti ga negdje u blizini jer su računali da bi im mogao biti od koristi kasnije. Nisu to učinili njemu samo, već svim viđenim intelektualcima sa prostora okupirane i rasparčane Kraljevine Jugoslavije.
    U vrijeme kada su mu Njemci dali papire za kretanje po Rajhu (1941.) još nije bilo ni gasnih komora ni masovnih zločina, a sam Drljević o tome (baš kao ni većina Njemaca) sve do kraja rata/života nije ništa ni znao ni saznao.
    Takođe, Drljeviću se niko od Njemaca za svo vrijeme rata nije niti obratio, niti kakvu mu apanažu dao. Sve od čega se Drljević izdržavao su knjige i članci u novinama. Upravo zato što je bio prepušten sam sebi njegovu odluku da pređe u Zagreb pokušao je iskoristiti Pavelić koji je pozvao Drljevića da s njim porazgovara kao sa starim prijateljem. A o čemu? Pa najviše o tome jer je NDH (odlukom Sabora) odmah nakon sloma Italije proglasila sve italijanske teritorije na istočnom Jadranu za teritorije NDH. Tom prilikom (a ovo je važno) NDH je od Italije preuzela (tom istom odlukom Sabora) i status protektora nad Crnom Gorom. Provođenje ove odluke odlagala je Njemačka, ali Paveliću to nije smetalo da u međuvremenu radi na njenoj realizaciji i okuplja oko sebe što više obrazovanih Crnogoraca.

Nije ovo bilo ništa neobično jer je Crnogorska stranka u vremenu Kraljevine SHS bila dio kluba partija koji je predvodio Radićev HSS, nekad najuticajnija i gotovo jedina hrvatska stranka. Svi su se oni znali odavno.
    "Crnogorski narod je ponosan što je uspostava slobodne Crne Gore spojena sa besmrtnim djelima Dučea, genijalnog stvaraoca Fašističke Imperije i sa djelima slavne i pobjedonosne italijanske vojske”- Dr Sekule Drljevic, govor na Petrovdanskom saboru, 12 Jul 1941.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Ada politicki i uticajni Crnogorci su i za svjetski priznatog dr Kosovica govorili da su mu "prosaputali", da je lud ovo ono... a Ameri nakon toga pozvali i ponudili mjesto profesora na Univerzitetu Kolumbija....
    Nit prvi nit poslednji.. Ko god iole vrijedi taj je ili lud za crnogorske "velicine" ili je ******, ili...

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Ma nemoj mi reći Ne laskaj sebi time sto mislis da ja obraćam paznju na tvoje kredibilitete.
    Ne shvati to da se ja pravdam i da mozda mislim da ih ti imas jer nije tako, ali se to nije odnosilo na tebe već na logiku koju je El Re iznio i nije uvreda već opste poznata konstatacija koju svi znaju da se ne moze izgubiti nesto sto se nema.
    Vazi. To reci nadleznima, i da, ne treba pisati nikakvo pismo, dovoljna je report post opcija.

Quote Originally Posted by Hari Krisna
    Inace bi me licno bilo sramota iznostiti kao argument nesto sto nema blage veze sa istinom pa kad se uhvatis u lazi onda " a da moja greska....sad provjerih..." U najmanju ruku je neozbiljno diskutovati o necem ili nekom o cemu ili kome se pojmaaaa nema. Demokraticnost foruma dozvoljava i pravo na neznanje a kad već pises pismo administraciji napisi da mi plate sto te pomalo edukujem
    Hari znam ja da je po tvom shvatanju sramota priznati greshku, treba tvrdoglavo insistirati na njoj pa ako ne ide obrise se par postova i sve u redu. Jasno je meni da taj metod super radi, ali nemamo bash svi takav dar za diskusije, pa se eto drzimo ove staromodne metode da se fino kazhe istina i prizna shto covjek pogrijeshi. Ja zahvaljujem tebi i Reu na edukaciji shto se Drljevicevog polozaja u NDH tice (ispade nizhi nego shto sam mislio da je), a shto se tice plate to se sa njima nagadjaj.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

"Crnogorski narod je ponosan što je uspostava slobodne Crne Gore spojena sa besmrtnim djelima Dučea, genijalnog stvaraoca Fašističke Imperije i sa djelima slavne i pobjedonosne italijanske vojske”- Dr Sekule Drljevic, govor na Petrovdanskom saboru, 12 Jul 1941.
    13. jula 1941. upravo ti isti Italijani su ga protjerali. Toliko o tome.
    Sve što je nesretni Drljević pokušao jeste što je vjerovao da je u sjenci velikih, njihovom milošću i u metežu rata, moguće ostvariti ponovnu slobodu za Crnu Goru. To je njegov sav grijeh.

Inače, da li znaš ko je bio najveći obožavaoc Musolinija i fašističke Italije sve do početka rata? Pa upravo taj čiju sliku nosiš u avataru! Svaki Britanac zna makar jedan od čuvenih hvalospjeva Čerčila Musoliniju kojem se ovaj veliki državnik iskreno divio čak i nakon što su dvije zemlje ušle u rat. Samo zahvaljući tome (Čerčilu) Italija je dobila mogućnost da bude (JEDINA) u Potsdamu tretirana kao satelitska država, a ne sila osovine, što je povlačilo neuporedivo manju kaznu od one koja je određena poraženoj Njemačkoj i Japanu.
    Takođe, neposredno pred rat čitav Svijet divio se Musoliniju. Bio je proglašavan u Americi i Britaniji za "ličnost godine", a sam Hitler je zapravo kopirao Musolinija a ne obratno. Zato lakše sa generalizacijama. ZBog tebe samog... Jer, kad god vidim tog Čerčila u avataru stalno očekujem nešto dublje napisano a ne jeftinu demagogiju prikladnu običnoj svetini. Možeš ti (valjda) bolje...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Hari znam ja da je po tvom shvatanju sramota priznati greshku, treba tvrdoglavo insistirati na njoj pa ako ne ide obrise se par postova i sve u redu. Jasno je meni da taj metod super radi, ali nemamo bash svi takav dar za diskusije, pa se eto drzimo ove staromodne metode da se fino kazhe istina i prizna shto covjek pogrijeshi. Ja zahvaljujem tebi i Reu na edukaciji shto se Drljevicevog polozaja u NDH tice (ispade nizhi nego shto sam mislio da je), a shto se tice plate to se sa njima nagadjaj.
    Trebao da znas da se ne isplati lagati pa cak ni za brisanje postova jer sve i kad bih htio izbrisati da niko ne vidi to ne mogu jer djaolji program ne dozvoljava Onako drugarski savjet je da o istoriji ne treba misliti već nauciti, a nije vala staromodno iznositi neistine a sve to uvijati kao meritoricnu diskusiju. Naravno, posto je ovo najdemokraticniji forum na svijetu dozvoljeno je i to da moze da se laze do mile volje i cak nema PDV za to jer vazda ostaje dilema kako razluciti necije neznanje ili smisljeno zaobilazenje istine.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    13. jula 1941. upravo ti isti Italijani su ga protjerali. Toliko o tome. Sve što je nesretni Drljević pokušao jeste što je vjerovao da je u sjenci velikih moguće ostvariti ponovnu slobodu za Crnu Goru. To je njegov sav grijeh.

Inače, da li znaš ko je bio najveći obožavaoc Musolinija i fašističke Italije sve do početka rata? Pa upravo taj čiju sliku nosiš u avataru! Svaki Britanac zna makar jedan od čuvenih hvalospjeva Čerčila Musoliniju kojem se ovaj veli državnik iskreno divio čak i nakon što su dvije zemlje ušle u rat. Samo zahvaljući tome (Čerčilu) Italija je dobila mogućnost da bude (JEDINA) u Potsdamu tretirana kao satelitska država, a ne sila osovine, što je povlačilo neuporedivo manju kaznu od one koja je određena poraženoj Njemačkoj i Japanu.
    Takođe, neposredno pred rat čitav Svijet divio se Musoliniju. Bio je proglašavan u Americi i Britaniji za "ličnost godine", a sam Hitler zapravo kopirao je Musolinija a ne obratno. Zato lakše sa generalizacijama. ZBog tebe samog... Jer, kad god vidim tog Čerčila u avataru stalno očekujem nešto dublje napisano a ne jeftinu demagogiju prikladnu običnoj svetini. Možeš ti (valjda) bolje...
    Tacno je.Ali Churchill se zaustavio na obozavanju.

Kredibilitet svih ucesnika Petrovdanskog sabora u ocima Italije je pao 13og jula kada je Crna Gora ubjedljivo pokazala(jasno ti je shta znaci 30000 ljudi skupiti da se bore u takvom momentu) shto misli o protektoratu pod komandom Italije. Kada je Italijanima postalo jasno da su Popovic,Drljevic i ostali samo prodavali maglu, te da je podrshka naroda izostala, sigurno da nisu vise puno zarezivali Drljevica&co, jer im nisu bili potrebni.

To opravdanje "vjerovanje u sjenci velikih" ne stoji kada se vidi ko su ti veliki-Hitler i Musolini. Pogotovo 1941, kada je bilo jasno da kolaboracija sa Italijom znaci i kolaboraciju sa nacistima(Njemackom). Onda je nastavio i sa NDH da saradjuje, a necesh valjda njihove zlocine da negirash? I da, ja sam pogrijesio, smatrao sam da je njegova pozicija u NDH bila znacajnija nego shto jeste. Ali to ne spori da je on sa njima saradjivao. Ne spori da je napisao rasisticki pamflet "Tko su Srbi". Ne spori da je Drljevic ljude koji su objavili rat nacistickoj Njemackoj 1945-e (a tada je valjda dosta bilo jasno) nazvao "ludacima". Ne spori da je preko njemackog diplomate u Zagrebu Kashea odrzavao kontakte sa nacistima. Opet, 1944 i 1945, kada se svijet tek privikavao na grozote tek oslobodjenih konclogora na Istoku. Sve ga to cini kolaboracionistom i saradnikom okupatora. Nije vazhno koliko bitnim. Bio je saradnik, i to je to. Sva borba za Crnu Goru tu mu mrlju ne moze oprati. I ovo nije moralisanje, vec prosto cinjenica-saradnici nacista su svugdje neprihvatljivi u svijetu(osim mozhda u nekim obavjestajnim operacijama,nego aj da ne shirimo na to bash pricu). Covjek je bio na strani anti humanih i anticivilizacijskih snaga, i to je njegova istorijska presuda.

A shto se tice Italije i rata, ne bih rekao da je samo zbog toga dobila tu mogucnost. A gdje su zasluge Italijana 1943-1945? Gdje je snaga komunizma u Italiji tih godina i potreba da se on obuzda, pa im se pomagalo na sve nacine? Ne bih rekao da su bash Churchillove licne naklonosti bile toliko presudne.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Trebao da znas da se ne isplati lagati pa cak ni za brisanje postova jer sve i kad bih htio izbrisati da niko ne vidi to ne mogu jer djaolji program ne dozvoljava Onako drugarski savjet je da o istoriji ne treba misliti već nauciti, a nije vala staromodno iznositi neistine a sve to uvijati kao meritoricnu diskusiju. Naravno, posto je ovo najdemokraticniji forum na svijetu dozvoljeno je i to da moze da se laze do mile volje i cak nema PDV za to jer vazda ostaje dilema kako razluciti necije neznanje ili smisljeno zaobilazenje istine.
    Aj me edukuj josh malo pa mi objasni shto je meritoricna diskusija...Intervenisacu kod administracije za nadoknadu.

A shto se tice ucenja i misljenja, mora se o necemu misliti i da bi se naucilo Hari. Ja te zalim, iskreno, ako ti je navika da samo usvajas cinjenice bez razmisljanja kad hocesh neshto novo da sagledash/naucish. Koristiti mozak nije na odmet kakva god prilika bila.

Ja svaku greshku priznam, i to nije sramota nikakva uraditi. A to shto u svemu vidish zadnje misli, ne znam odakle ti to...Mozhda profesionalna deformacija? Ili prosto losa navika? U svakom slucaju, moj ti je prijateljski savjet da tu naviku malo promijenish. I da razmisljas. Mozak nije windows pa da rikne posle 48, ili koliko vec, dana.
    Last edited by Recordare88; 07-11-11 at 22:31.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Tacno je.Ali Churchill se zaustavio na obozavanju.

Kredibilitet svih ucesnika Petrovdanskog sabora u ocima Italije je pao 13og jula kada je Crna Gora ubjedljivo pokazala(jasno ti je shta znaci 30000 ljudi skupiti da se bore u takvom momentu) shto misli o protektoratu pod komandom Italije. Kada je Italijanima postalo jasno da su Popovic,Drljevic i ostali samo prodavali maglu, te da je podrshka naroda izostala, sigurno da nisu vise puno zarezivali Drljevica&co, jer im nisu bili potrebni.

To opravdanje "vjerovanje u sjenci velikih" ne stoji kada se vidi ko su ti veliki-Hitler i Musolini. Pogotovo 1941, kada je bilo jasno da kolaboracija sa Italijom znaci i kolaboraciju sa nacistima(Njemackom). Onda je nastavio i sa NDH da saradjuje, a necesh valjda njihove zlocine da negirash? I da, ja sam pogrijesio, smatrao sam da je njegova pozicija u NDH bila znacajnija nego shto jeste. Ali to ne spori da je on sa njima saradjivao. Ne spori da je napisao rasisticki pamflet "Tko su Srbi". Ne spori da je Drljevic ljude koji su objavili rat nacistickoj Njemackoj 1945-e (a tada je valjda dosta bilo jasno) nazvao "ludacima". Ne spori da je preko njemackog diplomate u Zagrebu Kashea odrzavao kontakte sa nacistima. Opet, 1944 i 1945, kada se svijet tek privikavao na grozote tek oslobodjenih konclogora na Istoku. Sve ga to cini kolaboracionistom i saradnikom okupatora. Nije vazhno koliko bitnim. Bio je saradnik, i to je to. Sva borba za Crnu Goru tu mu mrlju ne moze oprati. I ovo nije moralisanje, vec prosto cinjenica-saradnici nacista su svugdje neprihvatljivi u svijetu(osim mozhda u nekim obavjestajnim operacijama,nego aj da ne shirimo na to bash pricu). Covjek je bio na strani anti humanih i anticivilizacijskih snaga, i to je njegova istorijska presuda.
    Potpuno iskrivljenu sliku o prošlosti imaš... Nijesi jedini... Na žalost, jako je puno ljudi koji su na bazi dugotrajne izloženosti udbaško-kapejotovskim izvorima (1945.-1990.) i srpskim mitomanskim publikacijama (vrijeme Miloševića) stasavali van mogućnosti da čuju šta se zapravo desilo i događalo tokom II svjetskog rata.
    Umoran sam noćas, ali ako bude želje i interesovanja, rado ću (sjutra kad ugrabim vremena) napisat puno istorijskih podataka o Drljeviću za koje vjerujem da većini nijesu poznati. Nijesu bili ni meni da me istorija nije uvijek interesovala, pa sam čitao puno onog van školske "odabrane" literature.
    Za večeras, zaključak je (onaj koji su na simpozijumu najuglednijih istoričara ex YU svi jednoglasno izveli) - Sekula Drljević nije bio nikakav ratni zločinac. Prosto, svi dokazi i istorijski izvori odbacuju takvu glupost kao neosnovanu.
    Već o njegovom političkom angažmanu i idejama, svako može zauzimati sud prema vlastitom uvjerenju.
    Last edited by El Re; 07-11-11 at 22:34.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Aj me edukuj josh malo pa mi objasni shto je meritoricna diskusija...Intervenisacu kod administracije za nadoknadu.

A shto se tice ucenja i misljenja, mora se o necemu misliti i da bi se naucilo Hari. Ja te zalim, iskreno, ako ti je navika da samo usvajas cinjenice bez razmisljanja kad hocesh neshto novo da sagledash/naucish. Koristiti mozak nije na odmet kakva god prilika bila.

Ja svaku greshku priznam, i to nije sramota nikakva uraditi. A to shto u svemu vidish zadnje misli, ne znam odakle ti to...Mozhda profesionalna deformacija? U svakom slucaju, moj ti je prijateljski savjet da tu naviku malo promijenish. I da razmisljas. Mozak nije windows pa da rikne posle 48, ili koliko vec, dana.
    Ipak je prakticnije da nesto naucis pa ukljucis mozak da to shvatis, nadjes logiku zasto je to tako bilo... uslovi, okolnosti....itd... Kad se opteretis misljenjem pa nagadjas prije nego saznas onda ispadaju razne smijesne situacije i daleko bilo neko moze shvatiti kao gluposti. Dirljivo je sto ti mene zalis ali ne treba da se brines dok ne pocnem da lazem po forumu, a onda udri po mene ka po pranju Nemam profesionalnu deformaciju mada iskreno receno i ne znam kako bi trebala izgledati u slucaju moje profesije jer kad bi ocekivao da svaka zenska cim me vidi skida gaće stvarno bilo deformisano
    Nego da se manemo toga no imas li ti dje neki primjer crnogorskog nacionalizma osim slova ś koje stvarno śekira

