imas na predjasnjim stranama alfabet pa vidji.Uvode se tri nova slova.Šj,Žj,3(ova trojka ne znam sto je posto je ovo "Z")
evo ti link da ne trazis
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...e_alphabet.gif
Hoce li ,stvarno, crnogorski biti normiran i standardizovan?
Priča se o pravopisu koji bi trebao da se izučava u školama!
33 slova!
Ovo je veoma važno jer su nas cijelo vrijeme ubjedjivali da mi samo dajemo jeziku ime po državi a da je to isti lingvistički jezik!
Ako je isti, zasto radimo novi pravopis i gramatiku sa 33 slova!
Ili je sve ovo jedna velika šala!!??
Ne pravimo od jezika ,,salatu".
Poštujmo , ono što smo sami obećali!
Isti jezik, dva imena-Crnogorski i srpski.
(ako budemo insistirali na novojeziku i novom pravopisu onda Srbi istinski imaju pravo da traze simultani prevod i ćirilično pismo)
Libertas
imas na predjasnjim stranama alfabet pa vidji.Uvode se tri nova slova.Šj,Žj,3(ova trojka ne znam sto je posto je ovo "Z")
evo ti link da ne trazis
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...e_alphabet.gif
trojka nije "z", je "dz", razumijes?
"Kad slučajno zaželiš radit, śedi, pričekaj, viđećeš, proćiće te."
Odakle ti ta informacija?
Vlada Crne Gore , DPS kao partija, predjednik Crne Gore, premijer Crne Gore svi su se odreda izjašnjavali za crnogorski jezik ali bez promjene pravopisa i gramatike!
Uvjek je bio stav da je svaka republika bivše Jugoslavije(Srbija,Hrvatska,Bosna) dala ime jeziku po državi pa onda i mi imamo pravo da uradimo isto!
Ponavljam ako se uradi ovo što se najavljuje u pitanju bi bila ČISTA PREVARA!
To znači da mi želimo i suštinski da napravimo različit jezik!
Mislim da je u pitanju provokacija wikipedie , jer ISPOD ORIGINAL MONTENEGRIN LANGUAGE daje 33 slova i to na latiničnom pismu!
To definitivno nema veza sa nasim jezikom!
Književni jezik nikada nije imao ta 3 slova a posebno Crnogorci nijesu upotrebljavali latinicu!
Pričam o izvoru naše kulture, tradiciji na koju se svi pozivamo!
Jasno je i normalno da se latinica mora koristiti u Biologiji,Matematici,Hemiji,računarstvu...
Ali svugdje gdje možemo koristiti naše staroo pismo ćirilicu treba je sačuvati.
Npr: Crnogorski jezik, Priroda, Društvo, Geografija,Istorija...
Ipak i dalje mislim da je sve ovo jedna velika šala!!!!!!!!!!
Libertas
ovo je isto bilo sinoc na dnevnik na IN i neki strucnjak objasnjava.
link je samo iskoristen da bi svi vidjeli, a sinoc su isto takvu sliku prikazali na vijesti i receno je da se dodaju tri slova.
Last edited by ggmanager; 02-11-07 at 00:48.
nije objasnjavao latinicu, samo je rekao da ce biti tri nova slova, zapamtio sam SJ i ZJ kao sto rekoh.Ne znam kako se zove, milim da je neko na forumu ranije spominjao njegovo ime.
Ovo , ako se usvoji, bio bi veoma ozbiljan udar na naš književni jezik, naš pravopis, našu gramatiku...
U Londonu , na ulici se upotrebljava tzv:sleng-neknjiževni jezik ali nijednom engleskom lingvisti ne pada na pamet da ga ubaci u književni engleski jezik i pravopis!
I još latinica kao osnovno pismo.
Apsolutno sam ubjedjen da se ovo neće primjenjivati u obrazovnom sistemu Crne Gore!
Svi relevantni i značajni ljudi u Crnoj Gori nijesu za ovo riješenje sem jedan dio ljudi koji su bili oko pokojnog Vojislava Nikčevića!
To nikad, niko nije uzimao ozbiljno!
Ne pravimo SPRDNJU oko jednog te istog jezika!
Mi ga zovemo crnogorskim, Srbi srpskim, Bosnjaci bosanskim ...
NEMOJMO NA SILU I SRAMOTU, RUŽITI LJEPOTU!
Libertas
Sinisam - to jezik sto pricas sad nije cisto crnogorski, to je srpsko-hrvatski RAZUMIJES?
Na Crnogorskom koristis ove 3 slove, ka i marko miljanov, njegos, andrija zmajevic, tj su pisali
I za tvoju informaciju, u Starom Duklju, oni su pisali na latinicom ne cirilicom
1.Rečeno je da se mijenja samo ime jeziku!
2.Rečeno je, takodje, da je to isti, jedinstveni lingvistički jezik!
Svi, svi su tako govorili prije izglasavanja ustava Crne Gore kada se polemisalo o jeziku!
I poslije donošenja ustava, takodje svi su potencirali da je riječ o istom jeziku kome smo dali nase ime!
Zato su neozbiljno i tretirali zahtjev srpske liste o simultanom prevodu i ćiriličnom pismu!
Znate li vi, da ako se ovo uradi da dajete kec u rukavu srpskoj listi!
Ljudi, ubacujemo 3 slova koja ja nikada nijesam učio!
Govorim o književnom jeziku i pravopisu a ne o staropodgoričkom govoru!
Pa oni će imati potpuno pravo da traže simultani prevod, ćirilicu i tada to uopšte neće biti smiješno!
Što to fali dojučerašnjem srpskom jeziku ijekavskog izgovora koji se sada po ustavu zove crnogorski jezik?????????
Libertas
Nije mi jasno , što se time želi uraditi!
Mijenjati nešto, što odlično funkcioniše decenijama!
Zašto!!!
Govorimo i pišimo kao i do sada a zovimo ga crnogorskim, i to je to!
Libertas
mogu ja da kladem da vise ljudi cekaju za standardizovan Crnogorski jezik, i trebalo bi vise 3 slova!!!
3 slove sto Crnogorci vazda koristili i vazda pisali!!
Ti nijesi Crnogorac vise ako nijesi za ovo, jer Moramo da Pisemo ka i Zborimo!
Ne kazi "Sjutra" to nije tacno, na Crnogorskom je "Śutra" i TO je tacno
Jasno mi je da zelis ti da ziviti u jugoslaviji ili nesto, aj idi u srbiju ako tako volis "srpsko-hrvatski"
Čist Crnogorski jezik, samo to je u pravu za identitet Crne Gore i Crnogoraca!
Da li namjerno ovoliko griješiš u pravopisu i gramatici ili je ovo šala!
Pa ti pišeš Jugoslavija i Srbija malim slovima???!!!
U sredini rečenice, takodje, koristiš velika slova za riječi ,,moramo" i ,,pišemo"!!!???
Dalje crnogorski se piše malim slovima a Crnogorci kao narod velikim!
Nadam se da ti nijesi izdanak ovog novog pravopisa i gramatike jer
ću imati velikh problema da naučim naš novojezik!!!
Da ,,skratim" ,budimo ozbiljni i poštujmo ono što decenijama već postoji!
Ime smo promjenili,kao što se i željelo, ali nemojmo mjenjati srž!
Libertas
auuufff sto si mi se zabrinuo miko?????? :lolblue::lolblue::lolblue:
Jesi li si li se to prepa za ciriljicu????? :lolblue:
Neka, neka smiri se, sve je to ok.... Lazu oni, nema Crnogorskog jezika, ni pisma, ni ta latinica, to lazu sve, to ne postoji. Ima samo SRPSKI I SRPSKA SLOVA I SRPSKO SVE!!!!!! Eto....je li ti lakse miko?![]()
Egil said he would risk coming to the Thing all the same:
Quote:
Da ,,skratim" ,budimo ozbiljni i poštujmo ono što decenijama već postoji!
Ime smo promjenili,kao što se i željelo, ali nemojmo mjenjati srž!
Zasto ne pročitaš , ono što sam napisao!
Svi relevantni ljudi ,počev iz DPS-a, SDP-a, nezavisni intelektualci su bili isključivi da se radi o istom lingvističkom jeziku kojem samo treba dati ime po našoj državi!
Ja se slažem sa tim!
I to je sve!
Ovo je ozbiljna tema a ne politikanska.
Slova koja se pokušavaju uvesti se, uglavnom, koriste i ukorjenjena su kod starovaroških mještana!
Uključiti ih u književni crnogorski jezik, bilo bi ruganje profesiji!
Postajem dosadan ali još jednom:
Nećete sresti niti jednog engleskog lingvistu koji ozbiljno razmatra ,govor sa londonskih ulica ,kao model za engleski književni jezik!
Ovo je 21 vijek i mi već decenijama imamo jezik koji se predaje u školama i čiji je pravopis i gramatika lingvistički potpuno obradjena!
Tražiti druga, nova rješenja je bespotrebno!
Zašto mjenjati nešto što odlično funkcioniše!!!!!!
Mi ga zovemo crnogorskim, Srbi srpskim, Bošnjaci bosanskim, Hrvati hrvatskim a u stvari u pitanju je jedan jedini, jedinstveni lingvistički jezik!
Bez politike!
Hrvati su na početku, pokušali na sve načine ,da se distanciraju od dotadašnjeg jezika pa su ispali smiješni sa novoriječima!
Sada su se vratili !
Bosanci su ubacili ,,H" koje koriste većinom starosarajevski muslimani, pa već sada shvataju da je sve to usiljeno!
Daj , brate jeziku ime koje želiž ali ne čačkaj po onome o čemu POJMA NEMAŠ!
Libertas
Vi se samo zajebavate, pričate i sprdate se a mi već bogami imamo vikipediju na zlatiborskom!
Добро дошли на Википедију писату изворнијем ужьчкијем дијалектом српскохрваскога народног језька.
Википедија је вельки зборник података на многијем језьцима, енциклопедија особена по томе што сваки њезин пощетиоц море да мијења податке у свијем чланцима. Само притегни дирку edit на вр’у сваке страньце и почни с уређивањем Википедије.
Кужьде и Википедије на сроднијем језьцима, српскоме и босанском језьку.
Ако знаш писати народнијем језьком ужьчкога краја, прикључьде нам се у писању ове енциклопедије.
http://incubator.wikimedia.org/wiki/Wp/sr-zlatb
Last edited by ssin; 02-11-07 at 13:28.
SeniJoru, tebe izgleda nesto pogodio ovaj crnogorski pa se i nerviras pomalo? Ne mogu ti nikako priznati da su ti izrazi simpaticni, a da bi ti malo ublazio bol mogu ti reci da ce izrazi "bijo, vidijo" biti pogresni i u crnogorskom jeziku. Nema potrebe da se śekiraš samo se navikni, a taj starovaroški pravopis si izmislio valjda da pojacas strucne argumente![]()
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks