Stvarno me ne zanima kako je tadasnji narod dozivljavao te rijeci, kao i koliki je odnos u procentima bio izmedju seljaka i gradjana, a ponajmanje odnos izmedju pismenih i nepismenih. Zasto? Zato sto se u svim tim stvarima ogledaju ogromne razlike izmedju toga i danasnjeg vremena. Ali je i TADA Vuk bio konkretniji, prakticniji nego ovi nasi jezicki "majstori. On je stvari uprostio, pojednostavio, da dijete od 3 godine moze spelovati SVAKU RIJEC! A mi danas "pojednostavljujemo" stvari trpajuci nova slova u nas jezik. Katastrofa...
I moze li mi neko reci, odnosno nabrojati rijeci koje u sebi sadrze ono slovo izmedju D i Z? Bas me zanima koliko ih imamo... I da, kako ce se povuci granica izmedju lokalizama i arhaizama s jedne strane i knjizevnih izraza s druge? Jer se ovim rezom, sto nasi mozgovi planiraju da povuku, ta granica maltene gubi i gotovo svaka rijec, pa i one sto se samo u nasim najvecim cukama i selendrama mogu cuti, onda postaje dio knjizevnog jezika.
Last edited by Flippy; 24-01-08 at 20:44.
Last edited by Hari Krisna; 24-01-08 at 21:06.
[quote=Flippy;, ali ne... mi moramo da pricamo seljacki quote]
Kako ko, ti možda pričaš seljački,ali ja ne!
ja ka pravi podgoričanin imam svoj govor i ništa mu ne fali dovoljno je i književan i urban i savremen i što gođ oćeš po mjeri savremenog crnogorskok čoeka.
![]()
Egil said he would risk coming to the Thing all the same:
Pa ti gledaj grand i pink i uči od njih onda, vazda su se u Podgoricu doseljavali ljudi koji su se stiđeli ovog grada i ovog govora, ali eto mi postojimo i vazda smo postojali i ponosni smo na svoj govor, svoj dijalekat i nemamo KOMPLEKS NIŽE VRIJEDNOSTI, što je jako bitno da nebi smo davali slične komentare ka neki moji sugrađani ođe
Egil said he would risk coming to the Thing all the same:
Hoce, jer se upravo u odgovoru koji ocekujem od tebe vidi kako ta granica nestaje. Razmisli malo o kojim je izrazima rijec, pa ce ti biti jasnije. A i sam si svjestan da te rijeci mozes nabrojati na prstima. I zbog toga da se uvodi to slovo? Gospode Boze...
Egil Saga, ja sam rodjeni Podgoricanin i cijelih svojih 30 godina prozivjeh ovdje. Tako da nisam dosao sa strane, šljegao, a pogotovo nemam razloga da se stidim toga ili da imam neke komplekse. A i stvarno sam sit tih ultra-crnogoraca poput tebe, koji se u ovom otrovnom vremenu stalno propinju na prste i isticu kao da su veci Crnogorci od drugih. Samo nek' si mi zdra'o... Za promjenu, razmisli malo o covjeku koji ti je donio nezavisnost. Govori li on tako? Koristi li on mozda ta slova? Ili bilo koji nas zvanicnik kada daje neko saopstenje za javnost, sluzi li se tim "crnogorskim". Ne sjecam se bas... A ne bih rekao da je zbog toga sto se stide, vec je jednostavno ljepse za uho i ozbiljnije zvuci...
Kodifikacija nije nikako vid jezičke arhaizacije već standardizacija onoga što je živo u savremenom crnogorskom jeziku. To što ja (ili ti) nešto ne znam(o) svakako je najmanji razlog da se nešto ne uvede u taj standard jer standard je uvijek neki nivo znanja, a ne neznanja. Duboko sam ubijedjan da onih 13 osoba zaduzenih za to imaju puno veći fond rijeci od nas dvojice, pa im se mora vjerovati da će to uraditi bolje od nas. Ne znam da li će to slovo uvesti, ali ako ti znaš da hoće onda ti vjerujem.
Vala, moraju me zestoko iznenaditi sa tim silnim primjerima rijeci u kojima se koristi to slovo. Treba ih bas biti puno da bi se opravdalo njegovo uvodjenje, a ja bih bio frapiran da je toliko toga bilo, kako ti kazes, zivo u savremenom crnogorskom jeziku, a da nikad nesto slicno nisam cuo. Inace, ne tvrdim ja da ce se ono uvesti, ali je bilo na tom listu nekih cudnih simbola, a neko me podsjetilo na to d-z...
[quote=Egil Saga;847032]Ahahaha e pa ti ka "Pravi Podgoricanin" vjerovatno isto neumijes nas jezik, i neces ga umjeti kad vidis ovaj tvoj svoj knjizevani urbanisticki govor wuahahahaha :yipiiii:kao validni jezik i pravopis :zzz:Originally Posted by Flippy;, ali ne... mi moramo da pricamo seljacki quote
Ahaha samo ti meni napominji da sam ja nepisem, ali ja imam dosta argumenata za to i to jos dobre, ti nemas nista da navedes protiv :mrgreen:
Eo do sada mozes na 2/3 nacina neku rijec napisati.
Ja vjerujem da cu se zbuniti totalno kad uvedu taj novi Crnogorski Jezik (Pravopis) dok ne uhvatim koji Crnogorski Rijecnik (kojeg danas jos nema kao i teorija pravopisa).
Tek onda ce se moci reci da sam pismen Crnogorskim jezikom, a do se pravila ne znadu, po teoriji niko nije Crnogorski pismen jel ne? :lolblue:
Moze li ko odgovoriti na ovo gornje u crvenom bojom?
Last edited by MNT; 24-01-08 at 22:31.
MNT, uz dužno poštovanje, ali ne predvidje se brzo uvodjenje gramatike po kojoj ćeš ti pravilno pisati.
"Postojaće Crna Gora dok je Lovćena i Durmitora, dok je mora pod Barom i Kotorom, dok je Sunca i dok je Grahovca!"
Ne, ne neku pocesnu titulu moze, ali blize elektoratu nego lektoratuNe zna na primjer šta je džanja, a to je presudno
![]()
Ne patim ja od toga da se razlikujem od drugih, jer smatram da sam sam po sebi vec dosta poseban.Ali bih lagao ako bih rekao da upravo taj "detalj" covjeku ne upada u oci kada slusa price poput tvoje. Uostalom, oko te "uzvisenosti" sam vec iznio svoj stav kada si ti i tebi slicni u pitanju...
Last edited by Flippy; 24-01-08 at 23:42.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks