Page 42 of 50 FirstFirst ... 32383940414243444546 ... LastLast
Results 1,026 to 1,050 of 1236

Thread: Crnogorski jezik

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Flippy View Post
    Nek' mi samo neko kaze je l' ovo znaci da ce ubuduce rijeci kao: gdje, sjutra, nedjelja, sjekira... biti gramaticki nepravilne po tom novom crnogorskom jeziku? ...
    nece, samo ce pravilno biti i śutra, neđelja, śekira kao i đed, đever, đevojka....

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Imali smo jedan divni knjizevni jezik, ali ne... mi moramo da pricamo seljacki
    Kad je Vuk uveo gomilu novih rijeci u jezik, te, tebi sada tako divne riječi, tada su to bile građanske riječi, nijesu seljačke?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ćipur View Post
    Kad je Vuk uveo gomilu novih rijeci u jezik, te, tebi sada tako divne riječi, tada su to bile građanske riječi, nijesu seljačke?
    Stvarno me ne zanima kako je tadasnji narod dozivljavao te rijeci, kao i koliki je odnos u procentima bio izmedju seljaka i gradjana, a ponajmanje odnos izmedju pismenih i nepismenih. Zasto? Zato sto se u svim tim stvarima ogledaju ogromne razlike izmedju toga i danasnjeg vremena. Ali je i TADA Vuk bio konkretniji, prakticniji nego ovi nasi jezicki "majstori. On je stvari uprostio, pojednostavio, da dijete od 3 godine moze spelovati SVAKU RIJEC! A mi danas "pojednostavljujemo" stvari trpajuci nova slova u nas jezik. Katastrofa...
    I moze li mi neko reci, odnosno nabrojati rijeci koje u sebi sadrze ono slovo izmedju D i Z? Bas me zanima koliko ih imamo... I da, kako ce se povuci granica izmedju lokalizama i arhaizama s jedne strane i knjizevnih izraza s druge? Jer se ovim rezom, sto nasi mozgovi planiraju da povuku, ta granica maltene gubi i gotovo svaka rijec, pa i one sto se samo u nasim najvecim cukama i selendrama mogu cuti, onda postaje dio knjizevnog jezika.
    Last edited by Flippy; 24-01-08 at 20:44.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

I da, kako ce se povuci granica izmedju lokalizama i arhaizama s jedne strane i knjizevnih izraza s druge?
    Objasni nam kako je sad povucena granica
    Last edited by Hari Krisna; 24-01-08 at 21:06.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

[quote=Flippy;, ali ne... mi moramo da pricamo seljacki quote]

Kako ko, ti možda pričaš seljački, ali ja ne! ja ka pravi podgoričanin imam svoj govor i ništa mu ne fali dovoljno je i književan i urban i savremen i što gođ oćeš po mjeri savremenog crnogorskok čoeka.
    Egil said he would risk coming to the Thing all the same:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Objasni nam kako je sad povucena granica
    Udostojicu te odgovora ako ti budes ljubazan i odgovoris mi na vec postavljeno pitanje
    I moze li mi neko reci, odnosno nabrojati rijeci koje u sebi sadrze ono slovo izmedju D i Z?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Egil Saga View Post
    ja ka pravi podgoričanin imam svoj govor i ništa mu ne fali dovoljno je i književan i urban i savremen i što gođ oćeš po mjeri savremenog crnogorskok čoeka.
    A $edi, kreeeaaaaalju! Neka ti $ekiracija... :roll: Uf, kakva vremena dolaze kad je ovo pravilno, majko sveta... 'oce 3. svetski, kunem ti se...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

A $edi, kreeeaaaaalju! Neka ti $ekiracija... :roll: Uf, kakva vremena dolaze kad je ovo pravilno, majko sveta... 'oce 3. svetski, kunem ti se...
    Pa ti gledaj grand i pink i uči od njih onda, vazda su se u Podgoricu doseljavali ljudi koji su se stiđeli ovog grada i ovog govora, ali eto mi postojimo i vazda smo postojali i ponosni smo na svoj govor, svoj dijalekat i nemamo KOMPLEKS NIŽE VRIJEDNOSTI, što je jako bitno da nebi smo davali slične komentare ka neki moji sugrađani ođe

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Udostojicu te odgovora ako ti budes ljubazan i odgovoris mi na vec postavljeno pitanje
    Uopstre me ne moras udostojiti odgovora, ali kad znas kako je sad povucena ta linija znas i kako ce biti i u crnogorskom, jer se to nece mijenjati.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Nisi ti izuzetak u tome. Generacijama su mozak popili i "ispravili" ih da pricaju cistim srpskim jezikom. Nije ni cudo da ti se nesto cini sad nepravilnim kad su te maltretirali u skoli toliko vremena.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Uopstre me ne moras udostojiti odgovora, ali kad znas kako je sad povucena ta linija znas i kako ce biti i u crnogorskom, jer se to nece mijenjati.
    Hoce, jer se upravo u odgovoru koji ocekujem od tebe vidi kako ta granica nestaje. Razmisli malo o kojim je izrazima rijec, pa ce ti biti jasnije. A i sam si svjestan da te rijeci mozes nabrojati na prstima. I zbog toga da se uvodi to slovo? Gospode Boze...
    Egil Saga, ja sam rodjeni Podgoricanin i cijelih svojih 30 godina prozivjeh ovdje. Tako da nisam dosao sa strane, šljegao, a pogotovo nemam razloga da se stidim toga ili da imam neke komplekse. A i stvarno sam sit tih ultra-crnogoraca poput tebe, koji se u ovom otrovnom vremenu stalno propinju na prste i isticu kao da su veci Crnogorci od drugih. Samo nek' si mi zdra'o... Za promjenu, razmisli malo o covjeku koji ti je donio nezavisnost. Govori li on tako? Koristi li on mozda ta slova? Ili bilo koji nas zvanicnik kada daje neko saopstenje za javnost, sluzi li se tim "crnogorskim". Ne sjecam se bas... A ne bih rekao da je zbog toga sto se stide, vec je jednostavno ljepse za uho i ozbiljnije zvuci...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ego_and_his_own View Post
    ...kad su te maltretirali u skoli toliko vremena.
    Kaze se u skolU! Zaboravi na lokativ i navikavaj se na crnogorski! I ti si prosao taj "brainwash" kao i ja, vidim... :roll:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Hoce, jer se upravo u odgovoru koji ocekujem od tebe vidi kako ta granica nestaje. Razmisli malo o kojim je izrazima rijec, pa ce ti biti jasnije. A i sam si svjestan da te rijeci mozes nabrojati na prstima. I zbog toga da se uvodi to slovo? Gospode Boze.....
    Kodifikacija nije nikako vid jezičke arhaizacije već standardizacija onoga što je živo u savremenom crnogorskom jeziku. To što ja (ili ti) nešto ne znam(o) svakako je najmanji razlog da se nešto ne uvede u taj standard jer standard je uvijek neki nivo znanja, a ne neznanja. Duboko sam ubijedjan da onih 13 osoba zaduzenih za to imaju puno veći fond rijeci od nas dvojice, pa im se mora vjerovati da će to uraditi bolje od nas. Ne znam da li će to slovo uvesti, ali ako ti znaš da hoće onda ti vjerujem.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Duboko sam ubijedjan da onih 13 osoba zaduzenih za to imaju puno veći fond rijeci od nas dvojice, pa im se mora vjerovati da će to uraditi bolje od nas. Ne znam da li će to slovo uvesti, ali ako ti znaš da hoće onda ti vjerujem.
    Vala, moraju me zestoko iznenaditi sa tim silnim primjerima rijeci u kojima se koristi to slovo. Treba ih bas biti puno da bi se opravdalo njegovo uvodjenje, a ja bih bio frapiran da je toliko toga bilo, kako ti kazes, zivo u savremenom crnogorskom jeziku, a da nikad nesto slicno nisam cuo. Inace, ne tvrdim ja da ce se ono uvesti, ali je bilo na tom listu nekih cudnih simbola, a neko me podsjetilo na to d-z...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

[quote=Egil Saga;847032]
    Quote Originally Posted by Flippy;, ali ne... mi moramo da pricamo seljacki quote

Kako ko, ti možda pričaš seljački, ali ja ne! ja ka pravi podgoričanin imam svoj govor i ništa mu ne fali dovoljno je i književan i urban i savremen i što gođ oćeš po mjeri savremenog crnogorskok čoeka.
    Ahahaha e pa ti ka "Pravi Podgoricanin" vjerovatno isto neumijes nas jezik, i neces ga umjeti kad vidis ovaj tvoj svoj knjizevani urbanisticki govor wuahahahaha :yipiiii:kao validni jezik i pravopis :zzz:

Ahaha samo ti meni napominji da sam ja nepisem, ali ja imam dosta argumenata za to i to jos dobre, ti nemas nista da navedes protiv :mrgreen:

Eo do sada mozes na 2/3 nacina neku rijec napisati.

Ja vjerujem da cu se zbuniti totalno kad uvedu taj novi Crnogorski Jezik (Pravopis) dok ne uhvatim koji Crnogorski Rijecnik (kojeg danas jos nema kao i teorija pravopisa).

Tek onda ce se moci reci da sam pismen Crnogorskim jezikom, a do se pravila ne znadu, po teoriji niko nije Crnogorski pismen jel ne? :lolblue:

Moze li ko odgovoriti na ovo gornje u crvenom bojom?
    Last edited by MNT; 24-01-08 at 22:31.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

MNT, uz dužno poštovanje, ali ne predvidje se brzo uvodjenje gramatike po kojoj ćeš ti pravilno pisati.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

MNT, uz dužno poštovanje, ali ne predvidje se brzo uvodjenje gramatike po kojoj ćeš ti pravilno pisati.
    Dali to znaci da ce mo jos morati cekati kao i sto cekamo kod drzavnih dokumenata?

Ako je tako, onda niko od nas nemoze reci da je Crnogorski pismen, osim Srpski jelne?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

[quote=MNT;847100]
    Quote Originally Posted by Egil Saga View Post

Ahahaha e pa ti ka "Pravi Podgoricanin" vjerovatno isto neumijes nas jezik, i neces ga umjeti kad vidis ovaj tvoj svoj knjizevani urbanisticki govor wuahahahaha kao validni jezik i pravopis
    Ahaha samo ti meni napominji da sam ja nepisem, ali ja imam dosta argumenata za to i to jos dobre, ti nemas nista da navedes protiv :mrgreen:
    Eo do sada mozes na 2/3 nacina neku rijec napisati.

Ja vjerujem da cu se zbuniti totalno kad uvedu taj novi Crnogorski Jezik (Pravopis) dok ne uhvatim koji Crnogorski Rijecnik (kojeg danas jos nema kao i teorija pravopisa).

Tek onda ce se moci reci da sam pismen Crnogorskim jezikom, a do se pravila ne znadu, po teoriji niko nije Crnogorski pismen jel ne?

Moze li ko odgovoriti na ovo gornje u crvenom bojom?
    :joint: :shock:
    što bi ovo sve?
    aahhaahhaahhaahhahahahahahahah :lolblue::lolblue::lolblue::lolblue:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

nisi moga bolje

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by MNT View Post
    Hahahah! Vrlo dobro, vrrrlo dooobro!

Thanks Thanks Given 
    12,559
    Thanks Thanks Received 
    2,362
    Thanked in
    1,206 Posts

Hari, a da damo prijedlog da se po MNT-ovoj gramatici izvrshi kodifikacija crnogorskoga jezika?:lolblue:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Evo, sad na dnevniku bjese prica o standardizaciji crnogorskog jezika, koja se treba sprovesti do sledece skolske godine!!! Zamislite, tako lagano! A u kadru jedan papir na kojem su slova "naseg" novog jezika i, bogome, bjese tu nekih novih slova. Divota... Smucilo mi se, zivota mi... Imali smo jedan divni knjizevni jezik, ali ne... mi moramo da pricamo seljacki ...

Sto imas protiv seljaka? Danas su veca gospoda ljudi sa sela no oni iz grada.

P.S. Ako zelis da se govorom razlikujes, onda pricaj engleski ili jos bolje staroslovenski - tako isto mozes pokazat svoju uzvisenost i nepripadanje "obicnom narodu".

Pih!
    "Postojaće Crna Gora dok je Lovćena i Durmitora, dok je mora pod Barom i Kotorom, dok je Sunca i dok je Grahovca!"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Ne, ne neku pocesnu titulu moze, ali blize elektoratu nego lektoratu Ne zna na primjer šta je džanja, a to je presudno

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Vala, moraju me zestoko iznenaditi sa tim silnim primjerima rijeci u kojima se koristi to slovo. Treba ih bas biti puno da bi se opravdalo njegovo uvodjenje, a ja bih bio frapiran da je toliko toga bilo, kako ti kazes, zivo u savremenom crnogorskom jeziku, a da nikad nesto slicno nisam cuo. Inace, ne tvrdim ja da ce se ono uvesti, ali je bilo na tom listu nekih cudnih simbola, a neko me podsjetilo na to d-z...
    "Uspi dzeru cukra u brondzin za Borodzana."

Ova se recenica ne moze napisat bez slova dz.
    "Postojaće Crna Gora dok je Lovćena i Durmitora, dok je mora pod Barom i Kotorom, dok je Sunca i dok je Grahovca!"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Petar Mrvaljevic View Post
    Ako zelis da se govorom razlikujes, onda pricaj engleski ili jos bolje staroslovenski - tako isto mozes pokazat svoju uzvisenost i nepripadanje "obicnom narodu".
    Ne patim ja od toga da se razlikujem od drugih, jer smatram da sam sam po sebi vec dosta poseban. Ali bih lagao ako bih rekao da upravo taj "detalj" covjeku ne upada u oci kada slusa price poput tvoje. Uostalom, oko te "uzvisenosti" sam vec iznio svoj stav kada si ti i tebi slicni u pitanju...
    stvarno sam sit tih ultra-crnogoraca poput tebe, koji se u ovom otrovnom vremenu stalno propinju na prste i isticu kao da su veci Crnogorci od drugih. Samo nek' si mi zdra'o...
    Last edited by Flippy; 24-01-08 at 23:42.

Page 42 of 50 FirstFirst ... 32383940414243444546 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)