Page 48 of 50 FirstFirst ... 3844454647484950 LastLast
Results 1,176 to 1,200 of 1236

Thread: Crnogorski jezik

Thanks Thanks Given 
    3,199
    Thanks Thanks Received 
    3,237
    Thanked in
    1,569 Posts

Quote Originally Posted by ljubo__hristo View Post
    Ne znam za sveti, ali znam masu starijih ljudi da kad prepricavaju njihove junacke bajke ne kazu osvetio nego osvjetio.

E i jedna anegdota. Jedno jutro u prodavnici neka baba ispred mene cini '10 cjenti'
    Cjento per cjento
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by ljubo__hristo View Post
    Ne znam za sveti, ali znam masu starijih ljudi da kad prepricavaju njihove junacke bajke ne kazu osvetio nego osvjetio.
    Znam i ja puno starih ljudi al nikad ne cuh ni svijeti ni osvjetio niti bilo sta slicno. U svakom slucaju, to ne bih forsirao.

Quote Originally Posted by Spale View Post
    Inace rodjena tu dje zivi .
    Tako to biva kad te nauce da se stidis svojega.
    Last edited by shrek; 28-01-08 at 13:19.
    Ako pri svakoj prijateljskoj usluzi odmah misliš na zahvalnost, onda nisi darovao, već prodao.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Spale View Post
    prije par dana pricam ja sa curom iz HN, inace, koliko primjetih, dobro potkovanom idejom velike srbije, i ona ni manje ni vise, nego prica: lepo, belo, kisela, sekira, uvek... Ja je pitah sto tako prica, a ona mi rece: ja ovako pricam od kad sam se rodila, necu sad da koristim novopecene izraze kojima se ti sluzis. Inace rodjena tu dje zivi .

Ovo samo kod nas ima ja mislim, da se neko sam po sebi...
    E meni je baba iz HN pa nikad u zivotu nije rekla lepo, belo, sekira.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ego_and_his_own View Post
    Ja sam primijetio da ima mnogo pametnih ljudi na ovim forumima. U sve se razumiju, znaju sto je pravo, sto krivo, sto je pravilno sto je nepravilno, sto je u redu, sto nije, nema koja oblast da je u pitanju.

Ja sam zacudjen, sto ova Crna Gora ne prosperira ovih dvije decenije.

Mora da joj to tesko ide od ruke.

I sreca je sto stranci neynaju ovaj nas jezik. Ali njihova.
    A ko to kaze da ne prosperira dvije decenije? Okle ti taj podatak u Kaliforniji? Pa zemlja se nemoze prepoznat! Pitanje je -problem bolje receno- velikih socijalnih razlika, a u CG je SVAKA javna ustanova (sudovi, opstine, direkcije katastri itd), cijela infrastruktura je bitno popravljana, osim puteva i struje, a i svaka skoro privatna kuca je izgradjena ili obnovljnena.... vise je izgradjeno no za prethodnih 80 godina!
    Last edited by Old Bone; 28-01-08 at 13:35.
    "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Me pricha on o MOBILJU , ZGRADAMA I KOMJUTERIMA,
    nego o SOFTVERU SLUZBENIKA, izmedju UVA, dje Koshava sa Dunava DUVA,
    da VAS BOG SACHUVA,
    od nashe BIROKRATIJE I IZVODA IZ MATICHNE KNJIGE RODJENIH; NE STARIJEG OD 6 MJESECI, na njega se GRIJALI, kakvi su.
    IM - Old Bone
    Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Iceburn View Post
    Moje je bila aluzija koju ocigledno nisi shvatio, a ako ti se to cini preveliko onda ga uporedi sa prelazenjem ulice van pjesackog, i to svi cinimo, al nikome ne pada na pamet da to legalizuje. Ako ni ovu aluziju ne shvatis, onda dizem ruke od tebe...

Ako bi se standardizovale ove gluposti i ubacile u gramatiku, novine bi morale biti stampane u skladu sa gramatikom, na TV-u bi se moralo pricati "gramaticki ispravnim jezikom", naravno, niko nikoga ne primorava, ali kad se samo sjetim Bubreska i onog nakaradnog vodjenja dnevnika dodje mi da povracam. To je toliko odvratno zvucalo da nisam mogao da izdrzim duze od 2 minuta da ga slusam. Al ima ljudi sto uzivaju tome... Oprosti ako sam povrijedio tvoja patriotska osjecanja, al ovdje izgleda veci si crnogorac sto vise mrzis srbe i veci si crnogorac sto se vise gadjas padezima... e j*bo ja takva nacionalna osjecanja, ne pravim raziku izmedju cetnistvam, ustastva i ovoga... linija izmedju sovinizma i balkanskog patriotizma gotov da ne postoji... A insistirati na necem' sto je pogresno, na necemu za sta bi svako od vas pre 10 godina rekao da je pogresno, moze izazvati mnogo vise zla od preticanja na punoj. Isti hari krisna je u istom ovom topicku, nekih 20 stranica ranije (sto je ekvivalent od nekoliko mjeseci pretpostavljam) izjavljivao kako mu ruzno zvuci kad se neko gadja padezima, da bi on sad prvi postao barjaktar "novogramaticke revolucije" ... da se ne radi o Crnoj Gori, rekao bih da je licemjerje... ali izgleda da se kod nas evolucija tece brzinom svjetlosti... al u pogresnom smjeru ocigledno...
    Zbilja zasto ti sa zlocincima izjednacujes one koji bi da kodifikuju NESPORONO POSTOJECE jezicke razlike? Tebi se to ne dopada-dobro! Ali kakav je to ZLOCIN ravan Jasenovcu sto veci dio CG zeli da se izjednaci sa Bosancima i da ima svoj jezik, na koji ima prava tamak koliko i oni?
    Pozdrav,
    "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by sinisam View Post
    Ovdje svi pričaju o jeziku a još se niko nije pozvao na bilo koji zvaničan dokument koji govori o načinu na koji će biti standardizovan crnogorski jezik!
    Na televizije Crne Gore u ,, utisku nedelje" jedan gledalac je samo pomenuo jedan mali fragment budućeg crnogorskog jezika.
    Znači, u službenom jeziku Crne Gore kada se završi standardizacija neće se više( naveo je primjer)govoriti:
    SVETI PETAR nego SVIJETI PETAR!
    Eto o ovom možemo raspravljati jer je u pitanju provjerena činjenica.
    pomenuo je još neke novosti ali nijesam obraćao pažnju!
    E i jedna anegdota. Jedno jutro u prodavnici neka baba ispred mene cini '10 cjenti'[/quote]

To je hiper ijekavkca i greska gramaticka koja JESTE problem u crnogorskom jeziku!
    Neko prakticno pravilo je da se mora ici etimoloshki-od korena rijeci....ako je koren svet (od svetost) onda je pravilno SVETI , (a kada bi koren bio svijet-(a nije)-bio bi svijeti).
    Last edited by Old Bone; 28-01-08 at 14:03.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Jesi ti Bone ovo bio sarkastican? Nesto mi je ponestalo humora kad se o Crnoj Gori radi.... pa reko a te pitam za svaki slucaj.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

"A ko to kaze da ne prosperira dvije decenije? Okle ti taj podatak u Kaliforniji? Pa zemlja se nemoze prepoznat! Pitanje je -problem bolje receno- velikih socijalnih razlika, a u CG je SVAKA javna ustanova (sudovi, opstine, direkcije katastri itd), cijela infrastruktura je bitno popravljana, osim puteva i struje, a i svaka skoro privatna kuca je izgradjena ili obnovljnena.... vise je izgradjeno no za prethodnih 80 godina!"

Znate, postoji vise pogleda na taj tkz. prosperitet od, kako vi kazete 20 godina. Desava se da ljudi koji su shljegli u CG zadnjih 15 godina, eto, vise znaju od nas i o CG "prosperitetu" koji smo zahvaljujuci njima i tom "prosperitetu" morali da napustimo CG.
    Ako neko poredi PG sa ZG, Sarajevom, Beogradom i slichnim nekad u odnosu na PG veoma prosperitetnim gradovima, mora uz to poredjenje da se zapita "A sta se deshavalo sa tom PG i CG do tih famoznih 15 god unazad?"

Neko ce, vidjevsi slike tih velikih gradova iz 50-tih god, reci "pa Beograda nije ni bilo". Nije,bilo je nesto zgrada i ogroman prostor, ali su Crnogorci gradili Beograd, nisu Slovenci, Bosanci, Hrvati..ne tim intenzitetom i srcem i vjerom komunistichkom sigurno.
    U redu, gradili i uzivali u tim velicinama, normalno nikad i ne pomislivsi u tim godinama da ce se ikad vratiti u tu "primitivnu" CG od koje su samo plemenski i sa prezimenima odlazili na funkcije po YU (zasluzilo onoliko CG generala) i tamo radeci mnogo sto sta, i od ljuskih obaveza prema CG jednostavno prezirali.

Elem, desava se "chudo", rat, prijetnje, izbjeglice sa svih strana hrle u CG, i logicno sa razlichitim mentalitetom izbirikani i ljeporechivi dolaze do funkcija i boljih nego sto su ikad mogli imati.
    E, tako dolazimo do nas Crnogoraca koji od tog pridoshlichkog, prepametnog, elokventnog na fin i "gradski" nacin savjetnichkog posla, mi Crnogorci ne mozemo nista uraditi za CG.
    Sad oni bolje znaju od nas gdje smo i u sta zivjeli, znaju sta valja za CG a sta ne. Znaju naljegnut na pozicije i sav razvrat uz nerijech, bezobrazluk, prevare, licemjerstvo koje je bilo nepojmljivo u CG kao vrlina, a sad eto nametnuto jeste, i cilj ne bira sredstva, prognashe Crnogorce koji nesto vrijede iz CG. Ali ne u BG, ne u ZG, nego mnogo dalje odakle ti Crnogorci em znaju sta se radi, em rade posao koji u CG pokupishe gulaferi i lijepoprichalice, sve skidajuci one Crnogorce koji ih na te pozicije i postavise. Namagarcheni sad mogu samo da se krste i chude dok posmatraju te doshljake sto chine i kako sredjuju CG mentalitet, JEZIK, i moralne norme. Da ne kazem nemoralne, jer iz njihove vizije to je za njih moral.

Koliko pratim godinama sta se chini od povike i straha oko uvodjenja CG jezika u CRNOJ GORI, a ne ko zna dje drugo, pa josh chitam komentare i povampirenosti, uz sve ovo sto navedoh ranije, nije za chuditi.
    Komoditet i gostoprimstvo dadosmo. Pozicije takodje, ne na profesionalnu pamet i iskustvo, nego eto gostu NAJBOLJE. Po CG tradiciji djeca ne smiju ni gledat a kamo li tac kad je gozba za gosta u pitanju. E, pa to se iskoristilo ko onaj sa teglom slatkog od dunja, nije znao za obichaj.
    Posto mi odosmo, a i mnogi ce otic jer se tu stranci ugnijezdishe. Stranci koji nisu disali CG ariju dok im nije prigorelo do ...pa se povrnushe i zgrabishe oholo. Sad im je primitivnost govoriti Crnogorskijem jezikom. Ispod njihovog nivoa.
    E tako i mi Crnogorci odosmo, jer od ljepogovorljivih pridoshlica i savjetnika mi Crnogorci ne mozemo nista za CG uchinjet, a nije da ne znamo, jer nas ne bi dochekivali kako treba i po znanju po inostranstvu.
    Toliko i o Crnogorskom jeziku i o "prosperitetu".
    Udomacenim strancima kojima CG dade sve pogodnosti uz LK i drzavljanstvo njima zelim ugodan boravak i rad u CG, da im ovaj nash Crnogorski ne para "gospodske" ushi, a mi cemo se Crnogorci nekako snac po bijelom svijetu. Tako nam je namjesteno.

Prastajte sto ga uvedosmo u Crnoj Gori, nismo ni sanjali da ce gostima smetat inache ne bi vala, ko ni dosad. Nemojte sto zamjerit, ja eto ako mogu rec o CG od vas, ja rechem. Sto znam, mozda ni tolicko nemam vise pravo, ne znam kako ide u CG sa tim komentarima, jer treba pazit da se ne uvrijede gosti, ali moram pitat:

- Dokle ce Crnogorci u svojoj drzavi izigravati otirach za noge slatkorjechivim doshljacima i mrziteljima i neba i zemlje, i mentaliteta i JEZIKA Crnogorskog sami nezahvalni sto ih ugostismo?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Zbilja je veliko cudo kako Njegos moga napisati "Lucu mikrokozma" i "Gorski vijenac" na tako ubogom i nepravilnom jeziku

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Zbilja je veliko cudo kako Njegos moga napisati "Lucu mikrokozma" i "Gorski vijenac" na tako ubogom i nepravilnom jeziku
    I gdje se u tom jeziku nalaze tri slova koja se zele dodati? Osim toga u orginalnoj ortografiji pise Горскıй вıенацъ. Koji je to jezik?
    *O svemu je govorio, bio je u stanju da kaze sve, pa i najmucnije, sve se moglo reci, sve pokazati, o svemu pricati.*
    (H. Hese, Sidarta)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Nihile, pa ti nijesi informisan dobro. Vraca se na onu azbuku koju je Njegos koristio ukidaju se padezi i samo se uvodi obavezno "bre"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Sve mi se cini da moji Crnogorci u Cg ne smiju ni u wc otic sto nece objasnit s kojom namjerom idu tamo.
    Uzbichili su vam vidim, a kako cete se snac i ocete li vise smjet sto rec a da vam ne doshapnu uz rganje laktom, ne tako, no ovako, vidjecemo, Nije dosta sto moramo od njihovog prosperiteta bjezat po hljeb u inostranstvo, jer su oni vazda najpametniji i znaju sta moramo mi raditi i kako disati, a kamoli da nam dozvole da mi nasim sposobnostima ista prosperitetno uradimo za Crnu Goru, jer je oni satrljashe i drze u nivou vjechite za njih provincije, koja ne zasluzuje vise. No, joj dosta sto se kuce okrechise, a sta se radi po svijetu i u kojem se vijeku zivi, to Crnoj Gori po njima ne treba. Kopiraju ono sto su vidjeli tamo dje im je mladost i ideali proshi, ali to je period iz 90.
    Samo da ve ne biju, eto to bi mi bilo za, ali sto vam je to vam je, mi vam puno ne mozemo pomoc iako pokushavamo na sve nacine. Ne daju nama Crnogorcima pric ni u obrazovanju, ni u ekonomiji, ni u privatizaciji, ni u tehnologijama, gradjevinarstvu, nichemu. Drz'te se i nemojte nikog naljutit, a i pazite na akcenat jer ste ih mnogo sa tim pravdanjima i referatima pushtili.
    Moradoh rec, a vi ne zamjerite sto, mi smo Crnogorci naivni zbog vaspitanja i ne vidimo sta se radi. Ne, nikako, no bi, sto bi.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by nihil View Post
    I gdje se u tom jeziku nalaze tri slova koja se zele dodati? Osim toga u orginalnoj ortografiji pise Горскıй вıенацъ. Koji je to jezik?
    Ево га оригинални спис Његошевог-Горског Вијенца

http://www.njegos.org/gvijenac/

Е сад не знам да ли је у питању црквенословенски или старословенски језик,стварно је дискутабилна тема али колико ја знам историју...мада мислим да је старословенски,у питању ћирилица коју је Вук Караџић каснијом реформом уредио..али наравно Горски Вијенац је настао у току Вукове реформе тако да није писан,Вуковом касније усвојеном азбуком.

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...maCirilice.jpg
    Last edited by Lepota; 28-01-08 at 16:50.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nihile, pa ti nijesi informisan dobro. Vraca se na onu azbuku koju je Njegos koristio ukidaju se padezi i samo se uvodi obavezno "bre"
    Zar nije vise obavezno $ kao kod Njego$a? :lolblue:
    *O svemu je govorio, bio je u stanju da kaze sve, pa i najmucnije, sve se moglo reci, sve pokazati, o svemu pricati.*
    (H. Hese, Sidarta)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Nihile, totalo si se pogubio. Je li bilo obavezno kod Njegosa? Na svakom koraku pokazujes neznanje.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nihile, totalo si se pogubio. Je li bilo obavezno kod Njegosa? Na svakom koraku pokazujes neznanje.
    Znaci nije $ nego samo bre ili ne znas tacno, vec onako otprilike? Ajde sveznalice poduci nas gdje je to Njegos koristio $. Ili se ne mozes sad $etiti?
    (H. Hese, Sidarta)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

E greote od tebe Prvo slazes da je neko nesto rekao pa o tome diskutujes i dokazujes

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Mislim da je tema "srpski jezik" a da mi Crnogorci pocnemo ubjedjivat Srbe sta moze, a sta ne moze, pa josh posprdavat se njihovom jeziku, to bi bilo nevaspitano, nesojski i fukarski. No to je odlika procjene kad je Crnogorski mentalitet u pitanju, a drugijem mentalitetima je takav bit, ko popit chashu vode.

Ovako, obzirom da se radi o temi Crnogorski jezik, a tu se oni koji nijesu Crnogorci i ne prichaju Crnogorskijem jezikom ubise da provociraju i ponizavaju, sta rec a ostati kulturan?
    Da smo na ulici rekao bih : "Sto te boli ..., gledaj svoj posa i ono sto si, jer za bolje nijesi."

Ovako, svakakvom nesojluku se zubi vide, o mentalitetu i kucnom odgoju takodjer.
    Ja bih zamolio "goste" i strance po ovom pitanju, da ne vrijedjaju moj jezik, moju kulturu i da razmisle o svojim rabotama, jer sto je previse, to je pretjerano.
    Hvala unaprijed.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Irfane, nemoc se mora necim nadoknaditi, a najlakse je onim sto se najbolje zna. Ne znam kako će izdurati ovaj crnogorski nego ko li će ga znati da li znaju sta znaci crnogorska rijec izdurati

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

"Irfane, nemoc se mora necim nadoknaditi, a najlakse je onim sto se najbolje zna. Ne znam kako će izdurati ovaj crnogorski nego ko li će ga znati da li znaju sta znaci crnogorska rijec izdurati "

Vidju i sam, nekome je obraz u ..., "teshko stoku u tor ucerat, mjesto svoje po prirodi zauzet", ali pravdat se fukari niko nije niti ima vrijednosti za to.
    Sto im ko gostu stolicu ponudish, a zamanu put frizidera, i bogami nevjesti nechesovoj bi charshave zatezali pored ochiju domacina, od shirine sto umisle da im je data.
    Rijech izdurati teshko da mogu stranci shvat i poznavat, nije rijech vrijedna svakojega, no covjeku koji rijech cijeni.
    Kako kazu: "Da zna pseto koliko je rijech vrijedna, davno bi prestalo da laje."
    Kod domacina na chast, a gostu na obraz.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Old Bone View Post
    E i jedna anegdota. Jedno jutro u prodavnici neka baba ispred mene cini '10 cjenti'
    To je hiper ijekavkca i greska gramaticka koja JESTE problem u crnogorskom jeziku!
    Neko prakticno pravilo je da se mora ici etimoloshki-od korena rijeci....ako je koren svet (od svetost) onda je pravilno SVETI , (a kada bi koren bio svijet-(a nije)-bio bi svijeti).[/quote]

Koliko sam mogao da pratim gospodina koji se uključio u emisiju ,,utisak nedjelje" potenciralo se na hiperijekavici a izbjegla su se tri stara slova!
    Old Bone, mislim da si potpuno u pravu što se tiče pomenutog termina .Ne samo da je književni pravilno SVETI nego sumnjam da je neko do sada od Crnogoraca govorio SVIJETI.
    Ako neko zna još neki primjer bilo bi interesantno čuti ga i izanalizirati!
    Bojim se da će biti mnogo vještačkih ubačenih riječi u našem jeziku odnosno riječi koje se do sada nijesu upotrebljavale u Crnoj Gori!
    Libertas

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

SVET i SVIJET su dva potpuno razlicita pojma - rijeci i nemaju nist zajednicko, sa kojim problema u srpskom jeziku a ne crnogorskom.
    Last edited by Ego_and_his_own; 28-01-08 at 20:13.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Ego, lijepo je Shrek objasnio da je sad slicno kao pred referendum tj. izmisljanje raznih nebuloza koje ce kasnije sami autori zaboraviti kao da nista i nije bilo. Cim se pojavi pravopis biće oni najveći zagovornici crnogorskoga jer servilnost se vazda isplati

Thanks Thanks Given 
    3,199
    Thanks Thanks Received 
    3,237
    Thanked in
    1,569 Posts

Sveti se nekada izgovaralo krace (u Srbiji je to produzeno kao i dosta drugih rijeci) tako da nije bilo potrebe za ijekavicom. I danas se kod nas izgovara krace nego u Srbiji
    She is only here to annoy herself!

Page 48 of 50 FirstFirst ... 3844454647484950 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)