sad, po ustavu, imamo crnogorski sa 33 slova u azbuci, i mogu da se koriste u pisanju, npr. u školi, ili je isto ko dosad?
A domu moj, nemo se $ekirat,
kad nam ture bron3in na chuturu, i poshlju nas u pljacu na chelopek,
nas ce i miljicajci da TRAZU, ako ne budnemo zborili po pravopisu.
IM - Old Bone
Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...
sad, po ustavu, imamo crnogorski sa 33 slova u azbuci, i mogu da se koriste u pisanju, npr. u školi, ili je isto ko dosad?
neka bude borba neprestana...
Znači i ś i ź i з. Pa i vrijeme je bilo![]()
Od danas do $utra.
Od $cepa do $cepanovica.
Od $cepan polja do Ulcinja, od $cerke do sina.
IM - Old Bone
Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...
Malo je neozbiljno povezivat Ustav sa ona tri slova.
Cinjenica da je crnogorski jezik postao sluzbeni jezik samo znaci da ce drzava da stane iza njegove kodifikacije i ostalih lingvistickih rabota koje treba da ga prate.
- Ladan ko taština duša -
Ma ne u Ustav... nego kao gramiticki i pravopisno da se usvoji..
Ja sam podrzavao da u Ustavu sluzbeni jezik bude- crnogorski, ali se ovim novim slovima nisam nadao. Tako, slobodno mogu reci da sam razocaran.
Ne razumijem zašto si razočaran
Ako postoji pravilo piši kao što govoriš i obratno što je čudno i razočaravajuće u slovima kojima se bilježe glasovi koji se srerću u govoru? Naravno govaoru u Crnoj Gori odnosno crnogorskom jeziku. tih glasova nema niđe u okruženju a niko osim Crnogoraca ih ne umije ni izgovoriti. Potpuno je prirodno da postoje slova za njih.![]()
$cepo je iz $cepan polja, sa svojom Łerkom ide u SPC, i stavi joj bron3in na glavu, po je mlati `Łepanicom, koju je razcijepa $ekirom, da se ne $sekira i gubi zivce.
IM - Old Bone
U sustini, ti glasovi su dodati samo zato sto "ih nema nidje u okruzenju i niko osim Crnogoraca ih ne umije izgovoriti", ne da bi se ispostovala bilo kakva gramaticka norma.
Ocigledno neki ljudi misle da moramo na neki nacin opravdati nazivanje svojeg jezika crnogorskim tako sto cemo smislisti nekakva nova slova i pravila, da bi taj jezik bio "razlicit". Ne moramo. Ovakav kakav je, taj (knjizevni) jezik je nas, crnogorski, takvim smo ga mi stvorili, i nema nikakve poterbe ici po svakom selu i traziti jedinstvene glasove, rijeci i ne znam sta.
Knjizevni crnogorski jezik, ovakav kakav je, je dovoljno crnogorski. Ako neki drugi jezik iz nekog razloga lici na crnogorski, to nije nas problem, nego njihov. Zasto bi mi mijenjali nesto sto je uvijek bilo crnogorsko, ovakvo kakvo jeste (bez ta tri slova)? Ili stvarati nesto novo, kada imamo svoj jezik i gramatiku vec stotinama godina, koji su mogli politicki zvati ovako ili onako, ali je u sustini uvijek bio crnogorski.
Last edited by MadGod; 05-11-07 at 06:35.
Crnogorski je nas jezik, jasno je za svima
Ali, na Crnogorskom nema zvuce "sj" "zj" ili "dz", na crnogorskom su ś ź i з
I to ti je sve
"Kad slučajno zaželiš radit, śedi, pričekaj, viđećeš, proćiće te."
niko nikog neće ćerat da koristi slova koja ne mora
kome se ne sviđa, ima dosadašnji način pa može da kaže sjedi, sjutra umjesto śedi i śutra.
ja ću ko što govorim, śedi, i śutra.
btw, neko kaže dva, neko 3. o čemu se radi?
neka bude borba neprestana...
pa з ne izgleda isto ka 3
al moze samo pisat "tri"
"Kad slučajno zaželiš radit, śedi, pričekaj, viđećeš, proćiće te."
Cinjenica da je crnogorski jezik postao sluzbeni jezik samo znaci da ce drzava da stane iza njegove kodifikacije i ostalih lingvistickih rabota koje treba da ga prate.
Simm citira sam te ok !
Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!
U suštini si u pravu. Nema se što dodati. Mada bih ja insistirao na mogućnosti pisanja posebnih znakova za svaki glas. Neđe na mreži sam davno našao univerzalno pismo. izmislili su ga neki francuski lingvisti kako bi jednim univerzalnim skupom znakova mogli napisati bilo koju riječ bilo kog ljudskog jezika. tamo ima i ś i ź i još masa najrazličitijih glasova. Nezgoda ovoga pisma je što se ne može njime pisati na kompjuteru jer znaci nedostaju. Kasnije se tom problemu pokušalo doskočiti korišćenjem znakova latinicesa diakritskim znacima ali je i to dosta teško. Znači ovi glasovi su poznati u ljuckoj vrsti i za njih postoje znaci kojima se bilježe pa zašto ne bi i mi imali te znake da ih koristimo.![]()
Konačno, ozbiljan komentar!
Potpuno se slažemo.Naš književni jezik je već decenijama u upotrebi, ima svoju gramatiku i pravopis...
Učili smo ga u školama prvo kao srpskohrvatski, zatim kao srpski i najzad naša djeca će ga učiti kao crnogorski!
Jedinstveni lingvistički jezik sa 4 imena1!
To je to!
Libertas
Sinisam
To si potpuno u pravu. Slažem se ja što setoga tiče i ne treba ništa izmišljati, ali i dalje insistiram na upotrjebi slova za sve glasove. Zar je to toliki problem? E da i jeste li sigurni da tih glasova nikad nije bilo nego se sad "izmišljaju"?
to je jako dobro pitanje forumice. posto postoje lingvisti i istoricari sa pregrst dokaza da su ti glasovi postojali u crnogorskom jeziku.
@sinisam: koliko tacno decenija? poenta svega ovoga je da crnogorci imaju pravo jezik od prije 1918.
Last edited by Bad Boy; 05-11-07 at 21:17.
Liberty and justice ∀
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks