Page 49 of 50 FirstFirst ... 39454647484950 LastLast
Results 1,201 to 1,225 of 1236

Thread: Crnogorski jezik

Philadelphia, Pennsylvania, United States
    Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Kako dje, mi ga u Nk bash "razvuchemo":mrgreen:

Inache, nije mi bash jasna sva ova silna rasprava u zadnjih par dana na ovoj temi - jedino na shta treba obratiti paznju u cijelom procesu je da jedni druge ne ugrozhavamo po ovom pitanju, tj. da i jedni i drugi posle neminovne standardizacije CG jezika, kakav god on bio i svidjao nam se ili ne - imamo pravo da pishemo i govorimo i koristimo se dokumentima, obrascima, zvanicnim aktima... u onoj varijati koja nama odgovara, bez favorizovanja bilo koje od ove dvije, srpske ili crnogorske.
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Ako mislimo da ocuvamo jezik moramo favorizovati svoj jezik i podsticati njegovu upotrebu svugdje gdje je to moguce. Ko oce da unapredjuje druge jezike neka sam finansira ili neka se skoluje u toj drzavi gdje se favorizuje taj jezik.

Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

E, pa onda ste trebali fino u Ustavu crnogorski kao jedini sluzbeni... No, valjda je opet tesko i naci neki balans izmedju teznje da se isposhtuje pravo svih i navale nacional-romantizma, ochuvanja i izgradnje identiteta... I sve to u 21om vijeku
    No, u to vec necu da ulazim, kao sto rekoh - Crnogorci imaju pravo na svoj jezik, kakav god on bio i izgledao, i sretno im bilo.
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Nije tesko naci balans. Pravo je svih da u sluzbenoj upotrebi koriste jezik koji zele, to je zagarantovano ustavom. Medjutim to ne znaci da bi drzava trebala finansirati njihove zelje.
    Doznost drzave je da ocuva crnogorski jezik kroz obrazovni sistem.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

u CG je sluzbeni crnogorski, a ostali su "u upotrebi" tj. da se npr ne mora prevoditi na crnogorski jezik, kolko sam ja shvatio. Ili kao da daje pravo da pored crnogorskog, uce i taj drugi, kao sto valjda Albanci imaju u Ulcinju i sl. To je bilo i ranije, ali sad kao fora da bude to i u Ustavu. Isto, jesam da se ubaci $, ali ne i ova druga dva, jer su bez potrebna po meni, i ne treba mijenjati totalno, tj. sad da ne bude Sveti, nego Svijeti, i nije cent, nego je cjent. To je nepotrebno.

Crnogorski treba da se uci u cijeloj CG, pa mogu ga oni licno zvati kako hoce!

geataway_blues, sretno-srećno se kaze u CG, ako zivis u CG tj.. .

Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Gdje to pishe, u Ustavu? Drzava da nekome brani da se shkoluje na bosnjackom ili srpskom jeziku, sa udzbenicima na tim jezicima? I iskreno me zanima, po chemu bi se razlikovao udzbenik iz biologije ili opshte hemije, pa chak i istorije na srpskom ili crnogorskom...
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Oko crnogorskog jezika ce biti dosta posla. Nekoliko godina sigurno. Jezik je poslednjih 50 godina skoro potpuno istrijebljen. Ogromni broj rijeci koje stanovnistvo treba ponovo da uci, a koji su (ako Bog da) sacuvane u nekoj pisanoj formi.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Quote Originally Posted by getaway blues View Post
    Gdje to pishe, u Ustavu? Drzava da nekome brani da se shkoluje na bosnjackom ili srpskom jeziku, sa udzbenicima na tim jezicima?
    Dje to pise? To je pravo svakome zagarantovano jedino u Crnoj Gori, u svim ostalim republikama mozesh samo na njihovom jeziku.

Skoluj se gdje god hocesh na kojem god jeziku kojem mozesh. Ako hocesh da koristish drzavne obrazovne institucije moracesh to uciniti na crnogorskom jeziku. Znaci da citash iz knjiga napisanih na njemu.

I iskreno me zanima, po chemu bi se razlikovao udzbenik iz biologije ili opshte hemije, pa chak i istorije na srpskom ili crnogorskom...
    Po izdavacima i autorima a sigurno i sadrzajem u odredjenoj mjeri. To vec zavisi od Ministarstva obrazovanja i njihovih planova.

Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Eh, pitanje je u kojoj je to mjeri nasilje nad danasnjom varijantom jezika - forsirati neshto shto je vremenom ishchililo... Pa jezik je neshto shto je zhivo, shto se razvija, normalno je sasvim da se neki lokalizmi ili arhaizmi gube... I naravno da sve to treba sachuvati, otrgnuti od zaborava - ali nametati ne nikako, vec pustiti jezik sam da se razvija, uz neke krajnje opshte smjernice... Da ne govorim o tome npr. da se u Goliji ili Pivi uvijek razlicito govorilo u odnosu na nekog iz Rijechke Nahije - i stvarno bi smijeshno bilo nametat nekom Crnogorcu iz Stare Hercegovine govor govor i izraze nekog sa Skadarskog Jezera. Ali, opet, to su sve pitanja standardizacije crnogorskog jezika, i ja u to necu da ulazim, po principu "svak se o o svojoj muci zabavio"...
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Nek se ovaj vijek gordi, nad svijema vjekovima,
    On ce era biti strashna, ljudskijema koljenima.

Arei je strava zemna, slavom bojnom njih opio,
    i JEZIK im za poprishte, da se bore oznachio.
    Last edited by milovan; 28-01-08 at 22:12.
    IM - Old Bone
    Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ego_and_his_own View Post
    Oko crnogorskog jezika ce biti dosta posla. Nekoliko godina sigurno. Jezik je poslednjih 50 godina skoro potpuno istrijebljen. Ogromni broj rijeci koje stanovnistvo treba ponovo da uci, a koji su (ako Bog da) sacuvane u nekoj pisanoj formi.
    Koje to rijeci treba ponovo da uce? One sa slovima koja nikada nisu ni postojala? Kako je to jezik istrijebljen od necega sto u njemu nije ni postojalo u ortografskom smislu rijeci? A tih nekoliko specificnih rijeci vise niko i ne koristi niti ima razloga osim kao "muzejske eksponate".
    *O svemu je govorio, bio je u stanju da kaze sve, pa i najmucnije, sve se moglo reci, sve pokazati, o svemu pricati.*
    (H. Hese, Sidarta)

Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Dje to pise? To je pravo svakome zagarantovano jedino u Crnoj Gori, u svim ostalim republikama mozesh samo na njihovom jeziku.

Skoluj se gdje god hocesh na kojem god jeziku kojem mozesh. Ako hocesh da koristish drzavne obrazovne institucije moracesh to uciniti na crnogorskom jeziku. Znaci da citash iz knjiga napisanih na njemu.

Po izdavacima i autorima a sigurno i sadrzajem u odredjenoj mjeri. To vec zavisi od Ministarstva obrazovanja i njihovih planova.
    Oprosti, ali samo u CG je Ustavom odredjeno da je u sluzbenoj upotrebi vishe jezika... Sad, bilo bi interesantno vidjeti sta Ustav kaze o pravu na obrazovanje svih etnickih i nacionalnih zajednica, u proslom je to izgledalo ovako(evo cheprkam po internetu, al nidje ne mogu da nadjem novi CG ustav):

Clan 68
    Jezik, pismo, skolovanje i informisanje

Pripadnici nacionalnih i etnickih grupa imaju pravo na slobodnu upotrebu svog jezika i pisma, pravo na skolovanje i pravo na informisanje na svom jeziku.
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Old Bone View Post
    ....Ali kakav je to ZLOCIN ravan Jasenovcu sto veci dio CG zeli da se izjednaci sa Bosancima i da ima svoj jezik, na koji ima prava tamak koliko i oni?
    Pozdrav,
    Prvo, veći dio CG je veoma diskutabilan ( ja tebe popisom, ti mene referendumom. )

Drugo, prava riječ je Bošnjacima. Srbi i Hrvat u BiH koriste srpski i hrvatski jezik. Bosanci nije ispravno jer i hercegovački Bošnjaci koriste "bosanski (bošnjački) jezik"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Gdje to pishe, u Ustavu? Drzava da nekome brani da se shkoluje na bosnjackom ili srpskom jeziku, sa udzbenicima na tim jezicima? I iskreno me zanima, po chemu bi se razlikovao udzbenik iz biologije ili opshte hemije, pa chak i istorije na srpskom ili crnogorskom...
    Belo-Bijelo, ne vidis razliku? Dosta je toga, vrijeme je da djeca iz CG uce jezikom kojim pricaju, a ne stranim.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Pripadnici nacionalnih i etnickih grupa imaju pravo na slobodnu upotrebu svog jezika i pisma, pravo na skolovanje i pravo na informisanje na svom jeziku.

Naravno da imaju pravo, kao u svakoj normalnoj zemlji imaju isto to pravo. Medjutim odje ja pricam o javnim ustanovama i besplatnom skolovanju koje finansira drzava.
    Niko nikom ne brani da otvara skole na bilo kojem drugom jeziku u skladu sa zakonom crne gore.

Sluzbeni jezik oznacava pravo pojedinca da u pravnim odnosima se koristi svojim jezikom i pismom.

Sve drzavne institucije su duzne da svoje komunikacije obavljaju na crnogorskom jeziku. To je nacionalni interes Crne Gore.

Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Sve drzavne institucije su duzne da svoje komunikacije obavljaju na crnogorskom jeziku. To je nacionalni interes Crne Gore.
    Ne, to bi se u neku ruku mogao nazvati interesom Crnogoraca kao nacije, ne Crne Gore kao drzave.
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

A interes Crne Gore kao drzave ce biti forsirati one koji negiraju drzavu

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Ne, to bi se u neku ruku mogao nazvati interesom Crnogoraca kao nacije, ne Crne Gore kao drzave.
    A cija je to Crna gora drzava no crnogoraca? Svasta josh necu cuti.

Mislish albanaca i srba? Oni imaju svoju maticnu drzavu kroz koju mogu da ostvare svoja manjinska prava. Ko god zeli da prihvati ovu zemlju i narod njen crnogorski ko svoj vazda je dobrodosa da bude crnogorac. Ko ne zeli vec zeli da bude sto mu je volja, neka bude to postujuci sve njene gradjane koji uzivaju svoja prava u slobodnoj Crnoj Gori.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Aferim ti ga za ovizi text
    Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Sto se ti nalupeta sve ti prosto. Na osnovu cega ti izvuce da Shrek ili bilo ko mrzi Srbe i dje to nadje da ja barjaktarim i kazem da je divno frljekati se padezima. Meni je zao zbog vase muke i svih bolova koje vam nanosi crnogorski jezik i dzaba vam trud da taj jezik predstavite kako vam najvise odgovara, ali on je stvarnost a sa stvarnoscu se svak normalni mora pomiriti ukoliko ne zeli svoju agoniju i depresiju pojacati. Zalazes se za cistoću jezika, a sam brkas ekavicu sa nasim ijekavskim i ne smatras da izazivas neko zlo. Za koji dan ćete izmisliti da će se u crnogorskom pisati sa desna u lijevo pa diskutovati o tome kao sad o padezima. Sad se nasli sve vrli strucnjaci koji ne znaju sta znaci "Śedi dolje" ili nikad nijesu culi pa ih to golica po bubne opne bre.
    Hari svjecki hehehehehhe , misim stvarno velja muka na serbalje i poserbice iz naske drzave sto polako ali zasigurno nestaje ono serebski prije bilo koje rijeci naske !
    Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by MonterO View Post
    Prvo, veći dio CG je veoma diskutabilan ( ja tebe popisom, ti mene referendumom. )

Drugo, prava riječ je Bošnjacima. Srbi i Hrvat u BiH koriste srpski i hrvatski jezik. Bosanci nije ispravno jer i hercegovački Bošnjaci koriste "bosanski (bošnjački) jezik"
    U pravu si za Boshnjake! Navika....
    "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

