Tvoj komentar pokazuje kakva je svijest naseg naroda, mora da si ti ili neko tvoj fasovao stan tamo.
Lik prica zivu istinu, zamisli platis stan 3k po m2 i vise ova sijalicna grla 🤣
Koliko treba da kosta lux stan u prslu?
Printable View
Mislim da je tu problem vjerovatno manjak obrazovanja, i nedostatak postovanja nekih ljudskih vrijednosti. Nedostatak solidarnosti sa sugradjanima, nedostatak empatije. Kazu u drustvu dje svako gleda svoju zicagu, nije dobro ni takvima sto samo gledaju svoju zicagu (iako oni misle da im je dobro), a ni zajednici/kolektivu.
Da se gleda kolektivno dobro, nikad raznorazni sisnjari ne bi mogli da grade (ili ne daj boze prodaju) cumeze dje vise sijalicna grla, ofarbane najjeftinijom farbom, za 3K EUR/m2. Postojao bi red, nadzor, i kupac bi imao dokument za svaki saraf/ekser koji je ugradjen u stan koji je kupio.
Sijalicna grla koja vise, i jeftini jupol ne da nije lux, nego je otvoreno ruganje/sprdanje kupcima, sa slagom na torti od 3K EUR/m2.
Nadam se da si riješio svoje stambeno pitanje i da iz tebe ne govori samo bijes što nisi uspio da “ufatiš kvadrat” dok su još bili ispod 2k.
Čim ovako pišeš, o SVIM novim zgradama i svakoj nalaziš X mana rekao bih da živiš u nekoj starogradnji…
Inače klasična priča o lisici i grožđu – “nije ni zrelo” čim nije tvoje. Bijeli zidovi, nema kristalnog lustera, pločice nisu od 100€/m2, kupatilo nema dva lavaboa, nema WC šolje koja se sama čisti i tuša koji pjeva operu kad ga pustiš.
Skoro si pitao šta je tu tačno “lux” u zgradi s podnim grijanjem, Daikin toplotnom pumpom, ventilacijom i parkingom – jbg, ko zna na šta si ti navikao kad ti je sve ispod nivoa. :)
Pljuješ Telekom, pljuješ EPCG, investitore, kvadrate, zgrade, sijalice… svi su ti nešto skrivili, osim tebe.
Kad ti ništa ne valja, možda problem nije u svemu oko tebe – nego u načinu na koji gledaš.
Dosta od mene :)
Pozdrav.
Ja bih volio da sam “fasovao”
Eto gledah stan i još ne vidjeh da dolaze kristalni lusteri uz stan? Valjda svako oprema kako mu se svidja..
Kolegi iznad smeta što kuhinja ne dolazi, pa e, i miele uredjaji uz nju…
Ništa moram i ja oplesti po investitorima što poslovni dolaze u sivoj fazi, što čoek sve mora sam naknadno, (struju, pod, rasvjetu, klime….) ocu za 2500€ m2 da mi je sve full!!!
Momci, mislim da dođosmo do ključnog momenta, imena ove teme koju sam JA (brao ja) otvorio, a to je Tržište, cijene, ponuda i potražnja.
Elem, sada je tržište prodavaca koji imaju dominantnu ulogu, pa kupci pristaju na tipske ugovore u kojima gotovo ništa nije specificirano šta dobijaju izuzev što je advokat dobro zaštitio prodavca (investitora).
Nigdje nema specifikacije koji se parket ugrađuje u stan, koja stolarija, pločice i sl... Da ne pričamo koji se brend lifta ugrađuje u objektima gdje u realnosti nestane jedan od dva projektovana lifta u ulazu.
Recimo da u civilizovanim zemljama, a bogme i bliže (Luštica, Porto... đe kupuju oni koji su naučili na takve standarde) ugovor ima stotinak strana sa aneksima gdje je taksativno nabrojano sve što se ugrađuje sa tehničkim specifikacijama.
Kod nas toga nema, jer između 100 eura jeftinije po kvadratu i takve specifikacije, bira se 100 eura.
Kod nas je skupi dio grada City kvart sa svim satelitima okolo koji nema školu, park, vrtić, ili nedja Bože sportski poligon, a ima 50-60 hiljada ljudi koji su nabijeni u jedan bulevar. Ali im je blizu Delta.
I tu je najveća tražnja. Kupci su pokazali svoje preference, a prodavci se prilagodili gradeći farme ljudi (to se stambenim objektima teško može zvat). Prodavci nude ono što se traži.
Na drugim mjestima pod dobrom lokacijom podrazumijeva se da ima neke dobre škole u okolini, dobre vrtiće, rekreativne zone, zelenilo...
Da ima parkinga koji ne uzurpira komšija koji izdaje kola na crno, da drugi komšija ne drži upaljen kamion na ler i na njemu kompresor cijelu noć jer ladi hranu za fast food od pet kvadrata ispod, da restorani ne kače svoje kuhinje na ventilaciju zgrade, da ti nije ispod Gurman i svi u kuću mirišete na roštilj kad odete na posao i u školu, da ti nije pet stanova iz ulaza na sajtovima đe se nalaze qrwe... (slatka iskustva elitnog City Kvarta).
I onda taj elitni kvart upoređujemo sa Starim Aerodromom, idealnom scenografijom za neku distopijsku seriju.
Za nije francuski balkon naziv za vrata od balkona sa ogradom ali bez balkona?
cestitke kume na izboru imena :D :D :D
sve se uvijek svodi na ponudu i potraznju, ali ono sto smeta meni (a vjerujem i vecini) je sto sto se cijena stanova vise nego duplirala za 7-10 godina, ali se za duplu cijenu ne dobija dodatna vrijednost - cak se kod vecine vise ne dobija ni ona vrijednost od prije 7-8 godina... svi koji se sjecaju prvih zgrada zetagradnje npr i svega im novog znaju da su to 2 svijeta u kvalitetu. samo danas nakace grohe cesmu i keramiku sa printom mermera i to prodaju ko lux
za tih nazovimo 10 godina, izvodjacima cijene dazbina sprem drzave i cijene izgradnje nijesu otisle na gore u nivou da se pravda skok u prodajnoj cijeni. Potraznja im hrani pohlepu, a vrijednost ne prati cijenu
jer, da banalizujem, ako kupujes sok od 1e po litru dobices neku sinalko colu, ali ako platis 1.5e po litu dobices onu pravu, originalnu...
ili ako kupujes mljeveno meso od 4e/kilo dobices potrbusina, krajeva raznih i coskova koji se ne mogu prodati u komadu i tu ce biti 50-70% loja... za 8e ces dobiti i fin komad misica i ne preko 40% loja, ali ces za 12-15 da dobijes meso sa svega <20% loja (razmisljam o rucku, otud mi poredjenja :D))...
e mi, na zalost placamo originalnu colu i but bez kosti, ali i dalje dobijamo loj i sinalco colu kod vecine
nas je skoro investitor ubijedjivao da su keramiku oko zgrade zamijenili visokokvalitetnim cetkanim betonom... jer suvi beton je murica, ali CETKANI beton zvuci bitno
i sto neko pomenu, kad sam trazio specifikacije svih materijala za zgrad i zavrsnih materijala za stan, pola godine su me vukli za nos i nijek je dobio nijesam... zato porto, soho i ostali te pomenusmo kad naplate svoj kvadrat koliko naplate i imaju ugovore i specifikacije za koje ti treba nosac da ti ih ponese do dzipa kad potpises sve :D :D
Dobra je ona keramika bila, digla se prije useljenja :joy:
Eh da su se samo cijene stanova izduplale u zadnjih deset godina. Cijene skoro pa svega su se uduplale (a i daleko vise), od tehnike, komponenti, do auta, prehrane, luksuza i tako u nedogled. Kvalitet, na zalost, nije nigdje skocio niti se dobija ikakva dodatna vrijednost.
Jos jednom. Ponuda & potraznja + COVID + inflacija, i sta je tu je. Te jos jednom, ko god umislja da ce na primorju i u Podgorici ikada vise gledati cijene koje su bile <2018. / 2019. je u velikoj, velikoj zabludi.
Televozr od 32 inča je nikad jeftiniji.
Problem je što se 32 inča sada smatra sirotinjom.
Klima sa inverter om se sada može kupiti za manje od 300e, što nikad nije moglo.
Mašina za sušenje veša ima za manje od 250e.
Garancija na sve je sada 5 gofina, ranije je bila 2 godine.
Tehnika je zaista nikad jeftinija...
Poslato sa pisaće mašine S24 x2
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
ima naravno uticaja i svijet na nas, nijesmo mi u balonu
ali mnoge stvari jesu skuplje, ali dobijes vise -> npr gadni iphone najnoviji je skuplji, ali je fakat bolji - nudi vise funkcionalnosti
neke druge stvari su pojeftinile, jer ih sto rece bugi gazi vrijeme i sad su nam "sirotinjske" u ocima - porasli su nam apetiti, ok je ako mozemo i vise da platimo, ali za VISE proizvoda... prije 10godina se za 1000eura kupovao smart tv dobrog proizvodjaca od 43", danas se kupuje od 65" (plus ostale spec)
to sto nam je prehrana skocila je jasno vidljivo po knjigama volija/idea/aroma i ostali da je u pitanju samo bahatost i porast rabata jer kad se uporede promet/troskovi sa udjelom profita, poreast je i do 250%...
isto se desava i sa stanovima... i sa autima...
cijene iz 2022 necemo gledat nako dodje do nekog ozbiljnog kraha svega, ali u tom slucaju ce nam cijene stanova biti najmanja briga, jer vecina ni za ljeb nece imat
Nema tu bijesa, nego cisto objektivno posmatranje cinjenica. Nema coek sta tu da hvata, ni za 1000, ni za 2000, ni za 3K EUR/m2.
Ako stan kosta 3K EUR/m2, ocekuje coek da dobar dio tih 3K EUR/m2 bude stvarno ulozeno u dati stan. Sve suprotno je prevara, crno na bijelo. Sta u stanu koji ima obicne zidove i viseca sijalicna grla okolo govori o luksuzu tog stana? Eto realno pitanje, dje je tu tih 3K EUR/m2.
Ako coek kritikuje stvari koje su za kritiku, ne vidim ni tu problem. Ili treba da glumimo i da se pravimo fini dok nam polusvijet prodaje damu za bubrege?
Podno grijanje, toplotna pumpa, ventilacija i parking nisu luksuz. To je standard svuda u razvijenom svijetu, i ne vidim zasto se to u CG predstavlja kao luksuz.
Evo taj stan gore od 3K EUR/m2 nema nista od toga, sto znaci da je cak ispod minimalnih uslova/standarda da se isti zove stambenim prostorom. Mozda CG 'gradjevinski magovi' misle da gradjani treba da zive u barakama, bez hladjenja/grijanja, filtracije vazduha, dnevne svjetlosti itd. Ako gradjani hoce sve to, onda je to 'luksuz' :joy:
Sto je problem da se u stanu koji kosta recimo 150K EUR ugradi kuhinja - je li stan stvarno zavrsen/spreman za useljenje ako nema kuhinju, osvjetljenje itd. Naravno da ne, i kako ga onda prodaju kao spremnog za useljenje - znaci uzmu pare a tebi ostave da dodatno placas nesto sto si vec uveliko platio.
Zato što imaju kupce za tu cijenu.
Kada ne bude kupaca cijena će biti niža.
Osnova trgovine je potražnja i ponuda.
Ista je stvar sa Bitcoin ili breskvama.
Poslato sa pisaće mašine S24 x2
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
E ljudi moji prije neki dan odoh kod jednog klijenta da mu postavim neke AP u stan . Zgrada ispod Vile Gorica - ja jos u ljepsi i luksuzniji stan nisam bio . Cio stan podno grijanje , centralno grijanje , split sistem , hodnici mermer , ostalo sve parket siroki stilski , stolarija kombinacija drvo/alu . Svaka soba ima svoje kupatilo , gardarober . Posebno veseraj , posebno ostava , soba za kazan , bojler i ove zezalice oko grijanja, mali wc …. Ulaz ogroman uredjen na max , sve oko zgrade . Da kazem prava lux zgrada
Ovo ispisah samo iz razloga sto sa njim uskocih u pricu bas oko zgrade , stanova i cijene i rece covjek da je njegov komsija sad skoro prodao po 2800e kvadrat i jedino je zajeb sto su svi stanovi vece kvadrature ali kad uporedimo da se prodaju ovi papirni stanovi u Dalmatinsku, kod Vezirovog i na josh neke lokacije po 3000e ovo dodje dzabaluka
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ima li parking?
Imaju parking ispred zgrade numerisan sa onim rampama malim , e sad vjerujem da nema bas svako parking mjesto
Sent from my iPhone using Tapatalk
Zar tamo kvadrat nije bio 2400 eura još u izgradnji? Na koju je foru sad samo 2800? Mislim, "samo" u odnosu na cijene stanova na gorim lokacijama i goreg kvaliteta.
Vidim da na Stari nice nova zgrada, pored Mastera cini mi se... ko je investitor, cijene?
Ono ce izgleda sve da se popuni do Mediterana...
I ko zida one nove zgrade kod Volija u Siti kvart, koja je cijena?
na stari pocinje Zetagradnja.
a ono kod volija mislim da je sve kips
Zetagradnja koliko cuh 2400€ hahahahaha.
Pakao.
ekskluzivno naselje, izmedju trkalista i kancerogenih zaostavstina pruge i depoa... milina
imao je jos neko pomedju, ali dosta je KIPS... i gore na kraj je Voli valjda??
Ostali su jos Savana i LIDL sa placevima da ih nisu zakucali
i opstina dok ne proda one svoje :D
ona pored pruge? u temelje dok su??
Sigurno ima neki plan da se zeljeznicka ili razmjesti ili ukopa jer nemoguce je da onamo dizu onolke zgrade i da to ljudi trce i kupuju. Ja vozove nocu na Drac (kod Ei Nisa) cujem kako skripe a zidovi kuce debeli po metar, mogu mislit kako se njima cuje u njihove papirne zidove...
cuju se i u centar i na kraj staroga...
zeljeznicka se u cg nece ni izmjestati ni ukopavati prije no te zgrade budu barem na polovini zivotnoga vijeka, ako ikad...
jer mi se ne umijemo 20+ godina dogovori jedan nadvoznjak/podvoznjak da naparavimo, a ne cijelu zeljeznicku da izmjestimo
Pritom, mozda bi mogli da izmjeste stanicu i depo, ali sine ne bi nikako, nema logicne alternativne ruke kojom bi se povezali za Bar i Niksic
mada, mislim da bi za PG bio gubitak idje da presele stanicu - time bi samo taksisti mogli biti na dobitku :D
Dobro momci sto mene napadoste ka da krenuh sa lopatom da je premjestam :rofl:
Samo kazem da mi je nepojmljivo da to nije slucaj a da se ti stanovi kupuju pritom nisu bas ni dzabaluk stanovi.
Put konika vidjeh bulevar 4 trake .... brzo ce i tamo.zgrade... a i masu bjelopoljaca ima tamo
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Pretpostavio sam da je Zetagradnja, jer iz kola vidjeh neku bezlicnu zgradu na render.
Ali, pade mi teorija u vodu, da Zetagradnja na nekim skromnijim lokacijama kvadrat cijeni oko 2 prosjecne plate, probise za skoro 20%. Bez ako ljudi misle da je ono neka atraktivna lokacija, izmedju pruge i obilaznice
Ja juce podjoh kod nekih Bjelopoljaca na Konik auu ljepota . Bas ce dobro ispasti
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
U city kvart umjesto savane radi ld gradnja tj green level će biti :)
I admiral isto će da gradi…