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Da se vratimo malo na temu...Što smo do sad našli kao krunski dokaz navodnog crnogorskog nacionalizma.
    - Ranko śedi nakrivo na stolicu u Skupštini, Drljević je ključni šraf evropskog fašizma, a CG je kao država organizovana na nacionalnim osnovama.
    Crnogorski nacionalizam i svi njegovi ispadi u zadnjih 10 godina ne bi uspjeli da napune jedan pristojan Kurir u jednom danu, dok Kurir, Press ili Novosti imaju dovoljno materijala da jedan narod bude proglašen nacionalističkim, pa i fašizoidnim u skoro svakom danu izlaženja.

Ali to je već poznata matrica, što će bolje prikrit moje nedostatke nego da "vrisnem" kako su drugi u tim nedostacima toliko daleko otišli da ih se ja prosto gnušam.

Da li je Rankova "krivica" i srbomrzilaštvo kad kaže da Srbi iz Crne Gore nijesu ničija dijaspora i da ne mora niko sa strane da govori u njihovo ime jer su njihovi preci stvarali ovu zemlju?
    Da li je SDP "leglo" crnogorskog nacionalizma, ako za njega glasaju po barem petina Muslimana, Bošnjaka i Hrvata u CG, i barem svaki deseti Albanac, uz određen broj Srba, koji je vjerovatno veći od broja koji glasa recimo Narodnu Stranku? Ako mi nađete takvu "nacionalističku" partiju u svijetu ja se povlačim iz dalje rasprave o ovome.
    Da li je "problem" što na listi tih crnogorskih nacionalista u Ulcinju bude 25 Albanaca, 4 Bošnjaka, 3 Crnogorca i Hrvat a na listi "građanskog" SNP-a "samo" 33 Srbina? Da ne pričamo da je i na listi "građanskog" PZP-a slično, a o "proevropskoj" NOVOj i da ne trošimo riječi.

I onda sve te partije (koje u CG Skupštini imaju 29 poslanika i "građanski" i "multinacionalni" koncept sa samo 29 pravoslavaca) prigovaraju SDP-u da je nacionalistička i fašistička.

E pa gospodo draga, ta priča neće proći. Nijeste uspjeli od liberala i nas napraviti ustaše, šiptare i balije i kad ste bili malo jači i sa malo više vjetra u leđa - nećete ni danas kad tvrdite da ste za EU, iako intimno sanjarite što bi bilo da tenkovi odoše pravo na Zagreb umjesto što "zapadoše" pod Vukovarom.

Zato ostaje isprazno trabunjanje o navodnom nacionalizmu koji gle vraga ugrožava samo jednu naciju u CG, koja je gle vraga u sukobu sa samo skoro svim narodima u regionu.

Oko "dualnih" Crnogoraca---da ne ostanek dužan. Dualni se nikad neće pomirit sa vlastitim konceptom i osjećajem inferiornosti. Oni ne mogu priznati da su dio malog naroda, nesvjesni da taj narod može sve isto što i veći. Zbog toga onda standardna mantra "kako nam nema bližeg od Srbije" kako je "prirodno da pričamo srpski", odnos Srbin-Srbijanac (što je i zvanično uvreda za svakog Srbina u Srbiji, čisto da se zna) i tako redom. Garnirano naravno sa ugroženošću od Albanaca, Hrvata, Bošnjaka, pravoslavnom većinom, Njegoš, brkovi, istorija i slično.

Dualni je i Fijip, samo što nam je to tajio do danas. Danas je došao do te čudesne spoznaje da ga "napadaju crnogorski nacionalisti" i to iz 5% DPS-a i vaskolikog SDP-a. Volio bih da je to mislio i kad je biran 2008, ali nije, tad nas je sve lagao o i obmanjivao kad je isleđivan 3 sata na GO SDP-a. Zapravo bi mu najveću uslugu u približavanju prosrpskim partijama učinjeli da objavimo zapisnik sa te śednice, pa da vidimo kako je zborio Fijip zlatousti. No je bitno da oni koji tvrde da nikad za njega nijesu glasali tvrde da bi on 100% dobio na izborima. Pa nek se proba taman, pa da vidimo koliko može bez ove dvije partije, a vi ga i dalje "sigurno" nećete glasat.
    Primjeri cojstva i junastva Crnogoraca i Arbanasa - Marko Miljanov Popovic...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by OSCAR View Post
    Fijip zlatousti. No je bitno da oni koji tvrde da nikad za njega nijesu glasali tvrde da bi on 100% dobio na izborima. Pa nek se proba taman, pa da vidimo koliko može bez ove dvije partije, a vi ga i dalje "sigurno" nećete glasat.
    Chu koliko moze? dobio bi osam glasova i dva nevazeća

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Ma ko shisa SDP... Oni i Crnogorski nacionalizam ko zaba i baba...
    Suvise je to dostojanstveno osjecanje da se ne moze na isto lijepiti ni jedna partija ma koliko ona to htjela zbog sopstvenih materijalnih i pozicionih interesa. Sdp pogotovo...
    SFSN

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Ja iskreno mislim da je nacionalizam nemoguć kod Crnogoraca, a to se vidi i po sitnici da jedini nemaju nijednu nacionalnu partiju. El Re se garant śeća one Federalisticke stranke koja je pokusala nesto u tom smjeru, a to bio zivi humor. Njihova saopstenja su tada bila ka danas TBOK ili taman smijesno ka i Filipova prica o nacionalizmu i ono " a vala mi kjivo sto me ne brini Milo"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Sprdaj se ti, jesi li vidio kako mu se Rajo Kovačević javno izvinu ?! Čudo je autoritet potpredśednika DPS-a i usputnog predśednika CG ....
    Primjeri cojstva i junastva Crnogoraca i Arbanasa - Marko Miljanov Popovic...

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

A cus,... Koliko clanovi DPS-a sene sefovima po hijerarhiji, koliko tek puze clanovi SDP-a svojim tutorima u partiji..

G. Zivkovic nije bio za bacit...
    Samo da casni patriotizam ne bude povezivan sa SDP-om i sve vam prosto...Onda ce sE stvarno shvatiti da je patriotizam kako dopuzati do koje pol. funkcije, odbora, zaposliti na bilo kakva mjesta na trosak drzave i veterinara za direktora bolnice i sta bilo samo da se mogu podvuc i uvuc na budzet... A to ne bi bilo moralno korektno.

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

auh, a ono je tek bila sprdnja
    saznao sam za njegovu povrijeđenost nijesam imao namjeru da ga povrijedim, nijesam ni znao za njegovu uvrijeđenost... nesto u tom smislu ,

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Da je tako nesto uradio clan SDP-a (sto je nemoguce jer oni svoje drze pod cizmom), tj. ako bi rekao ili uradio nesto sto nije po gustu velike Loze SDP-a, taj bi kadar SDP-a javno izvrsio harakiri i usput bi molio za oprost i da mu porodicu ne sklanjaju sa pozicija za koje se toliko aktivisticki borio .. odnosno za "CG" i slicne PR gluposti..

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    3,399
    Thanks Thanks Received 
    1,720
    Thanked in
    943 Posts

Оскаре нису сви дуални баш такви какве си их показао.

Оће ли ми неко речи јели секула са ђуришићевим четницима у ндх организовао црногорску народну војску, или су то српске лажи?
    Можда је са четницима хтио да створи независну црну гору, то ми није пало на памет?
    Ја чекам посао али волим ову земљу!

А што пијем кад ми шкоди
    ко ће кући да ме води?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Mstislav View Post
    Оће ли ми неко речи јели секула са ђуришићевим четницима у ндх организовао црногорску народну војску, или су то српске лажи?
    Можда је са четницима хтио да створи независну црну гору, то ми није пало на памет?
    Nijesu to nicije lazi već istorijski dokaz. Na vijest o sporazumu Đurišić - Drljević, Draža Mihailović je 23. marta reagovao raspisom svim četničkim komandama sa teritorije Srbije, u kome ih obavještava o Đurišićevom aktu, nazivajući ga izdajom „prema narodu, Kralju i ovoj komandi" ... Postoje dokumenti i nema tu lazi. Drljević iz Đurišićeve vojske izdvoji sve one koji su bili iz Crne Gore... formirao nekave odrede .... a poslije toga ima vise verzija sta se desavalo i sa Đurišićem i Drljevićem. Posto nije bilo nikog da na Sudu dovede bar jednog śedoka kojem je Drljevic nekog ubio, zaklao, strijeljao, naredio da se to uradi... Sud ga nije osudio, a neke koji su bili sa njim jeste jer bilo ihahhaa śedoka. Nema zivog cojeka koji bilo sto zna o njemu kao licnosti a da ne tvrdi da je bio kontraverzna licnost, ali izmisljati gluposti pa to plasirati onima koji blage veze nema je smisljena propagada, a kakvi su ciljevi toga sam zakljuci

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Mstislav View Post
    Napisao sam neđe davno baš dugačak post o tome sa obiljem podataka (epizoda je toliko zanimljiva da će jednog dana neko o tome sigurno snimit film) ali večeras zaista nemam snage.
    U suštini - istina je. Evo ti (zasad) neki šturi podaci, a ako tebe i još koga bude interesovalo više, sjutra ću nešto napisat o tome. Priča je zaista jako zanimljiva i sa puno nevjerovatnih obrta i mnogima gotovo nezamislivih scena.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Crnogorska narodna vojska (1945) bila je oružana formacija oformljena krajem Drugog svjetskog rata na teritoriji NDH od pripadnika crnogorskih četničkih jedinica i pod vojno-političkim rukovodstvom dr. Sekule Drljevića, borca za nezavisnu Crnu Goru.

Krajem 1944. oko 8700 crnogorskih četnika, pod zapovjedništvom vojvode, pukovnika Pavla Đurišića, te približno oko 3000 članova njihovih porodica i drugih civila, evakuisali su se s jedinicama Wehrmachta preko teritorije NDH u teškim uslovima hladnoće, gladi i tifusa. Na planini Trebavi (Bosanska Posavina) Đurišić je odbio izvršiti zapovijest Draže Mihailovića, glavnog četničkog komandanta, da se reorganizuje i s njim zajedno vrati na teritoriju Srbije i Crne Gore. Radio-vezom stupio je Đurišić u kontakt sa srpskim kvislinzima koji su se domogli Slovenije i Istre, Milanom Nedićem te Dimitrijem Ljotićem koji ga je i pozvao da se prebaci u Sloveniju.

Sporazum Drljević-Đurišić

Da bi se domogao Slovenije, morao je Đurišić preći teritoriju NDH koji su kontrolisale ustaško-domobranske snage na desnoj obali Save. Kurirskim je vezama Đurišić stupio u kontakt sa dr. Drljevićem, koji je u Zagrebu, gdje je imao naklonost vlasti NDH, formirao Crnogorsko državno vijeće s nakanom da na kraju Drugog svjetskog rata još jednom pokuša restaurirati samostalnu crnogorsku državu.
    Dr. Drljević i Đurišić su 22. marta 1945. potpisali sporazum, po kojem su crnogorske četničke jedinice preimenovane u Crnogorsku narodnu vojsku pod komandom dr. Drljevića, dok je Đurišić imenovan načelnikom štaba. Takođe je Đurišić kooptiran u Crnogorsko državno vijeće. Prva je zapovijest dr. Drljevića crnogorskim četnicima bila - borba za samostalnu crnogorsku državu.

Prema planu, jedinice Crnogorske narodne vojske su kod Slavonskog Broda trebale organizovano preći Savu i željeznicom se transportovati do Slovenije.

Bitka na Lijevča polju

Draža Mihailović, saznavši za sporazum dr. Drljević-Đurišić, već 23. marta 1945. izdaje okružnicu (raspis) u kojem obavještava o Đurišićevoj "izdaji prema narodu, Kralju i Vrhovnoj komandi". Đurišić se pokolebao te je početkom aprila 1945., mimo sporazuma s dr. Drljevićem naredio pokret svojih jedinica u pravcu Lijevča polja, kako bi se preko Korduna domogao Slovenije najkraćom linijom. U nastupanju zapalili su i opljačkali više posavskih sela nakon čega je uslijedila višednevna bitka s ustaško-domobranskim snagama koje su se nalazile naokolo i u kojoj su Đurišićeve jedinice pretrpjele teške gubitke.

Kraj bitke

Pod teškim utiskom poraza i rasula, Đurišićeve su se jedinice počele su se odazivati pozivima ljudi dr. Drljevića da napuste front kod Lijevča polja i da se ne bore protiv hrvatskih jedinica. Najprije je kompletan 1. četnički puk pod komandom Ivana Janičića trenutno obustavio borbe. Rođak dr. Drljevića, Đurišićev eks-četniki zapovjednik Branko Drljević, te eks-četnički zapovjednik Boško Agram, uspjeli su unijeti red u haos i 8. aprila 1945. Đurišićeve su trupe stavljene pod komandu dr. Drljevića. Ovim jedinicama ustaše nisu oduzimale oružje.
    Njihovo je koncentririsanje obavljeno u kasarni u Staroj Gradiški, gdje su bili okruženi ustaškim stražama, artiljerijom i tenkovima. Đurišića su ustaše, nakon što se 17. aprila 1945. s najbližim suradnicima predao, ubile najvjerojatnije u logoru Jasenovac.

Dr. Drljević sa saradnicima je 10. aprila1945. došao u kasarnu u Staroj Gradiški gdje se, s crnogorskom kapom i serdarskim grbom, obratio eks-četničkim vojnicima. U svom govoru pozvao ih je da budu vjerni samostalnoj Crnoj Gori i da se nastave boriti pod "crnogorskom narodnom i državnom zastavom" protiv komunista. Takođe je kazao da NDH i Njemačka priznaju crnogorsku nezavisnost.
    Četnici su obrijali brade, a namjesto jugoslovenskih kokardi dobili su grbove Kraljevine Crne Gore. Takođe, umjesto četničkih, glavna je zastava postao crnogorski alaj-barjak. Oko 2500 ranjenih i od tifusa oboljelih crnogorskih četnika smješteno je u ustašku bolnicu u Staroj Gradiški.

Crnogorska narodna vojska imala je formaciju od tri brigade:
    • 1. brigada Vuk Mićunović
    • 2. brigada Bajo Pivljanin
    • 3. brigada Nikac od Rovina
    Komandni lanac bio je sastavljen od eks-četničkih oficira

Iz Stare Gradiške, Crnogorska narodna vojska dislocirana je u Okučane, gdje je stavljena pod nadzor najprije 2. a onda 5. ustaškog zbora.
    Saradnici dr. Drljevića obavili su podjelu ljudstva po nacionalnoj pripadnosti, na Crnogorce i ne-Crnogorce, jer je u njihovim redovima bilo i četnika iz Srbije i Bosne. Odvajani su Srbi iz redova Crnogorske narodne vojske i pod stražom sprovođeni do ustaša koji su ih ubijali. Srbi-četnici iz istočne Hercegovine smatrani su Crnogorcima i nisu odvajani.

Crnogorska narodna vojska evakuisana je vozom preko Zagreba u Sloveniju. U haosu borbi i kapitulacije maja 1945. najveći su broj njenih pripadnika zarobile partizanske snage i po kratkom postupku strijeljale u širem području Zidanog Mosta. Manji broj primljen je u novu Jugoslovensku armiju, a tek su se pojedinci uspjeli dočepati inostranstva, gdje su decenijama živjeli kao politički emigranti. Sekula Drljević ubijen je u novembru 1945. u Austriji.
    Last edited by El Re; 08-11-11 at 00:42.

Thanks Thanks Given 
    3,190
    Thanks Thanks Received 
    3,230
    Thanked in
    1,565 Posts

e takva "vojska" i neka je propala..
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    970
    Thanks Thanks Received 
    1,814
    Thanked in
    983 Posts

pi kakva smo mi stoka.. pucaju strajkovi u svakom preduzecu, para je sve manje, oni koji najvise imaju najmanje daju da se drzava oporavi, ali se zato sve lomi na obicnom gradjaninu.. a mi se dijelimo! STOKA!!!!!!!
    - Baba, zašto za nas Zećane vele da govorimo: "Ovizi, onizi"?

- A kojizi to vele, sine??

Page 6 of 33 FirstFirst ... 234567891016 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)