Page 16 of 19 FirstFirst ... 61213141516171819 LastLast
Results 376 to 400 of 461

Thread: Turci su krvnički progonili katoličku crkvu, a ne pravoslavnu!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default Biskupski grad Svač od Turaka uništen 1571., nikad kasnije obnovljen

• 33. prilog

Poslije Papinog okupljanja hrišćana za rat protiv Turaka 1571. g. Turci odmah uništili katolički-biskupski grad Svač, koji kasnije nikad nije obnovljen!

Quote Originally Posted by srpski istoričar Radovan Samardžić:

Na inicijativu Pape Pija V, 20 maja 1571. sklopljen je savez hrišćanskih država, u koji su, pošto je nazvan Svetim, ušli Mleci, Španija, Malta i nekoliko talijanskoh država i gradova. Vrhovno zapovjedništvo preuzeo je Don Huan od Austrije. Doj se hrišćanska flota, očekujući Don Huana od Austrije, koji je stigao da preduzme komandu tek krajem avgusta, postepeno okupljala u Mesini, turska mornarica je tokom ljeta, u potrazi za hrišćanima, uplovila u jadransko more, osvojila usput Ulcinj i Bar, i usidrila se u Boki Kotorskoj ...
    Ove pripreme za veliki obračun između hrišćanske i turske mornarice rezultirale su velikom bitkom kod Lepanta, najvećom pomorskom bitkom u dotadašnjoj istoriji.

Turci su dakle, osvojili 1571. Ulcinj i Bar i nausput su potpuno uništili stari biskupski grad Svač.

U samom gradu su ostaci desetak crkava oko grada ima tragova mnogo više crkava.
    Sve crkve u gradu i oko njega bile su katoličke.

Grad Svač i njegove crkve (katoličke) nijesu nikada obnovoljeni!

Još jedan divan prilog ovoj temi. Papa oragnizuje pohod na Turke, Turci kao odgovor uništavaju odmah brojne katoličke crkve, proćeravaju, vjerovatno i ubijaju katoličko svještenstvo. Nikada poslije, Turci ne dozvoljavaju da se te katoličke crkve u Svaču obnove, a inače redovno su dozvoljavali da se obnove pravoslavne crkve.
    Još jedan perfektan primjer neopisive mržnje Turaka prema katoličanstvu i čistog favorizovanja pravoslavne crkve u odnosu na katoličku.

Pronašao sam još jedan prilog u koprist ove teme, kao što sam vam nekloliko puta napisao, ovo je samo vrh ledenog brijega, ovo je najlakša tema za dokazati što postoji.
    Last edited by Ćipur; 17-12-07 at 10:46.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default Nema ništa od tebe kao istoričara, logika ti je tužna, vrlo tužna

Quote Originally Posted by Bonja the Zmaj View Post
    [/color]
    Nisi odgovorio na pitanje. Pusti ti mene i moju skolu
    Pa tvoja škola iz koje si potekao, funkcioniše na takvim primjerima. Svetosavska škola da jedan jedini primjer, nađe nekog Srbina opančara ili molera ili zidara i cijeli kraj proglasi za srpski.
    Pa ti su pored milion primjera o proganjanju katoličke ckve od strane Turaka, našao jedan jedini kako su Turci poslije 400 godina dozvolili da se popravi jedna katolička crkva u Baru, i to si postavio kao legalan protiv dokaz da Turci nijesu progonili katoličku crkvu.
    Tako funkcionišpe srpska istorijska "nauka". Nađu jedan jedini primjer, o njemu pričaju do besvijesti, i sa tim primjerom - dimnom bombom, ukriju svom narodu "planine i gradove" dokaza.

:burp:

Zbog toga niko živ u Srbiji i Crnoj Gori ne zna da je klatolička ckva 1000 puta bila više progonjena od Turaka nego pravoslavna, niko živ u Srbiji i Crnoj Gori ne zna da je pravoslavna kod Turaka bila žestoko favorizovana u odnsou na katoličku.

A i da jeste - valjda bi na pomen dva katolicka vjencanja u Kotoru (zasto bi uopste dokumentovali tu cinjenicu da je bila uobicajena, tj. da su Hercegovci bili katolici?) imao jedno par hiljada puta vise dokumenata koji govore o katolickim vjencavanjima u zemlji njihovog porijekla.
    Par hiljada dokumenata u zemlji Kosača? Bravo legendice, bravo dipl. istoričar sa logikom iz II razreda osnovne škole. :blah:

Ljudi su se vjenčavali u katoličkim crkvama države Kosača.

U katoličkim crkvama u državi Kosača, čuvane su knjige vjenčavanja, valjda, nekakav trag vjenčavanja je tamo postojao.

Turci kad su uništavali katoličke crkve u državi Kosača, nijesu palili i knjige u njima? Knjige su poslali Western Union-om u Kotor u Arhiv? :blah:
    Last edited by Ćipur; 17-12-07 at 11:01.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Ćipur View Post
    U katoličkim crkvama u državi Kosača, čuvane su knjige vjenčavanja, valjda, nekakav trag vjenčavanja je tamo postojao.

Turci kad su uništavali katoličke crkve u državi Kosača, nijesu palili i knjige u njima? Knjige su poslali Western Union-om u Kotor u Arhiv? :blah:
    Valjda je postojao??? Valjda? I to ti je argument? Cipureeee...
    Vecina ljudi je zla

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Turci su dakle, osvojili 1571. Ulcinj i Bar i nausput su potpuno uništili stari biskupski grad Svač.
    Turci unistili Svac?
    Hm, cudno. Ja sam zivio u zabludi da su ga unistile horde jednog drugo centralnoazijskog naroda...
    Vecina ljudi je zla

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default the Zmaj mudro ćuti u vezi priloga broj 33

Valjda je postojao??? Valjda? I to ti je argument? Cipureeee...
    Uglavnom, ako su postojale, Turci su ih prije paljenja crkava Western Union-om slali u Kotor? :blah:
    Moraju neđe postojati, zer ne, Turci nijesu palili te knjige? :blah:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Naravno da si živio u zabludi, na faksu si od svega po malo učio iz istorije, a najmanje o istoriji svoga naroda i zemlje.
    Svaku temu koju otvorim, od tebe poznajem bar 100 puta bolje, to i ti sam znaš.
    Potpuno se slazem.
    Mada jeste malo cudno sto je opsteprihvaceno stanoviste da su Svac razorili Mongoli (u svom prodoru jadranskom obalom sa sredine XIII vijeka)... Ali kako se slozih s tobom - who the f**k cares about that

Ogavan? Ogavni su i tvoji kontraargumenti i ogavna je naučna škola iz koje si potekao. Našao si jednu jedinu katoličku crkvu koju su Turci dozvolili da se popravi i to si postavio kao super dokaz da Turci nijesu progonili katoličanstvo i da su bili dobri porema katoličanstvu. Ogavno, zar ne? Ogavan metod, ogavne škole.
    Cipure - opet, to je bio primjer koji sam uzeo da pokazem kako je tvoje rezonovanje pogresno.
    O samom stanju katolicke crkve pod Turcima, sto je potpuno druga prica - s tobom nije pozeljno razgovarati, jer ti to koristis zbog nekih drugih razloga koji sa istorijom nemaju veze
    Vecina ljudi je zla

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Cipure - opet, to je bio primjer koji sam uzeo da pokazem kako je tvoje rezonovanje pogresno.
    Aha, mojih milion dokaza su pogresni, tvoj jedan je pravi!

O samom stanju katolicke crkve pod Turcima, sto je potpuno druga prica - s tobom nije pozeljno razgovarati, jer ti to koristis zbog nekih drugih razloga koji sa istorijom nemaju veze

Za što ja to koristim, 10 put pišeš a ni sam ne znaš što hoćeš da kažeš.
    ja sam nekoliko puta napisao zašto sam otvorio ovu temu. Zbog ljudi kao nihi, koji imaju svijest kako se pravoslavna crkva napatila, a kako je katolička fino prošla za vrijeme Turaka, kako joj se ništa nije desilo. Vidiš kako je nihi šokiran, on je zapanjen, pokušava nešto da ospori, ne uspijeva ništa, u ovih nekoliko dana potpuno mu se svijest promijenila u vezi istorije vjerskih zajednica na Balkanu.

No ti svakako nijesi pristalica istine, ti svakako smatraš da istinu treba ukriti, iz takve si "naučne" škole potekao.

Đe su ti istoričari, koje si pozvao da čitaju temu? Što me ne ospore u nečem? :blah:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Pa ja sam te pitao da protumačiš moje priloge, znaš što si ti napravio? Ništa, prećutao si, odobrio si sve moje komentare, svojim ćutanjem.
    Daleko bilo - kompletni topic ja komentarisem tvoj nacin rezonovanja na osnovu onakvih dokumenata...

Evo - uzmi Svac. Da li dalje tvrdis da su ga razorili Turci 1571?
    Vecina ljudi je zla

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Daleko bilo - kompletni topic ja komentarisem tvoj nacin rezonovanja na osnovu onakvih dokumenata...

Evo - uzmi Svac. Da li dalje tvrdis da su ga razorili Turci 1571?
    Naravno, posljednji koji su ga uništili bili su Turci, 1571. godine, poslije toga nikad nije obnovljen.
    Ništa ti ne znaš, od svega iz istorije pomalo znaš, konkretno - ništa.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Naravno, posljednji koji su ga uništili bili su Turci, 1571. godine, poslije toga nikad nije obnovljen.
    Crni Cipure... Dokle si spreman da ides?

Reci mi - je li Svac i dalje bio episkopsko srediste te kobne 1571?
    Vecina ljudi je zla

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Crni Cipure... Dokle si spreman da ides?

Reci mi - je li Svac i dalje bio episkopsko srediste te kobne 1571?
    Ne, ali svakako je imao ovbnovljenih nekoliko katoličkih crkava. Zar ne?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Znači Vukman i Radovan nijesu bili katolici, a vjenčali su se po katoličkom obredu?
    Znaci da ne pise sta su bili po vjeroispovijesti, a posebno ne pise da su iz Onogosta donijeli katolicanstvo u Kotor. Imena Vukoman i Radovan sigurno ne spadaju u katolicka imena. Da li su oni bili prethodno krsteni po pravoslavnom obredu, pa u Kotoru presli na katolicki obred, ili su se samo vjencali po rimskom obredu iz ovoga dokumenta nije jasno. ... Jos ako se ima na umu da je i sam Stefan Nemanja bio prvo krsten po katolickom pa onda po pravoslavnom obredu postaje jasnije koliko je ta mogucnost koriscenja i jednog i drugog obreda bila prisutna zbog raznih razloga. ... Inace, mozes li nam odgovoriti otkud je Stjepan Kosaca bio toliki ktitor pravoslavlja a ti tvrdis da je bio katolik?
    *O svemu je govorio, bio je u stanju da kaze sve, pa i najmucnije, sve se moglo reci, sve pokazati, o svemu pricati.*
    (H. Hese, Sidarta)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default Znači bili su muslimani, a vjenčali su se po rimokatoličkom obredu? Ne mari

Quote Originally Posted by nihil View Post
    Znaci da ne pise sta su bili po vjeroispovijesti, a posebno ne pise da su iz Onogosta donijeli katolicanstvo u Kotor. Imena Vukoman i Radovan sigurno ne spadaju u katolicka imena. Da li su oni bili prethodno krsteni po pravoslavnom obredu, pa u Kotoru presli na katolicki obred, ili su se samo vjencali po rimskom obredu iz ovoga dokumenta nije jasno. ...

:ass:

Aj sad ću postaviti novi dokument, aj da ga iskomentarišeš đenijalni kafanski istoričaru!!! :yipiiii:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default Pojašnjenje zašto je u Srbiji prije Turaka živjelo mnogo stranaca - katolika

• 34. prilog

Iz knjige koju je potpisalo 12 srpskih doktora istorijskih nauka :arrow: http://www.montenegrina.net/images/i...kog_naroda.gif

U Srbiji je živjelo mnogo stranaca-katolika prije Turaka, jer je Srbija bila daleko najbogatija balkanska zemlja, a i šire

Ovaj tekst napisala je Dr Desanka Kovačević - Kojić.

Da ponovim iz članka.

Quote Originally Posted by Dr Desanka Kovačević Kojić:

Dursun beg: "Zemlja je ta središte svih zemalja i sva je jedan majdan zlata i srebra"

Vizantijski pisac Kritovul je sa svoje strane zabilježio, da u Srbiji zlato i srebro izvire iz zemlje.
    O bogatstvu Đurđa Brankovića koji je deponovao dio svog bogatstva u Dubrovniku ... , treba zaista te podatke pročitati nekoliko puta.

Dakle, ovo je bio ključni razlog zašto je u Srbiji prije Turaka živjelo dosta katolika, naravno razlog su bile pare, n o v a c, u Srbiji je bilo puno novca prije Turaka.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Ne, ali svakako je imao ovbnovljenih nekoliko katoličkih crkava. Zar ne?
    Dobro, znaci 1571 - Svac nije bio episkopski grad. Korak broj 2: A zasto Svac nije bio episkopski grad 1571?
    Vecina ljudi je zla

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Dakle, ovo je bio ključni razlog zašto je u Srbiji prije Turaka živjelo dosta katolika, naravno razlog su bile pare, n o v a c, u Srbiji je bilo puno novca prije Turaka.
    Da li je Srbija bila bogatija od recimo - Venecije?
    Vecina ljudi je zla

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default Kakva domunđatorska pitanja!!!

Korak broj 2: A zasto Svac nije bio episkopski grad 1571?
    Zato što su Turci u njemu 1571. porušili katoličke crkve i nikad nijesu obnovljene.

Da li je Srbija bila bogatija od recimo - Venecije?
    Od Venecije? Ne znam, vjerovatno jeste, prije Turaka, dakle prije 1450. godine.
    Zašto je to važno za ovu priču? Pokušavaš svetosavskom domunđacijom da promijeniš moju jasno izrečenu konstataciju, da je bila sigurno najbogatija na Balkanu???

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Bolan je i taj dokument nihi, jako bolan za tebe. I taj dokument ti ruši tvoju bajkovitu sliku o prošlosti ovih prostora.
    Bolno moze biti tebi da objasnis kakve veze ovaj dokument ima sa Vukomanom i Radovanom iz Onogosta. U dokumentu se govori da je Srbija bila veoma bogata i da je srpski despot bio veoma bogat. Nema ni pomena o tome koliko je katolika bilo. Ova tvoja prva recenica ne postoji na skeniranoj stranici iz djela koje citiras.
    Last edited by nihil; 17-12-07 at 17:01.
    *O svemu je govorio, bio je u stanju da kaze sve, pa i najmucnije, sve se moglo reci, sve pokazati, o svemu pricati.*
    (H. Hese, Sidarta)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default nihi najbolji Pecov učenik iz istorijske njauke!

Ova tvoja prva recenica ne postoji na skeniranoj stranici iz djela koje citiras.
    Ali postoji tokom teme, sjajno dopunjava donji članak.

Anja Jeftić na srpskom sajtu PATRIOT, objašnjava poznate istorijske činjenice kako su u Srbiji prije Turaka živjeli brojni stranci - katolici: Njemci, Talijani, Bokelji, Dalmatinci, Mlečani i drugi

Još malo da popunim ovu temu i ostaje za sva vremena, dok je CdM-a, jednostavno teze koje sam iznio u temi su neoborive.
    Ooops, izvini, moguće je da su se muslimani vjenčavali u rimokatoličlkim crkvama, ili Jevreji u pravoslavnim.
    Da zaboravio sam samo ti si uspio da mi ogrebeš temu ... :lolblue:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default Sad razumijemo kako su za Turaka nikli Pivski, Dobrilovina, Bijela ... manastiri

• 35. prilog

Pravoslavlje u Bosni prije Turaka, samim tim i u zemlji Kosača, nije postojalo!
    Elita srpskih doktora istorijskih nauka ne zna za pravoslavlje u Bosni i Hercegovini prije Turaka!
    Starobanjani, Staropivljani, Starodrobnjaci ... nijesu bili pravoslavci!
    Tek za vrijeme Turaka postali su pravoslavci!

Iz knjige koju je potpisalo 12 srpskih doktora istorijskih nauka, izašla u Beogradu 1994. godine

ISTORIJA SRPSKOG NARODA, II KNJIGA, Doba borbi za obnovu i očuvanje Države (1371 - 1375)

Poglavlje Pad Bosne, tekst napisao Sima Ćirković

Na wikipediji o Bosni, postavljeni tekst je sasvim u skladu sa gledištima srpskih istoričara

U zadnjem desetljeću svoje vladavine, kralj Tvrtko je suočen s upadima Osmanlija u Bosnu, prvo u jesen 1386. godine, te u ljeto 1388. godine kod Bileće, kada Bošnjani na čelu s knezom Vlatkom Vukovićem pobjeđuju Osmanlije. Nedugo potom, bosanska vojska ponovno pod zapovjedništvom kneza Vlatka Vukovića, sudjeluje u veoma snažnoj vojnoj koaliciji, sačinjenoj, pored Bošnjana i od Ugara, Srba, Albanaca, Grka i Bugara, koja se na Kosovu polju 1389. godine suprotstavlja Osmanskom carstvu.

Iz bitke na Kosovu Bošnjani se vraćaju bez dramatičnih gubitaka.

Poslije Tvrtkove smrti 1391. godine nastupa poprilično nestabilna politička klima u Bosni ...

Godine 1404. bosansko plemstvo skida sa vlasti prougarski orijentisanog kralja Bosne Stjepana Ostoju, te na njegovo mjesto postavlja Tvrtka II, inače izvanbračnog sina kralja Tvrtka I.

Tvrtko II, pak, ostaje na vlasti sve do svoje smrti 1443. godine, a njegovu vladavinu karakterizira obnova bosanskih gradova i jačanje uticaja franjevaca u Bosni.

Osmanska ekspanzija tjera kralja Tomaša da 1450. godine zatraži vanjsku pomoć, te se obraća papi po tome pitanju, koristeći činjenicu da je papa pokazivao veoma veliko zanimanje za Bosnu u to vrijeme, prvenstveno zbog franjevaca, koji u to vrijeme, na čelu s "Vikarom od Bosne" po imenu Jacob de Marchia, nastoje uspostaviti katoličku dominaciju u Bosni, uz napomenu da je kralj Tomaš 1445. godine prešao sa krstjanstva na katoličanstvo, što je papa želio u potpunosti iskoristiti.

Također, papa je bio opsjednut i pitanjem Crkve Bosanske, optužujući je, po ko zna koji put, za herezu, tako da 1459. godine kralj Tomaš pristaje na papin zahtjev da započne progoniti heretike u Bosni. On saziva starješine Crkve Bosanske i nudi im veoma skučen izbor: ili da prihvate katoličanstvo ili će biti protjerani iz Bosne. Prema papinim kasnijim zapisima, njih oko 2000 pristaje da pređe na katoličanstvo, a od ostalih, koji ne prihvatiše, oko četrdeset hiljada njih se sklanja na prostoru južne Bosne, na prostoru Huma i nalaze zaštitu u okrilju bosanskoga vojvode Stjepana Vukčića Kosače, koji je i sam bio krstjanske vjere, o čemu postoji i detaljan opis koji je zabilježio, tadašnji papa, Pio II koji kasnije, u svojim "Commentarima", piše:
    "Kralj Bosne, da opere ljagu što je Osmanlijama predano Smederevo i da dadne dokaz svoje kršćanske vjere, ili, kako mnogi drže, potaknut pohlepom za novcem, prisilio je manihejce (bosanske krstjane), kojih je bilo premnogo u njegovu kraljevstvu, da se isele iz kraljevstva, ostavivši svoju imovinu, ako neće primiti Kristovo krštenje. Oko dvije hiljade pokrstilo ih se, a oko četrdeset hiljada ili malo više, koji su se tvrdoglavo držali zabluda, pobjegli su Stjepanu (Vukčiću Kosači), vojvodi bosanskome, svome drugu u nevjeri."
    (Mehmedalija Bojić, "Historija Bosne i Bošnjaka", str. 32, Sahinpasic, Sarajevo, 2001.).

Dakle, nije išlo tako glatko sa "običnim" Bošnjanima, koji se potpuno oglušuju na poziv kralja Tomaša da pređu s krstjanstva na katoličanstvo mada mnogi bijahu i porobljeni i poslani u Rim, gdje su bili preobraćeni na katoličanstvo na miran način.

Te iste, 1461. godine, Stjepan Tomašević, sin kralja Tomaša biva postavljen za novoga kralja Bosne. On se suočava s jakom prijetnjom od osmanskih osvajača i njihovim pretenzijama prema Bosni, te upućuje svoj apel za pomoć u obrani od Osmanskog carstva. Ugarski kralj obećava pomoć Bosni 1462. godine, poslije čega kralj Stjepan Tomašević odbija platiti danak Osmanskom carstvu, čime je uvjetovala mir u Bosni. Godinu dana poslije, 1463. godine velika osmanska vojska, pod komandom Mehmeda II napada Bosnu.

http://bs.wikipedia.org/wiki/Bosansko_kraljevstvo

Philadelphia, Pennsylvania, United States
    Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

I, Cipure, po ovom tvom tekstu - da li su Kosache bili katolici? Pa shta ovdje imamo - nasilje kralja koji u polovini 15og vijeka, dakle u poznom periodu bosanske istorije, pred sami dolazak Turaka prima katolicanstvo, i vrsi nasilje nad krstjanskom vecinom! Da ne pominjem to da on trazi od Pape da mu posalje biskupe, znaci da do tog vremena nije bilo organizovane hijerarhije katolicke crkve u Bosni, sto si i podvukao... Dakle, imamo katolike i papsku kuriju koja ih smatra jereticima, i pravoslavne vladare koji ih ne progone, sve radi krune, borbe za vlast Tomasha koji pokushava da nametne svoju vlast na tom tlu...
    Just to slip the skin...

Philadelphia, Pennsylvania, United States
    Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Pravoslavlje u Bosni prije Turaka, samim tim i u zemlji Kosača, nije postojalo!
    Elita srpskih doktora istorijskih nauka ne zna za pravoslavlje u Bosni i Hercegovini prije Turaka!
    Starobanjani, Staropivljani, Starodrobnjaci ... nijesu bili pravoslavci!
    Tek za vrijeme Turaka postali su pravoslavci!

Pa bili su krstjani, Cipure, ali u to vrijeme zaista niko nije postavljao pitanje, ko je krstjanin, ko je pravoslavac - ispovijedali su vjeru na istom jeziku i iz istih knjiga, slavili iste svece, prihvatili i sacuvali iste obicaje iz vremena paganstva, cak i na potpuno i precizno dogmatski isti nacin slavili Sveto Trojstvo... I jako bitno - krstjanski svestenici nijesu imali nikakve vishe hijerhije od trenutka kad kralj Tomash prihvata katolicantvo i protjeruje vishe sveshtenstvo iz sredisnje Bosne gdje je stolovao; i sta se desava - krstjanski svestenici sasvim bezbolno, bukvalno "po defaultu" ulaze u hijerarhiju pravoslavne crkve (koja je takodje bila narushena), sto samo pokazuje koliko su bili bliski sa pravoslavnom dogmatikom, i koliko je narod uopste primjecivao razliku izmedju pravoslavnog i krstjanskog...

Eto, sad i sam postujesh dokumenta koja su sasvim u saglasnosti sa onim linkovima koje postavih prije par stranica
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Ili su bili pripadnici bosanske crkve, takozvani krstjani ili su bili katolici. Pravoslavlja nema. Znaci opet ostaje ispravna teza da se pravoslavlje fino omastilo zahvaljujuci Turcima.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ili su bili pripadnici bosanske crkve, takozvani krstjani ili su bili katolici. Pravoslavlja nema. Znaci opet ostaje ispravna teza da se pravoslavlje fino omastilo zahvaljujuci Turcima.
    Cu, nema, kako nema kada je Stjepan Kosaca ktitor pravoslavnih manastira?
    (H. Hese, Sidarta)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default Misli da ga na domundjanciju napravi pravoslavcem!

Cu, nema, kako nema kada je Stjepan Kosaca ktitor pravoslavnih manastira?
    Pravoslavnih u Srbiji?

Page 16 of 19 FirstFirst ... 61213141516171819 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)