I crnogorci su prije vazda zvali pravilno amerikane amerikanima, no ih sad nepravilno zovu amerikancima.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    124
    Thanked in
    71 Posts

Thumbs down

Quote Originally Posted by Old Bone View Post
    A ko to kaze da ne prosperira dvije decenije? Okle ti taj podatak u Kaliforniji? Pa zemlja se nemoze prepoznat! Pitanje je -problem bolje receno- velikih socijalnih razlika, a u CG je SVAKA javna ustanova (sudovi, opstine, direkcije katastri itd), cijela infrastruktura je bitno popravljana, osim puteva i struje, a i svaka skoro privatna kuca je izgradjena ili obnovljnena.... vise je izgradjeno no za prethodnih 80 godina!
    Ja kazem da ne prosperira 2 decenije.

Ono sto ti smatras za razvoj je Crna Gora i MOGLA i TREBALA imati prije 10 godina, da nijesmo vodili izmisljene ratove i da nijesmo bili kesa za potkusurivanje raznih tudjih i raznih domacih racuna.

10-20-30-40-50-50-35-20-20-20-20-25-30-35-40-45-50 eto tako smo se mi razvili zahvaljujuci gospodi koja nas jase tih zadnjih 20 godina. Dok smo mi opet dosli na 50, oni sa kojima smo bili su vec otisli na 100.

Razvoj!? To ti je isto ka da te neko vozi u kola, pa te onda izbaci da pjesacis po kisi i nevremenu, onda ti ponudi kisobran i kaze ti "E, vala te bas spasih od kise?"

Ima li odje koji smajli da mu se smuci od ovakvih demagoskih mudrovanja?Kako je moglo bit sad je odlicno - a Etiopiji krepavaju od gladi, a mi imamo ADSL+ ... :burp::burp::burp:
    - Ladan ko taština duša -

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by simm View Post
    Ja kazem da ne prosperira 2 decenije.

Ono sto ti smatras za razvoj je Crna Gora i MOGLA i TREBALA imati prije 10 godina, da nijesmo vodili izmisljene ratove i da nijesmo bili kesa za potkusurivanje raznih tudjih i raznih domacih racuna.

10-20-30-40-50-50-35-20-20-20-20-25-30-35-40-45-50 eto tako smo se mi razvili zahvaljujuci gospodi koja nas jase tih zadnjih 20 godina. Dok smo mi opet dosli na 50, oni sa kojima smo bili su vec otisli na 100.

Razvoj!? To ti je isto ka da te neko vozi u kola, pa te onda izbaci da pjesacis po kisi i nevremenu, onda ti ponudi kisobran i kaze ti "E, vala te bas spasih od kise?"

Ima li odje koji smajli da mu se smuci od ovakvih demagoskih mudrovanja?Kako je moglo bit sad je odlicno - a Etiopiji krepavaju od gladi, a mi imamo ADSL+ ... :burp::burp::burp:
    Da je moglo BOLJE -moglo je!
    Ali svakako je ucinhjeno dosta i to SVAKI, BAS SVAKI STRANAC PRIMJECUJE...A ljudi sa strane bolje vide.Ali nije demagogija ako gledam oko sebe i sjecam se kako je bilo prije 10 god. Pitanje koliko je jos moglo i trebalo je druga tema.
    Pozdrav,
    "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

"Da je moglo BOLJE -moglo je!
    Ali svakako je ucinhjeno dosta i to SVAKI, BAS SVAKI STRANAC PRIMJECUJE...A ljudi sa strane bolje vide.Ali nije demagogija ako gledam oko sebe i sjecam se kako je bilo prije 10 god. Pitanje koliko je jos moglo i trebalo je druga tema.
    Pozdrav,"

.................................................. .................................................. ..............................................

Nemojte vi sto zamjerit, nije da je nama Crnogorcima krivo sto se gosti odomacise i sto uzivaju u nashoj drzavi CG iz koje smo morali pobjec van nje, da ne smetamo Bosansko,Hrvatsko,Srbijanskim odomacenim gostima, da zaradimo po bijelom svijetu hljeb i za nas, i za nase stare u CG.
    Nama je milo sto se odomaceni stranci bashkare, i uvucheni u sve poslovno politichke vode, napravise mulj da mi Crnogorske "ribe" ne umijemo plivat.

Nema veze sto ti gosti koji su proveli mladost po Bosni, Hrvatskoj i Srbiji do 95. sad svoju djecu uvaljuju una najbolja mjesta u CG i sto mi ne mozemo doc do odgovarajuceg posla u CG, al mozemo desetine hiljada kilometara dalje od nashih roditelja i u stranim drzavama.

Milo je nama sto oni vide i teze da nalegnu dobro na sve sto mogu pofatat i zgrabit.
    Jeste da nam je zao sto ti isti gosti ne daju nama Crnogorcima da uredimo zemlju tehnichki i prosperitetno na nivou zapadnih drzava, jer ti stranci su sa kapacitetom i znanjem koji zadovoljava njihove kriterijume mjesta mladosti devedesetih godina.
    Ali, to sto su najbolje mlade ljude Crnogorce protjerali iz CG, jer traze suvishe dobra, ekonomije, tehnologije i prava za Crnogorce, pa to gostima nije po volji, e to je muka.

Ko je nas Crnogorce podijelio? Ko je donio podjele u CG sa istorijskim, religioznim i jezichkim frustracijama iz BiH, Krajine, Kosova, Srbije? Kome jedino to ide na ruku? Samo gostima koji nas rascerashe njihovim "moralnim" normama. A koliko ih je briga za CG, za bilo sta? Samo zbog LICHNOG njihovog prosperiteta.
    Naivno nasjedosmo, da nam josh oni odredjuju kakva ce nam kuca bit. Blago nama, brata od brata podijelise, druga od druga odvojise, djecu od nasih starih. Rezultat njihove slatkorecive dusebriznichke mutljavine.

Nema veze sto se CG omladina vaspitana na drugi nachin, po CG vaspitnim normama nije snasla u svom tom donesenom licemjerju, lopovluku, prevrtljivostima, pa spas od droge i bezumlja traze po inostranstvu.
    Nekad se u CG prezirala droga, pa je onda doshla kao spas od realnosti koja je nametnuta tim muljem i za Crnogorce teshkim nemoralom.

Razvila se prostitucija, narkomanija, doneseno je "moderno" stanje tih velegradova 90-tih godina. Iz gradova mladosti i prosperiteta bosansko,srbijansko,hrvatske ratne "mladezi".
    Sta s nama Crnogorcima sad, josh da sebi damo pravo na standardizaciju jezika, a taj jezik nije postojao u glavama doshljachkih pametnjakovica? Zamislite, to je josh i drsko sa nashe Crnogorske strane?

Evo, chitam jedan se josh buni za pravo prioritetnog jezika Crnogorskog u CG. Zamislite tu drskost da u DRZAVI CRNOJ GORI je prioritetan Crnogorski jezik?
    To po njegovom "shvatanju" nije normalno da u Ustavu Drzave CG , Crnogorci imaju Crnogorski jezik kao prvi?
    Ako vec postoji onda mora biti jednak sa drugima? Zamislite vi to?
    Sto se Gosti umislise blago nama. Al oni se sjecaju kako je bilo, lijepo uljuljkani uzivaju u CG, a nasi stari roditelji gledaju njihovu djecu i unuchad kako se igraju, pjevaju, vode TV emisije, politichki se eksponiraju, a njihova unuchad i djeca ko zna gdje i ko zna kad za vidjet. Bitno je da je njima dobro, da oni gledaju oko sebe Crnu Goru, a mi cemo nastaviti da gledamo u monitor tezeci da "vidimo" sto su nam "slatkorechivo" i podmuklo oteli.

Prastajte Crnogorci,
    Last edited by irfan; 29-01-08 at 15:17.

Page 49 of 50 FirstFirst ... 39454647484950 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)