Nisam ja Swecki no SVJECKI spijun hehehehhe !
Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!
*O svemu je govorio, bio je u stanju da kaze sve, pa i najmucnije, sve se moglo reci, sve pokazati, o svemu pricati.*
(H. Hese, Sidarta)
Da mi servirash, SH JEDI, ja bih osta gladan,
aj sad shjedi, i nemoj se mijeshat u Crnogorski jezik.
Ja jezik nebi propisiva i uveziva u ramove,
ponudio bih neko reshenje za zvanichna dokumenta i sluzbeni jezik,
ali ne kao direktivu, nego kao ponudu za dalju dogradnju i cvetanje hiljadu cvjetova, ozivljavanje Njegoshevih i Markovih starih izraza i termina i uvodjenje novih , latinskih i anglo germanskih, pa ko voli , nek izvoli.
Da se ja pitam,
svi bi morali znati NAIZUST GORSKI VIJENAC I PRIMJERE CHOJSTVA I JUNASHTVA,
tako je nas SHARO uchio Ruski u STSH.
A i pjesme Matije Beckovica su bogate Crnogorskim izrazima, koji su dugo zapostavljeni i umrtvljeni, zato ne treba imati PREDRASUDA,
nego koristiti obilje literature, da obogatimo svoj jezik.
IM - Old Bone
Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...
Tako je. Mene ova "skepsa" pojedinih dežurnih "skeptičara" podsjeća na vrijeme kada su Hrvati izvršili kodifikaciju i lingvističku zaštitu svog jezika. Neki su se tada rugali izmišljaći da Hrvati uvode nove riječi ili vaskrsavaju neke "davno" mrtve. U suštini se nije desilo ništa spektakularno osim što su nakon kodifikacije javni funkcioneri i javni radnici bili "ohrabreni" da govore hrvatskom varijantom štokavice čime se u konačnom poštovala činjenica da je to danas većinski način govora Hrvata.
Dakle, apsolutno sam za to da se što prije izvrši kodifikacija crnogorskog jezika i pored ostalog konačno spikeri vijesti iščitavaju bez forsiranja "dj" tamo đe i danas živi ljudi poput njihovih predaka koriste "đ". Ko to (izuzev skorojevića koji se trude da izgledaju produhovljeno) kaže: "Vidjećemo se u nedjelju". Srpsko-hrvatski ili hrvatsko-srpski je umro 1991. i to pojedinima treba konačno da se javi.
Što se tiče obogaćivanja azbuke/abecede crnogorskog novim slovima nijesam da se to radi u ovom trenutku. Vrijeme će brzo pokazati da li će se ta potreba nametnuti ili ne. Do tada OBAVEZNO i ŠTO PRIJE kodifikovati i zaštititi jezik domicilnih Crnogoraca.
ORA ET LABORA
http://elre-montenegro.blogspot.com/
C.Gorski sindikat,Svizajedno!!!
mi smo nebeski narod,ali na zemlji za chuda znamo.******!!!opet mi je umro konj.. steta bejashe dobar,gazio je ;) pogana
Malo se SHALIM,
jer sam tuzan zbog nekih CGih slabosti,
podjem u Beograd da studiram sa svojim drugovima iz Podgorice,
bijelo i lijepo,
nije proshlo ni tri puna mjeseca,
polovina drugova promijeni na ,
belo, lepo , kevino mleko,
nikad se vishe sa tim drugovima nijesam druzio,
UZASNO MRZIM POKONDIRENE TIKVE, ja sam doselio u Podgoricu od tri godine, ali sam ostao BRSKUCANIN sa zitkim baljegama na opanke, izba dolje sa sharuljom i mrkuljom, a spavaca soba gore, da chjemo kad se TELI.
E SAD IZIGRAVAT GOSPODU IZ PARIZA,
MOZE MONA LIZA,
A NASHE MILJUSHE I LJEPOSAVE, mene ne mogu prodavat mooda za bubrege i rog za svijecu.
IM - Old Bone
Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...
A sto bi pisao sh ako imas š? Ako je pravilo jedan glas jedno slovo onda sto ce ti dva slova za jedan glas kao u engleskom?
ś je pored š nepotrebno jer bi onda svaku nijansu glasa mogao oznacavati drugim slovom sto bi dovelo do ogromnog broja slova posto svaki glas u zavisnosti od okruzenja drugim glasovima zvuci drugacije. Kako neko rece,
*O svemu je govorio, bio je u stanju da kaze sve, pa i najmucnije, sve se moglo reci, sve pokazati, o svemu pricati.*
(H. Hese, Sidarta)
Na njemackom se pise sch, a čita š, na engleskom sh takodje š, a na kojem to jeziku postoji ś i š istovremeno? To sto ś u rijeci śjedi ili śedi zvuci mekse nego š u nekoj drugoj rijeci nije valjan lingvisticki razlog da se uvede novo slovo. To je pitanje fonetike i fonologije, lingvistickih nauka koje se bave glasovima, a ne ortografije.
(H. Hese, Sidarta)
iz Monitora,
dechko, kako se zove tvoj deda,
zove se DHJED.
IM - Old Bone
Đe ču śjedi? Ta riječ ne postoji ni u jednom jeziku. a kod Crnogoraca postoji śedi. Glas ś postoji i ne samo u crnogorskom nego i na primjer u poljskom jeziku. Zapravo svi suglasnički jezici imaju ś. Po tvojoj logici ni ĺ (љ) ne treba postojati jer je to "samo malo meše" l. Ili možda ń (њ) na isti način. i zamisli što reći za ´d, ´t, ´k, "sto" ostade?![]()
(H. Hese, Sidarta)
vecini ljudi sa foruma tastatura je na EN slova i vecina pise bez kvacica i ostalih sra..nja. Nema sanse da koristim jos neka slova sa kvacicama i ostalim glupostima, bilo srpski ili crnogorski.
Ja sam odavno pisem pisma bez kvacica i niko ser ne buni..
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks